ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:576/3191)

SERNIK Z NADZIEWANYMI JABŁKAMI 221

syropie – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy z cukrem,dodajemy masło oraz jajka – wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok.15-20 minut. MASA SEROWA: Ser biały ucieramy z kremówką , jajkami , proszkiem budyniowym i cukrami. CAŁOŚĆ: Nagrzewamy piekarnik do 180C. Tortownicę wykładamy na spodzie papierem do pieczenia. Boki dokładnie(...)większej formy – będziemy piec w kąpieli wodnej! Tortownicę wylepiamy rozwałkowanym ciastem ( zarówno spód jak i boki ), widelcem dziurawimy. Jabłka myjemy , wydrążamy środki. Na cieście układamy wydrążone jabłka , a następnie każde nadziewamy żurawiną. Zalewamy masą serową. Blachę zalewamy wrzącą wodą ( do połowy wysokości ). Wkładamy do gorącego piekarnika na ok. 55-60 minut. Dokładnie studzimy! Smacznego

Ostra na Słodko
Bounty -ciasto, które zachwyci 229

Ciasto nie tylko pięknie wyglądające, ale przede wszystkim wyśmienicie smakujące. Wiórki kokosowe z masą budyniową połączone z ciemnym biszkoptem. Nie można się oprzeć, dlatego szybko znika z talerza.      SKŁADNIKI Na biszkopt: 7 jaj  28 dag cukru  16 dag mąki pszennej   4 dag kakao  1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 3 szklanki mleka(...)kokos, mieszamy i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodajemy masło i rozpuszczamy, mieszając. Budyń rozrabiamy w ½ szklanki mleka i wlewamy do masy kokosowej. Mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Przekładamy ciasto. Biszkopt kroimy na połowę na jedna część wykładamy 1/2 masy kokosowej. Przykrywamy drugim. na wierzch wylewamy pozostałą część masy. Całość zalewamy polewą

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto 3Bit 175

kawałku przykleją się do sofy… powiem… nic z tych rzeczy. Jest słodko, ale nie za słodko. Składniki: Ciasto (forma 24 cm x 30 cm): ok. 50 (400-500 g) herbatników 1 puszka (400 g) masy kajmakowej 3 szklanki (750 ml) mleka 0,5 kostki (100 g) masła 0,75 szklanki (150 g) cukru z wanilią 5 łyżek(...)pszenną i ziemniaczaną oraz jajkami. Gotową masę dodać do gorącego mleka cały czas energicznie mieszając, a następnie gotować 2-3 min. 6) Masę budyniową od razu wylać na herbatniki, rozprowadzić i przykryć następną warstwą herbatników. Tak przygotowane ciasto zawinąć filią spożywczą lub aluminiową, schłodzić i odstawić na kilka godzin do lodówki. 7) Kiedy ciasto się dobrze schłodzi (! kilka godzin) śmietankę

Fitsweet.me
Drożdżówki z serem i nektarynką 165

drożdżówki z serem i nektarynką. Doskonale nadają się na śniadanie lub podwieczorek. Za szklanką ciepłego kakao smakują wybornie. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mleka, 20g świeżych drożdży, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 450g mąki, 2 łyżki margaryny, szczypta soli, Masa serowa: 250g sera białego, 2 żółtka, 4 łyżki cukru, 1 łyżka miękkiego masła, Dodatkowo: 2 nektaryny. PRZYGOTOWANIE: 1. W ciepłym(...)margarynę. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. 3. Ser ugniatam widelcem z żółtkami, cukrem i miękkim masłem na jednolitą masę. Z nektaryn usuwam pestkę. Owoce kroję w półplasterki. 4. Ciasto wykładam na stolnicę i lekko rozwałkowuję. Szklanką o dużej średnicy wykrawam krążki. Kawałki ciasta układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Na każdym krążku rozsmarowuję porcję masy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto przekładane makiem 158

każdą okazję. Uwielbiam ciasta z makiem i większość z nich robię zazwyczaj na święta, z wyjątkiem tego ciasta przekładanego makiem.  Ciasto jest łatwe do zrobienia i wszystkim smakuje, gdyż proszą o dokładkę. Do przygotowania masy makowej wykorzystuję dostępny w sklepach suchy już zmielony mak w torebce. Jeśli takiego nie dostaniecie to, należy zwykły niemielony mak zalać wodą i gotować(...)wlać do formy, której dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 35 - 40 minut, do suchego patyczka. Ciasto wystudzić, przekroić na pół i przełożyć masą makową. Wierzch polać polewą czekoladową i udekorować płatkami migdałowymi.  Masa makowa: Mak namoczyć w wodzie lub mleku na około 20 minut. W rondelku rozpuścić masło

