Ciasto jogurtowe jest bardzo prostym, tanim i bardzo szybkim przepisem, do którego można dodać praktycznie wszystkie letnie owoce (chodź można użyć owoców z puszki np. brzoskwini) i najważniejsze, że zawsze wychodzi :) Przepis poleciła mi kiedyś koleżanka Małgorzata. Składniki: 3 jajka , 1 szklanka jogurtu naturalnego , 3 szklanki mąki , 1 szklanka cukru(...)szklanki oleju , 2 łyżeczki proszku do pieczenia , śliwki . Jajka ubić z cukrem. Dodać jogurt, olej wymierzać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy. Delikatnie mieszać. Powstałe ciasto wylać na blaszkę. Wierzch ciasta obsypać odrobiną mąki, najlepiej za pomocą sitka. Na cieście ułożyć pokrojone śliwki (dzięki mące nie opadną na dno). Piec przez około 1 godz
Konrad GotujeUformować kule. Zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować. Ostrożnie przenieść na formę tartaletki, włożyć ciasto dociskając boki. Włożyć jeszcze do lodówki na 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Wyjąć tartaletki z lodówki, nakłuć widelcem spód. Nałożyć papier do pieczenia i położyć(...)minut. Ostudzić, wyjąć z formy. Nadzienie: 125 g mascarpone 80 g jogurtu greckiego łyżeczka cukru dowolne owoce Mascarpone zmiksować z jogurtem i cukrem do uzyskania gładkiej masy. Nałożyć na upieczone ciasto, udekorować owocami. SMACZNEGO
Moja Galeria Smakuascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: Ciasto: 50 dag mąki 20 dag masła 2 jajka 4 łyżki miodu 1,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera 1 szklanka cukru 25 dag masła 1 cukier waniliowy 4 jajka 3 budynie waniliowe 1 szklanka(...)zgęstnieje. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć jeden placek miodowy. Na niego wylać połowę jeszcze gorącej (!) masy serowej. Przykryć drugim plackiem i wyłożyć drugą połowę masy. Na końcu nałożyć trzeci blat ciasta i całość lekko obciążyć. Pozostawić tak ciasto na kilka godzin. Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder. Wymieszać. Następnie dodać kakao
My simple kitchenrazem z masłem i miodem, delikatnie podgrzać odważyć mąkę do misy miksera, dodać całą resztę składników i hakiem zagnieść gładkie, lśniące ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości w międzyczasie przygotować masę makową. Odmierzyć(...)garnuszka mleko, dodać miód, masło i zagotować. Gorącym mlekiem zalać mak i wymieszać. Odstawić do napęcznienia. Gdy nieco przestygnie dodać skórkę pomarańczową i likier. Gdyby masa była za rzadka zagęścić mielonymi orzechami laskowymi wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Z każdej części odważyć 3 o jednakowej wadze kawałki. Kolejno rozwałkowywać je na długość około
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cytryny1 łyżka gorącej wodyWykonanie:W garnuszku z grubym dnem rozpuszczamy masło i miód. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, masa powinna być letnia.Do miski wsypujemy pozostałe składniki, dodajemy masę miodową i wyrabiamy. Ciasto będzie klejące, ale nie należy dosypywać więcej mąki. Ciasto przykrywamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.Gdy ciasto zgęstnieje formujemy z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy
Kulinarne przygody Gatityszklanki mąki + 1 łyżka 1 łyżka masła Bulka tarta do przygotowania formy Ciasto zebra – przepis: Rozbij jajka, oddzielając żółtka o białek. Ubij białka na sztywną pianę powoli dodając cukier, żółtka i wszystko zmiksuj, Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj ją do masy na przemian dodawaj wodę lub oranżadę i olej. Po dodaniu wszystkich składników nie zapomnij(...)dodaj kakao i zmiksuj, natomiast do drugiej dodaj 1 łyżkę mąki również zmiksuj, Formę o średnicy 24-28 cm wysmaruj masłem i obsyp bułka tarta by ciasto nie przywierało do formy. Gotowe masy na przemian układaj w formie. Piecz wszystko przez około 50 w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wyciągnij i pozostaw do ostygnięcia. Smacznego! Artykuł Ciasto
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!roztopiony olej kokosowy z ksylitolem, stopniowo dodając kaszę jaglaną i miksując ją z pozostałymi składnikami. Pod koniec wsypać odrobinę płatków jaglanych i mąki do zagęszczenia masy. Piekarnik ustawić na 180 stopni C. Przygotowane wcześniej ciasto na spód wyjąć z lodówki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ewentualnie odrobinę natłuścić i oprószyć płatkami jaglanymi. Wylepić dno przygotowanym wcześniej ciastem na spód, wyrównać(...)ponakłuwać widelcem. Podpiekać przez ok. 10-15 minut w temp. 180 stopni C. Na podpieczonym spodzie rozprowadzić masę jaglaną, wyrównać. Piec przez następne 30-35 minut. Upieczone ciasto zostawić do przestygnięcia. Uwaga! Jeszcze ciepłe się mocno rozpada! Gotowe ciasto udekorować posypką z kakao i pokruszonych herbatników oraz połówkami ciasteczek Oreo. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Dobrze smakuje
