nasz polskie truskawki. Sezon jest zbyt krótki by nie korzystać z tych pysznych owoców. Tak, więc dzisiaj zapraszam Was na mega pyszne ciasto. Połączenie smaków jak dla mnie idealne. Ciasto podane na talerzach z kolekcji Raphael i Jupiter z Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt makowy 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki maku Ale-raj sól szczypta(...)truskawki się "rozpadną". W pół szklance wody rozmieszać budyń wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Warstwy ciasta: biszkopt makowy-połowa kremu budyniowego-masa truskawkowa*-reszta kremu-blat kokosowy. *Po wyłożeniu masy truskawkowej włożyć na godzinę do lodówki by masa stężała i dopiero wtedy rozsmarować resztę kremu. Przed podaniem ciasto schłodzić kilka
Ala piecze i gotujedodając ok 3-4 łyżek mleka kokosowego do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowe ciasto rozłożyć cienko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok 10-15 minut w temperaturze 170° C do momentu aż będzie ścięte i będzie można zwinąć je w roladę. W tym czasie do masy makowej dodać(...)resztę składników tj. namoczone wcześniej w wodzie a nstepnie odsączone i posiekane orzechy, i rodzynki. Białko ubić na sztywną pianę. Wszystko razem dokładnie i delikatnie wymieszać. Gotową masę makową wyłożyć na podpieczone ciasto i zwinąć ciasno w roladę wzdłuż krótszego boku. Następnie struclę wyłożyć na blaszkę zawijając końcówkę pod spód i piec przez kolejne 20 minut w temperaturze
Ola la LCHFmasłem, wsypać mąkę i szybko zamieszać do gładkiej masy, zdjąć z ognia i dobrze wystudzić. Do zimnej wbić jajka i mikserem wszystko połączyć na gładką masę. Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na dnie blachy, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec 25 minut następnie w 160C z 20 minut, 5 minut przed końcem(...)zagotować z cukrem, wlać budynie i mieszać do zagęszczenia, dobrze wystudzić . Do zimnego budyniu dać miękkie masło i mikserem połączyć krem na gładką masę, pod koniec dodać sok z cytryny. Krem rozsmarować na jednej części ciasta, nakryć drugą i lekko przycisnąć, schować do lodówki, przed podaniem posypać pudrem cukrem - pyszna, aromatyczna, bardzo łatwa karpatka do upieczenia z kremem budyniowym
W Mojej Kuchni Lubięprzygotowywałabym z niego wypieki ( ku uciesze rodziny, która je uwielbia! ). Dziś mam dla Was przepis na przepyszne drożdżówki z serem, zwane również drożdżówkami krakowskimi. Delikatne, niesamowicie puszyste ciasto i słodka serowa masa tworzą fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Spróbujcie i Wy! Gwarantuję Wam, że te drożdżówki staną się jednymi z Waszych ulubionych! Ps. pokazałam je ostatnio(...)NADZIENIE: * ser biały/twaróg – 500 g * żółtko – 2 szt * cukier – do smaku * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NADZIENIE: Ser biały ucieramy z żółtkami i cukrem. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy przesianą
Ostra na Słodkoczasu, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Następnie dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180 o C w tej samej formie, co ciasto cynamonowe. Składniki na masę: 8 żółtek; 1 op. cukru waniliowego; 3 łyżki mąki pszennej; 1 op. budyniu śmietankowego; 500 ml mleka; 150 g cukru kryształu; 200 - 250 g masła; 4 łyżki waniliowej(...)końcu dodać kawę cappucino i utrzeć. Można dodać troszkę spirytusu dla zostrzenia smaku kremu. Dodatkowo: 1 słoik powideł śliwkowych; 3 płaty andruta (wafla); Andruty przycinamy odpowiednio na wielkość ciasta, smarujemy je powidłami. Na powidło należy położyć ciasto cynamonowe i połowę kremu. Na krem nakładamy wkładkę i znowu krem, a następnie ciasto cynamonowe, powidło i reszta andruta. Boki ciasta można
In my kitchenciasta to Lemon Chiffon Cake. Żeby si ę udało mąka musi być przesiana czterokrotnie a piana z białek dokładnie ubita. Składniki: z przepisu Cake Time 5 żółtek 20 drobnego cukru 90 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 60 ml oleju 50 ml wody 1,5 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny Masa białkowa(...)mąką ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na koniec łyżka po łyżce dodać cukier. Piana ma być lśniąca i sztywna. Dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przełożyć do foremki*. Piec w 160 stopniach przez 45 minut. Po upieczeniu odwrócić do góry nogami i studzić na kratce. Kiedy ostygnie delikatnie wyjąć z formy. * moja foremka
Moja Galeria SmakuCiasto znalazłam na stronie , którą lubię i często na nią zaglądam. Ciasto wyszło mocno czekoladowe i wilgotne, polecam tym, którzy lubią takie ciasta. Składniki: (tortownica 24 cm) 100 g masła 500 g cukinii (około 2 małe sztuki) 1 szklanka cukru pudru 2 i 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki ciemnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)jednym jajku i dokładnie miksować 2 minuty. Na najmniejszych obrotach miksera dodawać sypkie składniki w trzech partiach, przeplatając maślanką również w trzech partiach. Na końcu powstałą masę zmiksować z cukinią. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec 50 minut w piecyku nagrzanym do 165 stopni Celcjusza. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego
