łyżka jogurtu lub śmietany - 1 szklanka mąki - 1/2 łyżki sody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki mleka Nasze przygotowania rozpoczynamy od przygotowania ciasta na różowe kulki. Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę a następnie dodajemy jajka, proszek do pieczenia, mąkę oraz mleko. Wszystko ubijamy razem do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dodajemy sok wiśniowy. Możemy go również zastąpić(...)ciasto do zalania kulek. Ubijamy jajko z cukrem a potem dodajemy masło, jogurt i po kolei następne składniki i wszystko razem ubijamy na jednolitą masę. W foremce układamy kulki jedna za drugą i zalewamy jasnym ciastem. Następnie ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 175 stopni. Podczas pieczenia zaglądamy od czasu do czasu do naszego ciasta
Kuchenne Wariacjeokoło 250 g malin Maliny myjemy i odstawiamy do odsączenia. Do rondelka z grubym dnem dajemy połamaną czekoladę, mleko i masło. Po podgrzaniu dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita. Czekoladę przelewamy na ciasto i wstawiamy je do lodówki. Po 10 minutach układamy na cieście maliny lekko je wciskając w czekoladę, która nie będzie już całkiem płynna, ale jeszcze nie zastygnie(...)ponownie wstawiamy ciasto do lodówki. Mi z podanej porcji wyszło za dużo masy jogurtowej. Mam w domu malutką keksówkę, której dno i ścianki wyłożyłam papierem do pieczenia i herbatnikami, a następnie wlałam tam jogurt i upiekłam. Też wyszło W sumie wyszło mi około 12 porcji. Jedna to około 330 kcal. Maliny i czekolada – świetne połączenie smaków Trzy kolory: biały
Relaxtimeekstrakt i wymieszać masę. W średniej prostokątnej blaszce ułożyć ciasno pierwszą warstwę herbatników. Następnie rozsmarować połowę gorącej masy serowej. Na niej ułożyć drugą warstwę herbatników, resztę masy serowej oraz trzecią warstwę herbatników. Ciasto przykryć ściereczką i owinąć szczelnie reklamówką. Trzymać w cieple aż masa ostygnie, aby herbatniki zmiękły od masy serowej. Po tym czasie zdjąć reklamówkę i ścierkę. Przechowywać
Czerwień i błękitjakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę słodkiej przyjemności Szybkie ciasto Snickers bez pieczenia przepis na blachę o wymiarach 36 cm x 24,5 cm 200 g herbatników jasnych 200 g herbatników kakaowych 250 ml mleka 200 g masła 100 g cukru 350 g mleka w proszku Puszka masy krówkowej + orzechy ziemne + 3 łyżki cukru Do rondla wsyp cukier, dodaj(...)ściśle przylegały do siebie. Na herbatniki wyłóż połowę masy mlecznej, rozprowadź ją po całej powierzchni blachy i przykryj ją jasnymi herbatnikami. Następnie wyłóż na herbatniki masę krówkową i rozprowadź ją po całym cieście. Ponownie wyłóż jasne herbatniki a na nich rozprowadź drugą część masy mlecznej. Masę mleczną przykryj ciemnymi herbatnikami. Na patelni rozpuść cukier z 2 łyżkami wody, dodaj orzeszki
365 dni dookoła kuchnimąki pszennej 100 g masła 100 g cukru mała szczypta soli 40 g świeżych drożdży 125 ml mleka (pół szklanki) 2 jajka (białka i żółtka osobno) 1 puszka masy makowej – u mnie Helio cukier puder do oprószenia makowców Przygotowanie: Do garnuszka wkładamy masło, wsypujemy cukier i wlewamy mleko. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia masła, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Odlewamy około(...)mnie jest bardzo ciepło – w końcu co chwila coś piekę – więc wystarczyło 50 minut). Białka ubijamy (nie muszą być na sztywno) i dodajemy je do masy makowej, mieszamy łyżką. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części każdą rozwałkowujemy na placek o grubości około 1-1,5 cm. Na każdym placku rozsmarowujemy naszą masę makową (po pół masy na placek
