ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:601/3191)

Pierniczki last minute 225

oraz masło, zasypujemy, a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy ciasto przez około 15 minut dolewając w razie potrzeby po łyżce ciepłej wody, aż do uzyskania zwartej i gładkiej masy. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 4 części i po kolei rozwałkowujemy na placki o grubości ok. 0,5 cm, a później wykrawamy dowolne kształty.  Piekarnik rozgrzewamy do temp

Spektrum Smaku
Ciasto francuskie z truskawkami 143

rodziny w upalny dzień. Nie robi się go długo, a jest naprawdę smaczny. Dodatkowo pyszne truskawki, mniam! -TRUDNOŚĆ: średnie     -CZAS: 30-60 min Ciasto francuskie z truskawkami MASA 250 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan fix DODATKOWO 15 dag truskawek 1 opakowanie ciasta francuskiego POLEWA 1 łyżka wody 1 łyżka kakao

Gotuję Testuję
Obwarzanki 108

rozpuścić w rondelku lub w mikrofali. Jajko ubić, dodać cukier i jeszcze przetrzeć. Mąkę wymieszać z solą. Dodać do niej masło, letnie mleko, jajko i wyrośnięte drożdże. Ciasto zarobić na elastyczną masę, ewentualnie podsypując mąką. Wyrabiać przez kilka minut, a następnie pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Z wyrośniętego ciasta oderwać 1/4 ciasta i uformować je w długi wałeczek

Czerwony Gupik
Kotlety ziemniaczane 143

Przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę. Zagniatamy ciasto. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na maśle. Dodajemy do twarogu. Wbijamy jajko. Solimy i pieprzymy do smaku. Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałek ciasta. Formujemy koło (jak do pierogów). Nakładamy farsz. Przykrywamy kawałkiem ciasta. Zlepiamy brzegi. Placki obtaczamy w mące i smażymy z obydwu stron na głębokim tłuszczu. Podajemy z ulubionymi surówkami

Pobite gary Barbary
Wielkanocne ciasteczka owsiane 179

masła starta skórka z 1 cytryny sok z połowy cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia do dekoracji  białko cukier puder ewentualnie barwniki wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na gładką masę. Formujemy kulkę, którą owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30-60 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto. Odrywamy po kawałku i na blacie oprószonym mąką wałkujemy

Przysmaki Karolki
CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 215

cukrem i  przyprawami do smaku. Wyrośnięte ciasto wyjęłam na opruszony mąką blat. Rozwałkowałam ( lub można uformować rękoma )  prostokąt, zbliżony wielkością do blachy. Posmarowałam go przygotowaną masą z prażonych jabłek. Ciasto zwijałam w rulon, wzdłuż dłuższego boku, aż powstała piękna rolada. Można ją na tym etapie włożyć do blachy i upiec. Ale ja pokroiłam ją na około 15 kawałków

potrawyregionalne
Cytrynowiec 565

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Cytrynowiec to ciasto na biszkopcie z masą cytrynową, lekką cytrynową pianką i herbatnikami. Jest lekkie, mocno cytrynowe i orzeźwiające. Z przepisu wychodzi duża podzielna blacha ciasta Post Cytrynowiec pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Ciasto Bawole oczy według Siostry Anastazji 571

szczyptą soli. Stopniowo dosypywać cukier. Dodać żółtka. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.  Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25 x 36 cm.  Piec około 25 minut w temp. 175st. Ostudzić. Masa serowa: 700g twarogu z wiaderka,  200ml śmietanki 30%,  3/4 lub całą szklankę cukru(...)pudru,  100g mlecznej czekolady,  2 łyżki śmietany 18%. Śmietankę 30% ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać twaróg, zmiksować chwilkę do połączenia się składników. Masę wyłożyć na pierwsze ciasto, przykryć drugim blatem ciasta. Polać czekoladą stopioną ze śmietanką na parze. Źródło:  Cukierenka Klementynki

Z miłości do słodkości
tęczowy cytrynowy dinotort 156

pianę. Dopiero wtedy zacząć dosypywać cukier, kiedy masa będzie gęsta wrzucić żółtka. Następnie dodać wodę i olej. Mąkę wymieszać z proszkiem i mąką ziemniaczaną, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto zważyć, podzielić na 6 równych części (albo 3, jeżeli robimy na dwa razy), każdą przełożyć do osobnej miseczki i wymieszać z barwnikiem. Dno blaszki do pieczenia wyścielić papierem(...)cytryny. Mieszać cały czas aby nie powstały grudki aż masa się zetnie i będzie gładka jak budyń. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozmieszać w kilku łyżkach wrzątku. Do ubitej śmietany dodać krem cytrynowy i żelatynę. zmiksować. Podzielić na 5 części. Każdy blat ciasta nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Przekładać je kremem i układać w kolejności

