ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:596/3191)

SZARLOTKA LCHF (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 518

cukier/ksylitol   Składniki na bitą śmietanę: 400 ml śmietanki kokosowej (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub śmietany 36% (optymalna, LCHF, keto) opcjonalnie słodzik lub cukier/ksylitol Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Formę dokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz brzegów. Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem. Dzięki temu podczas pieczenia

Ola la LCHF
Chatka Baby Jagi 527

nazwą Chatka Puchatka choć spotkałam także nazwę Budka. Przyznam szczerze, że nie miałam jeszcze okazji spróbować tego ciasta dlatego też postanowiłam je zrobić. Ciasto jest proste i nie wymaga pieczenia. Składa się z masy serowej oraz herbatników.  składniki: 36 herbatników 600 g tłustego twarogu zmielonego 125 g masła ok 1/2 szklanki cukru pudru 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka(...)się rozpuścił. Następnie dodać 100 g zimnego pokrojonego masła, rozpuścić ale nie gotować. Zestawić z ognia i dodać 3 łyżki kakao. Energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Lekko przestudzić i polać ciasto

Monia miesza i gotuje
Masa śliwkowo-orzechowa do ciast i tortów 166

Bardzo ciekawe nadzienie, które można wykorzystać do przełożenia piernika lub jako dodatek do ciast i tortów. U mnie masa ta zagościła w świątecznej roladzie biszkoptowej. Przepis na nią znajdziecie ---> TUTAJ . SKŁADNIKI 500 g śliwek (waga bez pestek) 100 g cukru 150 g orzechów włoskich (waga bez łupin) WYKONANIE Śliwki umyć, przeciąć na pół, wyciągnąć pestki i przełożyć do garnuszka(...)zgęstniał. Do gorących śliwek wsypać obrane z łupin orzechy, wymieszać i całość zmiksować blenderem ręcznym. Powinna Wam wyjść gęsta masa jak na zdjęciu powyżej. Gotową masę śliwkowo-orzechową ostudzić i przełożyć nią wedle uznania ciasto

Passions hobbies life
Ciasto czekoladowo-gruszkowe 272

Kakaowy biszkopt z masą śmietanową z czekoladą oraz galaretką z gruszkami. Ciasto proste a jakie dobre :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Masa czekoladowa: 200 g śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 100 g mlecznej czekolady   Galaretka: 2 galaretki agrestowe

Na Ciasteczkowych Papierach
SZARLOTKA LEŚNA 201

cynamonem. BEZA: - 3 białka - 4 łyżki cukru Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i ubij na sztywno. Wyjmij ciasto z lodówki podziel na dwie części. 3/4 części ciasto wylep dużą tortownicę, wyłóż masę z jabłek i owoców leśnych, następnie bezę i resztę ciasta, które rozwałkowałam na paseczki. Ciasto pieczemy przez godzinę w temp. 160 stopni C, grzanie dół + termoobieg. Ciasto

SMYKWKUCHNI
Strudel z białym makiem 133

pół godziny do lodówki. Następie rozwałkowałem ciasto na grubość 2 mm na oprószonej mąką stolnicy i polałem stopionym masłem (zostawiłem 2 łyżki). Na wierzchu równomiernie rozłożyłem masę makową i zwinąłem ciasto w rulon. Ułożyłem na posmarowanej masłem blasze i polałem resztą stopionego masła. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekłem 40 minut

R'n'G Kitchen
Strudel z białym makiem 176

pół godziny do lodówki. Następie rozwałkowałem ciasto na grubość 2 mm na oprószonej mąką stolnicy i polałem stopionym masłem (zostawiłem 2 łyżki). Na wierzchu równomiernie rozłożyłem masę makową i zwinąłem ciasto w rulon. Ułożyłem na posmarowanej masłem blasze i polałem resztą stopionego masła. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekłem 40 minut

R'n'G Kitchen
Chleb mieszany na drożdżach z kminkiem i rodzynkami 181

urosną. Do dużej miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąk, kminek, sól i obtoczone w mące rodzynki. Kolejno wlewamy wyrośnięte drożdże i wodę. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką (ok.5 minut). Ciasto powinno być gęste. Następnie masę przekładamy do natłuszczonej i wyspanej płatkami owsianymi blachy. Odstawiamy ciasto, aż do wyrośnięcia. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Bananowa chmurka 368

