zimną wodą, oraz 2 łyżki. Pączuszki nakładać dwiema łyżkami, ponieważ ciasto jest dość lepkie. Po każdym nałożeniu zanurzyć łyżki w wodzie, aby łatwiej się nam nakładało masę. Pączki smażyć do zbrązowienia (sprawdzać ciasto patyczkiem, czy nie jest surowe). Odsączyć tłuszcz na ręczniczkach kuchennych. Przełożyć na talerzyk i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Pychota
ChilliJemyciasto. Z ciasta formujemy kulę, schładzamy ją kilka minut w lodówce, następnie wylepiamy nim formę na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Formę z ciastem wkładamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Przygotowujemy masę serową. Do miski wsypujemy(...)cukier, wbijamy jajka, dodajemy masło, aromat i całość dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy ser (gdzieś pomiędzy mąkę ziemniaczaną), całość miksujemy tylko do połączenia składników. Formę z ciastem wyciągamy z lodówki. Na nasz czekoladowy spód wylewamy masę serową. Tartę wkładamy na nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Całość pieczemy 45 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Przed podaniem tartę oprószamy cukrem pudrem
Słodkie okruszkiBiałka ubijamy na sztywno dodając pod koniec stopniowo cukier. Do ubitych białek dodajemy po 1 żółtku nadal miksując mikserem do uzyskania jednolitej masy. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek mieszając delikatnie szpatułką. Ciasto przelewamy do brytfanki i pieczemy 15 minut w 180 stopniach C (piekarnik góra-dół). Drugi blat biszkoptowy przygotowujemy tak samo i z takiej samej(...)spożywczą, żeby na wierzchu nie powstała sucha warstwa. Masło miksujemy w misce, dodajemy cukier puder i stopniowo dodajemy po łyżce budyniu aż masa będzie gładka i puszysta. Budyń dzielimy na 3 części – jedna mniejsza do posmarowania wierzchu ciasta (powiedzmy 1/5 całego kremu), a pozostałe dwie części po równo (po 2/5 całego kremu). Pierwszy blat biszkoptowy smarujemy kremem budyniowym, układamy
Trzeci talerzCiasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C na złoto około 15 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem). Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy. MASA JABŁKOWO-BUDYNIOWA: 600 g jabłek 1 litr wody 2 budynie śmietankowe z cukrem Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy wodą
Rozpustne gotowanieskładniki na masę makową: 500 g maku 100 g masła 2 jaja 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie: bakalie, aromat migdałowy wykonanie: Mak płuczemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc do namoczenia. Odsączamy z wody i przepuszczamy trzykrotnie przez maszynkę. Masło roztapiamy i wlewamy do zmielonego maku. Jajka wbijamy do naczynia i ubijamy(...)nożem. Dodajemy jajka, żółtka oraz rozczyn, wyrabiamy gładkie ciasto i dzielimy na 3 równe części. Pierwszą część wałkujemy, smarujemy białkiem i wykładamy połowę masy makowej. Rozprowadzamy masę równomiernie i przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta, smarujemy białkiem, wykładamy drugą część maku i przykrywamy rozwałkowaną trzecią częścią ciasta. Odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy
Domowy Smak Jedzeniasernik z malinami. Właściwie jest to kolejna, prosta przeróbka tego przepisu. Efekt: łatwy, szybki, efektowny i smaczny sernik. Polecam. Ciasto: 5 żółtek 3 szklanki mąki 250 g margaryny "Kasia" 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego ( z wiaderka np. President) 7 białek 2 żółtka 1 i 2/3 szklanki cukru 2 opakowania budyniu(...)masę serową. Białka ubić z cukrem na sztywno. Nie przerywając miksowania dodać żółta, olej i proszek budyniowy. Porcjami dodawać ser. Miksować tylko do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę serową wyłożyć na ciasto w blaszce, po czym ułożyć maliny. Obsypać pozostałą kruszonką. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni
Praktyczna plŚwięta Bożego Narodzenia,wszystkim gościom bardzo smakowało,ad teraz będę piekła go na każde święta. Składniki: Ciasto: 500 gram mąki pszennej 100 gram cukru 150 gram margaryny 100 gram miodu 1 jajko 1,5 łyżeczki sody 1,2 szklanki śmietany 18 % Masa bakaliowa: 0,5 szklanki pokrojonych orzechów włoskich 0,5 szklanki posiekanych migdałów 0,5 szklanki rodzynek(...)formy (25x40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia.Drugą część ciasta rozwałkować i wyciąć z niego 28 kółek o średnicy 9 cm. .Na każde kółko nałożyć położyć porcję masy bakaliowej,skleić formując kulkę.Ciasto w formie posmarować powidłami śliwkowymi i ułożyć na nich kulki bakaliowe,4 rzędy po siedem kulek.Piec około 30 min. w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru
Bajeczna Kuchniarozgrzanego do 170'C, pieczemy ok. 30 min. Ciasto studzimy. Śmietanę ubijamy razem z cukrem, dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Możemy dodatkowo dodać jeden serek Danio. Masę wykładamy na upieczone ciasto. Układamy maliny. Wstawiamy do lodówki, by ciasto schłodzić. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 25 -30 minut. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać ziemniaki w środek wlać zaczyn drożdżowy, dodać jajko i roztopione masło. Wyrobić ciasto porządnie na jednolitą masę ( minimum 5 minut), przełożyć do miski i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30-40 minut...ciasto powinno podwoić swoja objętość. Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki
Gosia gotujepiernikaSposób wykonaniaMiód podgrzać z cukrem i przyprawą, aby był płynny. Ostudzić.Mąkę przesiać z sodą na stolnicę, zrobić zagłębienie, wlać miód, dodać jajko i miękkie masło, zagnieść ciasto na jednolitą gładką masę, zawinąć w folię spożywczą i dołożyć w chłodne miejsce na 1-2 dni lub nieco dłużej.Następnie ciasto wyrobić ,aby znów było elastyczne, rozwałkować na grubość
Mix smakumalin [ ja miałam mrożone] 1 opakowanie galaretki truskawkowej Rolada: jajka, cukier, cukier wanilinowy i aromat wymieszać mikserem na gładką masę.Dodać mąkę, zmiksować. Na dużą prostokątną blachę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia wylać ciasto i równo rozsmarować. Wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec około 10 minut. Upieczone ciasto przełożyć na posypaną cukrem pudrem lnianą ściereczkę i zwinąć(...)cukrem, cukrem wanilinowym i aromatem lub sokiem z cytryny. Dodawać po jednym jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu wlać mleko. Utrzeć na gładką masę. Połowę ciasta wlać do formy, na środku ułożyć roladę i zalać resztą ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 40 minut. Ostudzić. Dekoracja: galaretkę przygotować wg. przepisu
Moje domowe kucharzenie