Lubię, kiedy desery łączą w sobie pyszny smak oraz pożywne i prozdrowotne właściwości i takie właśnie jest to ciasto. Fajnie jest dorzucić do masy odrobinę mielonych orzechów, w tym przypadku orzechów włoskich, których delikatny wytrawny cierpki smak doskonale przełamuje słodycz marchewki. Ciasto jest wilgotne, nie za suche, dlatego z kremu można spokojnie zrezygnować, jednak ja go uwielbiam, ponieważ doskonale tutaj(...)osobnej większej miski przełóż cukier i olej i za pomocą miksera utrzyj całość na kremową i nieco jaśniejszą masę. Wmieszaj startą marchew, nasiona chia, skórkę i sk z cytryny, a następnie połącz z pozostałymi suchymi składnikami. Gotowe ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy i wstaw do piekarnika na 45-50 minut. Wyjmij i pozostaw do przestudzenia. Aby przygotować krem
Roślinna - blog wegańskiMięciutkie i puszyste drożdżówki wypełnione pyszną masą serową. Są bardzo proste w przygotowaniu i długo zachowują świeżość. Musisz koniecznie wypróbować, bo u mnie zniknęły w mgnieniu oka :) Ciasto: 550 g maki (z tego 2 łyżki do zaczynu) ½ szklanki cukru (z tego 1 łyżka do zaczynu) 3 żółtka 200 ml mleka 30 g świeżych drożdży szczypta soli 100 g rozpuszczonego masła(...)podwoi swoją objętość (na około 1 godzinę). Nadzienie: W misce rozgnieć ser, dodaj cukier i żółtko, wymieszaj. W osobnej miseczce ubij białko i dodaj do masy serowej, wymieszaj delikatnie. Wykonanie: Wyrośnięte ciasto podziel na około 12-14 części. Każdą z nich spłaszcz w dłoniach lub rozwałkuj na niewielki okrąg. Natnij 4 razy (na krzyż) bez przecięcia środka. Na środek nałóż
Kulinarna (nie)codziennośćgoframi. Ale jest pewien sposób... i ja go Wam zdradzę! Tajemnica tych pysznych gofrów wcale nie jest uzależniona od ciasta, które jak nam się wydaje, ma masę ulepszaczy by to ciasto było grube i chrupiące a... od gofrownicy. To ona jest tutaj mentorem całego zamieszania. By nasze domowe gofry były równie pyszne ich robienie należy zacząć od nasmarowania gofrownicy tłuszczem(...)mieszam ze sobą tak długo aż uzyskam gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Powoli dodaję 1/3 ubitych białek, po to aby delikatnie "podnieść" całe ciasto a następnie całą resztę białek. Powoli mieszam do uzyskania jednolitej masy. Z pewnością minęło 10 minut a może nawet i więcej- tym lepiej dla nas. Nakładam ciasto i piekę gofry około 3-4 minuty jednego
Mango PapajaMieszając, stopniowo dodawać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, a następnie przestudzoną czekoladę z masłem i mleko. 4) Do masy dodać lekko podprażone na suchej patelni płatki migdałów. 5) Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Delikatnie połączyć z ciastem. 6) Gotowe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem. 7) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez(...)pudrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Następnie śmietankę ubić w osobnym naczyniu na sztywno. Na koniec połączyć obie masy i ubijać, aż powstanie krem. 10) Masę wyłożyć na wcześniej ostudzone ciasto i odłożyć do lodówki na 30 min. 11) Podawać posypane startą czekoladą
Fitsweet.memasy kajmakowej sól morska w płatkach Przygotowanie Najpierw spód. Masło zmiksujcie z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajcie żółtka, a po chwili przesianą mąkę wymieszaną z kakao. Starajcie się zrobić to wszystko w miarę szybko. Kiedy wszystkie składniki połączą się, uformujcie z ciasta kulę, obwińcie folia i pozostawcie w temperaturze pokojowej na pół godziny. Przygotujcie formę do tarty(...)czasie usuńcie obciążniki i dopieczcie spód przez jeszcze 5 minut. Wyciągnijcie. Temperaturę piekarnika obniżcie do 150 st. Spód tarty posmarujcie masa kajmakową, na to wylejcie masę czekoladową i posypcie ciasto solą. Pieczcie około 20 minut. Wyłączcie piekarnik, zostawcie ciasto w wyłączonym piekarniku (przy zamkniętych drzwiczkach) na jeszcze około 25 minut. Wyciągnijcie, lekko przestudzcie
OliveandThymeklik ). Powiem Wam, że smakują troszkę jak najlepsze ciasto czekoladowe, jak murzynek lub wilgotne Brownie w wersji FIT. Serdecznie polecam! Składniki: (na ok. 12 sztuk) Ciasto: 2 jajka 200 g serwatki pozostałej po domowym twarogu 1 łyżka łuski gryczanej 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka naturalnego kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g mąki żytniej(...)Przygotowanie: Jajka roztrzepać w misce, dodać resztę składników i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię wysmarowaną niewielką ilością oleju nakładać porcje ciasta (1 placuszek= 1 łyżka masy). Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło z czereśniami, miodem, dżemem i np. wiórkami kokosowymi. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanieucieramy na gładką jasną masę. Dodajemy żółtko, a następnie łyżka po łyżce mąkę (powinno powstać takie posiekane ciasto). Wyłączamy mikser, dosypujemy orzechy i czekoladę i ugniatamy ciasto ręcznie aż do powstania jednolitej masy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Na blaszce układamy papier do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na papierze i mocno dociskamy. Pieczemy
