mrożony 400 g 2 ząbki czosnku sól, biały pieprz 1 mała pierś z kurczaka 200 g serka ricotta 4 plasterki żółtego sera 2 jajka wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto i na około 45 minut przełożyć do lodówki. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i podsmażyć go przez 2 minuty. Dodać do niego szpinak(...)Kurczaka umyć i pokroić w bardzo cienką kostkę. Podsmażyć na patelni. Dodać do szpinaku i wszystko dokładnie wymieszać. Jajka rozbić w garnuszku i dobrze roztrzepać. Dodać do masy ze szpinakiem. Kruche ciasto wyciągnąć z lodówki. Tartarelki wysmarować dobrze masłem. Ciasto rozwałkować i przekładać do foremek, ucinając końcówki. Widelcem nakłuć ciasto. (Ciasto z pewnością Wam zostanie, można je zamrozić i wykorzystać
Ania i Marcin gotujązachęcają do zrobienia w domu wszystkiego, co tam zobaczymy. Dzisiaj przygotowałam murzynka z przepisu Kingi z małymi zmianami, by był on bezglutenowy i przepiórczo-jajeczny ;-). Pyszne, mokre i szybkie ciasto. Niestety także małe ;-) ¼ szklanki mąki gryczanej ¼ szklanki mąki owsianej ½ szklanki kakao ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki sody 3 jajka przepiórcze lub jajko kurze 5 białek z jajek przepiórczych(...)sodę). W drugiej misce ubić trzy jajka z pięcioma białkami. Ciągle ubijając dodać cukier, olej i ekstrakt z wanilii. Powoli dosypywać suche składniki i ubijać, aż masa będzie gładka. Przygotowane ciasto przelać do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać orzechami. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku około 40 minut
Humanistka w kuchniproszku do pieczenia ½ szklanki oleju rzepakowego lub 125 ml roztopionego, przestudzonego masła 1 op. cukru wanilinowego szczypta soli Truskawki przekrojone na pół Cukier puder do posypania Jak przygotować proste ciasto z truskawkami? Jajka wyciągamy wcześniej z lodówki, aby miały temp. Pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C . Przygotowujemy tortownicę o średnicy 23 cm . Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier(...)pieczenia, mieszamy łyżką. Do mokrych składników dodajemy stopniowo mąkę, za każdym razem łącząc ją z masą jajeczną. Dodając ostatnią część mąki ponownie łączymy całość na jednolitą masę (masa powinna być gładka). Ciasto wykładamy do tortownicy, układamy truskawki i wstawiamy do piekarnika. Spodu oraz boków silikonowej tortownicy nie trzeba niczym smarować. Pieczemy przez około 45 minut , do suchego patyczka i jasnego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoknem żar leje się z nieba, odpalanie piekarników raczej nie wchodzi w grę, wiec pocieszamy się ciastami na zimno, które oprócz tego, że świetnie smakują, również orzezwiają. Dzisiaj proponuję sernik na zimno z dodatkiem arbuza, świetnie gasi pragnienie w takie upalne dni. Składniki: 1 kg sera 4 galaretki cytrynowe 5 łyżek cukru pudru 500ml gorącej wody 500 ml śmietany(...)ciastka.Odstawiamy do lodówki do stężenia. * Arbuza pozbawiamy skórki, pestek, blendujemy. Żelatynę przekładamy do rondelka, zalewamy małą ilością wody, kiedy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści. Studzimy, dodajemy do masy arbuzowej, wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki do stężenia
Z Majeczką w kuchniSkładniki: ciasto: 2,5 kubka mąki pszennej 0,5 kubka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 2 żółtka 1 kostka masła lub margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu polewa orzechowa: 0,5 kostki masła 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu 1 kubek posiekanych orzechów włoskich lub ziemnych Krem: 0,5 kostki(...)budyniu waniliowego 2 łyżki miodu 2 kubki mleka Przygotowanie: Wszystkie składniki na polewę wrzucamy do rondelka, mieszamy (uwaga żeby polewa się nie przypaliła ), gorącą masę wykładamy na surowe ciasto. Wszystkie składniki na ciasto łączymy, wyrabiając na gładkie ciasto, które z kolei dzielimy na dwie części i pieczemy w dwóch wysmarowanych masłem foremkach, na jeden blat
Luźna Kuchniafarsz: 750g leśnych grzybów (świeżych lub mrożonych) 2 duże cebule 3-4 łyżki masła 2 białka 4 łyżki bułki tartej dodatkowo: jedno rozbełtane jajko Ze składników na ciasto zagniatam gładką, jednolitą masę. Siekam masło z mąką, rozcieram do konsystencji mokrego piasku, dodaję resztę i zagniatam kulę, którą owijam folią spożywczą i na 30 minut wstawiam do lodówki. Zajmuję się(...)miękkości, do rozpadu składników. Studzę. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Grzyby mieszam z bułką tartą, dodaję delikatnie pianę z białek. Odstawiam. Foremki do muffinek natłuszczam, wylepiam ciastem, nakłuwam i obciążam np. fasolą. Wstawiam do piekarnika i podpiekam przez 10 minut w 200 stopniach. Następnie usuwam obciążenie, a babeczki napełniam farszem. Z pozostałego ciasta wycinam gwiazdeczki za pomocą foremki
