niej masę ze skręconego sera, ziemniaków i masła i wymieszaj mikserem. Białka ubij na sztywno z resztą pozostałego cukru (0,5 szklanki). Dodaj do masy serowej i wymieszaj delikatnie łyżką. Wylej połowę ciasta, na to połóż umyte owoce lub rodzynki i zalej resztą ciasta. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 160C aż się zezłoci (ok. 30 minut). Wskazówki: Jeśli(...)posiadasz maszynki do mięsa, masę spróbuj zblendować blenderem A jakie jest Wasze ulubione ciasto, którego nie umiecie sobie odmówić? ;) Jeśli macie jakieś pytania, piszcie w komentarzu. Polub nas także na Facebooku lub zaobserwuj na Instagramie / Google+ , będzie nam miło! Pozdrowienia! Paulina
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńwymieszać na jednolitą masę, odstawić. Następnie połączyć masę z żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec ok. 30 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić(...)małe kawałki i zalać gorącą śmietanką. Odczekać 1 minutę po czym wymieszać energicznie do uzyskania jednolitej masy. Wyjąć „Brzoskwiniowy puch” z lodówki i oblać go masą czekoladową. Udekorować pralinami według uznania. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego J *na pierwszym zdjęciu widać że ciasto jest wyższe od rantu tortownicy dlatego należy „wysokość” formy przedłużyć za pomocą papieru do pieczenia, żeby
Kulinarna (nie)codziennośćNAJLEPSZY! Sernik z rosą – Składniki: Składniki na spód z kruchego ciasta: 1 żółtko 1 całe jajko 3 łyżki cukru pudru (ok. 45g) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) 300 g mąki pszennej – ok. 2 szklanki 125 g masła Składniki na masę serową: 1 kg twarogu (minimum 3-krotnie zmielonego) dobrej jakości 2 całe(...)Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Ponakłuwać ciasto widelcem. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C i piec kruchy spód przez ok. 15-18 minut (do lekkiego zarumienienia ciasta). Wyjąć, ostudzić. Przygotować masę serową: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Całe 2 jajka oraz 4 żółtka (4 białka odłożyć na potem do przygotowania bezy) ubić ze zwykłym cukrem i cukrem wanilinowym
Kulinarne PrzebojeZainspirowana przepisem Kasi z bloga Świat pachnie szarlotką postanowiłam wypróbować rafaello dla leniwych, czyli przygotowane na bazie krakersów i masy budyniowej bardzo proste ciasto. Jeśli nie macie pomysłu na ciacho sylwestrowe, to rafaello będzie strzałem w dziesiątkę ! Nie wymaga wiele zachodu, a efekt końcowy jest baaardzo smakowity. Jedyna rzecz o której trzeba pamiętać, to to, że ciasto wymaga(...)godzinnego leżakowania w lodówce, żeby dobrze stężało. Najlepsze jest po 24 godzinach. Ciasto rafaello dla leniwych Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach 23 x 23 cm Składniki: 1000 ml mleka 2 budynie śmietankowe ( na 0,5 litra mleka) nieco więcej niż 1/2 szklanki cukru 200 g miękkiego masła 2 żółtka 2 opakowania krakersów
Kulinarne przygody Gatitywiosenną tartę z botwinką – moja (chyba) ulubiona tarta. Print Tarta ze szparagami, dymką i fetą Wiosenny klasyk w sezonie na szparagi – tarta na kruchym cieście, z grillowanymi szparagami i dymką zalana masą jajeczną z serem feta Prep Time 30 minutes Cook Time 40 minutes Servings 6 porcji Ingredients CIASTO 250 g mąki 150 g masła 1 żółtko(...)formy to można nadsztukować ciastem, które zostało ( ale tarta musi lekko przestygnąć najpierw). Śmietanę wymieszać z jajkiem, solą i pieprzem. Fetę pokruszyć. Na podpieczone ciasto wyłożyć szparagi z dymką, poukładać w przerwach kawałki fety, zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut
