ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:577/3191)

Ciasto strażackie, czyli kruche ciasto z nadzieniem wiśniowym i bitą śmietaną 161

proste i szybkie w przygotowaniu, więc to kolejny plus, dla którego warto je upiec. Polecam!  (Tortownica o średnicy 24-26 cm) Ciasto: 250g mąki pszennej 125g masła/margaryny 100g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko Masa wiśniowa: 1 słoik kompotu z wiśni (mój miał 350 ml kompotu i 2 szklanki wiśni) 1 budyń waniliowy/śmietankowy Bita śmietana: 200g(...)Szklankę kompotu zagotować, a w reszcie wymieszać proszek budyniowy. Do gotującego się kompotu wlać rozrobiony budyń i c ałość energicznie mieszając - zagotować. Na końcu wmieszać wiśnie. Masę równomiernie przełożyć na podpieczony spód. Ciasto piec dodatkowe 25-30 minut oraz kolejno ostudzić i schłodzić w lodówce (przeważnie zostawiam je na całą noc). Przygotować bitą śmietanę. Kremówkę z cukrem waniliowym ubić

Di gotuje
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i owocami 151

robić tego gwałtownie, nie sypać mąki hurtem, mieszać delikatnie tak, żeby nie porozrywać pęcherzyków powietrza. To one unoszą mąkę i sprawiają że biszkopt jest takim delikatnym ciastem.   Od razu po połączeniu składników masę przelewamy powoli do formy, z jak najniższej wysokości, żeby jej nie odpowietrzyć. Wyrównujemy powierzchnię ciasta poruszając blachą – powinno całkowicie i równomiernie się wypoziomować – wstawiamy blachę(...)dokładnego rozprowadzenia. Podbieramy łyżkę ubitej śmietany i mieszamy dokładnie z rozpuszczoną żelatyną. Dodajemy do masy żelatynowej kolejną łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy. Wymieszaną śmietanę z żelatyną łączymy z ubitą śmietaną na mniejszych obrotach, żeby śmietany już nie przebić i od razu nadziewamy nią ciasto. ROLADA Delikatnie i ostrożnie rozwijamy ostudzone ciasto ze ścierki – moja roladę przekroiłam na dwie części

Karo in the Kitchen
Kakaowe ciasto z serkiem i gruszkami 106

łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy masa 220 g serka caprio 1 szkl mleka 4 łyżeczki żelatyny 3 gruszki otarta skórka z cytryny sok z połowy cytryny Białka ubić na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier i ciągle ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka , kakao, oraz mąkę i proszek do pieczenia. Wylać ciasto do formy wyłożonej papierem . forma(...)dodać sok z cytryny i otartą skórkę. Następnie dodać żelatynę i na koniec gruszki pokrojone w kosteczkę. Wymieszać, wstawić na kilka- kilkanaście minut do lodówki i kiedy masa zacznie gęstnieć przełożyć ciasto. Ciasto można polać czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi

Gotowanie jest łatwe
Ciasto kokosowe kapitańskie 179

Ciasto w wersji dla dorosłych. Krem delikatny i puszysty z dodatkiem alkoholu, a do tego jasny biszkopt dobrze nasączony herbatą z rumem. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego (może być również biały jeżeli nie posiadacie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody Na masę kokosową: 200 g białej czekolady(...)przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Masa kokosowa: Śmietana i mleczko kokosowe muszą być zimne z lodówki.  Do garnuszka wlać rum, dodać połamaną białą czekoladę i rozpuścić na wolnym ogniu mieszając. Do gorącej

Passions hobbies life
Krucha tarta z ricottą i czekoladą 105

cukrem. Mieszamy z czekoladą i wylewamy na nakłuty widelcem spód. Drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy i foremkami do ciastek, wycinamy w nim kwiatuszki, bądź inne otworki. Przykrywamy masę serową, zlepiając rogi ciasta. Powstałe z wycinania ciasteczka, możemy ułożyć na brzegach. Całość smarujemy białkiem i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Upieczone odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Opcjonalnie dekorujemy czekoladowymi jajeczkami. Smacznego

