wyrośnięcia na godzinę. Migdały, orzechy i mak zaparzyć w mleku, zemleć, dodać pokrojony w kawałki marcepan; utrzeć z cukrem i śmietaną - aż do uzyskania gęstej masy. Dodać miąższ z wanilii. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, rozwałkować w prostokąt, pokroić na długie trójkąty. Na każdy z nich na całości rozłożyć porcję przygotowanej wcześniej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu
6niebopieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać na nie przygotowane ciasto. Piec około 25-30 minut (do zrumienienia biszkoptu). Upieczony biszkopt ostudzić. Krem budyniowy Do rondelka wlać 2 szklanki zimnego mleka. Dodać cukier. W pozostałym mleku rozpuścić budyń. Gdy mleko zacznie się gotować to wlać masę z kubka. Dokładnie wymieszać i budyń gotować około 1-2 minuty. Gęsty(...)miksera, zimny budyń zmiksować z miękkim masłem. Miksować tak długo, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą i powstanie jasny krem. Na upieczony biszkopt wylać krem budyniowy. Ciasto wstawić do lodówki, aby masa budyniowa stężeje. Masa truskawkowa Na sam koniec przygotować warstwę truskawkową. Mus truskawkowy przelać do garnka i podgrzać. Gdy będzie bardzo gorący to wsypać proszek z galaretek. Całość
Ugotowaćstopniowo: mleko, olej oraz powidła dalej miksując. Suche składniki czyli: mąka, kakao, proszek do pieczenia, soda- przesiewamy i stopniowo dodajemy do płynnej masy delikatnie łącząc wszystkie składniki. Blaszkę keksówke smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez(...)minut Kiedy ciasto ostygnie przygotowujemy czekoladową polewę. Masło roztapiamy z 80 g cukru i dodajemy tyle kakao (od 2-3 łyżek) aby powstała gęsta masa. Na koniec po lukrowaniu obsypujemy ciasto z posiekanymi orzechami laskowymi i proszę bardzo
W Moim Magicznym Domulekko przygnieć każdą kulkę palcami lub łyżką. Dobrze jest formować kilki w lateksowych rękawiczkach. Podczas formowania masa nie przykleja się do rąk, to dlatego że w masie jest olej kokosowy. Gdy mieszasz ciasto rękami przed formowaniem umyj ręce i wysusz, wtedy ciasto nie będzie się kleić do rąk. Gdyby masa była zbyt lepka odstaw ją w chłodne miejsce
Przepisy i porady kulinarneżółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto schładzamy w lodówce. Ciastem wykładamy dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor. Masa serowa: 1,5 kg zmielonego sera (może być z wiaderka) 30 dag cukru 250 ml śmietany 125 ml oleju 2 jajka 4 żółtka(...)Jajka i żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ser, olej, śmietanę oraz wymieszane z mlekiem budynie i mąkę. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Masę serową wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Przed końcem pieczenia robimy bezę orzechową. Beza orzechowa: 6 białek 5 łyżek cukru
Pyszności Słodkościbardzo proste i mega słodkie ciasto bez pieczenia. Wykonane jest z herbatników, masy kajmakowej, kremu budyniowego i śmietany. Idealny na różne imprezy okolicznościowe, święta czy od tak do popołudniowej kawki. Ciasto to jest obłędne i robi furorę za każdym razem. Najlepsze jest następnego dnia, kiedy herbatniki zmiękną, chociaż ja czasem nie wytrzymuję i muszę ukroić sobie choć maleńki kawałek(...)zaraz po zrobieniu ciasta ;) Składniki: (blacha kwadratowa 25 na 25 cm) * około 5-6 większych paczek herbatników * 1 puszka masy krówkowej o smaku kajmaku * 500 ml śmietany kremówki 36% * 1 łyżka cukru pudru Na krem budyniowy: (przepis tutaj) * 2 budynie waniliowe bez cukru * 500 ml mleka * 6 łyżek cukru * 250 g masła w temperaturze pokojowej Wykonanie
Zrób to smacznieRoladka z puszystym kakaowym biszkoptem, z delikatną masą na bazie kremówki i mascarpone, której środek stanowi galaretkowe serce, wierzch oblewa aromatyczna czekolada, a wierzchołek zdobią wisienki koktajlowe oraz kryształki galaretki to propozycja idealna na Walentynkowy wieczór i romantyczną kolację. Ciasto bardzo efektownie się prezentuję i jest z pewnością jest ciekawym pomysłem na Walentynkowy prezent. Walentynkowa Czekoladowa Rolada z Mascarpone(...)cienkiego noża). Za pomocą niedużej foremki w kształcie serca wykrawamy sercowy słupek przez całą długość galaretki. Galaretkę wykładamy na środek roladki (do góry nogami - gotowe ciasto będzie odwrócone). Całość zalewamy pozostałą masą serową i pozostawiamy do stężenia na kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce. Po tym czasie ciasto odwracamy i zdejmujamy papier do pieczenia. Polewa Czekoladowa: Kremówkę
Słodka Stronamasę wiśniową: 2 opakowania galaretki wiśniowej szklanka wiśni (mrożonych lub z kompotu) na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki śmietanki kremówki orzechy do dekoracji Ciasto: żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Orzechy zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Z białek ubić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukru 1 łyżka ciemnego rumu skórka otarta z połowy cytryny szczypta cynamonu Dodatki: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki aromatycznego alkoholu (lub więcej, jeśli masa jest zbyt gęsta) ew. ozdoby (orzechy, posypki, czekolada, inne) Wykonanie: Ciasto. Drożdże wymieszać z cukrem(...)chwilę poczekać, by się rozpuściły. Mąkę przesiać. Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulę, włożyć do szczelnego foliowego woreczka, zamknąć i włożyć do garnka z zimną wodą. Gdy ciasto urośnie, rozwałkować na długość foremki. Posmarować masą orzechową (zostawić 1 cm wolnych brzegów). Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć w folię aluminiową. Przełożyć do foremki zwinięciem na dół. Piec w rozgrzanym
