szczypta- aromat waniliowy – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Jajka ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy roztopione i przestudzone masło.Mieszamy.Wsypujemy wiórki kokosowe, mak, mąkę i sodę.Dokładnie mieszamy.Formujemy z ciasta kuleczki ściskając masę w dłoni.Pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem w temperaturze 180C przez 10 minut
Ostra na SłodkoPIERNIKOWA:W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem.Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy.Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao.Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę.Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wkładamy do piekarnika na ok. 13 minut.Studzimy , drobno siekamy.PIWNO-MIODOWE CIASTKA:Miękkie masło mieszamy z mąką, piwem Książęcym chlebowo-miodowym, miodem
Ostra na Słodkobiałek i dodajemy do masy. Na to sypiemy przesiane obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie i dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Następnie przekładamy ciasto do foremki na babkę, ja użyłam silikonowej, (jeżeli używacie tych metalowych to najpierw wysmarujcie ja masłem i obsypcie bułką tartą). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec naszą babkę
Moje pyszne gotowanieproszku (gorzkiego) Przygotowanie: Masło, cukier, cukier waniliowy oraz sól ubić mikserem na puszystą masę. Wymieszać z kawą. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i stopniowo dodawać do masy maślanej. Wyrobić ciasto, rękoma uformować ok. 14 kulek wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać dłonią i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni Celsjusza. Ciastka piec na środkowym poziomie
W poszukiwaniu inspiracjiMasło rozpuścić. Zamieszać, zwiększyć ognień i gotować, aż zbrązowieje. Zdjąć z palnika, przecedzić, gorące dodać do sypkich składników; wymieszać.Białka ubić na niezbyt sztywną pianę. Partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając.Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut.Przestudzić w formie, następnie wyjąć na kratkę.Smacznego!Jestem zajęta
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCIASTA Z MIODEM - PIERNIKI, MIODOWNIKI CIASTA Z KREMEM, MASĄ BABKI I UCIERANECIASTECZKA I WAFLE
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaszklanki mąki łyżka miodu Wykonanie: Suche składniki wsypujemy do miski, banany ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy miód oraz jajko i ręką łączymy je w jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto wykładamy łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w temp 180 stopni przez 40 minut. Ciasteczka zawierają tylko naturalne składniki, dużo błonnika, przez co są zdrową słodką przekąską
Taste Of My Daysoli łyżeczka sproszkowanego imbiru 0,5 szklanki cukru 100 g masła jajko 2 łyżki miodu Wykonanie: Wszystkie składniki wkładamy do miski i przy pomocy łyżki mieszamy w jednolitą masę. Tak powstałe ciasto, łyżką, w dużych odstępach nakładamy na wyłożoną papierem blachę i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok 5 minut. Ciasteczka po nałożeniu rozpływają się po pergaminie na znacznie
Taste Of My Dayzimną wodą i wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną soli. Gotujemy, aż całość wchłonie płyn. Ciepłą kaszę miksujemy na gęstą masę i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy dodajemy mąki. Ciasto musi być kleiste, ale gęste. Na stolnicy posypujemy mąką i formujemy na cienki wałek. Następnie nożem dzielimy na kawałki.Gotowe kluski wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną soli
Truskawkowa FiestaPianka cytrynowo - bananowa: mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 2 szklanki banany 2 szt galaretka cytrynowa 1 torebka żelatyna 1 łyżka Przygotowanie: Ciasto: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. Dodać mleko, aromat. Wymieszać łyżką/szpatułką(...)soku z cytryny (zapobiegnie to ich ciemnieniu). Banany i galaretkę ostudzić. Gdy galaretka zacznie gęstnieć ubić ją mikserem na pianę i dodać zimne banany. Wylać masę na spodnią warstwę ciasta, położyć wierzchnią i też polać ją pianką. Moja młodsza córka chciała koniecznie użyć kolorowej posypki do ciast, ale pod wpływem wilgoci na naszym torcie z cukrowych perełek zrobiły się
głodny alergiknaprawdę letnie a nie gorące bo zabije Wam drożdże), dodajemy 1 łyżkę cukru, szczyptę soli oraz 1 jajko. Wszystko mieszamy do uzyskania lepkiej, ciągnącej się i dość gęstej masy. Pojemnik z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce – w zależności od temperatury w pomieszczeniu potrwa to ok. 30 min. 3. SOS (10 min) W międzyczasie bierzemy
Nerds Kitchenwykładamy ciastem. W misce mieszamy jajka ze śmietaną, serkiem, przyprawami i tymiankiem.. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, pomidorki kroimy na pół. Na ciasto wylewamy porcję masy jajecznej, układamy szparagi i pomidorki. Pieczemy około 20 minut, aż masa się zetnie i lekko zbrązowieje
Kulinarne przygody Gatityminut. Formę lekko natłuszczamy i wykładamy ciastem. W misce mieszamy jajka z ricottą, serkiem i przyprawami. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, część listków oregano siekamy. Na ciasto wylewamy porcję masy jajecznej, układamy szparagi i pomidorki. Pieczemy około 20 minut, aż masa się zetnie i lekko zbrązowieje.Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika
Kulinarne przygody Gatitykoło o średnicy nieco większej niż tortownica. Tortownicę natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, układamy w niej ciasto, wywijając delikatnie jego brzegi do góry. Ciasto nakłuwamy widelcem, układamy na nim masę migdałową, a następnie jagody. Pozostałe ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko wałkujemy i tniemy radełkiem na paski z których ułożymy kratkę na wierzchu tarty
Kulinarne przygody Gatitypianą. Stopniowo mieszamy z dwoma rodzajami mąki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu studzimy ciasto i kroimy na dwa blaty. Masa jabłkowa: 1,5-2 kg jabłek 2-3 łyżki cukru galaretka brzoskwiniowa Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy cukier. Jabłka dusimy 20-30 minut, aż zmiękną(...)cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy tężejącą galaretkę. Tak przygotowaną masę śmietanową wykładamy na jabłka. Pozostałą część galaretki rozpuszczamy w pół szklanki wody, studzimy i zalewamy nią masę śmietanową. Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego
Salonik smaków