Kuchcik gotuje
Malinowa tarta 191

tarty wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, wykładamy nim formę włącznie z bokami (ciasto, które zostanie zamrażamy), równamy powierzchnię, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 20 – 25 minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia. Rozpuszczamy dwie galaretki – studzimy. Szykujemy masę budyniową. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy serek mascarpone(...)lodówki do całkowitego stężenia kremu i galaretki. Tarty z owocami sezonowymi to wyjatkowe desery stwarzające wiele kulinarnych możliwości. Zmiana owoców, masy – kremu, dodatków i za każdym razem tarta na nowo cieszy nasze oczy i podniebienia. Temat przewodni Ciasta na niedzielę , to Malinowe szaleństwo – stąd moja malinowa tarta. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy na tarty

mojewypiekiinietylko
Biszkoptowy uśmiech 186

pieczenia. Wlać połowę ciasta na blaszkę, a następnie układać złożone  biszkopty. Wlać pozostałą część ciasta i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 35-40 minut. Do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Masa budyniowa 1/2 l mleka 250 g masła 2 budynie waniliowe Budynie wymieszać z mlekiem i zagotować(...)momentu aż powstanie gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo wystudzony budyń. Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu Składanie ciasta Upieczony biszkopt z ciasteczkami Masa budyniowa Ananas, środku każdego nakładamy powidła Galaretka biszkoptowy uśmiech

O kuchni z uczuciem
Sernik po kapitańsku 202

Przepis znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Ciasto jest wilgotne i mocno orzechowe. Jeszcze większej słodkości nadaje polewa kajmakowa. 1 kg twarogu sernikowego 300 g cukru pudru 100 g masła 7 jajek 100 g orzechów włoskich 30 g świeżych drożdży 25 ml mleka Kilka kropel olejku waniliowego 4 łyżki masy kajmakowej Orzechy do dekoracji Czekoladowe kulki do dekoracji Przed przygotowaniem(...)wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki o wymiarach 24x29 cm. Sernik pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180*C, następnie w 160*C przez 45 minut. Ciasto studzimy i dekorujemy masą kajmakową, pokrojonymi orzechami i czekoladowymi kuleczkami

VioletoweKucharzenie
Walentynkowe babeczki z serduszkiem 236

Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i mieszamy do połączenia składników (nie dłużej). Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, na razie będą potrzebne tylko 3. Muffinki pieczemy przez około 15 minut. Powinny być zupełnie blade z wierzchu, ale nie mieć w środku już surowego ciasta. Po wyciągnięciu z pieca muffinki(...)odstawiamy na chwilę do ostudzenia. Nie muszą być zupełnie zimne, ale łatwiej je rozkruszyć kiedy nie parzą w ręce. Kruszymy babeczki na drobne kawałki, dodajemy łyżkę surowego ciasta i barwnik spożywczy. Masę dokładnie zagniatamy – ma przypominać masę na cakepops i mieć konsystencję sztywnej plasteliny. Z gotowej masy formujemy kształt truskawek: najpierw kulkę, potem z jednej strony robimy wystający szpic

Ciastkozercy
Drożdżówki z domową masą makową 148

mielenia mięsa. Dodać pokrojone drobno bakalie, posiekane orzechy, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę i pastę waniliową. Tak przygotowana masę makową można zamrozić lub przechowywać w lodówce ok. 4 dni. DROŻDŻÓWKI: masa makowa z przepisu powyżej 20 g świeżych drożdży 60 g cukru 125 g mleka 340 g mąki pszennej 3 jajka 60 g masła szczypta soli Przygotować zaczyn: do pojemnika wkruszyć(...)ubić pianę z dwóch białek i połączyć ją z masa makową. Jeżeli tego nie zrobimy masa nie będzie ścisła i będzie nam się kruszyła w drożdżówkach. Ciasto rozwałkować w prostokąt, wyłożyć równo masę makową i złożyć na dwa (jak list). Wykrawać podłużne bułki i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Po wyrośnięciu posmarować bułki jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka

Moje domowe kucharzenie
Mazurek serowy z kremem czekoladowym z whisky 157

Babki i mazurki to chyba najbardziej popularne ciasta wielkanocne. U mnie bardzo rzadko piecze się mazurki, dlatego postanowiłam to zmienić. Mazurek serowy z kremem czekoladowym z whisky to zaskakujące połączenia cienkiego sernik z dodatkiem rodzynek i kremu czekoladowego z dodatkiem alkoholu. Jedliście kiedyś takie pyszności? Czas wykonania(...)Utrzeć masło 2. Dodać zmielony ser z ziemniakami 3. Dodać cukier i żółtka 4. Dodać do masy mąkę, proszek do pieczenia i rodzynki 5. Delikatnie połączyć ciasto z białkami 6. Przełożyć masę na wysmarowaną formę 7. Upiec cienki sernik 8. Przygotować krem czekoladowy 9.Do śmietanki dodać cukier puder oraz masło 10. Całość rozpuścić i doprowadzić do wrzenia 11. Ściągnąć

KuchniaWeDwoje.pl
Wielkanocne porady 188

Ciasta należy wypełniać do 2/3 objętości. Mycie najlepiej gąbką i wodą. Z BLACHY OCYNKOWANEJ są cienkie. Najlepiej przed włożeniem do nich masy wysmarować je margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Formę należy umyć zaraz po wyjęciu z nich ciast. Z NACZYNIA ŻAROODPORNEGO mają w sobie dodatkowy atut, wypieki w nich się nie przypalają. Warto pamiętać, aby nie stawiać gorącej formy(...)też są bardzo ważnym elementem Wielkanocnych wypieków. Warto wybrać to, co każdy z nas lubi. W internecie można spotkać wiele różnych i porządnych przepisów na ozdoby ciast.  Można przebierać np. w masie marcepanowej, lukrze, polewie czekoladowej lub krokancie (posiekane orzechy).  Warto do wszelkich pomocy zaprzęgnąć dzieci. Na pewno czas z nimi spędzony będzie spędzony miło, a dzieci nauczą

Gotuję Testuję
Ciasto Szyszkowiec. 433

szklanki mąki ziemniaczanej Składniki na "górę" ciasta: 100 g ryżu preparowanego 1 litr kremówki ( można kupić też niemiecką śmietankę do ubijania, jest pewniejsza ale słodka,  więc już nie dosładzamy, występuje pod wieloma nazwami), 1 łyżka naturalnego kakao 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w pół szklanki wody puszka  około 500 g masy kajmakowej tabliczka białej czekolady 100 g 2 łyżki(...)zrobić polewę z białej czekolady. Do rondelka włożyć połamaną na kostki czekoladę, oraz odrobinę mleka - tyle by zakryło spód naczynia, około 2 łyżki. Podgrzewać, stale mieszając rozpuścić. Masą czekoladową polać wierzch.  Ciasto wstawić do lodówki.  Smacznego :) Pozdrawiam, Kasia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tarta z wędzonym łososiem na ciepło i z suszonymi pomidorami 169

boki formy. Nakłuwamy widelcem i chłodzimy przez 15 minut w lodówce. Następnie samo ciasto podpiekamy w piekarniku przez 10 minut w temp. 200 s. C. Szczypiorek drobno siekamy, mozzarellę ścieramy na tarce, wszystko mieszamy ze śmietanką i jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Na cisto wylewamy masę jajeczną. na wierzchu układamy kawałki łososia(...)oraz pomidory pokrojone w paseczki. Całość pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia możemy zmniejszyć temperaturę do 150 żeby nie spalić ciasto a dać szansę na ścięcie się masy jajecznej. Gotową tartę posypujemy rukolą. Smacznego! :)tarta na kruchym cieście z łososiem, pomidorkami i rukolą

Bon Appetit Małgorzaty
Wieniec drożdżowy z masą z białego maku 146

masło ładnie się połączyło z pozostałymi składnikami. Masę najlepiej zostawić na noc w lodówce. Aromaty się uzupełnią. Do masy o temperaturze pokojowej dodaj 1 jajko. Całość wymieszaj w misie robota na wolnych obrotach. Ciasto drożdżowe na wieniec ( z tej ilości otrzymasz dwa wieńce) - 500 g mąki pszennej tortowej + ewentualnie do podsypywania - 50 g drożdży - 1/2 szkl cukru - 4 żółtka(...)wsyp do misy robota, dodaj rozczyn, białka, żółtka i cukier, zacznij wyrabiać na małych obrotach. W mikrofali lub w rondelku rozpuść masło, dodaj do masy. Masło nie może być gorące! Rada dla początkujących: Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodaj 2 łyżki mąki, jeśli zbyt twarde dodaj 2 łyżki masła. Przy wyrabianiu ciasta drożdżowego ma znaczenie wielkość jaj czy wilgotność

SMYKWKUCHNI