tartą a na nią wyłożyć jabłka i równo je rozprowadzić. Budyń: Z podanych składników ugotować gęsty budyń. Gdy będzie jeszcze ciepły (ale nie gorący) wyłożyć go na masę jabłkową. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki i rozwałkować na kształt blaszki. Za pomocą wałka przełożyć je na wierzch ciasta starając się zakryć całą jej powierzchnię. Szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego
My simple kitchenrobimy naleśniki w wersji słodkiej – jeśli robimy naleśniki na wytrawnie, to należy cukier po prostu pominąć), szczyptę soli, dwie łyżki olej, mleko oraz wodę. Miksować ciasto do czasu powstania gładkiej masy (można też całość wymieszać trzepaczką do jajek, bez używania miksera). Odstawić ciasto na 30 minut, by nieco odpoczęło. Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju. Wlewać ciasto na rozgrzaną patelnię
Kulinarne Przebojerobimy naleśniki w wersji słodkiej – jeśli robimy naleśniki na wytrawnie, to należy cukier po prostu pominąć), szczyptę soli, dwie łyżki olej, mleko oraz wodę. Miksować ciasto do czasu powstania gładkiej masy (można też całość wymieszać trzepaczką do jajek, bez używania miksera). Odstawić ciasto na 30 minut, by nieco odpoczęło. Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju. Wlewać ciasto na rozgrzaną patelnię
Kulinarne Przebojesoku z cytryny skórka z otartej cytryny ( cytrynę należy wcześniej sparzyć wrzątkiem ) 150 ml jogurtu Greckiego Wszystkie składniki miksujemy na gładko. PRZYGOTOWANIE : Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na gładką masę ( konsystencja ma być dość płynna i powinna "spływać z łyżki ") . Gotowe ciasto schładzamy ok. 30 min w lodówce ( dzięki temu naleśniki lepiej się smażą ) . Rozgrzewamy patelnie , rozprowadzamy
Marcepanowa kuchniapodgrzać i rozpuścić w nim drożdże oraz cukier. Zostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut. Po tym czasie dodać rozbełtane jajko, mąkę, sól i wyrobić ciasto energicznie ręką na jednolitą masę. Proponuję najpierw dodać 350 g mąki i po wyrobieniu ocenić czy ciasto ma odpowiednią konsystencję. Nie powinno być zbyt luźne, po wyrośnięciu powinniśmy bez problemu uformować
Jadło i czytadłoPyszne ciasto..troszkę może słodkie od masy kajmakowej, ale za to z dużą ilości suszonych bakalii..rodzynki, żurawina, morele, śliwki, a nawet jabłka suszone..Przepis z jakiejś starej gazetki. Biszkopt 1 szkl.mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 jajek 3/4 szkl.cukru 1 łyżka octu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 1 puszka masy kajmakowej
Moje domowe kucharzeniemleko, dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać ze skórką pomarańczową, proszkiem do pieczenia i sodą. Połączyć z masą jajeczną i wymieszać. Do foremek na muffinki wykładać po 1 łyżce ciasta,na to 1 łyżkę masy makowej i znów 1 łyżkę ciasta.Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzenieminut po tym czasie już obudzone drożdże umieszczam w dołeczku mąki, lekko mieszam na razie sam środek, powoli dolewam wodę i zagniatam około 8 minut ciasto do uzyskania jednolitej masy. Łączę z oliwą, zagniatam chwilę formuję kulę, jeszcze odrobinkę wygładzam dłonią z odrobiną oliwy. Przykrywam i odstawiam w cieple, na przykład w okolice kuchenki, na której gotuję właśnie zupę
I tu będę miała takie teSkładniki na masę kajmakową 1 mała puszka masy kajmakowej 1/3 kostki masła Przygotowanie: Masło zmiksuj, dodawaj po łyżce masy kajmakowej i ucieraj na gładką masę. Następnie przełóż na ostudzone ciasto. Udekoruj wedle uznania
