ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:712/3191)

torcik advocat z wiśnią 197

proszek do pieczenia połączyć i przesiać do masy, delikatnie wymieszać. Przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z opcją góra -dół i piec około 40 minut.  Wystudzić i przekroić na trzy blaty. Każdy z nich nasączyć kawą.  Na paterze ułożyć dolny blat ciasta i zapiąć obręcz tortownicy (najlepiej od środka dać(...)podzielić masę ma trzy części. Pierwszą część rozłożyć na dolnym biszkopcie. Przykryć drugim i posmarować dżemem. Wyłożyć drugą część masy i ostatni biszkopt. Na wierzchu rozsmarować ostatnią masę. Owinąć blaszkę folią (bo ciasto pochłonie zapach) i wstawić do lodówki. Po kilku godzinach wyjąc i dowolnie udekorować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto czekoladowe na śmietanie 2333

łyżka ekstraktu z wanilii 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - masło rozpuścić, dodać czekoladę, wymieszać, ostudzić - jajka roztrzepać z cukrem oraz ekstraktem z wanilii - do masy jajecznej dodać śmietanę, ostudzoną mieszankę czekoladową, składniki wymieszać - do osobnej miski przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i sodę(...)oczyszczoną, składniki dobrze wymieszać - składniki suche przełożyć do składników mokrych, wszystko krótko wymieszać - formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć mąką - gotową masę przełożyć do formy, wyrównać - ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni, piec przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka (stan upieczenia sprawdzamy pod koniec, wcześniej nie należy otwierać

Smakołyki Bereniki
Tort komunijny 215

cytryny  barwniki spożywcze koraliki cukrowe polewa czekoladowa Wykonanie:  Białka ubijam na sztywna pianę dodając po jednym żółtku i po trochu cukru. Mąkę przesiewam do masy jajecznej i mieszam delikatnie. ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 min. Upieczony wyjmuję, studzę i kroje na dwa blaty(...)Herbatę mieszam z cukrem i alkoholem i nasączam spód ciasta.  Kremówkę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder, sok z cytryny oraz serem mascarpone. Połowę borówki miksuję blenderem i dodaję do masy, resztę zaś dodaję w całości. Masę wykładam na nasączonym spodzie biszkoptowym i formuję łopatka na kształt księgi. Przykrywam drugim blatem, łopatka formuję wgłębienie na środku księgi, nasączam ponczem

Ciasteczkowy Potwór
Weekendowe śniadanie w łóżku! 153

minut!  Zapraszam na"30 minut z Apetiną”! Kremowo-truskawkowe tarteletki, niczym obłok przyjemności! ;-)) SKŁADNIKI: NA MASĘ:  - 1 serek Arla Apetina- kremowy Naturalny - około 15 truskawek - 2 białka -6 łyżek śmietany 36% - 3 łyżki cukru pudru NA CIASTO: - 150 g mąki - 1 żółtko - 1 łyżka śmietany - 75 g masła - płaska łyżeczka proszku(...)pieczenia WYKONANIE: - Ciasto zagnieść szybkim ruchem ręki i wylep nim foremki (dość cienko) - białko roztrzep trzepaczką do białości, dodaj serek Arla Apetina, śmietanę i cukier - na wylepionych ciastem foremkach, ułóż truskawki, zalej masą - wstaw do nagrzanego do 200 stopni C pieca - piecz 20 minut Podajemy ciepłe z uśmiechem na twarzy! Kto wie może z buziakiem nawet ;-))) Smacznego! Pięknego dnia

SMYKWKUCHNI
Polvorones con jengibre y naranja - imbir, pomarańcza i polworony w roli głównej 180

Uformuj z masy kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw na około 2 godziny do lodówki. W tym czasie smaki składników się przemieszają, a sama masa stwardnieje i łatwiej będzie później z nią pracować (ciasto pod wpływem temperatury otoczenia staje się mniej zwarte i przykleja się do wałka). Jeśli nie chcesz czekać aż 2 godzin, wstaw masę do zamrażarnika.Nastaw(...)piekarnik na temperaturę 180 °C. W tym czasie wyjmij masę z lodówki, odetnij kawałek, a resztę schowaj z powrotem. Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm (lub ciut więcej), następnie wykrawaj szklanką, albo jakąś okragłą lub owalną foremką, nieduże ciasteczka. Średnica szklanki powinna mieć około 3 cm, nie więcej. Wykrojone ciasteczka od razu przekładaj na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Pomiędzy