Słodkie okruszkipisze aby uzyskaną masę zblędować ,żeby nie było żadnych grudek, ja tą czynność pominęłam bo ciasto wyszło gładkie) gotowe odstawiamy do ostudzenia do zimnego ciasta dodajemy po kolei jajka i miksujemy, aż uzyskamy gładką masę olej podgrzewamy w średnim garnku do 175ºC z ciasta formujemy niewielkie kulki ja do tego użyłam łyżki do lodów którą co jakiś czas moczyłam
Słodkie zapomnieniemasła roztopionego 250-300 g borówek dodatkowo: garść borówek 100 g białej czekolady Wykonanie Ciasto: Składniki na ciasto posiekać na stolnicy i zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Przygotowanie masy serowej: Masło roztopić i przestudzić. Jajka ubić z cukrem (zwykły + waniliowy) ok. 10 min. Następnie dodać ser, kaszę mannę i proszek budyniowy zmiksować(...)końcu wlać płynne masło i krótko zmiksować (tylko do połączenia składników). Podzielić masę w stosunku 1/3 i 2/3. Do 2/3 masy wsypać borówki i delikatnie wymieszać łyżką. Przygotowaną formę wyłożyć papierem, boki wysmarować. Wylepić ciastem dno i brzegi tortownicy. Nastawić piekarnik na 170*C. Na dno tortownicy wsypać trochę borówek, na nie wyłożyć masę serowo-borówkową i podpiec 10 minut
Kulinarna (nie)codziennośćkwaskowatymi śliwkami. Ciasto czekoladowe nie zawiera tłuszczu, bo.... zapomniałam dodać. Nie miało to jednak wpływu na jego smak, a i trochę kalorii zaoszczędziłam. Masa serowa jest niezwykle kremowa, bo w połowie zawiera ricottę. Ciasto: 200 g gorzkiej czekolady 2/3 słodkiej śmietanki 18% 1 i 1/4 mąki kokosowej (pszennej potrzeba nieco więcej) 2/3 szklanki cukru cukier waniliowy (2 łyżeczki) 3 jajka(...)Ciasto wyłożyć na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ricottę i serek połączyć z cukrem i cukrem waniliowym oraz rozkłóconymi jajkami. Wyłożyć na ciasto czekoladowe. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, wypestkować. Wyłożyć na wierzch masy serowej, lekko dociskając. Piec około 1 godziny w temperaturze
Czerwień i błękitsoli szczypta cukru 1 jajko 1 - 2 łyżki mleka Wykonanie: Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy cukier. Dodajemy maso pokrojone na kawałki i nożem siekamy, aż postaną grudki. Dodajemy jajko i mleko i szybko zagniatamy ciasto. Zwijamy w kulę, zawijamy w folię i chowamy na około 20 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzać(...)minut, aby podpiec spód. W międzyczasie wymieszać jajka, śmietanę i parmezan. Doprawić do smaku. Wyjąć podpieczony spód. Zdjąć folię z grochem. Wylać na ciasto przygotowaną masę jajeczną. Na wierzchu położyć rozkrojone figi (ja pokroiłam moje na ćwiartki) i posypać pokruszonym serem. Wstawić tartę do piekarnika i piec przez 25 - 30 minut, aż masa
Sto kolorów kuchninieco inną formę – makowiec przekładany, tak dla urozmaicenia. Smakuje równie dobrze, serdecznie zapraszam. Makowiec – składniki:Ciasto:3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1/4 szklanki maki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżeczki kakaoMasa makowa:1 puszka masy makowej z bakaliami1 kostka masła (250g)3 budynie śmietankowe (3x60g)1 szklanka bakalii (dowolne)Polewa: zobacz tutaj(...)przestygnięciu przekroić na pół.W rondelku o grubym dnie rozpuścić masło, wymieszać z masą makową i bakaliami.Wlać rozrobione w 300 ml wody budynie i zagotować. Gorącą masę wylać na jedną warstwę ciasta i przykryć drugą. Jak ciasto ostygnie udekorować polewą i wiórkami lub inną dowolną posypką.Smacznego Post Makowiec pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plWystarczy polać ciasto polewą, która ścieka w zagłębieniach i już uzyskujemy super efekt. Tego ciasta nie trzeba dzielić, kroić w poprzek, w celu uzyskania warstw. Wlewam masę do formy, piekę i wyciągam ciasto gotowego do podania. Babki w zasadzie nawet nie trzeba dekorować a i tak będzie dostojnie prezentowała się na stole. Co zrobić, żeby bezglutenowa babka wyszła z formy(...)czas mieszając dodaję po łyżce ksylitolu. 5 Do masy jajecznej, cały czas mieszając dodaję mleko kokosowe oraz olej kokosowy. 6 Nie przerywając mieszania dodaję stopniowo, po łyżce, suche składniki do mokrych aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 7 Piekarnik rozgrzewam do 180°C bez termoobiegu. 8 Na dno formy wylewam cienką warstwę ciasta. 9 Następnie cienkim strumieniem, po środku ciasta