Kuchnia Ellieprzekór nigdy nie chciało wyjść pulchne, mięciutkie tylko same zakalce :/. Dopiero z tego przepisu, wyszło takie jakie być powinno :) Piekłam na najniższej półce w piekarniku. Czy ciasto się już upiekło, sprawdzamy patyczkiem ( powinien być suchy) Wymiary blaszki: keksówka Temperatura pieczenia : 170C Czas pieczenia: ok. 60 minut Składniki: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 3 szklanki mąki(...)misce ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia i 3/4 szklanki Mirindy. Wszystkie składniki miksujemy. W drugiej misce, ubijamy na sztywno białka. dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i 1/4 szklanki Mirindy. Do drugiej wsypujemy umyte, wysuszone, posypane mąką borówki. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
Różne smaki w kuchniprzekór nigdy nie chciało wyjść pulchne, mięciutkie tylko same zakalce :/. Dopiero z tego przepisu, wyszło takie jakie być powinno :) Piekłam na najniższej półce w piekarniku. Czy ciasto się już upiekło, sprawdzamy patyczkiem ( powinien być suchy) Wymiary blaszki: keksówka Temperatura pieczenia : 170C Czas pieczenia: ok. 60 minut Składniki: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 3 szklanki mąki(...)misce ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia i 3/4 szklanki Mirindy. Wszystkie składniki miksujemy. W drugiej misce, ubijamy na sztywno białka. dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i 1/4 szklanki Mirindy. Do drugiej wsypujemy umyte, wysuszone, posypane mąką borówki. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
Różne smaki w kuchniWiem, że ciasta Nigelli są tłuste i słodkie, ale czasem najdzie mnie ochota na coś właśnie takiego. Lepkie, wilgotne, z kawałkami czekolady (która trochę mi się rozpuściła), doskonałe po wystudzeniu, a jeszcze lepsze ciepłe, prosto z piekarnika. Składniki 225 g czekolady 70% 225 g masła 175 g cukru 3 roztrzepane jajka 150 g zmielonych(...)migdałów 100 g groszków czekoladowych Czekoladę rozpuścić z masłem w rondelku. Zdjąć z ognia, dodać cukier, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Dodać jajka i migdały, wymieszać. Do chłodnej masy dodać groszki czekoladowe. Ciasto wylać do foremki 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min. w 170 st. C źródło: Nigella
Słodkie inspiracjemiesiące albo i lata... Z tej okazji zapraszam Was na pyszne serniczki z truskawkami... Mój mąż nie przepada za pieczonym sernikiem, dlatego na zjazd rodzinny przygotowałam pieczone ciasto z truskawkami i lekką masą serowo-śmietanową na zimno. Połączenie okazało się niesamowicie smaczne, nawet mój mąż sięgnął po dokładkę:) Truskawki już się kończą, ale można użyć dowolnych owoców, np. malin(...)proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 32x42cm. Piec ok. 15min w temp. 200st. Ostudzić, po czym ciasto przekroić wzdłuż na 2 plastry. Masa serowa: 200g półtłustego twarogu, 450g śmietanki 30%, 100g mlecznej czekolady, 600g truskawek, 2 łyżki galaretki cytrynowej, 100g cukru, 2 łyżki soku z cytryny, cukier waniliowy, cukier puder
Z miłości do słodkościswój kulinarny talent, polecam gotowe ciasto na Croissanty. SKŁADNIKI: na ciasto 24 g świeżych drożdży 1 szkl ciepłego mleka 1 jajko 3 1/2 szkl mąki pszennej 4 łyżki cukru 200 g miękkiego masła 2 łyżki roztopionego masła na nadzienie 300 g białego maku 100 g masy marcepanowej nasiona z 1/2 laski wanilii 2-3 łyżki miodu(...)odsączyć. Zmielić dwukrotnie przy użyciu maszynki. Masę marcepanową, razem z miodem rozetrzeć mikserem. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Na koniec dodać śmietanę, co sprawi, że masa stanie się bardziej plastyczna. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt (około 65 x 34 cm) i pokroić na 12 trójkątów. Na każdym rozsmarować nadzienie i zwijać od podstawy do wierzchołka trójkąta. Ułożyć
Kuchnia w opałachciasto bez pieczenia 3 Bit. Ten deser jest mocno uzależniający, przepyszny! - 3 Bit na herbatnikach - z masą budyniową - z ptasim mleczkiem z bitej śmietany - z pyszną masą krówkową To najprostsza wersja ciasta
AniaGotuje.plwymieszać. Wodę należy dodawać stopniowo, aby nie rozwodnić masy ciasteczkowej! Gotowa masa jest lekko klejąca. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Za pomocą dłoni lub łyżki nabierać porcje ciasta i formować kule. Jeśli masa zbyt mocno lepi się do rąk to należy zwilżyć je wodą. Wylepione ciasteczka przełożyć na blachę i za pomocą dłoni lekko spłaszczyć. Piec około 15-25 minut
Ugotować