żółtek dodawać stopniowo cukier, ubić na puszystą masę , dodawać stopniowo, wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem, oraz cukier waniliowy. Białka ubić na sztywną pianę dodać do masy, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Rabarbar obrać, opłukać, osączyć pokroić na kawałki, zasypać 3 łyżkami cukru. Truskawki umyć, obrać z szypułek, obsypać 1 łyżką mąki i ułożyć na cieście
Kuchnia Danusioreo delikatnie usuwamy nadzienie starając się nie ubrudzić białego kremu czarnymi markizami. Krem z ciastek posłuży do przygotowania kremu, a z markiz przygotujemy spód ciasta oraz wierzch. Pozostałe 1 opakowanie pokroimy i dodamy do masy (całe ciastka z kremem) Spód: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. 2/3 oczyszczonych ciastek (czyli 2 opakowania) blendujemy na "piasek" a następnie dodajemy roztopione masło(...)mieszamy do otrzymania zwartej masy. Formę (20x30) wyścielamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy spód ciasta mocno dociskając łyżką tak aby dół był jak najbardziej "zbity". Umieszczamy w lodówce na minimum 20 minut. Masa: Krem z ciastek (3 opakowań) rozpuszczamy w 40-50 ml gorącego mleka. Całkowicie studzimy. Mascarpone miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru i stopniowo dodajemy ostudzoną masę
Słodka Stronaciasta małym kieliszkiem małe okrągłe ciasteczka, włożyłam do piekarnika, patrzę, a tu wyrastają takie małe grzybki ;). Z błyskawiczną masą czekoladową wyszły przepyszne ;). Błyskawiczne francuskie ciasteczka z maślaną masą czekoladową Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 100 g gorzkiej czekolady 2 duże łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Ciasto francuskie (jeżeli w grubych płatach - zlepiamy smarując kolejne wodą; jeżeli wałkowane
Kuchnia w szuwarachdodaje cukier i miksuję chwilę, aż składniki się połączą. Dodaję jajko i szczyptę soli ponownie miksuję około minuty aby składniki utworzyły gładka masę. Następnie dodaję mąkę i miksuje do połączenia składników - nie można miksować zbyt długo ponieważ ciasto będzie twarde. Jeżeli cisto jest zbyt suche można dodać łyżkę zimnej wody.Ciasto wykładam na opruszoną mąką stolnicę i zagniatam szybko. Formuje płaski(...)wyciągam z piekarnika, wysypuje ciecierzyce i zdejmuję papier. Jeszcze ciepłe wyciągam z foremek. Zostawiam do przestygnięcia (są cienkie więc nie trwa to długo).Na ciasto nakładam mus rabarbarowy (dość grubą warstwę), na mus nakładam masę serową. Całość dekoruję świeżymi truskawkami i odstawiam do lodówki na chwilę aby masa serowa stężała
Magiczna kuchnia Dariiobciążyć. Piec w piekarniku nagrzanym na 200*C przez 15 min. Następnie zdjąć fasolę i znów piec przez około 10 min. Można delikatnie odjąć temperaturę. Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki brązowego cukru 120 g masła 2 szklanki mleka olejek waniliowy do ciast(...)wyłączyć. Taki budyń zostawić do prawie całkowitego ostygnięcia. Następnie po kawałku dodawać ciepłe masło i kilka kropel olejku waniliowego. Połączyć w jednolitą masę. Masę budyniową wylać na upieczone i ostudzone ciasto. Udekorować umytymi i pokrojonymi wg upodobań truskawkami. Można je na wierzchu posmarować ulubioną galaretką żeby nie straciły jędrności. ( fot.2) Milion kalorii do zjedzenia ! Już się nie mogę doczekać
Jemy PijemyWyrabiamy masę energicznie łyżką drewnianą, dodajemy cukier, olej i ewentualnie wody, gdy ciasto jest jeszcze zbyt ścisłe Dodajemy siemię i osączone z oleju, pokrojone pomidory - wyrabiamy Po wyrobieniu masy chlebowej wyniosłam ciasto, ( przełożyłam do foremki i przykryłam ściereczką ) do ogrodu i postawiłam je na rozgrzanych kamieniach - urosło. Gdy słońce będzie słabsze to będę stawiać w ciepłym miejscu. Piekłam w automacie
