szklanki cukru 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 1/3 szklanki rozpuszczonego masła Masa serowa: 1 opakowanie twarogu aksamitnego dr. Oetkera 250 g miękkiej margaryny 8 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżeczki cukru wanilinowego aromat pomarańczowy Sernix (dodatek ulepszający do sernika sprawiający, że ciasto staje się puszyste) 100 g rodzynekMasa kokosowa: 6 białek 1/2 szklanki cukru 100 gram(...)Piec około 70 min. w temperaturze 170ºC. Przygotować masę kokosową. Ubić białka z cukrem i dodać wiórki kokosowe. Masę wyłożyć na gorący sernik i piec jeszcze około 10-15 minut w tej samej temperaturze (fot.3). Po upieczeniu nie wyciągać od razu ciasta z piekarnika - najlepiej jak by wystygło przy lekko uchylonych drzwiczkach
Świat Ciastażółtka 1/2 szklanki cukru kryształu 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Schładzamy w lodówce ok. 15 minut. Po schłodzeniu wykładamy do blachy wyłożonej papierem dopieczenia. Nakłuwamy widelcem. Masa makowa: puszka gotowej masy makowej z bakaliami Składniki na masę serową: 1 1/12 kg sera białego dwukrotnie zmielonego 5 żółtek(...)waniliowy Ser mieszamy z budyniem. Żółtka i jaja miksujemy z pudrem, dodajemy ser i stopniowo: olej, śmietanę, skórkę i cukier waniliowy miksując na gładką masę. Dodatkowo: brzoskwinie z puszki pokrojone w kawałki WYKONANIE: ciasto kruche nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 10 minut wykładamy masę makową wykładamy ½ masy serowej wykładamy brzoskwinie wykładamy ½ masy serowej pieczemy
Domowe ciastaorzechy i mieszamy dokładnie. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy, wylewamy część ciasta. Pośrodku wykładamy spory pasek marmolady tak, aby pozostał ok. 1 cm ciasta dookoła, delikatnie rozsmarowujemy, wykładamy pozostałą część masy. Pieczemy w 180 st. C przez minimum godzinę, „do suchego patyczka”. Ostrożnie wyciągamy z foremki – ciasto łatwo pęka. Studzimy na kratce, kroimy gdy ostygnie
Kucharzycapory się udawało, mam nadzieje, że dobra passa będzie się mnie trzymać:) Na razie na pożegnanie przed wyjazdem proponuje pyszne ciasto jagodowe. Zdecydowanie jeden z lepszych moich wypieków. Mokre czekoladowe ciacho, dużo jagód i masa z kaszy mannej, dla mnie połączenie idealne. Jeśli dla was też to zostawiam przepis: Składniki na dużą prostokątną blachę: ciasto: 200 g czekolady mlecznej(...)stopni. Gdy ciasto się nam piecze możemy zrobić masę. Gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przed dodaniem budyniu do mleka wsypujemy kasze manna. Gotową masę studzimy i wykładamy na ciasto. Następnie wysypujemy na wierzch borówki. Galaretki rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i gdy ostygnie zalewamy nimi ciasto i wkładamy do lodówki na około 2 godziny
ciastkarnia na kruchym spodzieoryginalne wypieki ! SKŁADNIKI: MASA SEROWA: 1,5 kg sera białego (ja użyłam 1 kg sera z wiaderka i 500 g sera białego wiejskiego zmielonego) 1 szkl. cukru 3-4 łyżki cukru waniliowego (w zależności jak słodki sernik lubicie) 1 szkl. Kaszy manny 250 g masła 8 jajek 2 garści rodzynek CIASTO KRUCHE 3 szklanki mąki pszennej (450g(...)mieszamy. Wsypujemy przygotowane wcześniej rodzynki. Ponownie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. (góra-dół) Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Kruche ciasto ugniatamy dłońmi na dnie. Następnie wylewamy masę serową. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po ok. 30-35 min. zwiększamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy kolejne