Grahamka, weka i kajzerka
Serniczek z kawowymi biszkoptami 166

całą szklankę. * 5 łyżeczek cukru - jak dla mnie za dużo - wystarczą 2 * duża paczka okrągłych biszkoptów * czekolada do polania - użyłam gotowej polewy i nie był to dobry pomysł gdyż ciasto ciężko się kroi - lepiej zrobić samemu z kakaa, wody, masła i cukru. Do dzieła!!! Zaparzyć kawę, osłodzić ją i wystudzić. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wody i odstawić. Gdy napęcznieje podgrzewać(...)niej suche, pozostałe biszkopty - ja zarówno blat biszkoptowy jak i drugą część biszkoptów delikatnie nasączyłam kawą przy pomocy pędzelka. Polać jeszcze ciepłą (nie gorącą!) czekoladą. Wstawić ciasto do lodówki. Smacznego!!! Uwaga! Masa serowa po dodaniu żelatyny bardzo szybko tężeje więc trzeba się bardzo śpieszyć z układaniem biszkoptów maczanych w kawie

sierotka maRysia w kuchni
Najprostszy sernik bez nabiału, glutenu, jajek 120

blendujemy wszystkie składniki na górną warstwę – oprócz jagód. Po uzyskaniu naszego ciasta odlewamy jego połowę, a pozostałą część miksujemy z jagodami. Tak uzyskaliśmy dwukolorową masę, którą w różnej kolejności wylewamy na spód ciasta. Dzięki temu powstanie dwubarwna górna warstwa sernika. Wstawiamy do zamrażarki do schłodzenia. Smacznego!   Artykuł Najprostszy sernik bez nabiału, glutenu, jajek pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Oszukany sernik ze śliwkami 217

śmietankowej pianki, soczystych śliwek i chrupiącego kakaowego ciasta. Ciasto naprawdę warte wypróbowania. Polecam :) Ciasto kakaowe: 2,5 szkl maki pszennej 1 i 1/3 szkl cukru 2 op. budyniu czekoladowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g margaryny 5 żółtek 2 łyżki śmietany 18% Masa śmietankowa: 5 białek 1,5 szkl cukru 500 ml śmietany 18% 1 budyń śmietankowy(...)ciasta Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść na gładkie ciasto. 2/3 ciasta wylepić foremkę wyścieloną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i odstwaić do lodówki. Resztę ciasta zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika. Masa: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Pianę wymieszać łyżką ze śmietaną a następnie z pozostałymi suchymi składnikami. Masę wylać

Smakołyki Asi
Mini ptysie 106

dokładnie przygotować ciasto parzone możemy zobaczyć tu http://podstawygotowania.pl/2019/05/07/jak-przygotowac-ciasto-parzone-karpatka/ Składniki na ciasto parzone: 250 ml wody (1 szklanka) 125 g margaryny 5 jaj 150 g mąki pszennej (1 szklanka) Wykonanie: Zagotować wodę z tłuszczem, dodać mąkę. Podgrzewać na małym ogniu (ok 1 minuty), energicznie mieszając masę aby się(...)przypaliła. Odłożyć do wystudzenia (najlepiej przełożyć do miski szybciej się wystudzi). Do chłodnej masy wbijamy po jednym jajku i miksujemy na wysokich obrotach, ok 5 minut. Im dłużej ubijamy, tym więcej wtłaczamy powietrza. Na formie wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżka lub szprycą małe porcje ciasta. Piec w piekarniku bez termoobiegu. Zawsze wkładamy do gorącego piekarnika i nie otwieramy podczas

Pomysłowa kuchnia
Czekoladowe ciasto z truskawkami 163

Obok serników ciasta czekola dowe są moimi ulubionymi. Czekola dę łączyliśmy już z jago dami, porzeczkami, czy malinami. Przysze dł czas na truskawki, które spowo dowały, że ciasto jest wilgotne i mega czekola dowe. Rozpływa się w ustach. Spróbujcie :) Skła dniki:   3/4 szklanki mleka +   4n spiczaste łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru(...)proszek do pieczenia. Wlewamy czekoladę i miksujemy do powstania gładkiej masy. W oddzielnym naczyniu ubijamy pozostałe białka na sztywna pianę i dodajemy je do pozostałego ciasta i mieszamy drewnianą szpatułką. Wylewamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy (24 x 30cm). Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Kroimy truskawki na pół i wykładamy na wierzch. Wstawiamy formę na 45 minut do rozgrzanego

ChilliJemy
Kretowisko 135

Moja niewielka przeróbka słynnego Kopca z kreta Składniki na ciasto cukier, 1.5 szklanki margaryna, 250g woda, 1/2 szklanki cukier waniliowy, 1 opakowanie kakao, 3 łyżki jajka, 5 sztuk mąka pszenna, 2 szklanki proszek do pieczenia, 2 łyżeczki Składniki na krem śmietanka kremówka 30%, 500ml galaretka agrestowa, 2 opakowania woda, 1 szklanka cukier, 4 łyżki cukier waniliowy, 2 opakowania czekolada mleczna(...)połowę. Na dolną część wylewamy połowę masy śmietanowej, układamy banany poprzecinane wzdłuż na połowę i resztę masy, wyrównujemy. Górną część biszkoptu rozkruszamy i wykładamy na ciasto. Chłodzimy w lodówce godzinę do całkowitego stężenia masy

