troszkę różni się od znanej wersji. Mój krem zamiast masła zawiera ubitą śmietankę, dzięki czemu jest bardziej lżejszy i również obłędnie smaczny! Spróbujecie? 1 porcja gotowego ciasta francuskiego (400-450g) Masa: 1 litr mleka 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki pszennej (czubate) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate) 4 żółtka 1 laska wanilii 1/2 litra śmietanki 36% Dodatkowo(...)Ciasto francuskie podzielić na pół i przełożyć na dwie równe blaszki. Jedną z części ciasta pokroić na około 12 kwadratów lub prostokątów. Całość piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 12-15 minut w 200 stopniach i odstawić do ostygnięcia. Przygotować masę. Żółtka, mąki i szklankę mleka dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem oraz przekrojoną laską wanilii
Di gotujeBiałka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodawać cukier w dwóch partiach, a następnie pojedynczo żółtka. Miksować przez chwilę. Do masy dodać bakalie i wymieszać dużą łyżką do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć do obu blach. Biszkopty piec pojedynczo przez ok 25-30 minut do suchego patyczka. Ciasta odstawić do ostudzenia(...)dodawać do niego po łyżce budyniu, cały czas miksując na wolnych obrotach. Zaprz Oderwać papier od biszkoptów. Oba papiery zużyć do wyłożenia blachy na ciasto. Na dnie ułożyć jeden z biszkoptów. Posmarować go 1/3 masy budyniowej, ułożyć delicje moczone w kawie, wyłożyć 1/3 budyniu, przykryć biszkoptem i posmarować resztą masy budyniowej. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie i tężejącą galaretkę. Moje uwagi
Weekendy w domu i ogrodziekakao - 30 g cukru pudru (możesz użyć 1 łyżki stewi) - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 żółtka + mąką do podsypywania Ciasto szybko zagniatamy, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 15 minut. MASA ORZECHOWA: - 1 Masło Orzechowe Firmowe Primavika 100% Crunchy - 300 ml śmietanki (powyżej 20% tłuszczu) - 150 g włoskiego serka(...)ricotta - 2 do 4 łyżek cukru pudru (ja lubię ciasto niezbyt słodkie więc, dodałam tylko dwie łyżki) W/w składniki zmiksuj blenderem na gładki puch. Ciasto wyjmij z lodówki, wlep nim dużą formę do tarty, wylej masę z orzechową i wstaw do pieca na 35 do 45 minut. Ciasto pieczemy na lekko złoty kolor, najlepiej w piekarniku parowym. Temperatura
SMYKWKUCHNIcukier, następnie dodajemy po żółtku, na sam koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy całość drewnianą łopatką. Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem tortownicy.Pieczemy ok. 30-40 min w 170-180C. Po wystudzeniu przekrawamy na dwa placki. masa jabłkowa :jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i smażymy do miękkości.Następnie dodajemy galaretkę i mieszamy. Całość studzimy. krem(...)rondelku stapiamy masło, wsypujemy kakao, cukier, dodajemy mleko i wodę. Całość mieszamy aż lekko zgęstnieje. Jeśli polewa nadal wydaje się rzadka, można dosypać więcej kakao.Studzimy. ciasto: na pierwszy blat biszkoptu wykładamy w całości masę jabłkową, następnie przykrywamy drugim blatem. Na wierzch biszkoptu wykładamy krem budyniowy. Tak przełożone ciasto schładzamy w lodówce ok. 1/2 godz. Po tym czasie nakładamy polewę. /przepis
Raj dla Podniebieniautartego masła wbijaj kolejno jajka, ubijając po każdym jajku przez chwilę. Wlej ekstrakt i połącz z masą. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i zacznij dodawać do masy partiami, powoli miksując. Ciasto przelej do foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez 60-75 minut do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Krem budyniowy (do przełożenia(...)miksera. Odstaw na chwilę, aby beza przestygła. Masło o temperaturze pokojowej podziel na porcje. Uruchom ponownie mikser i zacznij dodawać masło łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Pod koniec masa powinna gwałtownie zgęstnieć. Wlej wodę różaną i zmiksuj ponownie. Gotowy krem pozostaw na kuchennym blacie (nie wkładaj go do lodówki, bo trudno będzie go nakładać). Polewa Polewę przygotuj po schłodzeniu