Mienta blog
Wściekła szarlotka czyli poWeekendowe Łakocie przed weekendem :) 430

szklanki oleju Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem  i czekamy 20 minut, aż puszczą sok (nie odlewamy go). Wszystkie składniki ciasta łączymy na jednolitą masę. Mieszamy dokładnie z jabłkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto, równomiernie je rozprowadzamy. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, przez

Dzieje kuchennej Wiewióry
BANANOWE MUFFINKI z kremem czekoladowym 156

Najszybsze i uwielbiane przez wszystkich muffinki z bananami – wystarczy jedynie wymieszać składniki i włożyć do piekarnika. Z bananami zawsze idealnie łączy się czekolada – stworzyłam

Via Gusto
Wegańskie ciasto bananowe 196

powstanie gładki mus. Płynne składniki przelej do miski ze składnikami suchymi, za pomocą łyżki całość dokładnie zamieszaj tak, aby nie zostały żadne grudy. Na koniec wmieszaj w ciasto mus bananowy. Bananową masę przelej do przygotowanej formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 1 godzinę. Ciasto możesz sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka – wbij go w środek ciasta – jeżeli po wyjęciu

Roślinna - blog wegański
Chleb pszenno razowy ze słonecznikiem i siemieniem lnianym 164

przykrywany bawełnianą ściereczką i odstawiamy  w ciepłe miejsce na 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki, sól, ziarna słonecznika, płatki i siemię lniane. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy.  Formułujemy wałek o dł. 30 cm i obtaczamy go w siemieniu. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blasze podsypaną mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Moniki Smakołyki
TARTA Z CUKINIĄ, BROKUŁEM I KURKAMI 110

Kurki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać. Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Śmietankę lekko ubić, dodać jajka, cebulę i cukinię, doprawić do smaku, wymieszać. Masę wylać na przygotowane ciasto. Na wierzchu ułożyć brokuła i kurki. Tartę piec 25-30 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni

Kuchnia w opałach
TARTA Z GROSZKIEM I POMIDORAMI 154

masła- 150ml kwaśnej śmietany- 300g mrożonego groszku- 6 dużych pomidorów- sól- pieprz- przyprawa "kucharek"Sposób przygotowania:Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, 1 jajko i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Formę do tarty smarujemy masłem, na całości rozciągamy dokładnie przygotowane wcześniej ciasto, pamiętają o przygotowaniu wyższych brzegów nakłutych od dołu widelcem i wstawiamy do nagrzanego

Mentor Smaku
Kopytka 179

mielimy je maszynką do mięsa (można również ugnieść praską do ziemniaków). Do przestudzonej masy ziemniaczanej dodajemy mąkę oraz jajko, delikatnie mieszamy. Blat podsypujemy lekko mąką, wykładamy naszą masę i zaczynamy ugniatać ciasto. Jeśli byłoby zbyt lejące to dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Kiedy mamy uformowaną jednolitą masę to dzielimy ją na niewielkie części. Formujemy z nich wałeczki, które kroimy na skośne

Kolizje Smaków
Babeczki makowe z nektarynkami 217

Nektarynki, jedne z najbardziej wakacyjnych owoców, dziś w zestawieniu z ciastem makowym. Masę można upiec w dużej formie do ciasta lub podzielić na babeczki - moim zdaniem w tej drugiej odsłonie prezentują się znacznie bardziej uroczo :) Składniki: pół opakowania masła szklanka mąki 3/4 szklanki cukru pół szklanki zmielonego maku 3 jajka pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki pasty waniliowej

sama złodycz
Karpatka no. 1 183

mleka pół szklanki cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 kostka masła 1 cukier waniliowy (16 g) 1 żółtko Przygotowanie: Ciasto: Zagotować wodę z margaryną, dodać mąkę i dalej gotować rozcierając masę. Po dokładnym wystudzeniu masy wbijać do niej kolejno 4-5 jaj i miksować ok. 10 minut, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Ciasto podzielić(...)powstały grudki. Budyń odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem. Dodać do masła wystudzony budyń, całość dokładnie utrzeć. Masę można przygotować z podwójnej ilości składników. Jednak dla mnie pojedyncza porcja jest wystarczająca:) Wystudzone ciasto przełożyć przygotowanym kremem i posypać cukrem pudrem.   Ach te góry

Domowa Cookierenka Agi

Proponowane wyszukiwania