pieczenia - 5 żołótek - niepełna szklanka mleka Składniki łączymy i zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie części. Jedną mrozimy w zamrażalce, tak aby ciasto było możliwe do starcia na tarce. Drugą wykładamy spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Masa śmietanowa: - 2 śmietany 12% - 5 białek - 2 budynie(...)śmietankowe - 1 łyżka słodzika w płynie (lub szklanka cukru) - cukinia marynowana w zalewie (można zastąpić ananasem) Białka ubijamy. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę wylewamy na wyłożoną ciastem blachę, układamy cukinię, przykrywamy mrożonym ciastem, które trzemy za pomocą tarki. Pieczemy 45 min. w 180*. Smacznego
Zdrowie na języku :Pcukier. Studzimy i łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy. Jeśli damy gorący miód itd. to się nam to będzie okropnie lepiło. Jeśli się lepi to dodać mąki. Ciasto dzielimy na trzy części i pieczemy każdy blat 15-20 minut w 180°C.Masa:3 szklanki mleka4 łyżki kopiaste kaszy manny Skworcu100 g masła1.5 łyżki cukru1 cukier waniliowy z prawdziwą(...)blendera ręcznego, masa będzie aksamitniejsza. Po trzech minutach gotowania dodajemy masło, mieszamy i zestawiamy do lekkiego ostygnięcia. Dwa blaty smarujemy grubo powidłem śliwkowym Orzech. Jeszcze ciepłą masą przekładamy upieczone blaty ciasta posmarowane powidłem.Na wierzch dajemy polewę czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi Skworcu oraz podwójnym batonem czekoladowym Daimo pokrojonym drobniutko. Wcześniej je prażymy na patelni
Z Kuchni Do KuchniCiasto pyszne! Proste w wykonaniu, genialne w smaku. Kruchy spód wypełniony masą serową, mnóstwo soczystych truskawek, a wszystko to dla niepoznaki przykryte warstwą chrupiącej kruszonki.... Zatraciłam się w tym smaku... Polecam!!! Składniki na sernik z truskawkami i kruszonką na tortownicę o wymiarach 26 cm (ja użyłam o śr. 28 i też było ok) CIASTO: 200 g mąki pszennej(...)Upieczony, wystudzony spód stawiamy na blacie. Z lodówki wyjmujemy pozostały kawałek ciasta i wykładamy nim boki tortownicy. Na podpieczony spód (i surowe boki) wykładamy masę serową, układamy truskawki, a wierzch posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40-45 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy (ja chłodziłam później jeszcze w lodówce całą
Rozpustne gotowaniewyrosło i w efekcie się nie połamało. Przepis na mazurek wielkanocny Drukuj przepis Porcji: 15 Czas gotowania: 2 godziny Składniki Ciasto: 1 i 1/3 szklanki mąki, szczypta cukru, jajko, zimne masło (1/3 kostki 200g), łyżeczka zimnej wody Masa orzechowa: opakowanie serka mascarpone, 3 łyżki masła orzechowego, łyżka cukru pudru 3 łyżki powideł śliwkowych Do ozdoby: jajeczka czekoladowe w słodkich skorupkach(...)międzyczasie przygotowujemy krem - mascarpone rozcieramy mikserem, a następnie dodajemy do niego masło orzechowe i cukier puder. Delikatnie miksujemy do połączenia się składników. 4 Na ostudzony spód ciasta wykładamy powidła śliwkowe, a następnie masę orzechową. 5 Całość ozdabiamy jajeczkami i bukszpanem. 6 Ostawiamy na jakiś czas, aby powidła wsiąknęły w ciasto. *wpis powstał we współpracy ze sklepem online Bazylia.pl Artykuł Mazurek
Kuchnia Bazyliimięsa. Dodajemy pokrojone drobno bakalie, posiekane orzechy, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę i pastę waniliową. Tak przygotowana masę makową możemy zamrozić lub przechowywać w lodówce ok. 4 dni. DROŻDŻÓWKI Potrzebujemy: masa makowa z przepisu powyżej 20 g świeżych drożdży 60 g cukru 125 g mleka 340 g mąki pszennej 3 jajka 60 g masła szczypta soli Przygotowujemy zaczyn: do pojemnika kruszymy(...)ubijamy pianę z dwóch białek i łączymy ją z masa makową. Jeżeli tego nie zrobimy masa nie będzie ścisła i będzie nam się kruszyła w drożdżówkach. Ciasto rozwałkowujemy w prostokąt, wykładamy równo masę makową i składamy na dwa (jak list do koperty). Wykrawamy podłużne bułki i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny. Po wyrośnięciu smarujemy bułki jajkiem roztrzepanym
Marder&Marder Manufactureokresie świątecznym pyszne drożdżowe ciasto z makiem. Co roku zajadam się struclą makową albo taką zawijanką. Lubicie makowe wypieki?Składniki:50 g drożdży600 g mąki2 jajkapół szklanki olejuszczypta soliszklanka mleka300 g domowej masy makowejWykonanie:Mleko podgrzewamy lekko i rozpuszczamy w nich drożdże. Następnie dodajemy cukier(...)jajka i olej. Wszystko razem mieszamy w misce i dodajemy mąkę. Wszystko razem wyrabiamy ręcznie lub w robocie kuchennym. Gotowe odkładamy do wyrośnięcia. Po 2 godzinach wykładamy ciasto na stolnicę, rozwałkowujemy, smarujemy masą i zwijamy. Powstałą roladę przekrawamy wzdłuż. Przeplatamy w warkocz powstałe kawałki i zawijamy w okręg. Ciasto pieczemy 40 minut 180 stopniach
ciastkarnia na kruchym spodzieCiasto na biszkopcie z masą czekoladową z bakaliami, masą budyniową z cytryną, słodkimi brzoskwiniami oraz galaretką. Nie jest bardzo wymagające, jakby mogło się wydawać, ale potrzeba trochę czasu, aby kremy i galaretka dobrze stężały. Ciasto na weekend, na Święta, na urodziny i bez okazji ;) Składniki: biszkopt: 4 jajka L, 4 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki skrobi ziemniaczanej, 1/2 łyżeczka
Lena Gotujebiała i gęsta dodajemy kolejno jaja i obrane banany, łączymy z mąką i sodą oraz dodajemy ekstrakt wanilii 3. Masę wylewamy do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok 60 min, do tzw. suchego patyczka 4. Ciasto(...)studzimy 10 min w foremce, następnie przekładamy na kratkę 5. Wierzch - mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, do powstania gładkiej konsystencji orzechy prażymy na suchej patelni 6. Zimne ciasto smarujemy z wierzchu masą z mascarpone oraz oprószamy prażonymi orzechami
Słodki Kompromisrazem smakuję wybornie! Polecam w szczególności na święta :) Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x35 cm) Ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 150 g masła 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki miodu 2 jajka Masa orzechowa: 200 g orzechów włoskich, posiekanych 90 g masła 2/3 szkl cukru 2 łyżki miodu Krem budyniowy(...)wymiarach 24x35cm. Przełożyć do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia. Masa orzechowa: Wszystkie składniki zagotować do lekkiego zkarmelizowania. Chwilkę przestudzić (około 5 minut). Przestudzoną masę wyłożyć na jeden z blatów ciasta. Oba blaty piec w 180 st.C około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Krem budyniowy: 800 ml mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić budynie
Nastoletnie Wypiekanielodówki na około godzinę Formę na tartę o średnicy 21 — 23 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować tak by ciasto pokryło do i boki formy. Resztkę ciasta odciąć i pozostawić do dekoracji wierzchu (opcjonalnie) Masa makowa Orzechy oraz czekoladę drobno posiekać. Masę makową włożyć do miski, dodać ser, mąkę ziemniaczaną, pastę(...)waniliową, drobno posiekaną czekoladę, orzechy włoskie i skórkę pomarańczową. Wszystko zmiksować lub wymieszać łyżką. Do masy dodać jajka i znów krótko zmiksować do połączenia się składników. Masę wyłożyć na spód. Z pozostałego ciasta wyciąć np gwiazdki i udekorować brzegi ciasta (opcjonalnie). Wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Opcjonalnie udekorować bakaliami i lukrem. Nowy post Tarta