Food SquareSKŁADNIKI: CIASTO: • 2 szkl. mąki • 3/4 szkl. cukru pudru • 3 łyżki kakao • kostka schłodzonego masła • 4 żółtka MASA: • 200 g wiórków kokosowych • 1/2 szkl. cukru • 1/5 szkl. mleka • 1 łyżeczka żelatyny PRZYGOTOWANIE: Mąkę wsypać do miski, dodać cukier i kakao, wymieszać, dodać pokrojone masło i żółtka, zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. 30 minut(...)dość gęsta, ale wilgotna. Żelatynę zalać łyżeczką zimnej wody i dokładnie wymieszać, napęczniałą zalać dwiema łyżkami gorącej wody, wymieszać, aż się rozpuści, przygotowaną żelatynę wymieszać z masą kokosową i odstawić do ostudzenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm, wykrawać np. szklanką koła, tak aby była ich parzysta ilość, ułożyć je (można dość blisko siebie) na blaszce wyłożonej
KUCHNIA POLSKAZdrowa alternatywa dla typowych kruchych tart. Słodka, chrupiąca, delikatna. Ciasto świetnie komponuje się z delikatną, piankową masą. Idealnie nadaje się na śniadanie: połączenie węglowodanów, niskiej ilości tłuszczów oraz spora ilość białka dostarcza już od rana właściwości odżywczych, a słodki posmak podnosi poziom hormonu szczęścia. Zacznijmy dzień od zdrowego śniadania :) Ciasto: 1/2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 1 jajko 1/4 kostki(...)olej nadal miksując. Dosypujemy mąkę i ugniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażalnika. Po upływie czasu ciasto wyciągamy, wałkujemy i przekładamy na formę do tarty. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Masa serow o-aroniowa: 400 ml jogurtu greckiego z obniżoną zawartością tłuszczu 2 jajka 3 lub 4 łyżki mąki pełnoziarnistej 1/2 szkl. brązowego
Czarnawisienkachwil! Dokładnie jest to sernik na zimno o smaku cappucinno, wykonany z prawdziwego twarogu z dodatkiem śmietanki kremówki, na podłużnych i kruchych biszkoptach. Wierzch ciasta również zdobią biszkopty, ale okrągłe i w wersji mini. Masa serowa z dodatkiem kawy cappuccino jest kremowa i delikatna w smaku, dosłownie rozpływa się w ustach. Dodatek kawy do masy nadaje jej lekkiej goryczki, dlatego(...)ilość cukru dopasowujemy do własnych preferencji, w zależności czy lubimy mocno słodkie, czy lekko wytrawne ciasta. Samo przygotowanie takiego deseru zajmuje nie więcej niż 20 minut! Jednak przed degustacją musi trochę postać w lodówce, aby masa nieco stężała. Smakuje naprawdę rewelacyjnie i znika w tempie ekspresowym! Składniki: 150 g biszkoptów podłużnych 500 g sera twarogowego (może być z wiaderka
Kuchnia MagdaLenyokazji urodzin mojej mamy. Ona bardzo lubi chałwę, więc tort o smaku chałwy orzechowej był idealnym pomysłem. Ciasto jest bardzo proste. Składa się z biszkoptu przekrojonego na 3 części oraz masy budyniowej z dodatkiem chałwy. Tort chałwowy udekorowałam zmielonymi orzechami. Ważne jest, aby tort przygotować dzień wcześniej lub kilka godzin przed podaniem(...)wodą, ale można użyć zaparzonej herbaty lub kawy. Biszkopt przełożyć 1/2 masy. A drugą połową wysmarować cały tort. Tort udekorować posiekanymi orzechami. Ciasto odstawić do lodówki na całą noc, aby masa zgęstniała. Krok po kroku: 1. Ugotować budyń i wystudzić 2. Ubić pianę z białek z cukrem 3. Dodać żółtka 4. Przesiać
KuchniaWeDwoje.plprzygotowaniaDo miski wlewamy białka i ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Do masy dodajemy olej, mieszamy. W drugiej misce przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy, a następnie dodajemy do białek. Lekko łączymy za pomocą łyżki albo szpatułki. Ciasto dzielimy na pół - do jednej dodajemy kakao, drugie pozostawiamy bez zmian. Przekładamy do blaszki wysmarowanej olejem
