ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:566/3191)

Mazurek fit 159

sposób powstał mój fit mazurek. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu taka wersja :) Blaszka 20x30 cm Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki orkiszowej 150 g zimnego masła 4 łyżki miodu 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa czekoladowa: 200 ml śmietany kremówki 150 g gorzkiej czekolady 80%   Dodatkowo: bakalie na wierzch mazurka (u mnie: suszone śliwki, suszone(...)pomocą widelca można utworzyć szybki i łatwy wzorek. Ciasto nakłuć widelcem na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Wystudzić. Masa czekoladowa: Śmietanę kremówkę podgrzać aż będzie gorąca (nie gotować!). Zdjąć z ognia i wrzucić do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odstawić na chwilę po czym całość delikatnie

My simple kitchen
Dietetyczne ciasto / "Cielak" otrębowy 205

jednym żółtkiem dodajemy 10 tabletek STEWII, ser Emilka oraz budyń waniliowy ciasto otrębowe wylewamy do niewielkiej blachy pokrytej papierem do pieczenia następnie robimy na cieście "łatki" przy użyciu masy serowej , około łyżki na "łatkę" ;) pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Serowa rolada z zielonym farszem 231

groszku 50g liści świeżej bazylii 80g orzeszków ziemnych, niesolonych 30g parmezanu 60ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto: Żółty ser zetrzeć na tarce, dodać jajka, majonez a następnie całość wymieszać mikserem. Przygotowaną masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (30 x 40 cm) i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni(...)ugotować na miękko w lekko osolonym wrzątku. Bazylię, orzeszki, starty parmezan, czosnek, oliwę z oliwek i ugotowany groszek zmiksować razem w blenderze na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 4. Wystudzone ciasto serowe posypać żółtym serem, ułożyć plastry fileta i posmarować zieloną masą. Całość zwinąć w formę rolady i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez

Szalona Kuchnia Eweliny
Serowa rolada z zielonym farszem 615

groszku 50g liści świeżej bazylii 80g orzeszków ziemnych, niesolonych 30g parmezanu 60ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto: Żółty ser zetrzeć na tarce, dodać jajka, majonez a następnie całość wymieszać mikserem. Przygotowaną masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (30 x 40 cm) i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni(...)ugotować na miękko w lekko osolonym wrzątku. Bazylię, orzeszki, starty parmezan, czosnek, oliwę z oliwek i ugotowany groszek zmiksować razem w blenderze na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 4. Wystudzone ciasto serowe posypać żółtym serem, ułożyć plastry fileta i posmarować zieloną masą. Całość zwinąć w formę rolady i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez

Szalona Kuchnia Eweliny
Metrowiec 210

olej. Do masy żółtkowej dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka, delikatnie wmieszać je do masy żółtkowej- uważać aby piana nie padła. Gotowe ciasto podzielić na dwie części do jednej z nich dodać 2 łyżki kakao i delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do blaszki typu keksówka- najlepsze(...)zaokrąglonym dnem. Blaszkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto piec przez 30 minut bądź do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Ciasto wystudzić. Następnie pokroić je w kromki średnicy minimum 1,5 cm. Masa:  0,5 szklanki mleka zostawić a resztę przelać do garnuszka, dodać cukier i całość podgrzewać do czasu, aż cukier się rozpuści a mleko

Krakowskie smaki Ani
Knedle z serem 177

własnych preferencji ) i ewentualnie cynamonem. Robimy ciasto: w dużej misce mieszamy ziemniaki, obie mąki, jajka i pół łyżeczki soli. Szybko wyrabiamy na na jednolitą masę, o konsystencji plasteliny, aczkolwiek bardziej kleistej. Jeśli podczas zagniatania ciasto będzie się bardzo kleić do rąk, podsypujcie je mąką. Masę ziemniaczaną dzielimy na cztery części, każdą z nich rolujemy na podsypanym mąką blacie. Formujemy wałki

Smaczne Potrawy
Tort miętusek 372

Fajny lekki orzeźwiający tort :) Od dawna miałam chętkę przygotować masę budyniowo-miętową do ciasta, akurat nadarzyła się okazja i zamiast ciasta powstał tort. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa budyniowo-miętowa: 1 kostka masła (200g) 1 budyń śmietankowy (40g) 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru

Kuchnia domowa Ani
Bomby (cepeliny lub kartacze) z grzybami i wspomnienia z Wileńszczyzny 256

się kartaczami. W encyklopediach wyczytać można, że jest to potrawa północno-wschodniej Polski. Tymczasem w regionie opoczyńskim zjeść można niemal takie samo danie regionalne o nazwie bomby. Ciasto jest podobne do masy na pyzy (z ziemniaków surowych i gotowanych), a do środka wkłada się różne farsze. W samym Opocznie na piątkowy stół przygotowywało się bomby z grzybami (w sezonie(...)ziemniaczanej. Do ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną. Masę wyrobić ręką. Do ręki wziąć garść (małą, kobiecą) garść masy ziemniaczanej i rozpłaszczyć na dłoni. Na środek położyć łyżkę grzybowego farszu. Skleić brzegi i uformować w podłużną kluskę. Najlepiej robić to wilgotnymi dłońmi. Wyrobić całe ciasto. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Gotować ok. 1-2 minut od wypłynięcia bomb na powierzchnię. Wyłożyć kluski

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto malibu z alkoholem 212

ąć delikatnie z tortownicy, zdjąć papier i zostawić do wystudzenia,  następnie zdjąć delikatnie skórkę, aby łatwiej było posmarować kremem wierzch ciasta i przekroić w poziomie na dwie częściMasło utrzeć na puch, ciągle ucierając dodawać po łyżce masę kokosową z lodówki.Wyłożyć 2/3 kremu na dolny blat, rozsmarować, przykryć górnym, a następnie posmarować resztą kremu wierzch i boki ciasta, cienką

Mix smaku
Sernik z masą krówkową 258

najlepszy sernik to taki, który jest wilgotny i kremowy. Musi rozpływać się w ustach. Musi być czymś więcej niż zwykłym ciastem z twarogu. Ma być jak połączenie najlepszego ciasta z najlepszym deserem. Ma być tak dobry, że aż chce się jeść wolniej, aby dłużej rozkoszować się każdym jednym kęsem. Mam nadzieje, że będzie Wam smakował :)  Składniki: 95 g ciasteczek(...)sernik wkładamy do lodówki do schłodzenia. 3 kopiaste łyżki masy kajmakowej, 3 łyżki śmietany kremówki, płatki migdałowe Umieścić w miseczce masę kajmakową oraz śmietanę kremówkę, dokładnie wymieszać i wyłożyć to na wierzch schłodzonego sernika. Równo rozsmarować i udekorować ciasto przy pomocy płatków migdałowych - boki oraz krawędzie sernika. Smacznego :) * u mnie holenderskie półsłodkie

Plate of Joy
Waniliowy sernik z kruszonką 210

najmniejsze grudki. Gdy jest zbyt mokre i klejące dosypujemy delikatnie mąki i roztrzepujemy ciasto palcami. 2.Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy  miękkie masło, budyń w postaci proszku, łyżeczkę proszku do pieczenia, twaróg oraz wydrążone nasionka z wanilii .Wszystko  miksujemy na gładką masę. 3. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli i dodajemy do masy. Teraz już mieszamy delikatnie(...)cukier i wykładamy masło, które wgniatamy w suche składniki  do momentu uzyskania dużych grudek. 4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód posypujemy nasze kruche ciasto, lekko przyklepujemy, wylewamy równomiernie masę serową, wierzch posypujemy kruszonką . Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Sprawdzamy patyczkiem drewnianym czy sernik jest już dobrze upieczony. By sernik

vaniliowoczekoladowa
Ciasto jabłkowa bajka 326

krem śmietanowo-budyniowy zwieńczony posypką z kokosu. Jedno z lepszych warstwowych ciast. Polecam! Składniki: Biszkopt: 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: ½ szklanki przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka rumu Masa jabłkowa: 1,2 kg winnych jabłek 4 łyżki cukru(...)budyniu aż do uzyskania puszystego kremu. Złożenie ciasta: Biszkopt przekładamy z powrotem do blaszki, nasączamy równomiernie ponczem, wykładamy tężejącą masę jabłkową, na jabłkach rozkładamy podłużne biszkopty, wykładamy masę śmietanowo-budyniową, posypujemy wiórkami. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Rolada karpatkowa 173

margaryny Ciasto karpatkowe :Szklankę wody zagotować z margaryną i szczyptą soli, wsypać szklankę mąki i energicznie wymieszać by nie było grudek a ciasto ładnie odchodziło od brzegów garnka.Jak wystygnie dodawać stopniowo jajka i utrzeć na gładką masę. Podzielić  na dwie części.Piec każdą w blaszce na rolady (40 cm/40 cm),najlepiej na papierze do pieczenia. Ciasto czekoladowe :Żółtka utrzeć(...)białek i  dodać,  delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i każdą piec na takiej samej blaszce co karpatki. Czekoladowe ciasto możemy naponczować herbatą owocową lub ewentualnie wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Masa :Na mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru  ugotować budyń. Do gorącego wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. Do wystudzonego budyniu dodać margarynę

Moje domowe kucharzenie
SERNIK MALINOWY Z BEZĄ 224

Sernik to chyba jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Z racji tego, próbowałyśmy już całe mnóstwo sernikowych wariacji, ale zwykle coś było z nim nie tak - a to, za bardzo zbity (taki... babciny), a to za bardzo puszysty (coś bardziej jak budyniowa pianka z odrobiną sera). Za nasze serca chwycił dopiero sernik z brzoskwiniami - poezja (przepis niebawem). I tak, zauroczona(...)można dodać odrobinę jeżyn,- trochę cukru żelującego (była za rzadkie -taki ser tym razem - i potrzebowało "związania")Ciasto bezglutenowe: - przepis, składniki, wykonanie - tutaj!WYKONANIE:1. Masło ucieramy z cukrem (+ wanilinowy) na biały puch. Stopniowo dodajemy ser, cały czas mieszając, ale nie napowietrzając masy zbytnio. Budynie mieszamy ze śmietaną, tak aby nie porobiły się grudki, dolewamy do masy serowej - dokładnie mieszamy

Wypisz Wymaluj

Proponowane wyszukiwania