Wypieki i RumieńceSposób przygotowania: Spód: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy z masłem. Dodajemy żółtka , cukier oraz kakao i zagniatamy w jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie części 2/3 i 1/3 i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Masa serowa: Żółtka ucieramy z masłem i cukrem pudrem. Partiami dodajemy twaróg. Pod koniec wsypujemy obie mąki i dokładnie mieszamy. Masę serową(...)tortownicy i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 10 minut. Na podpieczony spód wylewamy masę wiśniową i pieczemy 30 minut. Na lekko zapieczoną masę wiśniową ,wylewamy druga,serową. Z mniejszej części ciasta kruchego wykrawamy np. serduszka i kładziemy na wierzch sernika. Sernik wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy następne 30 minut ( wierzch zacznie się rumienić) Można posypać cukrem
Różne smaki w kuchnicukrami , pod koniec nie przerywając ucierania, dodawać stopniowo po jednym całym jajku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia a następnie dodać do utartej masy i wszystko dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki mąki a do drugiej dwie łyżki kakao. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jasną część ciasta nałożyć do rękawa(...)czynność powtórzyć wypełniając wolne miejsca między jasnymi paskami. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczone ciasto wystudzić i pokroić na 3 części z szerokości Przygotować masę czekoladową: Śmietanę kremówkę podgrzewać na małym ogniu, dodać pokruszoną czekoladę i wszystko dokładnie wymieszać do momentu aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną. Jedną
Na słodko lub wytrawniefilmy, w których to pokazywano olbrzymie, wysokie choinki, z ogromną ilością światełek, bombek, stojące zazwyczaj gdzieś miedzy szklanymi wieżowcami w Nowym Yorku, spacerujących przechodniów z papierowymi kubkami z kawą, masą torebek z prezentami i pudełkiem z kolorowymi donatami. Ten obraz wtedy, był tak nierealny! Tak odległy, wręcz nie osiągalny, bo dobrze pamiętam jak kompletnie nic, nie było wtedy tak kolorowe(...)waniliowym. Mąkę przesiej przez sito, dodaj roztrzepane jaja, mleko z drożdżami i puree z dyni. Zacznij zagniatać ciasto drożdżowe. Masło stop w rondelku i dodaj do masy, zagniataj tak aby napowietrzyć ciasto. Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Rozwałkuj na blat i wycinaj donaty np. szklanką a dziurkę kieliszkiem. Smaż na gorącym oleju rzepakowym. Następnie na ręczniku papierowym
SMYKWKUCHNImomencie proponuję spróbować masę i ewentualnie ją jeszcze dosłodzić. Odstawić w chłodne miejsce do lekkiego stężenia, ale takiego, żeby ją można było jeszcze rozprowadzić na cieście. Drugą warstwą do przygotowania jest masa advocatowa. W celu przygotowania tej masy należy najpierw odlać pół szklanki mleka a pozostałą jego część zagotować z cukrem. W odlanym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Do gotującego się(...)koniec ubijania dodając cukier. Żelatynę rozpuścić na małym ogniu (nie zagotować!). Wlać żelatynę do śmietany jednocześnie miksując masę. Gotową masę wyłożyć na przygotowaną ostania warstwę herbatników (fot.3) , wyrównać i obsypać startą czekoladą (fot.4) . Ciasto odstawić na co najmniej 8 godzin do lodówki. Podawać dobrze schłodzone. Przechowywać w lodówce. Źródło: czarownie.blox.pl drukuj przepis
Świat Ciastaidealną opcję stanowić mogą ciasta bez pieczenia. Mieliśmy już pełen laktozy sernik na zimno , więc tym razem zaproponuję Wam coś, czemu nietolerancja niegroźna :) Przepis pochodzi z książki Ciasta tradycyjne Iwony Czarkowskiej. Masy wykonanej według książki wystarczyło mi jedynie na jedną warstwę, więc od razu w liście podwajam składniki :) Składniki: - 4 żółtka - 1 1/2 szklanki cukru - 2 cukry wanilinowe - 2 budynie(...)kwestia gustu :) Gdy wszystko mamy ładnie utarte dodajemy budyń i większość wiórków kokosowych - zostawiamy tyle, by wystarczyło nam do posypania ciasta z góry. Teraz pozostaje wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia, na dnie wyłożyć biszkopty, na nich połowę masy, na niej kolejną warstwę biszkoptów, potem masa i pozostawione wiórki. Teraz najsmutniejszy etap - choć nasze ciacho jest już gotowe to tak łatwo
Kulinarne zapędy Kokosa