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babka tulipan 189

kolorów. Jest bardzo wiosenna i świetnie nadaje się do porannej kawy, wieczornej filiżanki zbożowej Inki czy jako ozdoba wielkanocnego stołu. Tulipan w przekroju ciasta za każdym razem wychodzi nieco inaczej – najładniejszy zazwyczaj jest na środku. Masa makowa jest najlżejsza – dlatego, jeśli wszystko dobrze pójdzie, pięknie zapadnie się w środek ciasta i utworzy serce kwiatu. Babka tulipan: 6 dużych(...)kominem – wtedy trzeba wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą). Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy połowę białek do masy, bardzo delikatnie mieszamy, a gdy się rozluźni, dodajemy pozostałe białka i ponownie delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na cztery równe części i rozkładamy do czterech miseczek. Do jednej dodajemy kisiel cytrynowy, do drugiej wiśniowy, do trzeciej suchy

Poezja smaku
Ciasto MAXI KING bez pieczenia 123

też nie sprzyjało polepszeniu smaku. Chociaż w tym przypadku, nie wiem czy to z orzechami przypadkiem było coś nie tak. ALe żeby tak nie narzekać, ciasto ma też jeden duży plus: masę z mleka w proszku. Wiem że to ona nadawała całości słodkości (ale mi się zrymowało ), ale jednocześnie po zastygnięciu wyszła super zwarta. A to jest punkt o który(...)się zawsze martwie przy ciastach bez pieczenia. Ale gdyby połączyć ją z jakąś inną lekką i orzeźwiającą masą, to mogłoby wyjść już całkiem niezłe połączenie :-). Składniki na blaszke 20×20 cm: KREM MLECZNY: – 200 ml mleka – 100 g cukru – opakowanie cukru waniliowego – 2 szklanki mleka w proszku (miałam “łaciate”) – 180 g miękkiego

Relaxtime
Piernikowy murzynek z kokosowym lukrem 139

stopniowo: mleko, olej oraz powidła dalej miksując. Suche składniki czyli: mąka, kakao, proszek do pieczenia, soda- przesiewamy i stopniowo dodajemy do płynnej masy delikatnie łącząc wszystkie składniki.  Blaszkę keksówke smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy(...)formy i pieczemy przez 45 minut  Kiedy ciasto ostygnie przygotowujemy lukrową polewę. Wodę mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy jej tyle aby powstała gęsta masa. Na koniec po lukrowaniu obsypujemy ciasto kokosem i proszę bardzo

W Moim Magicznym Domu
Ciasto przekładane kremem waniliowym i czekoladowym z wiśniami. 272

drugi krem. Rozpuść czekoladę w 120 ml mleka i odstaw do przestygnięcia. Masło ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie cały czas mieszając dodawaj przestudzoną czekoladę.   Upieczone placki ciasta przekładaj kremem raz jasnym raz ciemnym i układaj jeden na drugim. Na krem czekoladowy układaj wiśnie.   Na wierzch ciasta(...)możesz ułożyć upieczoną z pozostałych białek bezę. Białka ubijasz z kisielem cytrynowym i cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie wykładasz na papier do pieczenia na kształt ciasta i pieczesz w 15 min w 180° C, a następnie

kuron.com.pl
Jabłecznik z budyniem kajmakowym i orzechami 1096

gęsty budyń. Ściągnąć z ognia i wlać rozpuszczoną żelatynę. Mieszać, aż się połączy na jednolitą masę. Przykryć folią spożywczą, tak aby leżała na budyniu i wystudzić do temperatury pokojowej. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do przestudzonego budyniu. Krem wyłożyć na ciasto(...)wyrównać i ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Polewa orzechowa. W garnku rozpuścić masło z masą kajmakową i cukrem. Wlać kremówkę i dodać drobno posiekane orzechy. Gotować, aż masa będzie gęsta. Wyłożyć na wierzch ciasta i wyrównać. Kiedy wszystko stężeje, można pokroić na kawałki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Ciasta warstwowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dla dzieci , Szarlotki

https:KKuchniaMniam
Czekoladowy Milky Way z truskawkami 334

jeszcze ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10 minut sama góra, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 20-30  minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Przecinamy go w połowie tak aby wyszły dwa równe placki. masa truskawkowa: Truskawki blendujemy, w garnuszku zagotowujemy(...)mlekiem w proszku. Masę dobrze wymieszać przy użyciu robota kuchennego. Połowę masy wyłożyć na placek z masą truskawkową. Przykryć górną częścią placka i wyłożyć drugą część masy Milky Way. Całe ciasto udekorować czekoladowymi kuleczkami. Schłodzić ok 1h.  Smacznego

Niezły Młynek