Cooking for Emilymisy miksera przełożyłam wszystkie składniki za wyjątkiem musu figowego. Utarłam na gładką masę. Podzieliłam na dwie części. Do jednej dodałam mus figowy. Zimne ciasto przekroiłam na dwa placki. Dolny posmarowałam masą z musem figowym. Położyłam drugi placek przeciętą stroną na wierzch i wyłożyłam na niego krem serowy. Wyrównałam powierzchnię i udekorowałam orzechami
Kuchnia u Krysisól. Suche składniki wymieszaj ze składnikami mokrymi, tak aby powstało zwarte ciasto. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż na nią rozwałkowane ciasto i piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W tym czasie przygotuj masę. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukaj wrzącą wodą. Następnie gotuj ją na mleku jaglanym z dodatkiem szczypty soli przez ok. 20 minut. Ugotowaną kaszę(...)otartą z pomarańczy, limoncello i budyń waniliowy. Całość dokładnie zmiksuj. Z puszki wyjmij śmietankę kokosową i ubij ją na sztywną pianę. Wymieszają ją delikatnie z masą jaglaną. Masę przełóż na podpieczony spód ciasta i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 35 minut. W tym czasie przygotuj karmel. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 20 minut. Następnie odcedź
365 dni dookoła kuchniswoich gości dla fanów innowacji kuchennych dla lubiących sprawiać niespodzianki dzieciakom Składniki na ciasto: Należy upiec babeczki z ulubionego przepisu. Najlepiej o smaku czekoladowym lub waniliowym. Polecam te: muffinki czekoladowe z białą czekoladą , babeczki waniliowe , babeczki z colą , babeczki z czekoladą lub muffinki czekoladowe . Składniki na masę: Polecam masę budyniową z tego przepisu . Możemy wykorzystać każdą masę do dekoracji, którą(...)środek. Można to zrobić przy pomocy urządzenia do wykrawania lub też za pomocą wąskiego kieliszka. Zostawić odcięte wnętrzności. Dziurkę napełnić mini cukierkami i przykryć kawałkiem wcześniej wyciętego ciasta (zatkać). Udekorować dowolną masą, by nie było widać wycięcia. Na czubek masy dekoracyjnie położyć cukierka z orzeszkiem. Pomysł na babeczkę zaczerpnęłam ze zdjęć z Internetu
Mania Wypiekaniaesencja waniliowa Spód: 30 g ryżu preparowanego 30 g czekolady mlecznej 1 płaska łyżka masła Wierzch ciasta: 1/2 opakowania galaretki np. truskawkowej Spód ciasta 1. Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i łączymy z ryżem preparowanym. Gotową masą ryżowo czekoladową wykładamy spód tortownicy który wcześniej powinniśmy wyłożyć papierem do pieczenia ;) Następnie wkładamy blaszkę do lodówki do stężenia/zastygnięcia. Masa jogurtowa(...)galaretki rozpuszczamy w około 200 ml gorącej wody, mieszamy i odstawiamy. 6. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na zastygniętą masę jogurtową ( u mnie troszkę za mocno stężała, ale nie chciałam jej od nowa rozpuszczać) i chowamy do lodówki. Ciasto podajemy schłodzone, tak najlepiej smakuje. Smacznego
Gotowanie...to proste !Żółtka zmiksować z masłem, mlekiem i cukrami na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, proszek i kakao. Zmiksować. Stopniowo dodawać ubite białka. Mieszać szpatułką, aż masa będzie jednolita. Blachę wysmarować masłem i wyłożyć pergamin. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 165 stopni na 10 min. ( Wierzch nie może się przypiec, bo zacznie pękać podczas rolowania(...)zwinąć roladę razem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia. 3. KREM: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Dodać mascarpone i ponownie zmiksować aż masa stanie się gęstsza. Gotowy krem wyłożyć na rozwinięte ciasto. Ponownie zwijamy roladę, ale już bez ścierki. 4. Z każdej strony odcinamy z ukosa kawałki ciasta ( po obu stronach musi być ten sam kąt). Kawałki