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kto ma ochotę na bananową chmurkę? Pyszne ciasto, na kruchym spodzie z dużą ilością bananów z lekką masą śmietanową oraz bezą czekoladową. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach mmniam :-D. Idealne do popołudniowej kawki Po dłuższej przerwie na blogu, zapraszam do wypróbowania przepisu na bananową

Marta Gotuje
Czekoladowy tort fasolowy 224

Masło ubić mikserem i dodawać po jednym resztę jajek. Kakao wymieszać z sodą oraz proszkiem do pieczenia i dodać do masła. Wymieszać. Następnie dodać do tego masę fasolową i ponownie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do tortownicy o śr. 24-26 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 165 °C przez 40-55 minut przy większej tortownicy (u mnie przy tortownicy(...)kąpieli wodnej i dodać do niej mleko. Serek mascarpone zmiksować z likierem  wiśniowym i cukrem pudrem. Dodać do tego czekoladę i dokładnie wymieszać. Ciasto po upieczeniu przekroić na dwie części. Pierwszy blat posmarować masą, ułożyć na niej wiśnie i przykryć drugim blatem. Górę i boki tortu również posmarować masą. Dekoracja dowolna: u mnie to rurki

Domowa Cookierenka Agi
Tarta szpinakowa z kurczakiem i fetą na cieście francuskim 192

papier, na który układamy ciasto francuskie. Na ciasto wykładamy cały szpinak i delikatnie równomiernie go rozprowadzamy. Pozostałą część kurczaka, oraz przekrojone na pół pomidorki wykładamy na górę masy szpinakowej. Zawijamy rogi ciasta i wstawiamy na ok 20-25 minut do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni (należy obserwować, czy ciasto francuskie się nie zarumieniło. Pycha

ChilliJemy
Czekoladowe marzenie 213

ciasto powstało w mojej głowie już jakiś czas  temu, ale dopiero niedawno nabrało realnych kształtów. Połączenie ciemnego kakaowego biszkoptu i aksamitnego musu czekoladowego dało wspaniały efekt i wizualny i,  oczywiście, smakowy. Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki maki pszennej 2 pełne łyżki kakao Czekolada: 250 g masła 1 szklanka cukru 2 pełne łyżki kakao 6 łyżek(...)śmietany kremówki 36% Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trochu cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam z kakao i łącze delikatnie z masą jajeczną. Blaszkę do pieczenia wykładam papierem, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C-180°C na około 30-35 min. Upieczony wyjmuję i studzę. Masło, cukier, kakao i mleko podgrzewam

Ciasteczkowy Potwór
Angielskie ciasto w biało-różową kratkę czyli Battenberg 240

używamy do przygotowania ciasta. Czas na ciasto. Przygotowujemy dużą miskę, która ważymy. Umieszczamy w niej wszystkie składniki biszkoptu za wyjątkiem barwnika. Całość miksujemy robotem na gładką masę. Ważymy miskę z ciastem, odejmujemy wagę miski, a wagę ciasta dzielimy na pół. Połowę ciasta przekładamy do drugiego naczynia. Dodajemy do niego barwnik i mieszamy do uzyskania różowego koloru. Jasne ciasto przekładamy

Kolizje Smaków
Makowiec babuni 247

wanilią, orzechami i rodzynkami.Mieszając gotuj jeszcze 10 minut. Drożdże utrzyj ze śmietaną, dodaj makę i reszte masła oraz pół cukru pudru, 2 jajka, 2 żółtka. Wyrób ciasto. Rozwałkuj na prostokat 40x60. Masę makową wymieszaj z pianą z białek.Równomiernie rozsmaruj na cieście, zostawiając wolne brzegi szerokości 1 cm. Zwiń roladę, ułóż na blasze.Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.Piecz

Anioły...POZA KUCHNIĄ
Ryba po cygańsku 4029

wody1 szkl. oleju3 łyżki octu1/3 szkl. koncentratu pomidorowego15 dag keczupu pikantnego1/4 szkl. cukru2 ziela angielskie2 listki laurowe1/2 łyżeczki ostrej papryki (jeśli ktoś woli pikantniejsze smaki) 1. Składniki ciasta naleśnikowego wymieszać na gęstą masę. Filety rybne przekroić na mniejsze części, posolić, maczać w cieście naleśnikowym i smażyć. 2. Składniki zalewy wymieszać, zagotować i odstawić do przestygnięcia. 3. Cebulę pokroić w piórka

Kto ugości moich gości?