talerz przyjemnościPiernik jest wilgotny i miękki. Nie wymaga leżakowania, więc można go przygotować na ostatnią chwilę. Doskonale łączą się w nim smak masy kawowej i kwaskowatych powideł. Idealny do świątecznej kawy. Ciasto na piernik: 1,5 kostki margaryny 1 szkl cukru 200g miodu 1 op. przyprawy do piernika 3 łyżki kakao 3 łyżeczki sody 6 jajek 3 szkl mąki pszennej(...)żółtka, dokładnie utrzeć. Następnie wymieszać z mąką i śmietaną. Białka ubić na sztywna piane ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ciastem. Rozlać do 3 blaszek (21x31cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Placki piec ok 20 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Masa: Jajka ubić na parze z cukrem na puch, dodać kawę i ucierać aż się rozpuści. Ostudzić a następnie utrzeć
Smakołyki Asiłyżeczki proszku do pieczenia. Wykonanie : Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy miękkie masło, serek, sok, skórkę i dalej ucieramy. Obie mąki i proszek przesiewamy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę, sprawdzając patyczkiem
Przepisy Mikołajadziś dla Was propozycję ciasta które możecie zrobić sobie na weekend. Jest to ciasto bez pieczenia. Polecam Składniki: 100 g herbatników 50 g masła 1 gotowy krem do karpatki 400 ml mleka 2 szkl śmietanki 30% schłodzonej 1/2 szkl cukru 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki żelatyny 1/4 szkl wody gorącej blaszka 24x24 cm Przygotowanie: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia(...)stanie się sztywna. Do ubitej śmietany dosypujemy połowę pokrojonej czekolady i miksujemy przez chwilę. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę i miksujemy do połączenia się składników. Masę śmietanową przekładamy na ciasto i wyrównujemy. Posypujemy resztą czekolady. Ciasto wstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach będzie gotowe
słodkie i nie tylko historie kulinarnełyżki soku z cytryny lub więcej, jeśli chcemy, by kwaskowaty smak był bardziej wyczuwalny czekolada deserowa do dekoracji Ciasto: margarynę i jaja powinny być w temperaturze pokojowej. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać żółtko(...)jajo, kolejno większą część śmietany,. Wszystkie składniki razem zmiksować. W pozostałej śmietanie rozpuścić sodę oczyszczoną, od razu dodać ją do masy, wymieszać. Mąkę stopniowo przesiewać do masy, miksując lub zagniatając ręką, gdy ciasto jest już bardzo gęste. Jeśli ciasto jest za suche, można dodać troch więcej śmietany, powinno być dość zwarte, ale i elastyczne. Ciasto podzielić na sześć części, zafoliować
Słodki ZakątekDodać do niej cukier, cukier waniliowy i żółtka. Do tak uzyskanej masy jajecznej przesiać mąkę i całość delikatnie zamieszać. Dodać posiekane orzechy, przyprawę korzenną i przygotowaną wcześniej masę czekoladową. Dokładnie połączyć. Ciasto umieścić na wyłożonej papierem blasze i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 min. Po upieczeniu ciasto pokroić w kwadraty i dowolnie udekorować. Najlepiej smakują następnego dnia
Krokusowy Dommasa stanie się puszysta. masa śmietanowa: Śmietanę kremową ubić z cukrem pudrem i śmietan fixami. Upieczony, wystudzony placek przekroić na pół. Na pierwszą warstwę ciasta wyłożyć pół słoika dżemu z czarnej porzeczki, następnie masę serową. Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć drugą część dżemu. Wierzch i boki ciasta posmarować bitą śmietaną. Udekorować według uznania
Darcia w kuchniJajka ubić mikserem na puszystą masę. Dodać cukier i ubijać jeszcze chwilę, aż się rozpuści. Następnie dodać mąkę i szczyptę soli, wymieszać. Na koniec dodać przestudzoną masę czekoladową, dokładnie wymieszać. Ciasto rozlać do 4 natłuszczonych i wysypanych bułką tartą kokilek. Piec około 15 minut w temp. 180st. Podawać ze świeżymi truskawkami ułożonymi na środku każdego sufletu
Z miłości do słodkościczym wybierać. Szczególnie polecam zestawy do ozdabiania ciast. W jednym pudełeczku tyle wspaniałych ozdób. Na pewno przydadzą się podczas świąt. P iernik świąteczny z powidłami śliwkowymi S kładniki: Ciasto: 150 g masła 150 g czekolady gorzkiej 1 łyżka kakao 80 g miodu 2 laski cynamonu 1 opakowanie przyprawa do piernika (20-25 g) 125 g mąki 20 g mąki(...)laski cynamonu. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Łączymy za pomocą miksera składniki suche z jajkami i masą czekoladową. Ciasto wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni z funkcją termoobiegu przez 40 minut. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i studzimy ciasto. Przygotowujemy w międzyczasie powidła
Mania Gotowania