ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:553/3191)

Pierogi makówki 172

mielonymi migdałami. Rodzynki posiekaj i wrzuć do maku. Do masy dodaj skórkę pomarańczową, miód, cynamon oraz rozpuszczone masło. Bułkę namocz w gorącym mleku, gdy zacznie się rozlatywać, dodaj ją do reszty składników. Nadzienie dokładnie wymieszaj i odstaw na 1-2 h do lodówki (stanie się wtedy bardziej zwarte). Ciasto na pierogi Mąkę wsyp do miski i wymieszaj wraz z solą(...)Gotowe ciasto rozwałkuj cienko na podsypanym mąką blacie. Za pomocą szklanki wytnij z niego spore koła o średnicy ok. 8 cm. Na każdym kole wyłóż 1 łyżeczkę masy makowej. Następnie krawędź ciasta składaj po kawałku i zlepiaj ze sobą, formując sakiewki. Na koniec skręć je delikatnie, łapiąc za wierzchołek. Pierogi gotuj w lekko osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty

Food Square
Tort Red Velvet 211

velvet muszą znaleźć się maślanka, ocet oraz kakao. Charakterystyczna jest także masa ze słonego serka. Ja mam bardzo miłe wspomnienia z tym tortem – celebrowałam nim kilka lat temu obronę magisterki z wyróżnieniem. Teraz przygotowałam go na Dzień Mamy. Tort Red Velvet – ciasto: 400 g mąki pszennej tortowej (niepełne 3 szklanki) 220 g drobnego cukru do wypieków – zwykłego(...)stopniowo, aż do uzyskania satysfakcjonującej barwy (u mnie wystarczyła odrobina proszku na czubku noża). Na końcu należy wymieszać ocet z sodą, powinien zacząć się pienić. Dodajemy do ciasta i miksujemy ostatni raz. Masę przekładamy do dwóch małych tortownic o średnicy 20-21 cm wyłożonych papierem lub natłuszczonych i wysypanych mąką (w amerykańskich tortach każdą warstwę piecze się oddzielnie). Pieczemy

Poezja smaku
Maślane babeczki z kremem 156

soku z jagód lub barwnik spożywczy Suche składniki na ciasto łączymy ze sobą. Masło rozpuszczamy, mieszamy z mlekiem i jajkami. Dosypujemy suche składniki. Mieszamy do czasu, aż masa stanie się jednolita. Ciasto wykładamy do foremek na babeczki. Pieczemy w 180 st. C, przez 25 minut. Mascarpone ubijamy ze słodziwem. Odkładamy ok. 2-3 łyżki (50 g) i mieszamy z sokiem

Kucharzyca
Ciasto czekoladowo - kokosowe 372

średnich obrotach masło z cukrem, jak masa zrobi się kremowa dodaj jajka i dalej ucieraj. Stopniowo dodawaj mieszankę mączną i mleko tak aby wszystko połączyło się w gładką masę.  Gotowe ciasto przelej do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą formy o średnicy 20 cm.  Czas pieczenia: Piekarnik rozgrzany góra i dół 180 C piecz(...)sucha :) wtedy wyciągnij ciasto i ostudź.  Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej wymieszaj masło, mleko czekoladę i kakao na gładka masę. Zdejmij ją z ognia i pozwól jej ostygnąć do temperatury pokojowej. Ostudzone ciasto przetnij poziomo na pół i posmaruj dżemem truskawkowym, na to nałóż 1/3 porcję polewy czekoladowej i przykryj górną częścią ciasta. Całe ciasto posmaruj

Niezły Młynek
Jabłecznik z bitą śmietaną ---- Torta di mele con panna montata 195

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Obie mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wymiarach 22x28cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Wylać ciasto. Piec około 25 minut w temp. 170°C. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, upuścić w formie z wysokości 60cm, po czym ponownie wstawić do piekarnika(...)sztywno. Dodajemy porcjami cukier puder , stale mieszając mikserem na zmniejszonych obrotach. Cienkim strumieniem nie przerywając mieszania  wlewamy rozpuszczona ,przestudzoną  żelatynę  Tak przygotowaną masę  rozprowadzamy na warstwie jabłkowej Powierzchnię ciasta posypujemy wiórkami czekoladowymi i ewentualnie płatkami dekoracyjnymi. Jabłecznik schładzamy w lodówce.== Torta di mele con panna montata pan di Spagna Ingredienti      3 uova

w mojej kuchni
Babeczki wiosenne listki 212

Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. W misce zostawiamy masy na jedną lub dwie babeczki i dodajemy do niej trochę kakao (te babeczki muszą być ciemniejsze od pozostałych).Wstawiamy do nagrzanego piekarnika(...)babeczki (dwie z większą ilością kakao) kruszymy na małe kawałki. Podgrzewamy gotową polewę czekoladową (lub rozpuszczamy zwyczajną czekoladę w kąpieli wodnej). Przestudzone babeczki polewamy czekoladą przyczepiamy rozkruszone ciasto czekoladowe i listki z masy cukrowej. Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
Babka mocno cytrynowa i bardzo długo świeża 188

such, pomimo że zawiera dużo mąki. Przepis na wykonanie w thermomix na dole Sok z cytryny wycisnąć. Jedną cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Wykonanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Jak masa jest puszysta dodawać po jednym jajku i dobrze je wmieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Wmieszać w masę maślaną, w między czasie(...)nadal obroty 5 i co jakiś czas wbić jajko przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, wlać sok z cytryny, wymieszać obroty 6, czas 1,5 minuty. Włożyć kopystkę, pomoże lepiej wymieszać. Możecie raz zatrzymać thermomix i wymieszać ciasto. Gdyby ciasto nie wymieszało się idealnie to zwiększyć trochę czas. dodać skórę z cytryny wymieszać już tylko kopystką

Kuchnia Pokoleń
CIASTO "SNICKERS" 213

łyżki miodu Krem budyniowy: 2 opakowania bydyniu śmetankowego 2 szklanki mleka Krem karmelowy: 1 puszka mleko skondensowanego słodzonego Przygotowanie ciasta: Mąkę wymieszać z sodą i mardaryną. Do masy dodać pozostałe składniki.Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować.Dwie części upiec oddzielnie w piekarniku po około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.  Orzechy wymieszać

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Szybkie ciasto z jabłkami 178

jabłuszkami. Najprostsze jakie można zrobić. Polecam Przygotowanie jabłek – jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki. Wykonanie ciasta – do miski dodać wszystkie składniki ciasta i wymieszać na gładką masę za pomocą miksera lub robota kuchennego. Wykonanie ciasta thermomix do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki ciasta , wymieszać obroty 5, czas 30 sekund reszta jak przy normalnym wyrabianiu

Kuchnia Pokoleń
Świąteczny piernik przekładany powidłami z galaretką 176

suchego patyczka. xxx W rondlu podgrzej 1,5 słoika powideł śliwkowych z galaretka. Mieszaj, aż galaretka się rozpuści. Odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu ciasta, odkrój górkę. Przekrój ciasto na dwa blaty. Kiedy masa śliwkowa zgęstnieje przełóż ją piernikowe blaty. Owiń ciasto ciasno papierem do pieczenia aby utrzymać kształt. Piernik możesz oblać czekoladą Rusty fork http://rustyfork.pl

Rusty Fork
Kawowa legumina z wiśniową frużeliną 193

mleko wraz z masłem, cukrem i kawą. Zestawić z ognia, wsypać mąkę mieszając energicznie cały czas. Powstanie dość gęsta masa, podobna do tej, jaką robi się do ciasta parzonego np. do karpatki. Masę wystudzić. W tym czasie przygotować foremki. Ja użyłam średniej wielkości kokilek do zapiekania. Należy je wysmarować dokładnie masłem i obsypać kaszą manną. Leguminę będziemy gotować w kąpieli

Codzienna kuchnia niecodzienna
In love with burgers 194

zagotowania. Nie studzimy i od razu wlewamy do miski z mąką. Dosypujemy soli, wbijemy jajko i mieszamy. Następnie wyrabiamy ciasto, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej i pulchnej masy (po włożeniu palca w ciasto powinno wrócić do poprzedniej formy). W trakcie wyrabiania możemy podsypywać mąką, ale nie za dużo, bo bułeczki wyjdą ciężkie i twarde. Nie zostawiamy do wyrośnięcia, tylko

Kuchnia od dwojga
Kolorowy biszkopt idealny 301

dodaj barwnik spożywczy (jego ilość zależy od intensywności koloru ciasta finalnego jakie chcemy uzyskać) i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj zabarwioną masę do masy białkowej i ponownie zmiksuj. Po uzyskaniu jednolitego ciasta, przesiej obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy. Nagrzej piekarnik

Kulinarna (nie)codzienność
Tarta na kruchym cieście z budyniem i owocami 159

lubi pysznego ciasta kruchego z kremem i masą owoców na górze? Chyba jedno z lepszych ciast, idealne na spotkanie ze znajomymi przy kawie czy rodzinny obiad. Jako, że tnę kalorie, użyłam jedynie budyniu. Jeśli lubicie lub przyzwyczajeni jesteście do cięższych kremów, użyjcie do budyniu masła. Czyli czekamy aż budyń ostygnie. W misce miksujemy masło na puch i dokładamy po łyżce

Mieszam w Garnku
Chałka 207

dużego kubka wlać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, cukier i sól. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie wsypać do miski mąkę, wlać wyrośnięte drożdże,roztopione masło, roztrzepane jajko. Dokładnie ugnieść ciasto dłońmi na gładką sprężystą masę. przykryć miskę i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i lekko zagnieść. Podzielić ciasto na 3 równe części, każdą część rozwałkować – uformować podłużne wałeczki

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania