Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku, dodajemy do owoców i dokładnie! mieszamy.Przekładamy do wyparzonego słoiczka , mocno zakręcamy i zostawiamy do góry dnem do wystygnięcia.CIASTO:Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę.Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę.Mąkę przesiewamy z kakao , dodajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszając łączymy z masą żółtkową i pianą z białek(...)wkładamy do lodówki conajmniej na 4 godziny.GANACHE:Śmietanę podgrzewamy prawie do wrzenia, a następnie zalewamy nią drobno posiekaną czekoladę.Po ok.2 minutach mieszamy na gładki, lśniący krem.Zalewamy nasze schłodzone ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.Dekorujemy wg. własnego pomysłu!Pycha!Przepis powstał w ramach konkursu organizowanego przez markę Paclan i Manufakturę Czekolady.Dzięki niemu mam szansę wziąć udział w fantastycznych warsztatach
Ostra na Słodkominut . Następnie lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta czekoladowego. Żółtka ubić z połową cukru na gęstą i puszystą masę.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ,przestudzić i połączyć delikatnie z żółtkami .Mąkę ,proszek i kakao ,przesiać(...)dodawać do masy żółtkowej. Białka ubić z drugą połową cukru i delikatnie wmieszać do masy czekoladowej . Tortownicę z kulkami wyjąć z lodówki i zalać masą czekoladową . Piec w 175 stopniach przez około 30 minut. Ciasto po przestudzeniu polać polewą czekoladową. Mleko ,masło i cukier włożyć do małego rondelka ,doprowadzić do zagotowania na małym ogniu ciągle mieszając.Gorącą polewą polać ciasto
Ladylaura.ciasto, podziel na dwie części i włóż je do zamrażarki na 60 minut. Na blaszkę wyłóż pergamin do pieczenia, potarkuj jedną cześć ciasta i wyłóż na blasze. 2. Ser zmiel dwukrotnie. Żółtka utrzyj z cukrem na jednolitą masę, stopniowo(...)dodawaj masło ciągle ucierając.Dodaj twaróg, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. 3. Z białek ubij pianę i delikatnie wymieszaj z masą.Tak przygotowaną masę serową przełóż na kruchy spód, przykryj drugą częścią potarkowanego ciasta. Piecz przez godzinę i 10 minut w temperaturze 180 stopni
Darcia w kuchnimleka, płatki migdałowe. PRZYGOTOWANIE : 1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Mąki wymieszam z proszkiem do pieczenia i kawą. Stopniowo dodaję do masy jajecznej. Następnie cienkim strumykiem wlewam rozpuszczoną margarynę. 2. Na końcu do ciasta dodaję posiekane orzechy włoskie i aromat. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto wylewam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką(...)tartą foremkę na babkę. Piekę 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Mieszam z łyżką mleka do momentu, aż masa będzie jednolita. Polewą polewam przestudzoną babkę. Wierzch ciasta posypuję płatkami migdałowymi
Tradycyjna kuchnia Kasicytryny 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao 375 ml mleka 3 łyżeczki miodu 4 dkg mąki pszennej 15 dkg śmietany 3 łyżki płatków migdałowych Sposób wykonania : Ciasto : Żółtka ubić na pienistą masę z 4 4 łyżkami wody,miodem,kakao i cynamonem. Mąkę orkiszową wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać. Z białek ubić sztywną pianę. Mąkę i ubit ą pianę(...)delikatnie wymieszać. Formę tortową (średnica 32 cm ) wysmarować dokładnie masłem,napełnić ciastem i wyrównać łyżką. Piec w piekarniku około pół godziny w temperaturze 180 C. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i przestudzić. Dekoracja : Gruszki obrać ze skórki,podzielić na połówki i wykroić gniazda nasienne. Następnie dusić na miękko około 4-5 minut w 1/4 l wody
Przepisy i porady kulinarneTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min -PORCJE: 20 Ciasto Mocca BISZKOPTY 9 jajek 9 łyżek mąki 9 łyżek cukru 4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao MASA 1 tabliczka Czekolady gorzkiej z bakaliami Goplana 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan(...)śmietan fixy. Dodajemy przestudzoną kawę z żelatyną i roztopioną czekoladę Goplanę. Ucieramy. Połowę masy wykładamy na 1 biszkopta. Kolejno dzielimy masę i przekładamy kolejne części. Wszystkie składniki na polewę wkładamy do garnka i roztapiamy na palniku. Wykładamy polewę na ciasto. Odkładamy w zimne miejsce na ok. 1 godzinę. Smacznego
Gotuję Testujępysznego ciacha od razu poczujemy się lepiej i będziemy pełni optymizmu. Dziś proponuję ciasto pachnące pomarańczami, mocno orzeźwiające. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 5 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, skórka otarta z jednej pomarańczy, Masa pomarańczowa: 500ml soku pomarańczowego, 2 opakowania galaretki pomarańczowej, Dodatkowo: 3 duże pomarańcze, 2 opakowania(...)dodaję olej, mąkę, ocet, proszek do pieczenia oraz skórkę z pomarańczy. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm). Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa pomarańczowa: Sok przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki, rozpuszczam i odstawiam do przestudzenia. Gęstą masą przekładam upieczony biszkopt. 3. Pomarańcze obieram ze skóry. Ostrym
Tradycyjna kuchnia KasiCiasto to wielokrotnie jadłam ale nigdy nie robiłam sama. Zawsze bałam się takich ciast w których jest wiele warst a na dodatek z masą buduniową, która zawsze sprawiała mi problemy i robiła się rzadka przez co całe ciasto się rozpływało i traciło swój wygląd. Dziś krem budyniowy już nie sprawia mi problemów i nawet nie raz do kremów gotuje domowy(...)ładnie wyrównać. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Żelatynę rozpuścić w mleku i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier waniliowy i żelatynę. Masę śmietanową wyłożyć na herbatniki i ładnie wyrównać. Na wierzchu posypać starta czekoladą. Wstawić do lodówki. Ciasto najlepsze po dwóch dniach jak herbatniki dobrze namiękną, dzięki temu też ciasto ładnie się kroi i zachowuje kształt. Na każdą warstwę zużyłam
Monia miesza i gotujeJesienne ciasto, jak znane, pyszne ciasteczko :). Składniki biszkoptu*: 2 jajka 30 g masła 75 g mąki 80 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki masy: 2 kg śliwek 2 galaretki pomarańczowe Polewa: 100 g czekolady (mleczna, gorzka, deserowa, do wyboru)** 60 ml kremówki 1 łyżka masła Dodatkowo: 3-4 łyżki soku z pomarańczy Wykonanie ciasta(...)śliwkową. Wstawić do lodówki do stężenia. Polewa. Śmietanę zagotować. Zestawić z ognia i po chwili dodać masło i połamaną czekoladę. Całość mieszać do rozpuszczenia składników. Gładką masą polać galaretkę. Zostawić do zastygnięcia. *ciasto można przygotować w prostokątnej foremce 20X35 cm. Trzeba jednak upiec biszkopt z podwójnej porcji. **polewa z gorzkiej lub deserowej czekolady sprawi, że ciasto będzie bardziej przypominało znane
Rodzinka w kuchnimasy makowej 1 torebka cukru waniliowego - opcjonalnie 1)Zagotuj mleko. Wysyp 500g mąki i uformuj dołek, do którego wlej 1/2 szklanki mleka. Połącz je ze sobą. Możesz to zrobić na blacie, ja jednak zrobiłam w misce, bo mleko zaczęło mi się rozlewać na cały blat. 2) 100g cukru rozetrzyj z drożdżami i zalej resztą mleka i dodaj do ciasta(...)Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli. Dodaj do ciasta. Odstaw na jakiś czas. 4) Posmaruj blachę do pieczenia margaryną i wysyp mąką. Przełóż do niej ciasto i nałóż na nie masę makową. 5) Cukier waniliowy, 100g cukru, 100g mąki i 60g roztopionego masła zmiksuj ze sobą, powinna powstać kruszonka mnie wyszło jej dość mało, jeżeli u ciebie też
cukrem pudrem posypanekokosowego i bita śmietana z wiórkami kokosowymi w rezultacie dają pyszną tartę, która nie jest zbyt słodka i ciężka. To dzięki masie budyniowej, do której nie wkręcałam masła oraz bitej śmietanie, która nie jest za słodka. SKŁADNIKI Ciasto 160 g mąki 60 g cukru pudru 25 g kakao 1 jajko 100 g masła Masa puszka mleka kokosowego(...)cukru 15 g mąki pszennej 1 jajko łyżka masła Ponadto 250 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka śnieżki 1 łyżka cukru pudru pół szklanki wiórków kokosowych Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą szybko zagniatając. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Wyjąć i rozwałkować równomiernie (najlepiej na papierze do pieczenie). Przełożyć do formy tarty wysmarowanej masłem
Złote przepisy23/33 pieczenie 1 h, reszta ok 15 minut Składniki: ciasto: * 3 szklanki mąki * 1 szklanka oleju * 1 szklanka mleka * 1,5 szklanki cukru * 2 łyżeczki sody oczyszczonej (nie więcej!!!) * 1 łyżeczka cynamonu * szczypta imbiru - dałam taką duużą szczyptę - pół łyżeczki * 3 łyżki kakao Wszystko wrzucamy do miski, miksujemy na gładką masę i pieczemy ok 1 h w 150-180 stopniach(...)gęsty budyń - jeśli pokażą się grudki to gorącą masę trzeba chwilę po miksować. Gdy budyń wystygnie ucieramy go z masłem/margaryną, pod koniec dodajemy alkohol. Ciasto przecinamy na pół, smarujemy dżemem, masę i wierzchni placek. całość polewamy gorzka czekoladą. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnipieczenia i solą. Mieszamy wszystko ręką i dodajemy wanilię. Po dokładnym wymieszaniu nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżeczką lub starając się formować małe kulki (ciasto jest bardzo klejące). Układamy masę w dużych odstępach od siebie, podwajają objętość. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 12-15 minut do zrumienienia
Kulinarne życieciasto, które nie wszystkim będzie smakowało ;) Jest bardzo słodkie, z masą z mleka w proszku i czekoladową polewą. To taka słodkość to mocnej, czarnej kawy. Dzieciom jednak zasmakuje na pewno :) Elegancko wygląda na stole, świetnie się je kroi. Polecam. Składniki na biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku(...)później żółtka. Całość zmiksować. Dodaj olej i znowu zmiksować. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Formę o wymiarach 25 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Masa mleczna: 1/2 szklanki mleka 2 szklanki
Domowa cukiernia Ewywsypać 250 ml wiórków kokosowych. Wymieszać. Dno formy wyłożyć herbatnikami jeden obok drugiego. Ja uprzednio wykładam formę papierem do pieczenia, by ciasto łatwiej było wyjąć z formy. Na herbatniki wyłożyć ok. 1/3 całej masy. Równo rozprowadzić. Ponownie ułożyć warstwę herbatników, lekko dociskając je dłonią do dna. Herbatniki warto ułożyć dokładnie tak samo jak w warstwie pierwszej. Wtedy ciasto będzie(...)znów ułożyć herbatniki, a potem rozprowadzić na nich resztę kremowej masy. Płatki migdałowe wysypać na rozgrzaną suchą patelnię. Podgrzać je i dosypać do nich 3 łyżki wiórków kokosowych. Uprażyć, co jakiś czas poruszając patelnią lub mieszając zawartość łyżką. Mieszankę wiórków i płatków migdałowych rozsypać na powierzchni ciasta. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki, by się ścięło i by herbatniki
Weekendy w domu i ogrodzie