ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:574/3191)

Pijany przekładaniec (Pijak) 240

śmiało można użyć większej tortownicy) . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175°C przez ok. 30-35 minut (do momentu suchego patyczka). Ostudzone ciasto posmarować dżemem. Na dżemie można rozsmarować kilka łyżek masy z 3. warstwy. II warstwa: Białka ubić na sztywną pianę i (cały czas ubijając) wsypywać kolejno cukier puder, suchy mak, wiórki kokosowe i proszek(...)wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Pozostawić polewę by przestygła, następnie polać ciasto i wstawić na kilka godzin do lodówki. Źródło/ Inspiracja: Najlepsze wypieki czytelników "Poradnika Domowego

Domowa Cookierenka Agi
TORT BOŻO NARODZENIOWY 107

dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.  Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Esencja kawowa - w gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i do smaku dodajemy barmańskiego syropu o smaku waniliowym. Odstawiamy do ostygnięcia.  Masa waniliowa - 2 opakowania(...)wymieszać.  Przełożenie: Biszkopt piernikowy najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części. Dolny spód ciasta nasączyć według uznania esencją kawową i rozsmarować 1/2 masy waniliowej. Następnie położyć drugi blat ciasta, który również nasączyć i rozsmarować pozostałym krem wierzch ciasta i boki tortu cienką warstwą kremu. Wierzch wyrównać. Na koniec udekorować tort według uznania.  Przykładowa dekoracja

Ciastka - domowe słodkości
Makowiec na kruchym cieście 342

ciasta wykleić do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Resztę ciasta schłodzić w lodówce. Spód podpiec w 180st.C przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Ostudzić. Masa makowa: Mak zalać wrzącą wodą, ostudzić, a następnie odsączyć z nadmiaru wody. Zmielić dwukrotnie. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać miód, cukier waniliowy(...)zmielony mak, posiekane orzechy, migdały, kandyzowaną skórkę pomarańczową i rodzynki. Wszystkie dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać do masy makowej. Powstałą masę wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Wierzch posypać resztą ciasta kruchego. Piec w 170 st.C przez 45-50 minut. Upieczony makowiec wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Sernik bananowy z mascarpone bez pieczenia 16297

Bananowy sernik z mascarpone to ciasto bez pieczenia z kremową i słodką masą mascarpone, gorzką czekoladową(...)masą śmietankową i dwiema warstwami bananów, a wszystko to ułożone jest na herbatnikowym spodzie. Jest to kolejny na moim blogu sernik na zimno, gdyż jestem wielbicielką takich ciast, lubię łączyć różne masy i smaki. Serniki bez pieczenia nie są ciastami szybkimi w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli składają się z co najmniej dwóch różnych warstw, efekt jednak jest bardzo zadowalający i warto

Smakołyki Bereniki
Kakaowy torcik pianka 101

cały czas ubijać aż masa zgęstnieje - u mnie całość ubijania trwa 5 minut. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao do masy jajecznej i wymieszać mikserem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec do 50 minut w 180 stopniach, ja po 35 minutach sprawdzam patyczkiem(...)biszkopt się upiekł. Wystudzić na kratce. Przekroić biszkopt na 3 blaty. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wymieszać i wystudzić. Kremówkę ubić, dodawać wystudzoną galaretkę i wymieszać masę. Przekładać biszkopty pianką. Odstawić ciasto do lodówki na 2-3 godziny a najlepiej na całą noc. Udekorować owocami

Magiczne Życie Marty
Czekoladowo-różany sernik na Walentynki 179

więc miękki, rozpływający się w ustach spód brownie na mące gryczanej (dzięki temu cały wypiek jest bezglutenowy i ma delikatny posmak orzechów), a na nim gęsta, ciężka masa serowa. To takie konkretne ciasto, którego nie da się zjeść na raz za dużo, ale po chwili człowiek i tak ma ochotę na więcej. O tym, że czekolada to najlepszy z afrodyzjaków(...)jasną masę. Dodać czekoladę, wymieszać. Partiami dodawać mąkę, delikatnie połączyć łyżką. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem. Wylać ciasto do tortownicy, wyrównać wierzch. Podpiec w 160 st. C. przez 15 minut. W tym czasie przygotować masę serową. Czekoladę i kremówkę umieścić w garnuszku, podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając, aż czekoladą się rozpuści. Przestudzić. Serek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Proste Ciasto „Owocowa Pychotka” na kruchym Cieście 170

wymieszać łyżką. Dodać pokrojone masło i mieszać mikserem, aż powstaną okruszki, patrz FILM . 3. Jajko wbić do kubeczka i rozmieszać widelcem, następnie dodać je do maślanej masy i mieszać mikserem, aż powstanie ciasto (można też zagnieść ciasto rękoma, ale najlepiej jak najmniej dotykać ciasta). 4. Z gotowego ciasta odłożyć około 300g ciasta i tą małą ilość zawinąć w folię spożywczą(...)wstawić do lodówki. Pozostałe ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i ciastem wyłożyć dno blaszki. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Masa owocowa: 5. Do miski przełożyć mąkę ziemniaczaną, cukier i wymieszać. Dodać owoce i delikatnie wymieszać, aż owoce pokryją się mąką. Dodać sok z cytryny

Mała Cukierenka
Sernik brzoskwiniowy 351

staram się dawać niezbyt dużą ilość cukru, sernik nie jest mocno słodki, dzięki czemu jedząc go można delektować się delikatnym smakiem brzoskwiń. Sernik składa się z warstwy kruchego ciasta, brzoskwiniowej masy serowej oraz musu z tychże owoców, który zwieńcza górę wypieku. Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik brzoskwiniowy Składniki: ciasto kruche 80g mąki pszennej 40g masła(...)lodówce - ciasto wyłożyć na spód tortownicy przykryty papierem do pieczenia (wypuszczonym na zewnątrz), nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 180 stopniach, ostudzić - masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, za każdym razem chwilę miksując, dodać twaróg, ponownie krótko zmiksować do połączenia się składników - brzoskwinie odsączyć z syropu, rozdrobnić blenderem, aż powstanie mus - do masy serowej dodać mus brzoskwiniowy

Smakołyki Bereniki
Ciasto malinowo-różane z waniliowym kremem 133

wyłożonej papierem pergaminowym formy o wymiarach 18cm x 18cm. Piec w 180 o C około 20 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić. Biszkopt jest dosyć cieniutki dlatego przekrawałam ciasto nitką. Składniki na malinowe nadzienie: 4 szklanki mrożonych malin (dałam świeże); 0,5 szklanki cukru kryształu; 2 łyżki żelatyny; 0,25 szklanki zimnej wody; Wykonanie: Maliny zmiksować, podgrzać, dodać cukier(...)łyżki cukru; 1 łyżeczka żelatyny (rozrobiona w 2 łyżeczkach wody); Wykonanie: Sok cytrynowy, wodę i cukier zagotować. Do gorącego soku dodać żelatynę, dobrze wymieszać. Przestudzić. Przełożenie ciasta: jeden blat biszkoptu; 1/2 masy malinowej; 1/2 kremu jajecznego; drugi blat biszkopta; 1/2 masy malinowej; 1/2 kremu jajecznego; glazura cytrynowa. Wierzch udekorować malinami. Ciasto dobrze schłodzić w lodówce. Uwagi: Ciasto trzeba składać dosyć

In my kitchen
Sernik czekośliwka 164

Ciasto: Śliwki pokroić na małe kawałki. Masło rozpuścić z czekoladą i cukrem, a później dodać pokrojone śliwki. Gdy masa wystygnie, zblendować ją, a następnie dodać mąkę, proszek i jajko. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na brytfankę posmarowaną tłuszczem i posypanej mąką. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni C i piec(...)Masa serowa: Ser biały, serki waniliowe i cukier puder zmiksować w misce. Gdy masa się wyrówna, dodawać po jednym jajku i dalej ubijać kilka minut. Gotową masę serową wylać na podpieczone ciasto i dalej piec ok 70 min w 160 stopniach. Ostudzić sernik w piekarniku

Cakes By Kejt
niebiański sernik z jabłkami 661

oraz cukier, dodajemy twarde masło i siekamy nożem wszystkie składniki. Następnie dodajemy jajko oraz żółtko i zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika, podpiekamy w temp. 160 st. C na rumiany kolor. składniki na masę serową: 1000 g sera 250 g masła 1 szkl cukru 2 jajka 2 żółtka 1 budyń waniliowy(...)żółtkami. Dodajemy zmielony ser, śmietanę oraz budyń. Z dwóch białek ubijamy pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Jabłka kroimy w cząstki, układamy na podpieczonym cieście, posypujemy cynamonem i zalewamy masą serową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez ok. 45 min. Upieczony i ostudzony sernik możemy polewać polewą czekoladową i posypać zmielonymi orzechami

Domowy Smak Jedzenia
Biszkopt domowy jako doskonała baza do tortów i innych ciast z kremem, czyli wstęp do urodzinowego tortu Maksia 110

ubitą masą . Cały sekret w tym by zrobić to bardzo delikatnie i powoli, ale dokładnie. Chodzi o to by zbyt silnym i gwałtownym mieszaniem nie pozbawić ciasta puszystości. Powstałą puszystą masę wykładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy. Pieczemy przez 35 do 40 minut w temperaturze 175 stopni (bez termoobiegu). W czasie pieczenia w miarę możliwości nie należy ruszać tortownicy

Kuchnia po mojemu
Miodownik z kremem mascarpone 375

Miodownik to drugie ciasto po pierniku, które kojarzy mi się z Gwiazdką. W oryginale krem robiony jest na bazie kaszy, ja jednak postanowiłam odmienić trochę skład dodając delikatniejszą masę z mascarpone. Wyszło pysznie i bardziej lekko!Biszkopt miodowy:100 g masła1/3 szklanki miodu1/2 szklanki cukru3 jajka1,5 szklanki mąkipół łyżeczki sodyKrem:250 g mascarpone4 łyżki miodu1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich(...)czym dodajemy miód. Dla wzbogacenia konsystencji możemy wsypać garść drobno posiekanych orzechów.    Biszkopt przecinamy na pół, na spód wykładamy 3/4 kremu miodowego. Przykrywamy drugą częścią ciasta, którą również smarujemy masą. Na wierzch wysypujemy orzechy włoskie, lekko dociskając je do powierzchni. Schładzamy w lodówce.     Zawsze sądziłam, że funkcja odkrywania na Spotify opiera się na losowym dobieraniu

sama złodycz
Biszkopt z borówkami i masą śmietanową 99

babci słoik borówek w syropie i postanowiłam je dobrze wykorzystać. W mojej głowie pojawiła się od razu inspiracja i zaczęłam działać . Oto efekt, delikatny biszkopt z borówkami, masą śmietanową i galaretką malinową. Ciasto nie jest za słodkie więc myślę, że można sobie pozwolić nie tylko na jeden kawałek . Zachęcam was do wypróbowania przepisu.      składniki na borówkowe nadzienie(...)sztywno dodając szczyptę soli. Do ubitej piany z białek dodajemy po 1 żółtku i po jednej łyżce cukru oraz cukier waniliowy. Do dobrze ubitej masy wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy lekko łyżką. Przelewamy ciasto na wysmarowaną masłem blachę o wymiarach 40x 30 cm. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 20 min w temp. 190 stopni C termoobieg

noteskulinarnyfiga
Mazurek kawowy 372

Kruche czekoladowe ciasto i krem kawowy na bazie masy krówkowej i serka mascarpone z dodatkiem kawy rozpuszczalnej. Muszę przyznać, że jestem zachwycona tym mazurkiem. Jeden z najlepszych jakie jadłam! Mazurek kawowy w kształcie pisanki zapewne ozdobi wielkanocny stół, a miłośnikom kawy na stałe wpisze się w świąteczne menu. Bardzo polecam! Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 180 g masła(...)łyżki ciemnego kakao 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18 % szczypta soli Nadzienie: 400 g masy krówkowej (najlepsza jest gostyńska) 180 g serka mascarpone 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Dodatkowo do ozdoby: kawa mielona pokruszone ciasteczko kakaowe rozetki lukrowe złoty pył jadalny Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, kakao, szczyptę soli i cukier puder. Następnie masło siekamy nożem

Oryginalny smak