Rodzinka w kuchnipieczenia. Jajka z gorącą wodą ubijamy w misie miksera na bardzo puszystą masę. Cukier należy wymieszać z cukrem waniliowym i stopniowo dodawać do masy, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy ciasto szpatułką. Ciasto wykładamy na blachę, równomiernie rozsmarowujemy na grubość ok. 1cm i pieczemy ok. 10-11 minut (to ważne, gdyż dłuższe pieczenie spowoduje(...)upieczeniu roladę przenosimy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem (ciastem do ściereczki), papier smarujemy przy użyciu pędzelka zimną wodą (dzięki temu łatwiej odejdzie od ciasta), ściągamy delikatnie papier, a roladę zwijamy wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką. Masa śmietanowa: Truskawki miksujemy z cukrem na gładki mus. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając do niej ok. 2 łyżek cukru pudru. Dzielimy
MyCookBook.plcukierniczą . Gotową masę wylej na wystudzony biszkopt, równo rozsmaruj. G dy masa jeszcze nie zastygła powbijaj do niej w niedużych odstępach kawałki bananów. Odstaw ciasto w chłodne miejsce do zastygnięcia masy bananowej. Gdy masa jest już zastygnięta wylej na nią tężejącą galaretkę przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Odstaw ponownie w chłodnie miejsce, aby galaretka całkiem zastygła
Przepisy i porady kulinarnezużyć zanim zwiędnie. Znalazłam ostatnie opakowanie marcepanu w spiżarni, poza tym miałam jeszcze kawałek papai oraz ananasy i tak oto wyszło coś bajecznego. Ciasto jest idealnie kruche, rozpływające się ustach, jego migdałowy aromat podkręca masa marcepanowa, w którą wcisnęłam tyle koloru ile się dało. Składniki na dużą blachę o średnicy 26 cm (8-10 porcji) wartości odżywcze podane(...)minut (zamrażalnik max 15). Schłodzony spód ciasta podpiecz w temp. 200 C przez 15 minut. Krem marcepanowy, to nic innego jak zblendowana masa marcepanowa z pozostałą częścią banana, roztopionego masła koksowego (masz ciepły piekarnik, bo piekłeś spód ciasta, więc wstaw to masło na chwilę do piekarnika i się roztopi). Pod koniec blendowania dodaj 3 łyżki mąki. Na lekko przestudzony spód
greenscarfTorty, czy ciasta przekładane najprościej czyli masą śmietanową są bardzo uniwersalne, ponieważ zasmakują tak dorosłym jak i dzieciom. Jest to ,,ugodowa" masa ;) Ten torcik powstał dla mojej Babci na 76 urodzinki. Smakował i się bardzo podobał ;) Składniki: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa: 2 kubki po 330 ml śmietany(...)proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do ciasta, mieszając łyżką, nie miksując. * Ciasto przelewamy do formy o śr. 25 cm, pieczemy 25 minut. Studzimy. Przekrawamy na 3 równe blaty. * Kremówki ubijamy na sztywno . Dodajemy mascarpone, miksujemy. Dosładzamy cukrem pudrem do smaku. * Każdy blat nasączamy lemoniadą. * Masę dzielimy na 3 części. Jedną część wykładamy na jeden blat, przykrywamy kolejnym
Z Majeczką w kuchniSłodki chlebek drożdżowy przekładany masą szafranowo-dyniową. Idealna głębia smaku. Ciasto na chleb przyprawiłam cynamonem i kardamonem, masę z dyni wzbogaciłam szafranem, miodem i imbirem. Całość dała niesamowity efekt. Chlebek został zjedzony tego samego dnia ;-)Zapraszam!Szafran, jak i wiele innych prawdziwie aromatycznych przypraw otrzymałam od firmy http://www.skworcu.com.pl/, przyprawy są wysokiej jakości. Każda pakowana w oddzielną hermetyczną(...)cała szklanka puree z dyni- 3 łyżki miodu- imbir świeży kawałeczek- 5 łyżek brązowego cukru- łyżka masłaW rondelku zagotuj i wymieszaj wszystkie składniki. Zmiksuj blenderem na gładki, gęsty krem.NA CIASTO NA CHLEBEK:- 2 szklanki mąki wrocławskiej- 1/2 opakowania drożdży świeżych- 220 ml ciepłego mleka 3,2%- 3 łyżki cukru brązowego- cukier waniliowy- cynamon - 1 płaska łyżeczka- kardamon - 1/4 łyżeczki
SMYKWKUCHNIszklanki oleju 1 duże jajko Suche składniki mieszamy i przesiewamy do miski, dodajemy olej i jajko, wszystko dokładnie miksujemy około minuty. Gdy uzyskamy gładką masę, o konsystencji mokrego piasku ciasto jest gotowe. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę równomiernie rozkładamy ciasto i z całej siły ugniatamy w blaszce. Można pomóc sobie łyżką lub małym wałkiem. Ciasto musi(...)przekładamy do miski, dodajemy kolejno wszystkie składniki i miksujemy do połączenia i otrzymania gładkiej masy. Następnie przekładamy na kakaowy spód, wyrównujemy wierzch i wkładamy do nagrzanego do 175-180 stopni C. Pieczemy 50-60 minut. Jeśli sernik zbyt szybko się rumieni wierzch przykrywamy folią aluminiową. Ciasto po upieczeniu będzie dość rzadkie, ale to nic, takie ma być. Ciasto studzimy
Rozpustne gotowanie