Słodkie Przyjemnościgodzin. Dzień 3 : 100 g mąki pszennej typ 500 100 g masy z etapu poprzedniego 45 g letniej wody W misce wymieszaj wodę z masą z etapu poprzedniego, następnie dodaj mąkę. Wymieszaj składniki. Wyłóż ciasto na blat roboczy i krótko je wyrób. Uformuj z ciasta niewielką kulę, którą włóż do słoika lub miski, i odstaw pod przykryciem na 48 godzin(...)Dzień 5 : 100 g mąki pszennej typ 500 100 g masy z etapu poprzedniego 45 g letniej wody W misce wymieszaj wodę z masą z etapu poprzedniego, następnie dodaj mąkę. Wymieszaj składniki. Wyłóż ciasto na blat roboczy i krótko je wyrób. Uformuj z ciasta niewielką kulę, którą włóż do słoika lub miski, i odstaw pod przykryciem na 48 godzin
Grahamka, weka i kajzerkaniej masę ze skręconego sera, ziemniaków i masła i wymieszaj mikserem. Białka ubij na sztywno z resztą pozostałego cukru (0,5 szklanki). Dodaj do masy serowej i wymieszaj delikatnie łyżką. Wylej połowę ciasta, na to połóż umyte owoce lub rodzynki i zalej resztą ciasta. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 160C aż się zezłoci (ok. 30 minut). Wskazówki: Jeśli(...)posiadasz maszynki do mięsa, masę spróbuj zblendować blenderem A jakie jest Wasze ulubione ciasto, którego nie umiecie sobie odmówić? ;) Jeśli macie jakieś pytania, piszcie w komentarzu. Polub nas także na Facebooku lub zaobserwuj na Instagramie / Google+ , będzie nam miło! Pozdrowienia! Paulina
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńwymieszać na jednolitą masę, odstawić. Następnie połączyć masę z żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec ok. 30 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić(...)małe kawałki i zalać gorącą śmietanką. Odczekać 1 minutę po czym wymieszać energicznie do uzyskania jednolitej masy. Wyjąć „Brzoskwiniowy puch” z lodówki i oblać go masą czekoladową. Udekorować pralinami według uznania. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego J *na pierwszym zdjęciu widać że ciasto jest wyższe od rantu tortownicy dlatego należy „wysokość” formy przedłużyć za pomocą papieru do pieczenia, żeby
Kulinarna (nie)codziennośćNAJLEPSZY! Sernik z rosą – Składniki: Składniki na spód z kruchego ciasta: 1 żółtko 1 całe jajko 3 łyżki cukru pudru (ok. 45g) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) 300 g mąki pszennej – ok. 2 szklanki 125 g masła Składniki na masę serową: 1 kg twarogu (minimum 3-krotnie zmielonego) dobrej jakości 2 całe(...)Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Ponakłuwać ciasto widelcem. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C i piec kruchy spód przez ok. 15-18 minut (do lekkiego zarumienienia ciasta). Wyjąć, ostudzić. Przygotować masę serową: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Całe 2 jajka oraz 4 żółtka (4 białka odłożyć na potem do przygotowania bezy) ubić ze zwykłym cukrem i cukrem wanilinowym
Kulinarne PrzebojeZainspirowana przepisem Kasi z bloga Świat pachnie szarlotką postanowiłam wypróbować rafaello dla leniwych, czyli przygotowane na bazie krakersów i masy budyniowej bardzo proste ciasto. Jeśli nie macie pomysłu na ciacho sylwestrowe, to rafaello będzie strzałem w dziesiątkę ! Nie wymaga wiele zachodu, a efekt końcowy jest baaardzo smakowity. Jedyna rzecz o której trzeba pamiętać, to to, że ciasto wymaga(...)godzinnego leżakowania w lodówce, żeby dobrze stężało. Najlepsze jest po 24 godzinach. Ciasto rafaello dla leniwych Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach 23 x 23 cm Składniki: 1000 ml mleka 2 budynie śmietankowe ( na 0,5 litra mleka) nieco więcej niż 1/2 szklanki cukru 200 g miękkiego masła 2 żółtka 2 opakowania krakersów
Kulinarne przygody Gatity