Kukuleczkiłyżeczce cukru i dwóch łyżkach mąki .Dokładnie wymieszać ,aby nie było grudek i odstawić na 15 minut. Z pozostałych składników plus wyrośnięty zaczyn wyrobić gładkie ,lśniące ciasto . Mąkę dosypywać partiami ,aż masa nie będzie się kleić ,ale nie za dużo ,ma być lużna .Ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 1 godzinę . Po tym czasie dzielimy je na 3 części ,rozwałkowujemy
Ladylaura.wysokość 3 mm i nadajemy mu kształt prostokąta o wymiarach ok. 35 x49cm. Smarujemy roztopionym masłem. Ze zmielonych orzechów, śmietany, cukru, rumu, cynamonu i dżemu morelowego robimy masę i smarujemy nią ciasto. Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kładziemy na papierze do pieczenia, nie będziemy później mieć problemu z przeniesieniem ciasta do formy. Zrolowane ciasto ostrym nożem kroimy
Mia Cucina Sofietadodatkiem dużej ilości startej dyni, pomarańczy i cynamonu. Ciasto idealne do kawy, w sam raz na aktualną porę roku. Dynia nie jest zbyt mocno wyczuwalna w cieście, nadaje jedynie pięknego koloru masie owocowej. Mocno wyczuwalna natomiast jest pomarańcza i cynamon, które sprawiają, iż ciasto pachnie zimą i moimi ulubionymi świętami. Składniki (na formę 15x20 cm): Ciasto kruche: 250 gram
Mango Papajaciasto Siostry Anastazji to wysoki piernik z wkładką jabłkowo-bakaliową, przekładany masą z kwaśnej śmietany. Blaty ciasta są bardzo miękkie, ale dodatkowo nasączyłam je herbatą z syropem rumowym. Z tego przepisu wychodzi bardzo duże i wysokie ciasto, bardzo podzielne. Można je długo przechowywać, zresztą najlepiej smakuje na drugi a nawet trzeci dzień po upieczeniu. *piekłam w foremce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. W tym czasie wyrabiamy ciasto w rekach, jeszcze co najmniej trzykrotnie, starając się wgnieść w drożdżową masę jak najwięcej powietrza. Wyrośnięte ciasto dzielimy (dosyć ostrożnie, żeby nie "siadło") na trzy części, każdą z nich formujemy w rękach (wysmarowanych oliwą) w podłużne buły. Buły układamy na blasze wyłożonej pergaminem
Miód i pieprzciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. W tym czasie wyrabiamy ciasto w rekach, jeszcze co najmniej trzykrotnie, starając się wgnieść w drożdżową masę jak najwięcej powietrza. Wyrośnięte ciasto dzielimy (dosyć ostrożnie, żeby nie "siadło") na trzy części, każdą z nich formujemy w rękach (wysmarowanych masłem) w podłużne buły. Buły układamy na blasze wyłożonej pergaminem
Miód i pieprzmisy z mąką, dodajemy jajka - miksujemy, wyrabiamy i odstawiamy na godzinę. W międzyczasie przygotowujemy budyń oraz kruszonkę. Co potrzebujemy do kruszonki? 30g masła 60g mąki 30g cukru Ciasto kruszonkowe zagniatamy na jednolitą masę i zamrażamy - po to aby móc je później zetrzeć na tarce. Ciasto drożdzowe po godzinie, ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie. Formujemy kulki, rozplaszczamy -zostawiamy
dlaSmaQschłodzenia. Dobrze chłodzone ciasto wyjmujemy i po odłożeniu około 1/3 jego części, resztą wylepiamy dno natłuszczonej formy. Po wylepieniu spodu blaszki nakłuwamy ciast gęsto widelcem. Podpiekamy spód w nagrzanym do 170 st.C piekarniku około 10min. Masa : Masło, 100 g cukru i cukier waniliowy ucieramy mikserem na gładką i puszystą masę. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku i łyżce twarogu nie przerywając(...)delikatnie mieszamy. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy do nich pozostały cukier i delikatnie łączymy z masą serową. Powstałą masę wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy kratkę z pasków ciasta, które nam pozostało po wylepieniu dna blaszki. Pieczemy 50 - 60 min. w temperaturze 170st.C Źródło