Gotowanie moimi oczami
Pszczółka adwokatka – bez pieczenia 516

Ciasto w śliczne żółto-brązowe pasy. Nie tylko proste i szybkie do przygotowania, ale też przepyszne. Z całą pewnością godne polecenia:) 200 g kakaowych herbatników 700 ml mleka op. cukru wanilinowego 1 szkl. cukru 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 200 g masła 130-180 ml advocaata Z mleka odmierzamy 500 ml i wlewamy(...)deser kilkukrotnie na przestrzeni lat i zazwyczaj używałam różnego rodzaju ajerkoniaku. Wg moich obserwacji najoptymalniejsza (i najbezpieczniejsza) ilość to 130-150 ml. Pamiętajmy też, że masa jeszcze zgęstnieje nieco w lodówce. Ciasto najlepiej smakuje właśnie dobrze schłodzone – najlepsze jest na drugi dzień

Smaki Na Talerzu
Kostka śmietankowa z migdałami 162

następnie  cienką strużką wlewamy równomiernie żelatynę cały czas miksując. Gotową śmietankę wykładamy na migdały z miodem. Dodatkowo 2 paczki delicji, które układamy na białej masie oraz kilka tabliczek czekolady do starcia na wierzch ciasta. Po pyszne migdały i dobrej jakości dodatki zajrzyjcie na stronę  www.Skworcu.com.pl . Śmietanka ciemna: - 500 ml śmietany kremówki - 3 łyżki żelatyny - 1/2 szklanki gorącej wody(...)płaskie łyżki naturalnego ciemnego kakao - 3 płaskie łyżki cukru pudru 1.Przygotować tak jak białą śmietankę, dodając dodatkowo kakao. 2. Masę przełożyć na równo rozłożone delicje, wygładzić wierzch i zetrzeć kilka tabliczek czekolady dla dekoracji.  Ciasto wystudzić kilka godzin przed krojeniem

Apetyczna babeczka
TORT CZEKOLADOWY GANACHE Z FRUŻELINĄ Z CZARNEJ PORZECZKI 331

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku, dodajemy do owoców i dokładnie! mieszamy.Przekładamy do wyparzonego słoiczka , mocno zakręcamy i zostawiamy do góry dnem do wystygnięcia.CIASTO:Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę.Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę.Mąkę przesiewamy z kakao , dodajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszając łączymy z masą żółtkową i pianą z białek(...)wkładamy do lodówki conajmniej na 4 godziny.GANACHE:Śmietanę podgrzewamy prawie do wrzenia, a następnie zalewamy nią drobno posiekaną czekoladę.Po ok.2 minutach mieszamy na gładki, lśniący krem.Zalewamy nasze schłodzone ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.Dekorujemy wg. własnego pomysłu!Pycha!Przepis powstał w ramach konkursu  organizowanego przez markę Paclan i Manufakturę Czekolady.Dzięki niemu mam szansę wziąć udział w fantastycznych warsztatach

Ostra na Słodko
Ciasto czekoladowe z kulkami serowo -kokosowymi. 131

minut . Następnie lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta czekoladowego. Żółtka ubić z połową cukru na gęstą i puszystą masę.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ,przestudzić i połączyć delikatnie z żółtkami .Mąkę ,proszek i kakao ,przesiać(...)dodawać do masy żółtkowej. Białka ubić z drugą połową cukru i delikatnie wmieszać do masy czekoladowej . Tortownicę z kulkami wyjąć z lodówki i zalać masą czekoladową . Piec w 175 stopniach przez około 30 minut. Ciasto po przestudzeniu polać polewą czekoladową. Mleko ,masło i cukier włożyć do małego rondelka ,doprowadzić do zagotowania na małym ogniu ciągle mieszając.Gorącą polewą polać ciasto

Ladylaura.
sernik na kruchym spodzie 110

ciasto, podziel na dwie części i włóż je do zamrażarki na 60 minut. Na blaszkę wyłóż pergamin do pieczenia, potarkuj jedną cześć ciasta i wyłóż na blasze. 2. Ser zmiel dwukrotnie. Żółtka utrzyj z cukrem na jednolitą masę, stopniowo(...)dodawaj masło ciągle ucierając.Dodaj twaróg, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. 3. Z białek ubij pianę i delikatnie wymieszaj z masą.Tak przygotowaną masę serową przełóż na kruchy spód, przykryj drugą częścią potarkowanego ciasta. Piecz przez godzinę i 10 minut w temperaturze 180 stopni

Darcia w kuchni
Babka kawowo- orzechowa 131

mleka, płatki migdałowe. PRZYGOTOWANIE : 1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Mąki wymieszam z proszkiem do pieczenia i kawą. Stopniowo dodaję do masy jajecznej. Następnie cienkim strumykiem wlewam rozpuszczoną margarynę. 2. Na końcu do ciasta dodaję posiekane orzechy włoskie i aromat. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto wylewam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką(...)tartą foremkę na babkę. Piekę 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Mieszam z łyżką mleka do momentu, aż masa będzie jednolita. Polewą polewam przestudzoną babkę. Wierzch ciasta posypuję płatkami migdałowymi

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania