jajko 125g masła KREM: 500ml mleka 70g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki proszki budyniowego waniliowego 250g masła DODATKOWO: 200g herbatników puszka masy kajmakowej polewa czekoladowa (z 1 mlecznej i 1 gorzkiej czekolady) Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki zagnieść szybko, podzielić na dwie części. Jedną schować do lodówki, drugą rozwałkować na wielkość formy, piec w 180'C około 15 minut(...)budyń i cukier. Wlać na gotujące się mleko, ugotować klasyczny budyń. Gotowy przykryć folią spożywczą, wystudzić. Masło ubić na jasną, puszystą masę (spienić), dodawać po łyżce zimny budyń, zmiksować. Podzielić na dwie części. SKŁADANIE CIASTA: Do formy w której piekło się ciasto włożyć jeden placek, posmarować połową kremu, przykryć warstwą herbatników. Na to wyłożyć całość masy kajmakowej, przykryć
Cakes By Kejtustach, a piana kokosowa dopełnia smaku. Polecam nie tylko na Wielkanoc. SKŁADNIKI Kruche ciasto: blaszka o wym. 24x38 cm 2 szkl. mąki, 2 żółtka, 125 g margaryny, ½ szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, śmietana Masa serowa: 0,5 kg sera z wiaderka 0,75 kg twarogu 7 żółtek 1 szkl. cukru(...)Masa serowa: Ser mielimy dwukrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, następnie zmielony ser oraz ser z wiaderka. Budynie rozrabiamy w mleku, dodajemy do masy serowej, dodajemy kaszę mannę i olejek cytrynowy, mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem, posypujemy kakao. Wylewamy masę serową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pod koniec pieczenia na 15 min. przed wyjęciem
słodki bratekPrzepisów na ciasto naleśnikowe jest cała masa, a ja przetestowałam też niejedną kombinację. Ostatecznie najlepiej robi mi się naleśniki z przepisu ciotki :-) Bo zawsze wychodzą, nigdy się nie przypalają i to ja decyduję, czy mają być grube, czy ultra cienkie. Jak grube, to nakładam chochlą ciasto naleśnikowe na patelnię i tak zostawiam, a jak cienkie, to po nałożeniu ciasta rozlewam(...)jednolitej konsystencji. Następnie dodawać na przemian mleko i mąkę miksując wszystko na wolnych obrotach. Gotową masę zostawić na 10-20 minut, aż lekko zgęstnieje. Po tym czasie dodać łyżkę oleju i wodę miksując na najwolniejszych obrotach. Teflonową patelnię lekko natłuścić olejem i rozgrzać. Ciasto naleśnikowe wlewać chochlą, po jakimś czasie obrócić, tak żeby naleśniki miały ładny złoty kolor. Oleju już
Passions hobbies lifepiekłam a przecież jest taki pyszny. Może upieczecie taki na święta ? :) Zapraszam :) Składniki na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki typ 550 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 200 g miękkiego masła 3 żółtka 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg chudego białego sera 200 g masła 1 szklanka cukru 1 cukier(...)rodzynki i jeszcze raz mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, z czekoladowego ciasta odcinamy około 1/5 z reszty robimy kulki i wykładamy dno blaszki, następnie zalewamy masą serową. Na wierzch sera ścieramy resztę ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 / 18o stopni. Mój sernik piekł się około 55 minut wasz piekarnik zapewne piecze inaczej więc czas pieczenia należy kontrolować. Upieczony sernik
Sama słodycz i szczypta chilipomocą miksera następnie dodać jajo i jeszcze raz wymieszać ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia - ciasto miałam "mokre", ale łyżką sobie poradziłam piec w piekarniku nagrzanym do 150 st przez ok 15-20 min masa serowa czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kuchence mikrofalowej (ok 40 s) - odstawić do ostygnięcia do sera dodać śmietanę(...)dokładnie ubić kontynuując ubijanie dodać cukier i mąkę ziemniaczaną następnie dodać jaja - nadal ubijając do tak przygotowanej masy dodać ostudzoną czekoladę i kakao i wymieszać masę serową wyłożyć na upieczone ciasto dodać wiśnie i piec 60 min w piekarniku nagrzanym do 150 st studzić w uchylonym piekarniku Smacznego
Gotowanie z pasjądrugą połową cukru (1/2 szklanki) na jasną masę. Dodajemy do niej stopniowo zmielony mak (cały czas ucierając) i margarynę. Na koniec dodajemy pianę i mieszamy delikatnie łyżką. Masę makową wykładamy na kruche ciasto. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 150° z termoobiegiem przez około 40 minut. Mak powinien lekko popękać i odchodzić od papieru do pieczenia. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia(...)Masę krówkową/kajmak ucieramy z masłem. Polewamy nią makowce i odstawiamy na chwilę w zimne miejsce. Smacznego Artykuł Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujełyżki „Naturalnie owocowe” Owoce leśne. Miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Następnie dodajemy ubite białka i krótko miksujemy na małych obrotach. Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto pieczemy na środkowym poziomie nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Ciasto mocno rośnie. Czas pieczenia zależy od piekarnika(...)około 45 minut, należy stosować zasadę tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z formy i polewamy stopniowo 1/2 szklanki odłożonej czekoladowej masy (przed oblaniem masę należy pomieszać, najlepiej polewać powoli łyżeczką). Ciasto przechowujemy pod przykryciem. Smacznego
Słodkie okruszkiNastępnie dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do tortownicy formując spód i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy 15 - 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy spód do ostygnięcia. Następnie przygotowujemy masę serową. Najpierw roztapiamy masło i studzimy. Potem ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Do żółtek dodajemy cukier, cukier waniliowy(...)proszku, budyń i ucieramy wszystko na jednolitą masę. Na koniec dodajemy masło, skórkę z pomarańczy i mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Masę mieszamy delikatnie z białkiem. Gotową masę wylewamy na spód ciasta i wkładamy do gorącego piekarnika (180 stopni). Pieczemy ciasto przez 45 - 60 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto powoli w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Do smaku można go posypać
Projekty ze smakiemodparować wodę. Dodać zmiażdżony czosnek oraz pokruszoną fetę, Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Dodać śmietanę oraz ser i znowu dokładnie wymieszać aby składniki sie połączyły. Szpinakową masę przestudzić, aby była letnia. Ciasto francuskie (duży płat 375 g - 50x26) rozwinąć, posmarować masą szpinakową, zwinąć w roladę i pokroić na plastry o szerokości ok 1-1,5 cm. Ułożyć na blaszce
Monia miesza i gotujespodzie z ciastek i masła. Co prawda ciasto jest bardzo słodkie i syte, wystarczy nie duży kawałek, aby zaspokoić swoje kubki smakowe. Doskonałe połączenie smaków, masa toffi, banany i śmietana stąd nazwa banoffee. Przygotowanie ciasta zajmuje chwilę. Jeśli jeszcze nie znacie tego ciasta to koniecznie musicie zrobić i skosztować :) Składniki na kwadratową blachę o boku 19 cm: * 140 g kruchych(...)kajmakowym * 2 banany * 330 ml śmietany kremówki 36% * 1 łyżka cukru pudru * starta na tarce czekolada do posypania Wykonanie: Blachę do ciasta wyłożyć folią aluminiową. Ciastka i roztopione masło umieścić w misie robota i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji wilgotnego piasku. Ciastka wysypać na dno formy, wyrównać na całej powierzchni i docisnąć. Na spodzie wysmarować masę kajmakową
Zrób to smacznieJeśli jesteście zabiegani lub macie troszkę mniejsze umiejętności w wypiekaniu makowców to ta wersja będzie dla Was idealna. Ciasto jest naprawdę proste i ekspresowe w przygotowaniu, a przy tym naprawdę pysznie smakuje. Masa makowa oraz herbatniki to nietuzinkowe połączenie, więc przyznajcie sami, że miło jest osiągnąć oryginalny efekt przy minimalnym wysiłku... Koniecznie spróbujcie! (Keksówka o wymiarach(...)pieczenia kolejno mieścić warstwę herbatników, 1/4 masy z makiem, herbatniki, masę, herbatniki i ponownie resztę masy. (Powinny wyjść 3 warstwy z ciastkami i 4 z masą. Masa z makiem powinna być na wierzchu.) Ciasto piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez około 50-60 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Makowiec całkowicie ostudzić na szafce kuchennej, a następnie opcjonalnie udekorować polewą
Di gotujemasłem i wykładam papierem do pieczenia. Dzięki obecności masła, papier przyklei się do formy i nie będzie się przesuwał podczas przelewania ciasta do formy. Jaja wbijam do miski, dodaję cukier i ucieram na jasną, gładką i puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao mieszam(...)sobą. Sypką mieszankę dodaję do ubitych jajek z cukrem na przemian z olejem i mlekiem. Mieszam dokładnie, aby nie zostały żadne grudki. Na samym końcu łączę ciasto z powidłami. Tak przygotowaną masę przelewam do wcześniej przygotowanej foremki. Wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę ok. 50-55 minut do tzw. "suchego patyczka". Po lekkim przestygnięciu w piekarniku, wykładam ciasto, posypuję
W kuchni Karmel-itkicoś nam opadnie lub nie wyjdzie. Ten sernik to propozycja dla fanów sernika i orzechów. Składniki: *Ciasto: 6 jajek 1 płaska łyżka kawy mielonej 200 g cukru 70 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zmielonych orzechów włoskich *Masa sernikowa: 1 kg przynajmniej dwukrotnie zmielonego twarogu - nie z "wiaderka" 150 g masła 3/4 szklanki cukru(...)szybko mieszamy do ponownego zagotowania - masa będzie gęstnieć. Połowę masy wylewamy na nasączony biszkopt w blaszce, przykrywamy drugim biszkoptem, szybko nasączamy kawą z alkoholem i wylewamy resztę masy serowej. Tak gotowe ciasto wstawiamy na najlepiej całą noc do lodówki. Smacznego
Piekę, bo lubięlodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i razem z nim włożyć do foremki, wyrównać i nakłuć w kilku miejscach widelcem. Ciasto podpiec około 8 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C i wystudzić. Masa makowa: Mak zalać ciepłym mlekiem i pozostawić na około 10 minut. Jeśli nie mamy suchego mielonego maku, to zwykły mak zalać mlekiem (ewentualnie(...)lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Ciasto przed podaniem powinno spędzić co najmniej 12 godzin w lodówce. Lukier: Składniki rozetrzeć łyżką na gładką i lśniącą masę. Od razu po rozmieszaniu posmarować lukrem wystudzone ciasto, gdyż lukier zacznie gęstnieć. Zobacz również: seromakowiec bez spodu
Kuchcik gotujepatyczka. Jednak czas należy odpowiednio kontrolować, nie wszystkie piekarniki pieką tak samo. Po upieczeniu ciasto wystudzić następnie ściąć wierzch, który pokruszyć, będzie to wykończenie góry ciasta. Pozostałe ciasto przekroić na 2 części. Masę śmietanowa przygotować według przepisu na opakowaniu, dodatkowo dodając owoce, przełożyć blaty ciasta, ozdabiając górę ciasta okruchami lekko dociskając oraz owocami
W garach u Gosi