Kuchnia Paulettesszklanki cukru 250 g miękkiego masła Polewa:200 g margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki wody 1 cukier waniliowy 3 łyżki kakaoNajpierw przygotować ciasto jasne. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, masę (fot.1). Następnie powoli dolać olej i wodę. Nadal miksować aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)następnie naszą mieszankę wlać do wrzącego mleka. Gotować aż cała masa zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na gładką masę a następnie powoli dodawać masę budyniową, cały czas miksując. Oba placki ciasta pokroić w podłużne paski o wysokości i szerokości około 3 cm. Gotowym kremem smarować (niezbyt grubo) paski ciasta i sklejać je ze sobą na przemian: jasne, ciemne
Świat Ciastacukier. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C. Gdy masa jest już sztywna i lśniąca wyłączamy mikser i zamieniamy go na trzepaczkę bądź szpatułkę. Do białek dodajemy żółtka, olej i delikatnie mieszamy trzepaczką lub szpatułką, na końcu porcjami dodajemy przesiane suche składniki, za każdym razem dokładnie mieszając. Tak powstałe ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę (standardową z wyposażenia(...)gładką pastę. Do ubitej piany dodajemy marcepan, jeszcze chwilę ubijamy i ewentualnie dosładzamy do smaku. Zimną roladę rozwijamy, równomiernie nasączamy ponczem, smarujemy masą i ściśle zwijamy w roladę. Tak powstałe ciasto zawijamy w folię aluminiową lub spożywczą i przekładamy do lodówki na około 2 godziny. POLEWA: 150 g dobrej klasy czekolady mlecznej kilka łyżek śmietany słodkiej
Rozpustne gotowanieniedawna i teraz nie wyobrażam sobie, aby ich nie było. Tegoroczny mazurek ma lekko gorzki smak masy pomarańczowej i delikatną masę z serka mascarpone, co w połączeniu z kruchym ciastem daje bardzo udane połączenie smaków. Nie jest za wysoki, jak na prawdziwego mazurka przystało, zapewniam jednak, że bardzo smaczny. A smak(...)samym czasie upiec ciasteczka do ozdoby. – Po wystudzeniu delikatnie zsunąć ciasto na docelową tacę. Ciasto jest bardzo kruche, więc należy bardzo uważać, aby się nie rozpadło. Jeśli pęknie, to nic się nie stanie, bo masa serowa je sklei. Masa serowa – Na garnku z gorącą wodą rozpuścić białą czekoladę, lekko przestudzić
To co kochammasy dodajemy dwie łyżeczki herbaty i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia. W osobnej miseczce ubijamy jajka, cukier, łyżeczkę herbaty i ziarenka wanilii. Na puszystą masę. Łączymy z przestudzoną czekoladą. Dodajemy powoli mąkę. Ciasto ma być gęste. Do ciasta dosypujemy pistacje posiekane i mieszamy. Na kwadratową blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto. Wsadzamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika(...)jogurtową. Serek, jogurt i skórkę z cytryny rozkręcamy na luźną masę, próbujemy, jeśli za kwaśna możemy dodać odrobinę cukru pudru i dokładnie wymieszać. Do masy dodajemy agar lub rozpuszczoną żelatynę. Wlewamy na lekko przestudzone ciasto. Posypujemy pudrem z dyni i pistacji. Odstawiamy na noc do lodówki
ladykitchenpianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, ciągle miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku nadal ubijając. Mąkę przesiać i przesypać ją partiami do masy jajecznej. Mieszać po każdym dodaniu przy pomocy drewnianej łyżki. Powstałe ciasto wlać do formy (moja ma wielkość 24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec w temperaturze 170″C przez około 30 minut do lekkiego(...)masa stanie się sztywna. Biszkoptu nie wyciągać z formy. Na zimny biszkopt wyłożyć najpierw warstwę musu, odstawić do tężenia. Następnie wyłożyć na to masę śmietankową. Całość udekorować np. startą na tarce czekoladą i ciasto Kubuś gotowe Soki w diecie dziecka Wspomniałam Wam na początku tego wpisu, że co dzień wypijamy po szklance soku domowej roboty. Można powiedzieć że to już
Arbuziaki