Book of spellsWystarczy polać ciasto polewą, która ścieka w zagłębieniach i już uzyskujemy super efekt. Tego ciasta nie trzeba dzielić, kroić w poprzek, w celu uzyskania warstw. Wlewam masę do formy, piekę i wyciągam ciasto gotowego do podania. Babki w zasadzie nawet nie trzeba dekorować a i tak będzie dostojnie prezentowała się na stole. Co zrobić, żeby bezglutenowa babka wyszła z formy(...)czas mieszając dodaję po łyżce ksylitolu. 5 Do masy jajecznej, cały czas mieszając dodaję mleko kokosowe oraz olej kokosowy. 6 Nie przerywając mieszania dodaję stopniowo, po łyżce, suche składniki do mokrych aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 7 Piekarnik rozgrzewam do 180°C bez termoobiegu. 8 Na dno formy wylewam cienką warstwę ciasta. 9 Następnie cienkim strumieniem, po środku ciasta
Book of spellsjaka smaczna! Polecam, szczególnie, że można użyć różnych owoców: jeżyn, malin, wiśni (także tych z soku, tylko trzeba je dobrze odsączyć), truskawek, porzeczek, brzoskwiń... Naprawdę cała masa możliwości, w zależności od sezonu :) Składniki: Ciasto brownie: 2/3 szkl. mąki pszennej 1/2 kostki masła 82% (100g) 1/3 szkl. brązowego cukru (może być też kryształ) 2 jajka 5 czubatych łyżek kakao 1 płaska(...)dodajemy cukier, jajko i mąkę i całość łączymy (dobrze jest to zrobić blenderem). Do foremek na muffinki (piekłam w silikonowych, bez papilotek) nakładamy porcję ciasta czekoladowego (1-2 łyżki, tak do połowy wysokości foremki), następnie masę serową (1 czubatą łyżkę) i lekko wciskamy owoce. Muffinki pieczemy w nagrzanym do 175-180 stopni piekarniku przez około 25-30 minut. Studzimy przed
Kolorowy Przepisownikcytryny 1 kostka margaryny palmy polewa 1 czekolada deserowa 2 łyżki mleka Wykonanie: Jajka, margarynę,cukier oraz miód miksujemy na puszystą masę następnie powoli dosypujemy mąkę. Na koniec dodajemy sodę wymieszaną w mleku. Dokładnie wszystko miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem(...)pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 °C około 20 minut. W rondlu rozpuszczamy margarynę, cukier, miód, dodajemy połamane na ćwiartki orzechy podsmażyć na złoty kolor.Gorącą masę orzechową wylewamy na drugą część ciasta wyłożonego na blaszce. Ciasto pieczemy 25 minut. Gotujemy 1 szklankę mleka z cukrem i sokiem z cytryny. W pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Ugotowany budyń
kgwjanczewoSernik ten piekłam już niejednokrotnie jako nastolatka i miło mi się kojarzy z moją mamą, która go uwielbiała... Cóż, ciasto jest naprawdę smaczne oraz proste w wykonaniu. Masa serowa rozpływa się w ustach i doskonale komponuje z kruchym spodem, lekko kwaskowatymi truskawkami oraz słodziutkim lukrem, który możecie zastąpić białą czekoladą. Koniecznie spróbujcie tego przepysznego połączenia! (Forma o średnicy około(...)200g masła Dodatkowo: 500g truskawek biały lukier/biała czekolada Przygotować kruchy spód. Wszystkie składniki szybko zagnieść, a powstałym ciastem wylepić formę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. Spód podpiec w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut w 180 stopniach. W międzyczasie przygotować masę serową. Masło zmiksować z cukrem i następnie kolejno z jajkami, serem oraz proszkiem budyniowym. Całość przełożyć na podpieczony
Di gotuje