Marcepanowa kuchniaBiszkopt jest chyba jednym z najbardziej uniwersalnych ciast. Na jego podstawie można wyczarować cudowne torty, ciasta z owocami, czy z masą. Jego ogromną zaletą jest także to że jest bardzo prosty w wykonaniu i zawsze wychodzi. Szczerze powiedziawszy, przeglądając wiele przepisów na biszkoptowe ciasto czasami zastanawiam się dlaczego ludzie komplikują taki prosty przepis:) Główną zasada przy pieczeniu biszkopta jest taka(...)najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt z 4 jajek powinien być gotowy po około 15 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Możemy go użyć do tortu lub posmarować masą ułożyć owoce i zaleć galaretką. Jest prosty i pyszny
PatiGotujepodobnie jak ciastka mumie . Ciasto z dynią i makiem Składniki: Prostokątna foremka 20 cm x 35 cm 250 g pszennej mąki 250 g cukru 1½ łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki utartej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 150 g masła, roztopionego 2 jajka 300 g puree z dyni 350 g masy makowej, może być gotowa(...)gałką muszkatołową. Dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia i napełnij masą. Rozprowadź równomiernie. Zmiksuj białka i wymieszaj z masą makową. Wyłóż masę makową na wierzch ciasta i rozprowadź równomiernie. Wstaw do nagrzanego na 180ºC piekarnika i piecz ciasto przez 45 – 50 minut. Wyjmij i ostudź. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią
codojedzeniasztywno. Żółtka ucieramy z erytrolem. Do masy z żółtek dodajemy mąkę i cały czas ucieramy. Dodajemy esencję lub sok z pomarańczy i otartą skórkę. Delikatnie łączymy masę z ubitym białkiem. Ciasto wylewamy do formy, małej keksówki, ok. 20-25 cm długości. Pieczemy 30 minut w temp
Kucharzycaszklanka mąki Ciasto : robiłam z tego przepisu tylko zamiast orzechów dodałam kakao - klik Przygotowanie : Do miski wlewamy śmietankę, mleczko kokosowe, białą czekoladą i ok 1/2 szklanki mleka gotujemy na małym ogniu (lub lepiej w kąpieli wodnej) aż do rozpuszczenia czekolady, następnie mieszamy mąkę ziemniaczaną z zimnym mlekiem ok (1/3 kubka) i dodajemy do masy śmietankowo kokosowej i mieszamy(...)jest za mało gęsta można rozrobić dodatkową porcję mąki z mlekiem i dodać do masy, należy jednak brać pod uwagę, że masa dodatkowo trochę zgęstnieje jak ostygnie. Masę wylewamy na upieczone ciasto i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Smacznego
zdrowa vege kuchniaPyszne ciasto drożdżowe z serem Dzień jak co dzień, ciasto musi być w domu. Dzisiaj drożdżowe z serem. Składniki na ciasto 2 żółtka 250 g mąki 100g masła cukier 4 łyżki olejek rumowy szczypta soli Serowa masa ser twarogowy tłusty 400g 1 cukier wanilinowy 2 zółtka 2 łyżki cukru Rozczyn drożdże 40 g 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru(...)szczyptę soli połącz ze sobą. Żółtka ubij wraz z cukrem na puch. Do suchego dodaj rozczyn i żółtka. Wymieszaj ręką. Kiedy składniki się połączą dolej do ciasta roztopiony tłuszcz i wyrób aż masa będzie odchodziła od ręki. Ponownie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ser twarogowy przełóż do miseczki, dodaj żółtka oraz cukry i dokładnie wymieszaj widelcem do połączenia się
Kurnikowoprzełożenia jednej warstwy użyć czekośliwki masa marcepanowa (opcjonalnie) bakalie - orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki (opcjonalnie) czekolada lub lukier do polania (opcjonalnie) Wykonanie ciasta: Miód, cukier i masło podgrzej, aż prawie zaczną wrzeć, potem ostudź. Gdy masa będzie już chłodna dodaj mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawę do piernika. Ciasto zmiksuj (hakami) i przełóż do emaliowanego garnka(...)stopni. Jeśli placki wyszły niezbyt grube to piecz trochę krócej (ok. 15 minut). Po upieczeniu ciasta odłożyć do wystudzenia. Powidła przełożyć na patelnię i dodać pokrojone bakalie wg uznania. Rozgrzać je, by się lekko skarmelizowały, a następnie ciepłą masą przełożyć pierniki. Jedną warstwę można przełożyć powidłami, a drugą np. masą marcepanową lub czekośliwką. Po przełożeniu przykryj piernik