W kuchni Karmel-itkiprzełożyć do formy do pieczenia. Nakłuć widelcem. Surowe ciasto piec około 15 minut w 195°C. W międzyczasie ser pociąć w plastry. Koperek drobno posiekać. Pomidorki umyć i przekroić na połówki. Upieczonego łososia połamać na mniejsze kawałki. Jajka wbić do miski. Roztrzepać je, a na sam koniec do masy jajecznej dodać śmietanę, całość przyprawić solą oraz pieprzem i wymieszać(...)wylać masę jajeczno-śmietanową, ułożyć łososia, połówki pomidorków koktajlowym, a sam wierzch posypać koperkiem. Tartę ponownie wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut w 195°C (ciasto musi się zarumienić, a masa - ściąć). Upieczoną tartę podawać z ketchupem lub ulubionym sosem. Moja hodowla pomidorków koktajlowym na balkonie
UgotowaćObiecuję, że to ciasto wyjdzie każdemu. Pamiętacie, że ja mimo miłości do gotowania i tworzenia nowych smaków mam dwie lewe ręce do pieczenia. Bardzo daleko mi do cukiernika. Nie mniej jednak, ten przepis znaleziony gdzieś w internetach wzbudził we mnie cienką nitkę nadziei, że może jeszcze tortowe góry przeniosę. Można do niego dodać różne owoce, korzystając z sezonu(...)czekoladę oraz jogurt piekarnik nagrzać do 180 stopni, blaszkę ( u mnie tortownica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia,wlać 1 centymetr ciasta, na tę warstwę poukładać połówki truskawek, wylać resztę masy i powkładać resztę truskawek. Chciałam nadmienić tylko, że ciasto robiłam w niedzielę. Dziś jest poniedziałek i właśnie wstawiłam do piekarnika kolejną porcję
pieprzny smaczekblogu.Jeden z ulubionych,zawsze się udaje,rozpływa w ustach.Przepis z fantastycznej książki "Gotuj z siostrami". Ciasto: 2 szklanki mąki 3 jajka(1 całe i 2 żółtka) 100g margaryny lub masła 1 łyżka smalcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu 6 jajek(2 całe i 4 żółtka) 1 szklanka cukru(...)stolnicy i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zmielony twaróg utrzeć z cukrem,dodawać stopniowo jajka,budyń,olej i na końcu mleko.Powstałą masę o rzadkiej konsystencji wylać na ciasto i piec ok 60 min w temp 180stC. Pozostałe z 6 jajek białka ubić na sztywną pianę ze szklanką cukru i dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.Po
Niespełnione zdolności kulinarnejednej umieścić wszystkie składniki suche - zamieszać, a w drugiej wszystkie składniki mokre i również zamieszać razem. Następnie połączyć suche z mokrymi i wymieszać (niezbyt długo), aż masa będzie względnie jednolita. Ciasto wyjdzie nam dosyć gęste. Przygotować formę do muffinek. Wyłożyć ją papilotkami i wypełnić ciastem do mniej więcej do 3/4 wysokości otworu (fot.1) . Muffinki podczas pieczenia sporo urosną. Piec około
Świat CiastaSernik toffi bez pieczenia. Masa z ciastek – ciastka pokruszyć na bardzo drobno. Masło rozpuścić, dodać cukier i wymieszać. Gorące masło wlać do ciastek i dokładnie
Kuchnia Pokoleńbiałek. Do kaszy dodajemy przesianą mąkę, kakao, cynamon, żółtka, masło oraz czekoladę i dokładnie całość mieszamy. W osobnej misce ubijamy pianę z białek, następnie dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w 180 ° przez 40-45 minut. Ostudzone posypujemy resztą czekolady startą na tarce o drobnych oczkach. Blaszka 23x35
magiczna kuchnia Kasiproszek do pieczenia- 1 płaska łyżeczka * ekstrakt z wanilii- 1 łyżeczka Dodatkowo: * czekolada mleczna- 80 g * kakao- 1 łyżka * mleko- 3 łyżki * truskawki- do ozdoby Ciasto truskawkowe: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Małym strumieniem, ciągle mieszając, wlać olej oraz ekstrakt waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz chili i przesiać do masy, wymieszać. Na koniec dodać barwnik(...)Masę przelać do silikonowej lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówkę o wymiarach 22x10 cm. Piec przez 25-30 minut. Upieczone ciasto ostudzić i pokroić na plastry o grubości 2 cm, z których należy wykroić wzór foremką. Wzory ułożyć w tej samej keksówce, w której piekło się ciasto. Ciasto czekoladowe: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masło rozpuścić razem z czekoladą
Kraina Miodem Płynącazazwyczaj się sprowadza do jednego (przynajmniej w moim wypadku) - do jedzenia :) Często w takich sytuacjach zastanawiam się co zrobić na takie okazje. Zazwyczaj są to jakieś muffiny, czasem 'suche' ciasta - takie bez kremów, a czasem właśnie różnego rodzaju ciastka - ponieważ łatwo je przewieźć, można je długo przechowywać no i co najważniejsze, zawsze wychodzą smaczne. Może skusicie się, by je wypróbować(...)szklanki olejuSposób przygotowania:Jajko z cukrem ucieramy, dodajemy olej. W oddzielnym naczyniu łączymy sypkie składniki.Czekoladę drobno siekamy i mieszamy razem z suchymi składnikami, dodając je stopniowo do masy jajecznej.Z przygotowanego ciasta za pomocą łyżeczki wykładamy na blachę do pieczenia kulki które spłaszczamy łyżką zwilżoną wodą. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C na około
Słodkie Przyjemności