My Culinary Artproszek do pieczenia. Przesiewamy do masy i mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na tym etapie ciasto jest dość gęste. Dlatego do dalszego mieszania lepiej nada się sylikonowa szpatułka. Do masy dodajemy ok. połowę piany z białek i mieszamy do połączenia. Po tym czasie dodajemy resztę piany i jeszcze raz mieszamy. 2/3 masy przekładamy(...)foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli nie pieczemy babki w keksówce tylko w okrągłej foremce należy ją wysmarować masłem i obsypać mąką. Do pozostałej ilości ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Kakaową masę nakładamy do foremki. Można zrobić trochę esów floresów przy użyciu wykałaczki lub noża. Całość lekko wygładzamy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. godzinę
Ciastkozercyprzesiać. Przez ok 4 minut utrzeć na najwyższych obrotach masło z cukrem. Zmniejszamy obroty na małe i dodajemy po 1 jajku. Jak jajko dokładnie wmiesza się w ciasto dodajemy kolejne jajko. Do masy dodać aromat waniliowy i wymieszać. Połowę mąki wsypać do masy, wymieszać do połączenia się składników. Dodać śmietanę i wymieszać krótko. Dodać pozostałą mąkę i krótko wymieszać. Owoce(...)obtaczamy w mące. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy masę do formy, wyrównujemy i pieczemy ok 60 minut w temp. 180 st C. Po wyjęciu z piekarnika odstawić babkę do wystudzenia. MOJA RADA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Kuchnia w oparachpuszysta pianka ze śmietanki i nutelli tworzy pyszną całość i wyjątkowy sernik na różne okazje w tym świąteczne. Składniki: Ciasto miodowe: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka miodu 15 dag masła 3 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 60 dag twarogu mielonego 1/2 szklanki cukru 16 g cukru z prawdziwą wanilią 1 szklanka mleka w proszku(...)umieszczamy w misie miksera, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku oraz budyń śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczone miodowe ciasto kruche w formie. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 10 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze
Wanilia i Kardamonszkl. cukru 2 jajka 2 żółtka 200 g masła lub margaryny 2 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je na 3 równe części i każdą rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (moja ma 23x33 cm). 2 placki pieczemy w 170 st. C przez(...)mleka zagotowujemy z masłem i cukrem. W pozostałym rozpuszczamy mąki. Mieszankę wlewamy na wrzące mleko i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Złożenie ciasta: Na pierwszy placek wykładamy masę budyniową, przykrywamy drugim plackiem, a na nim rozsmarowujemy masę kajmakową, którą przykrywamy blatem z orzechami. Odstawiamy na kilka godzin, a tak naprawdę ciasto to smakuje najlepiej jak postoi
Cynamonowe szczęściedopiero upiec. Bałam się, że polewa rozpaprze się w biszkopcie ale nawet ładnie to wyszło. Użyłam sera pomarańczowego z wiaderka i dałam dużo skórki pomarańczowej, dzięki czemu masa serowa była mocno aromatyczna. Ciasto to na pewno jeszcze powtórzę (choć rzadko piekę coś dwa razy), bo bardzo nam smakowało. *blaszka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka(...)pewno się naprawi). Przestudzić. Blaszkę, w której piekł się biszkopt ponownie wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie położyć dolną część ciasta i posmarować je połową przestudzonej polewy. Na to wyłożyć większą część masy serowej i przykryć drugim biszkoptem. Znowu wyłożyć polewę i ser. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około godziny. Ten sernik
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniakakaoSkładniki na krem:200 ml śmietany kremówki250 g serka mascarpone4 łyżki cukru1 łyżeczka żelatynyorzechy+ woda i domowy sok na poncz (u mnie agrestowy)Najpierw przygotowujemy ciasto na wzorek. Miękkie masło miksujemy na puszystą jasną masę z cukrem pudrem. Dodajemy białka, wodę i miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników.Na przygotowany wcześniej szablon nakładamy papier do pieczenia(...)jajek przesiewamy kakao i mąkę i mieszamy, na koniec wlewamy przestudzone masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Czekoladową masę przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem ze wzorkiem, wygładzamy wierzch i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na około 8 - 10 minut. Ciasto nie może spiec się zbyt mocno, bo będzie ciężko je zawinąć.Od razu po wyciągnięciu z pieca
Ciastkozercysposób powstał mój fit mazurek. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu taka wersja :) Blaszka 20x30 cm Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki orkiszowej 150 g zimnego masła 4 łyżki miodu 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa czekoladowa: 200 ml śmietany kremówki 150 g gorzkiej czekolady 80% Dodatkowo: bakalie na wierzch mazurka (u mnie: suszone śliwki, suszone(...)pomocą widelca można utworzyć szybki i łatwy wzorek. Ciasto nakłuć widelcem na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Wystudzić. Masa czekoladowa: Śmietanę kremówkę podgrzać aż będzie gorąca (nie gotować!). Zdjąć z ognia i wrzucić do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odstawić na chwilę po czym całość delikatnie
My simple kitchenjednym żółtkiem dodajemy 10 tabletek STEWII, ser Emilka oraz budyń waniliowy ciasto otrębowe wylewamy do niewielkiej blachy pokrytej papierem do pieczenia następnie robimy na cieście "łatki" przy użyciu masy serowej , około łyżki na "łatkę" ;) pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość