niego cukier, lekko ubite jajka, cukinię (startą na tarce o grubych oczkach), posiekane daktyle i posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj porządnie. Cały czas mieszając dodawaj do masy składniki suche (mąkę z proszkiem i sodą). Przełóż ciasto do tortownicy (23-24cm) i piecz ok. godzinę (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostaw ciasto na 20 minut(...)tortownicy po czym przełóż je na kratkę do całkowitego ostudzenia. Wykonanie lukru: Cukier puder, sok z cytryny i skórkę cytrynową wymieszaj w miseczce na gładką masę. Rozprowadź lukier na powierzchni wystudzonego ciasta. Udekoruj połówkami lub ćwiartkami orzechów włoskich. Blacha: tortownica 23-24cm Przepis pochodzi z książki "55 ciast na każdą okazję
Mania Wypiekaniazagotowania gotujemy 2 minuty. Masę zdejmujemy z ognia, studzimy i odlewamy 3/4 szklanki masy. Do pozostałej (chłodnej) masy dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta(...)Dodajemy również posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Wlewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 minut. Po upieczeniu ciasto smarujemy wcześniej odlaną masą. Smacznego
Pyszności SłodkościProste czekoladowe ciasto, które nie może się nie udać. Murzynek jest smaczny, wilgotny i długo utrzymuje świeżość. Skadniki: 1 kostka margaryny 3-4 łyżki kakao 8 łyżek wody lub mleka 3-4 jajka 1,5 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia posiekane orzechy wiórki kokosowe Margarynę, cukier, wodę lub mleko, kakao wkładamy(...)pianę i dodajemy do ciasta. Dodajemy również posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Wlewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 minut. Po upieczeniu ciasto smarujemy wcześniej odlaną masą. Smacznego
Salonik smakówFuczki to pomysł na proste, tanie i wegetariańskie danie. Nazwa dania wywodzi się z Bieszczad i są to placki z ciasta naleśnikowego wraz z dodatkiem ugotowanej kiszonej kapusty. Fuczki będą świetnie smakować podane ze śmietaną jak i ulubionym sosem, np. pieczarkowym, pieczeniowym. Składniki na porcję dla 2 osób: 250 g kiszonej kapusty 1 szklanka mąki(...)przykryciem około 30 minut. Ewentualnie podczas gotowania dolewać wodę. Ugotowaną kapustę ostudzić i odsączyć z nadmiaru soku. Do miski wsypać mąkę, wlać mleko i wbić jajko. Masę przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać. Do ciasta naleśnikowego dodać kapustę. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut - masa lekko zgęstnieje. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć
UgotowaćRaita patrz tu http://kuchniapokolen.pl/sos-jogurtowy-indyjski-raita/ Wykonanie ciasta na pierogi – do miski wsypać mąkę, zrobić wgłębienie. Smalec pokroić na drobne kawałeczki, wlać wodę i szybko zagnieść. Masa musi być gładka. Ciasto jak na nasze pierogi. Ciasto rozwałkować cienko. Następnie pokroić na duże kwadraty 8×8 cm Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego dodać mąkę, pokrojony drobno smalec(...)jakiś czas zamieszać. Masa musi stracić kolor surowizny. Jak już tylko gdzieniegdzie widać surowe mięso wlać wodę. Wymieszać i gotować około 1 minuty. Woda spowoduje że mięso podczas smażenia nie wysuszy się za mocno. Nadmiar płynu powinien wyparować. Na koniec dodać potarty ser, wymieszać. Zostawić farsz do ostygnięcia. Formowanie pierożków – po rozwałkowaniu i pokrojeniu ciasta w kwadratu na każdym
Kuchnia Pokoleńpołożyć na kratce na średnim poziomie piekarnika. Piec ciasto w temperaturze 170 stopni przez 70 minut. Po tym czasie uchylić piekarnik na 15 minut, a następnie wyjąć ciasto na blat i wystudzić. Masę kajmakową dobrze rozmieszać i rozsmarować na chłodnym serniku. Udekorować orzechami laskowymi i wstawić do lodówki
Kulinarne Inspiracjeorzechy. Delikatnie i krótko mieszamy. Powstałą masę wylewamy do przygotowanej formy i pieczemy 8 minut, lub do momentu, gdy na wierzchu utworzy się cieniutka skorupka, a ciasto lekko urośnie. Wyjmujemy na blat. MASA SEROWO-DYNIOWA : Twaróg dokładnie rozmiksowujemy w malakserze. Dodajemy mascarpone, puree z dyni oraz skórkę pomarańczową, cynamon i gałkę muszkatołową. Ponownie miksujemy. Jeśli używamy zmielonego już twarogu(...)łyżki śmietanki 30%. Masę bardzo delikatnie i równomiernie wylewamy na podpieczony spód. Łyżeczką, miejscami wylewamy mus śliwkowy i wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków kreślimy w masie ósemki. Pozostały mus przekładamy do miseczki. Blaszkę z ciastem ustawiamy na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika i wsuwamy, tak by ciasto znajdowało się w środkowej części piekarnika. Blachę na której ustawiliśmy formę z ciastem
cool and mintyKakaowy biszkopt, masa truskawkowa, truskawki i galaretka także truskawkowa :) Bardzo truskawkowe ciasto :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa: 200 g śmietany 30% 250 g serka mascarpone 300 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania
Na Ciasteczkowych Papierachskładniki na ciasto piernikowe: 450 g mąki 230 g cukru 150-200 g miodu, płynnego 4 jajka 250 ml oleju np. słonecznikowego 1 łyżka herbaty liściastej 125 ml gorącej wody 1 przyprawa do piernika (40g) 2 łyżeczki sody wykonanie: Herbatę zalewamy gorącą wodą, odstawiamy do zaparzenia. Gdy ostygnie przecedzamy. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną(...)wystudzenia. Masło miksujemy. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń (aby masa się nie zważyła, masło i budyń powinny być w tej samej temperaturze) i miksujemy na jednolitą masę. Opcjonalnie pod koniec dodajemy sok z cytryny. wykonanie ciasta: Pierwszy blat smarujemy cienką warstwą powidła, wykładamy 1/2 cz. masy. Przykrywamy drugim blatem, który również smarujemy powidłem a następnie pozostałą cz. masy. Przykrywamy trzecim blatem
Domowy Smak Jedzeniakrótko, tylko do momentu, aż mąka połączy się z białkami. Blachę 25/40 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy 2/3 masy, a do pozostałej dodajemy kakao i 2 łyżki jogurtu. Mieszamy i wykładamy kupkami (powinno być nierówne, stąd fale) na ciasto białe i wciskamy w nie owoce . Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 185-190 stopni(...)reszcie mieszamy budyń. Wlewamy na wrzące mleko i chwilkę gotujemy, mieszamy żeby budyń się nie przypalił. Odstawiamy do wystudzenia. Masło rozcieramy, dodajemy po łyżce zimny budyń. Masę wykładamy równo na ciasto. WYKONANIE POLEWY : Wszystkie składniki oprócz żelatyny rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (jak nie chce się rozpuścić wrzucam na parę sekund
Pani na deserŻółtka oddzielamy od białek. Mieszamy żółtka z pozostałymi składnikami (oprócz czekolady i białek) i miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do fasolowego ciasta po łyżce wciąż mieszając. Wlewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 50 min. (do suchego patyczka). Studzimy ciasto. Czekoladę roztapiamy w kąpieli
Moje Kuchenne Rewelacjekąpieli wodnej. Tzn. że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z pieczonym ciastem U mnie rozmiar tortownicy 24cm. Składniki masy serowej: 500g sera białego twarogowego u mnie serek śremski 3 jajka 250ml śmietany kremówki u mnie 36% ¾ szklanki cukru pudru 3 łyżki maki pszennej Kilka kropel olejku(...)ziemniaków, zmiksować mikserem z resztą składników na gładką masę. Nie należy zbytnio napowietrzyć sera aby podczas pieczenia nadmiernie nie wyrósł i potem gwałtownie opadł. Przygotowaną masę przełożyć na wcześniej przygotowany spód ciasteczkowy, piec ciasto przez 45 minut w 150 stopniach. Gotowy sernik powinien mieć ściętą powierzchnię choć w środku może się jeszcze wydawać dość luźny. Po upieczeniu ciasto schłodzić. Składniki
W garach u Gosiprzepada za makiem. W każdym razie mnie ciasto smakuje więc z przyjemnością zjem je do niedzielnej kawy. Składniki: ciasto: 100 g masła 50 g sezamu 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kwaśnej śmietany 300 g mąki pszennej masa: 2 budynie waniliowe 1 l mleka 4 łyżki cukru 150 g masła puszka masy makowej puszka ananasów 2 galaretki pomarańczowe(...)margarynę z cukrem na miały puch i stopniowo dodajemy zimny budyń. Galaretkę również zalewamy zgodnie z instrukcją i pozostawiamy w lodówce aż zacznie tężeć. Na ostudzone ciasto wylewamy masę makową a na wierzch masę budyniową. Następnie wysypujemy kawałki ananasa i zalewamy wszystko lekko tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziepieczenia wykonanie: Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Na końcu dodajemy czekoladę, mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia i przekrawamy(...)szkl cukru wykonanie: Orzechy siekamy. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy cukier, karmelizujemy. Dodajemy orzechy, które rumienimy. Masę przelewamy na papier do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa stwardnieje kruszymy ją. Na ciasto czekoladowe wykładamy 1/2 kremu budyniowego, przykrywamy drugim ciastem, wykładamy resztę kremu i posypujemy orzechami
Domowy Smak Jedzeniawtedy nie będą chciały nam się dokładnie połączyć! Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko na papier i wsypujemy na końcu do naszego ciasta. Lekko mieszamy na jednolitą masę. Teraz dzielimy masę na 2 połowy. Do jednej dodajemy olejek cytrynowy (możemy też dodać startą skórkę z 1 cytryny) i krótko mieszamy. Do drugiej części ciasta dodajemy(...)foremki wylewamy ciemną masę i rozprowadzamy po całej foremce. Następnie wlewamy masę cytrynową i także rozsmarowujemy równo po całej foremce. Pieczemy około 1 godziny i 15 minut w temperaturze 180 C . Gdy nasza babka już przestygnie wykrawamy ją z foremki i zdejmujemy papaier ( doskonale nam odchodzi od ciasta nie musimy go niczym smarować! ). Dekorujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Jest
Przepisy i porady kulinarne