Mania Wypiekaniamielenia z drobnym sitkiem. W rondlu umieścić miód, masło i konfiturę, podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia składników. Dodać mak, wanilię, bakalie, wymieszać. Do masy dodać śmietankę, zamieszać. Wszystko razem podgrzać. Odstawić do przestudzenia. Ciasto 75 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 25 g ciemnego kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia 20 g drobno startej gorzkiej czekolady 4 jajka (osobno żółtka(...)ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo, po łyżce dodawać cukier. Po ostatniej porcji cukru jeszcze chwilę miksować, następnie dodawać po jednym żółtka. Do masy w trzech turach dodawać suche składniki, mieszając delikatnie szpatułką. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut w 170°C. Czystą ściereczkę oprószyć cukrem pudrem. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę
Pełny talerzpieczenia oraz kakao, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę budyniową: 3 budynie waniliowe bez cukru 300 g masła 3/4 l słodkiego mleka(...)Masę dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy a drugą zostawiamy białą. dodatkowo: 1/2 puszki ugotowanego mleka skondensowanego, słodzonego 3 listki wafli wykonanie ciasta: Biszkopt ciemny smarujemy białą masą budyniową, nakładamy jeden z wafli (docinamy z trzeciego). Następnie smarujemy kajmakiem, przykrywamy drugim waflem (docinamy z trzeciego), który smarujemy masą budyniową z kakao i przykrywamy jasnym biszkoptem
Domowy Smak Jedzeniajogurtem (lub śmietanką). Cały czas miksując dodawać odżywkę, proszek do pieczenia i po łyżce mąkę kokosową. Na koniec dodać olej kokosowy i jeszcze raz wymieszać mikserem. Masa ma przypominać zwykłe ciasto na racuszki. Gdyby była za gęsta po prostu dodajcie jeszcze 1 jajko lub więcej śmietanki. Placuszki nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię. Uwaga: Placuszki szybko się rumienią, więc żeby
Marta próbujeposypania Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie, nie przerywając ucierania, dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Gotową masę wykładamy na ostudzone ciasto i posypujemy kakao, lub startą czekoladą, Odstawiamy na kilka godzin do stężenia. Smacznego
Cynamonowe szczęścieSkładniki: 1000 g ugotowane ziemniaki ,500 g chudy twaróg, 2-4 cebule ,olej do smażenia ,Sól pieprz ,ciasto francuskie ,1-2jajka ==== =========Sos pieczarkowy: 500 g pieczarki(...)praskę, to samo robimy z twarogiem. Cebulkę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy do masy ziemniaczano-serowej, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dobrze mieszamy. Przestudzoną masę wykładamy na płat ciasta francuskiego- rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Ciasto z farszem zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Przekładamy do foremki i formujemy kształt ślimaka. Ciasto nacinamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy
w mojej kuchnipieczeniacukier waniliowyśliwkicukier puder do posypaniaSposób wykonania:1. Margarynę ucieramy z cukrami na puch. Dodajemy po jednym jajku, a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy, aż masa będzie gładka.2. Ciasto wykładamy na blaszkę (24x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia.3. Na wierzch wykładamy śliwki przepołowione skórką do dołu.4. Pieczemy w 180 st. C przez 45 minut do suchego patyczka.5
Kuchnia domowa Ani