ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:557/3191)

Ciastka pełne ziarenek - bez mąki 118

ziaren słonecznika 100g ziaren dyni 100g suszonej wiśni 150g otrąb owsianych 2 jajka 2 łyżki miodu Wszystkie składniki mieszamy, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce wykładamy łyżkę ciasta, formujemy ciasteczko. Masa będzie bardzo luźna, ale po upieczeniu i wystudzeniu ciastka będą zwarte.  Pieczemy przez 15 minut w temperaturze

Gotowanie i blogowanie
dużo wit.C - mus z czarnej porzeczki 142

połączyć z kwaskiem,dobrze wymieszać .Nakładać do czystych wyparzonych słoiczków .Pasteryzować od zagotowania 8-10 minut. Wyciągnąć i nakryć kocem do ostygnięcia.Mus plus żelatyna daje nam wspaniałą masę -galaretkę do ciasta:)) ps. u mnie łyżeczka jedzą ,bo to naturalna witamina C.   Czarne porzeczki   mają wiele właściwości zdrowotnych . W tradycyjnej medycynie ludowej owoce stosowane są przy anginie

w mojej kuchni
Panierowane kulki ziemniaczane 192

ostra papryka bułka tarta tłuszcz do smażenia Pyszne aromatyczne i złociste kuleczki ziemniaczane:) Wykonanie: Ostudzone ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj jajka i obie mąki, dokładnie wymieszaj na gładką masę bez grudek. Ciasto powinno być zwarte jak na kopytka, które łatwo się formuje. Ulepcie kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczcie w bułce tartej i smażcie na rozgrzanym głębokim tłuszczu na rumiano, odsączcie

Zasmakuj Kuchni
Kopytka ziemniaczane z masełkiem. 102

wodę , ugotuj. Gdy ziemniaki są już miękkie, odcedź i utłuc. Do przestudzonych ziemniaków dodaj mąkę pszenną , mąkę ziemniaczaną , jajko, dopraw do smaku solą. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Z zagniecionego ciasta formuj wałeczki o średnicy około 1 - 1,5 cm. Wałeczki ucinaj ostrym nożem na skos o długości około 3-4 cm. Wrzuć kluski do osolonej wrzącej wody

Przepisy i porady kulinarne
BATONIKI ORZECHOWO- MIODOWE 144

szklanki obranych orzechów 100g masła 3 łyżki gęstej śmietany 2/3 szklanki miodu Masło roztapiamy w garnku, dodajemy miód i śmietanę . Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy orzechy i powstała masą polewamy spód ciasta. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 190 stopni. Wyjmujemy i studzimy. Kroimy , kiedy wystygnie. Smacznego

WYSPA SZCZĘSLIWA
Sernik Pina Colada 1660

likierem kokosowym. Sernik po upieczeniu jest równiutki, nie ma popękanego wierzchu i bardzo dobrze się kroi. Sernik Pina Colada jest umiarkowanie słodki, więc osoby lubiące bardzo słodkie ciasta powinny dosłodzić masę serową cukrem pudrem. Do serników najlepiej używać dobrego i sprawdzonego sera twarogowego, zbyt rzadki ser wiaderkowy może popsuć najlepszą recepturę na sernik. W kategoriach serniki  jest kilka równie

Kuchcik gotuje
Tarta ze szparagami i chorizo 137

nieco ponad poziom wody. Odcedzamy i kroimy szparagi na ok. 10 cm kawałki. Śmietanę mieszamy z jajkami, startym serem, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na ułożone w formie ciasto wylewamy przygotowaną masę, na wierzchu układamy chorizo i kawałki szparagów.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kolejne 15 minut (masa śmietanowo-jajeczna powinna się ściąć). Podajemy na ciepło

bistro mama
Tarta Wielkanocna a la Pascha 146

termoobiegu) i pieczemy przez 12-15 minut (jeśli zamiast kilku małych tartaletek pieczemy jedną tartę, czas pieczenia wydłuży się do około 20 minut).Upieczone ciasto studzimy, następnie wyjmujemy z foremek. Masa twarogowa:  0,5 kg twarogu tłustego  kilka łyżek kwaśnej śmietany 12%, do dodania, gdy twaróg będzie bardzo suchy  100 g masła  3 żółta jaj, ugotowanych(...)suszone morele, pistacje, posiekane bakalie oraz rum. Wszystkie składniki mieszamy. Jeżeli masa będzie zbyt sucha i nie będzie miała gładkiej konsystencji, dodajemy do niej kwaśną śmietanę. Masę przekładamy do wystudzonego spodu z ciasta kruchego. Następnie wstawiamy do lodówki. Po wyjęciu z lodówki dekorujemy ją suszonymi morelami i daktylami, lub innymi dekoracjami . Wszystkie orzechy najpierw prażymy w piekarniku 160 stopni około

Malinowo w kuchni
Tarta z tuńczykiem 116

się zarumieni. Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną oraz solą i pieprzem.  Tuńczyka oraz kukurydzę odsączamy z zalewy. Cebule kroimy w pióra.  Na zapieczone ciasto wylewamy rozrobioną masę jajeczną, przykrywamy ją pokruszonym tuńczykiem, kukurydzą oraz cebulą.  Wstawiamy do piekarnika 180 stopni na około 20 minut.   Jak widzicie przepis bardzo prosty, a danie szybkie

Bon appetit mon amie
BANOFFEE – deser z toffi i bananami w słoiczku 306

kolejne niesamowite słodkości w słoiczku! Tym razem zapraszam na Banoffee czyli przepyszny deser, który w oryginalnej wersji jest ciastem. Połączenie kruchego ciasta , puszystej śmietankowej masy , słodkich bananów i jeszcze bardziej słodkiego toffi tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć! Kto się potrafi oprzeć bananom z toffi? Nikt! A z całą pewnością nie ja! Taki deser jest świetnym pomysłem na randkę

Ostra na Słodko
Pierniczki staropolskie 114

gładką masę, miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką, wstawiamy do lodówki na trzy tygodnie. Miskę z masą na pierniczki wyjmujemy z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem, żeby masa był miękka.   Ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy, wałkujemy podsypując mąką na grubość 0,5 cm podsypując mąką, wycinamy pierniki foremkami w różnych kształtach.  Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy

Bajeczna Kuchnia
Tiramisu kawowe. 518

biszkopty i wyłóż nimi dno małej, prostokątnej formy. Biszkopty przykryj połową masy, na niej poukładaj w małych odległościach namoczone biszkopty w kawie. Na wierzch wyłóż drugą połowę masy, wyrównaj. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem, za pomocą drobnego sitka oprósz ciasto kakao, a następnie posyp mieloną kawą. Pokrój deser na kwadraty

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto czekoladowe 155

miski, wsypujemy cukier, sól i miksujemy az połączą sie składniki, następnie dodajemy przestudzony krem czekoladowy, przesianą mąkę z proszkiem, rodzynki i razem to miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Formę na ciasto wysmarować tłuszczem , posypać bułką i wylać czekoladowe ciasto do formy.. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika

Camilla w kuchni
Korzenne sucharki świąteczne 184

piekarnik na 180ºC bez termoobiegu. Zmiksuj jajka, żółtka i cukier na puszystą masę. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodaj suche składniki do jajecznej masy i zmiksuj. Ciasto będzie lepkie i gęste ale takie ma być. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia wyłóż 3 równe porcje ciasta i uformuj długie o szerokości 10 cm. Posmaruj lekko

codojedzenia
Sernik bardzo kokosowy z białą czekoladą pod kruszonką 212

jednym jajku, każde następne dodać kiedy poprzednie jajko jest już dokładnie wrobione. Na koniec dodać sok z cytryny Masę serową wylać na spód z ciastek. Wyrównać powierzchnię. Na masę serową zetrzeć ciasto na kruszonkę. Tortownicę lub blaszkę wstawić do większej brytfanny a tę napełnić wrzątkiem do połowy. To po to by w trakcie pieczenia parująca woda zapobiegła pękaniu powierzchni sernika

Sztuka gotowania w/g Samiry

Proponowane wyszukiwania