Proste Potrawyłyżce cukier stale ubijając. Kiedy uzyskamy sztywną, błyszczącą i gęstą pianę dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wykładamy ją na papier do pieczenia w wymiarach zbliżonych do upieczonego wcześniej ciasta kruchego. Bezę pieczemy w temp 140 stopni ok 60 min. Beza musi być wypieczona, popękana i chrupiąca. Kiedy jest gotowa wyjmujemy ją i studzimy. Galaretka z malinami: 600 g malin (świeże(...)białą puszystą masę. Kiedy jest gotowe dodajemy partiami wystudzony budyń i całość dokładnie ucieramy. Wyjmujemy z lodówki ciasto kruche z galaretką i malinami. Wykładamy na nie masę budyniową i całość przykrywamy bezą. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na min 3-4 godz najlepiej na całą noc. Ja życzę smacznego i zabieram się za jedzenie ostatniego kawałka
Malinowe Pocałunkiciasto bez pieczenia ,w sam raz na dzień kobiet aby osłodzić sobie dzień, na maślanych herbatnikach , warstwa budyniu advokatowego idealnie komponuje się z orzeźwiającą masą malinową, śmietanka z startą gorzką czekoladą dopełnia smaku, ciasto jest nieprzesłodzone i bardzo smaczne, to dowód na to, że bez odpalania piekarnika też możemy wyczarować smaczny deser do popołudniowej filiżanki herbaty. Ciasto godne również(...)budyń śmietankowy Dr.Oetker 350 ml mleka 150 ml likieru jajecznego 4 łyżki cukru 125 g masła Masa śmietanowa: 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30-36 % 2 łyżki sera mascarpone 1 łyżka cukru pudru Do posypania: 30 g gorzkiej czekolady startej na tarce Ciasto rozpoczynamy od przygotowania galaretki malinowej: Rozmrożone maliny zasypujemy cukrem, gotujemy 5 minut na wolnym ogniu
Wanilia i Kardamonzimnego masła - 200 g cukru pudru - 1 łyżka smalcu - 1 jajo - 4 łyżki gęstej śmietany min. 18% - 3 łyżki kakao - 1 łyżka proszku do pieczenia Zagnieć i wyrób ciasto w dosyć szybkim tempie. Najwygodniej w robocie kuchennym, ale bez niego też można, po prostu szybko zagnieć i podziel na dwie części, zawiń w folię spożywczą i do lodówy lub zamrażary(...)dodaj delikatnie do masy. Jest tego trochę, w konieczności przełóż do dużej miski. Wyłóż blachę posmarowaną masłem papierem do pieczenia. Zetrzyj przygotowaną wcześniej jedną cześć ciasta na dno blachy, wyłóż na nią masę serową i na wierzch zetrzyj drugą część ciasta. Piecz przez min.65 - 70 minut w 170°C. SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkismakoszy. Nie znam nikogo kto by nie lubił tych słodkich babeczek. Wam też polecam :) Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki domowego cukru waniliowego 1 jajko 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju szczypta soli ok 300 g masy makowej z bakaliami Lukier: 1,5 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny kandyzowana skórka(...)drugiej mokre. Połączyć wszystko razem łyżką, niezbyt dokładnie. Łyżką nakładać ciasto do foremek silikonowych lub papilotek do 2/3 wysokości. Na środek nałożyć po 1 łyżeczce masy makowej, lekko wciskając ją w ciasto. Piec w 180 stopniach przez ok 20-25 minut. Ostudzić, polać lukrem i posypać skórką pomarańczy. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody
Smakołyki Asizdążyłam zrobić..pyszny serniczek..polecam..250 g mąki70 g cukru pudru125 g masła1-2 czubate łyżki kakao1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżeczki przyprawy piernikowej1 jajko Składniki na masę serową:1 kg sera5 jajek1 czubata łyżka mączki ziemniaczanej200-220 g drobnego cukru1 łyżka domowego cukru waniliowego2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejrodzynki lub inne bakalie-opcjonalnie i wedle uznaniaMąkę przesiać(...)zmiksować na gładką masę i cały czas mieszając dodawać ubite jajka.Wymieszać cukier waniliowy i mączkę ziemniaczaną.Na końcu wedle uznania dodać bakalie .Kruche ciasto podzielić na 2 części .Połowę zetrzeć na spód tortownicy,wylać masę serową i na wierzch zetrzeć resztę kakaowego ciastapiec w 180`C około 75 minut.Studzić powoli,najpierw w uchylonym piekarniku,następnie na kratce
Moje domowe kucharzeniepieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Mus rabarbarowy: Rabarbar obieram i kroję w kostkę. Przekładam do garnka, podlewam wodą i duszę do miękkości. Gdy rabarbar całkowicie się rozpadnie wsypuję cukier oraz galaretki. Dokładnie mieszam i odstawiam do przestudzenia. 4. Masa kakaowa : Z mleka odlewam(...)budyń. Następnie dodaję kakao oraz spirytus. Ucieram. 5. Na jedno z ciast makowych wykładam gęsty mus rabarbarowy. Wyrównuję. Na musie układam biszkopt jasny. Na biszkopt wykładam masę kakaową, wyrównuję. Na wierzchu układam drugie ciasto makowe. 6. Czekolady rozpuszczam z 2 łyżeczkami mleka nad kąpielą wodną (każdą osobno). Na wierzchu ciasta robię z czekolad esy floresy. Gotowe ciasto wstawiam
Tradycyjna kuchnia Kasimargaryny Aromat waniliowy 9 ml 3 łyżki kakao MASA 410 g brzoskwiń w syropie 500 ml śmietanki 30% żelatyna-fix deserowa 60 g CIASTO Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka mieszamy z cukrem na puszystą masę (miksowałam), wlewamy aromat waniliowy, dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia - miksujemy. Do masy wlewamy margarynę i delikatnie mieszamy(...)drewnianą łyżką. Wylewamy do tortownicy (ja mam o średnicy 24 cm). Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po wyciągnięciu ciasto odstawiamy do ostygnięcia, po czym przekrawamy je na dwie części. MASA Żelatynę miksujemy z 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku,dodajemy syrop z brzoskwiń i jeszcze chwilkę miksujemy, aż składniki się połączą. Śmietankę
Moje-pitraszeniemlekiem. Mąkę przesiać. Mieszając stopniowo dodawać do mleka i jajek mąkę. Połączyć z połową wody i resztą składników, zmiksować na średnich obrotach. Ciasto powinno być lejące i dość rzadkie. Odstawić na 20-30 minut. Przed smażeniem masę zamieszać, stopniowo dodawać pozostałą wodę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji - przy podniesieniu łyżki pionowo, ciasto powinno spływać pokrywając równocześnie jej powierzchnię. Coś(...)oleju. Wylać porcję ciasta jednocześnie przechylając lekko patelnię i zataczając nią w powietrzu niewielkie koła, aby ciasto naleśnikowe było rozprowadzone równomiernie po całym dnie. Nadmiar ciasta odlać do miski. Smażyć na średnim ogniu, aż masa się zetnie. Przewrócić placek na druga stronę i jeszcze krótko dosmażyć. Czynności powtarzać do wykorzystania całego ciasta Smacznego
Pełny talerzpaznokcie. Ale kto by w to wnikał, trzeba po prostu spróbować i ocenić. Naprawdę warto. Składniki: Ciasto: 2.5 szklanki mąki 30 dkg margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego Krem: puszka masy kajmakowej 30 dkg masła Dodatkowo: 70 g płatków migdałowych Sposób przygotowania(...)podanych składników zagnieść szybko ciasto i podzielić na 3 równe części.. Białka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Masę kajmakową utrzeć na gładką masę z masłem. Cała trudność tego ciasta polega na upieczeniu 3 placków. Jeśli nie macie 3 jednakowych blaszek, wystarczy wyciąć 3 jednakowe prostokąty z papieru do pieczenia o wymiarach około 36 x 25, wykleić
na moim stole...