Smaki Nataliidobrym składnikiem dla wielu potraw jak również ciast. Ciasto te jest świetnym pomysłem na większość imprez okolicznościowych. Składniki: Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa: 1 puszka masy karmelowej/kajmakowej 250 g masła Bita śmietana: 500 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny(...)powoli dodajemy żelatynę oraz cukier puder. Wystudzony biszkopt musimy przekroić na dwa jednakowe placki. Na dolą część placka wykładamy masę słonecznikową. Na masę nakładamy drugą część placka. Następnie wykładamy bitą śmietanę i całość posypujemy prażonym słonecznikiem. Ciasto przechowujemy w lodówce
Ciastka i ciastakilka minut. Mąkę, sól i masło posiekać na stolnicy. Użyłam malaksera z hakiem. Następnie dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Ciasto będzie bardzo delikatne ale nie powinno się kleić ( można troszkę dosypać mąki). Odstawić do wyrośnięcia. Ja w czasie wyrastania przygotowywałam masę makową. Masa makowa: - 500g maku mielonego ( do kupienia już także w Lidl'u) - 1,5 szkl ksylitolu(...)użyłam dwie ok.35cm. Ciasta rozwałkować na blacie. Ja rozwałkowuje od razu na papierze do pieczenia. łatwiej zwinąć roladę i dużo łatwiej przenieść potem całość do keksówki. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę makową i równomiernie ją rozsmarować. Boki pozostawić bez farszu. Zwinąć przy pomocy papieru w rulon i delikatnie przenieść do foremki. Odstawić na ok. 30 minut pod przykryciem. Przed wstawieniem
Smaczne ZdroweCiasto smakuje przeeepysznie, tak delikatnie i niesamowicie kremowo. Masa jest przyjemnie lekka i niezbyt słodka, więc możecie dodać więcej cukru. Ciasto drobinę przypomina sernik na zimno, ale moim zdaniem jest smaczniejsze. Zresztą sami spróbujcie, bo przygotowuje się je naprawdę ekspresowo. Polecam! (Tortownica o średnicy 22-23 cm) Spód: 200g herbatników 90g masła Masa piankowa: 70g pianek Marshmallows(...)wstawić do lodówki - do całkowitego zastygnięcia. W międzyczasie przygotować galaretkę rozpuszczając ją w 450 ml wody. Na masie piankowej ułożyć pokrojone brzoskwinie. Całość zalać tężejącą galaretką i umieścić w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Do swojego ciasta użyłam mini pianek Marshmallows , które do nabycia są w Cukieterii , zresztą jak cudowne ozdoby, w tym zaprezentowany biały
Di gotujeniebieska żelki misie (72 sztuki) Przygotować biszkopt: białka ubić z cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć ciasto do blaszki wyścielonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut. W tym czasie przygotować masę serową: białka ubić. Żółtka osobno(...)wystudzić. Galaretki malinowe rozpuścić we wrzątku. Kiedy wystygną kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z galaretką. Wylać na sernik. Kiedy masa stężeje ułożyć na niej żelki. Galaretkę niebieską rozpuścić w szklance wody, kiedy zacznie tężeć zalać nią ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMazurek który jest prosty do zrobienia i naprawdę pyszny. Zrobiłam o smaku mango i wyszło fajne połączenie. Masę serową zrobimy w pięć minut. Małe mazurki możemy wykorzystać do koszyczka. ciasto drożdżowe: 2 szklanki mąki pszennej typ 500 2 jajka szczypta soli 3 łyżki cukru trzcinowego 2 dkg drozdży 1 łyżka masła 1/2 szklanki mleka letniego masa serowa: 30 dkg sera(...)jajkiem wtedy wałki lepiej się trzymają, i wierzch ich też smarowałam będą miały ładny błyszczący kolor. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Z reszty ciasta zrobiłam male mazurki okrągłe, i kulki do dekoracji i kokardę. Masa serowa: Ser przekładam do miski, dodaję jogurt, puder, śmietanę, pokrojone mango, kawałek zostawiłam do dekoracji. Całość miksuję blenderem. Ser można zmielić, ale taka małą
wesoła kuchniałyżki) Na to położyć kolejną warstwę herbatników. Następnie posmarować masą białą na środek położyć pasek z odłożonej wcześniej masy kakaowej, powciskać paski galaretki. Całość złożyć w trójkąt (należy unieść po bokach folię aluminiową do góry, i sprowadzić do środka a ciasto samo się złoży. Delikatnie wygładzić i wstawić do lodówki. Polewa: Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia(...)Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy. Przestudzoną polewą oblać schłodzone ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi, chłodzić całą noc w lodówce
Wanilia i Kardamonpolecam! Wypróbujcie poniższy przepis. Ciasto jest naprawdę wyśmienite. Składniki na formę o średnicy 31cm: Spód: 1 szklanka orzechów włoskich, 1 szklanka migdałów, 0,5 szklanki słonecznika łuskanego, 0,5 szklanki sezamu, 0,5 szklanki płatków kokosowych, 20 sztuk suszonych daktyli, 5 sztuk suszonych fig, 1 łyżeczka oleju kokosowego RAW, 1 łyżeczka mielonej wanilii. Masa jaglano - kokosowa: 3 szklanki ugotowanej(...)pieczenia. Umieszczamy w lodówce. Ugotowaną kaszę, stałą część mleka kokosowego i resztę składników na masę umieszczamy w kielichu blendera i blendujemy do uzyskania gładkiego kremu. Powstałą masę wykładamy na orzechowy spód ciasta. Nakładamy na nią pokrojone w plasterki banany. Składniki na polewę dokładnie mieszamy. Wylewamy na wierzch ciasta, a następnie dekorujemy ziarnami kakaowca i fistaszkami. Umieszczamy w lodówce na minimum
Jeść, by żyć w zdrowiuwyrośnięcia. Masa: Mleko zmiksować z jajkami i mąką ziemniaczaną. Gotować aż zgęstnieje cały czas mieszając gdyż bardzo się przypala. Połączyć z wiórkami i odstawić do wystygnięcia. Ciasto dzielimy na małe kulki. Każdą nadziewamy masą. Bułeczki układamy w wysmarowanej olejem formie. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy wiórkami. Z przepisu wyszło mi ok 30 bułeczek. Pieczemy w temp 180 stopni przez
sierotka maRysia w kuchniżółtka i cukier poczym utrzeć na masę. Stopniowo dolewać rotopione letnie masło, dosypać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i aromat waniliowy lub cytrynowy. Ciasto powinno być gęste lejące. Utartą masę przełożyć do blaszanej formy ( tortownica o średnicy 30 cm ) wyłożonej pergaminem. Z pozostałych 2 białek ubić pianę na sztywno. Na wierzch ciasta wylać ubite
zielonacukinkasolą i resztą cukru na sztywną pianę. Wymieszałam połowę piany z masą czekoladową. Następnie dodałam resztę i również starannie i delikatnie wymieszałam. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarowałam masłem i delikatnie posypałam bułką tartą. Można zamiast niej wyłożyć dół formy papierem do pieczenia. Wlałam do niej ciasto. Można je teraz wstawić do piekarnika i upiec. Następnie przekroić(...)kratce. Gdy ciasto stygło zajęłam się polewą. Roztopiłam czekoladę, wlałam do niej kawę i dokładnie wymieszałam. Wlałam ją do przesianego cukru pudru i wymieszałam. Rozprowadziłam masę po bokach i wierzchu ciasta. Odstawiłam w chłodne miejsce. Smacznego
potrawyregionalne