ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:712/3191)

makośliwka ciasto ------ Cake makośliwka 628

Składniki: ciasto 100 g mielonych migdałów bez skórki  100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 150 g suchego maku 8 białek 4 żółtka masa 4 żółtka 2,5 szklanki mleka 3 budynie waniliowy 1/2 szklanki cukru 250 g miękkiego masła Powidła śliwkowe z czekoladą tutaj TUTAJ(...)wylewamy na nia powstałą mase na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy  w temp. 170 C około 16-20 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy.I dzielimy na dwie równe części.. Masa

w mojej kuchni
Biała czekolada + truskawki = szalenie prosty TORT wiosenno-letni 229

koniec dodaj maślankę, wszystko dokładnie połącz. Powoli dodawaj mąkę, wymieszaj. Wlej masę do 2 okrągłych foremek 23 cm (jeśli nie są silikonowe, posmaruj je dodatkowo tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia). Piecz w 180 stopniach Celsjusza ok. 40 min do 1 h. Sprawdź, czy patyczek wetknięty w ciasto jest suchy, wtedy biszkopt jest gotowy. Ostudź kilka minut w foremce, później(...)masło. Zalej gorącą śmietanką, zostaw na kilka minut, po czym wymieszaj. Wstaw do lodówki, aby masa schłodziła się do temp. pokojowej. Ubij mikserem na puszystą masę,o konsystencji bitej śmietany. Jeśli ciasto nie jest idealnie płaskie, możesz odciąć górę (lub podzielić te 2 kawałki jeszcze raz na 2 i stworzyć 4 warstwy tortu).Posmaruj pierwsze ciasto kremem z białej czekolady

Gotowanie to kochanie
Najprostsze ciasto bananowe 144

ciasto bananowe jest dość ciekawe, gdyż jest ono zrobione z jednej tylko wyłącznie masy, a podczas pieczenia one w jakiś sposób się oddzielają i powstają dwie części, magia ;)  Do jego wykorzystania idealnie nadają się już lekko przejrzałe banany, a samo ciasto robi się dosłownie w 5 minut, no może poza czasem pieczenia.  Najprostsze ciasto bananowe składniki; 1/2 szklanki(...)Ubijając dodajemy banany, a następnie mąkę. Na sam koniec dodajemy mleko i ekstrakt z wanilii. Ubijamy białka na puszystą pianę i ostrożnie dodajemy do masy, nie musi być dokładnie połączone. Wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto jest dość rzadkie. Pieczemy przez około 20 - 30 minut w 180 stopniach aż się zrumieni z góry.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Wegańskie rogale Marcińskie 154

przepuść przez maszynkę, albo tak jak ja zamorduj wszystkie blendery w domu. Masę marcepanową utrzyj z cukrem pudrem, połącz z masa makową i na końcu dodaj skórkę pomarańczową. Wyjdzie Ci taki oto pasztet (to jest pyszne, serio!): Wyjmij ciasto (urosło w nocy mimo zawinięcia w folię, tylko szklane półki w lodówce powstrzymały potwora przez większym przyrostem)) z lodówki(...)około 30 minut przed formowaniem rogalików. Ciasto podziel na części dla wygody. Tylko żey do głowy ci nie przyszło zagniatać ciasta!!! Rozwałkuj cienko (5 mm) ciasto i na około 12 długich trójkątów, Posmaruj masą makową (łyżka na każdy) Uformuj rogaliki (zawijając ciągnij za dłuższe końce, jakbyś ciągnęła za uszy, wtedy wyjdzie ładny półksiężyc) Pozostaw na około 40 minut aż podwoją

greenscarf
Sernik łaciaty z czekoladową polewą dla gości 200

cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 żółtka proszek do pieczenia 1. Składniki połączyć ze sobą, szybko zagnieść. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i gotowym ciastem wyłożyć spód i boki tortownicy. Składniki na masę serową: 1 kg sera dwu krotnie mielonego 1 budyń śmietankowy lub waniliowy esencja waniliowa lub cukier waniliowy 3 jaja 2 białka pozostałe z ciasta 2 łyżki(...)pojemnikach ubijamy białka i kremówkę. Łączymy je z masą serową, bardzo dobrze mieszamy na gładka i puszystą masę. Masę serową dzielimy na połowę, jedną część sera zostawiamy białego, a do drugiej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.  3. Na ciasto wylewamy warstwowo biały i ciemny ser. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez ok. 80-90 minut

Apetyczna babeczka
Ciasto Wegańskie Owocowo – Orzechowa Pycha Na Zimno, Bez Cukru, Bez Glutenu 228

średnicy 25cm lub dwie mniejsze, czyli 2 x 18cm. Ja robiłam to ciasto w dwóch mniejszych tortownicach. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno lub można też wyłożyć folią spożywczą (ja użyłam papieru do pieczenia i folii rantowej, jeśli nie mamy folii rantowej to pomijamy). Gotową masę orzechową przełożyć do blaszki i wyrównać (lub równomiernie przełożyć do dwóch blaszek). Masa(...)Pozostałe orzechy nerkowca przełożyć do miski, dodać jeżyny, mleko i zblendować ręcznym mikserem, patrz FILM . Dodać syrop z agawy i zmiksować wszystko na mus. Gotową masę jeżynową przełożyć na dobrze schłodzone ciasto w blaszce i wyrównać. Znów ciasto wstawić do zamrażalnika na około 2-3 godziny (można wstawić na całą noc). Polewa: 6. Gotowe, bardzo dobrze schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć

Mała Cukierenka
WIOSENNE CIASTO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 130

tylko borówki. Zrobiłam więc kolejne ciasto z... truskawkami. Ciasto jest na lekkim spodzie z dodatkiem dżemu i delikatnego jak chmurka musu. Ciasto zachwyca wyglądem i smakiem. SPÓD CIASTA: 4 jajka 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanka mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej MUS: 500 g truskawek 1 łyżka żelatyny 400 ml śmietanki 36% 100 ml śmietanki 500 ml 5 łyżek cukru pudru(...)miksować aż się spienią. Dodawać stopniowo cukier cały czas mieszając. Jak piana będzie sztywna i błyszcząca dodać żółtka i wymieszać.  Mąki przesiać i dodać do masy. Wymieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać do formy i piec ok 20 minut w temp. 180 st. C MUS: Truskawki umyć i wyjąc z nich szpatułki. Zblendować na gładką masę i przelać

Kuchnia w oparach
ZAKRĘCONE BUŁECZKI Z MAKIEM 163

dodajemy mleko z cukrem, żółtka, sól. Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto. Dodajemy wystudzoną margarynę, dokończamy wyrabianie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość ciasto dzielimy na dwa kawałki, rozwałkowujemy, smarujemy masą makową, zwijamy w ciasną roladę. Gotową kroimy w plastry ok 5 cm grubości, układamy na blasze zostawiając odstępy ( ciasto rosnąc i tak się poskleja). Pieczemy

Z Majeczką w kuchni
Delikatne ciasteczka z różanym pazurkiem 186

właśnie postanowiłam je nazwać. Wyobraźcie sobie delikatne, lekko słodkie kruche ciastka, między nimi różano-waniliowa masa nugatowa. I ten wyjątkowy, różany pazurek- pięknie różowa, lekko cierpka konfitura z płatków róży. Kuszące? To tak dla zupełnego wytarzania się w dekadencji dodam jeszcze cudowny wzorek, który w pracowni Stodoła pieczołowicie wycięli na wałku a ja wyrolowałam przed pieczeniem. Tak, żeby wizualnie też(...)Dodajemy masło, szczyptę soli i mąkę. Ciasto można wyrobić mikserem, ale jest tak gładkie i przyjemne w dotyku, że polecam choć przez chwilę je pomiętolić. Kiedy masa jest jednolita i aksamitna rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5mm (pamiętając o osypaniu mąką stolnicy). Jeśli chcemy zaszaleć ze wzorkami, pamiętamy aby wałek albo stempelek osypać mąką i dobrze, równomiernie dociskać. Na koniec

les mirabelles
Ciasto orzechowe z marmoladą 132

Nastepnie wyłożyć ubite białka i deliaktnie, ale dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremek wysmarownych masłem i wysypanych bułką tartą, lub wyłożonych papierem do pieczenia (tortownica o średnicy 26 cm lub dwie keksówki długości 25 cm). Wsatwić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 - 40 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i odstawić do ostudzenia. Po ostudzeniu(...)wierzchu i posmarować gorącą marmoladą. Odstawić do zastygnięcia. Pokruszoną czekoladę włożyć do miseczki, wlać śmietanę i podgrzewać nad garnkiem z wrzącą wodą do rozpuszczenia czekolady. Masę wymieszać i lekko przestudzoną polać ciasto

królestwo garów
,, Wielkanocny zajączek w cieście szpinakowym” 189

szklanka mąki pszennej • 3 jajka • 125g margaryny • pół szklanki cukru • 3 łyżki cukru waniliowego • 3 łyżki śmietany • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Ciasto: Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą białą masę. Dodajemy po jednym żółtku, śmietanę, barwnik a następnie przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę(...)stopni przez około 45 minut. Ostudzone ciasto kroimy na kromki o grubości 2 cm. Z każdej kromki za pomocą foremki wycinamy serca. Ciasto szpinakowe: Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą białą masę. Dodajemy po jednym żółtku, śmietanę, kawę a następnie przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę

Podróż w kulinaria
American Carrot & Orange Birthday Cake, czyli Tort pomarańczowo – marchewkowy w stylu amerykańskim 152

niej proszek do pieczenia, sodę, mąkę i ponownie ucieramy. Na koniec dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i jeszcze raz mieszamy. Gotową masę wylewamy do tortownicy o średnicy 26 – 28cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C, około 50 – 60 minut. Po upieczeniu pozostawiamy na około 10 minut w wyłączonym(...)dwóch łyżeczek i rozpuszczamy. Resztę dżemu przekładamy do osobnego pojemnika, a następnie dodajemy do niego rozpuszczoną mieszaninę dżemu z żelatyną i całość dobrze mieszamy łyżką. Gotową masę pomarańczowo – galaretową nakładamy na dwie warstwy ciasta: spód i środkową, po czym pozostawiamy, by stwardniała. Uwaga: nie układamy warstw jednej na drugą. Żelatynę przeznaczoną do kremu wkładamy do garnuszka z gorącą wodą

Smakowy Raj
Francuskie ciasteczka z masą serowo kajmakową oraz posypką ziarenkową. 157

powiecie na ciasteczka francuskie z masą serowo - kajmakową i posypką z przepysznych       ziarenek    Migdałowy przylądek oraz Cynamonowy pył z  ZIARENKOWA .            Ciasteczka są przepyszne i szybko znikają z talerza(...)Zapraszam :) Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g sera białego półtłustego 1 łyżka cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka  3 łyżki masy kajmakowej 1 jajko Ziarenka Migdałowy przylądek i Cynamonowy pył z ZIARENKOWA Wykonanie : Ciasto rozwinąć i pociąć na dowolnej długości prostokąty. Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami  , dodać masę kajmakową i wymieszać . Białka ubić

Sama słodycz i szczypta chili
Brownie z solonym karmelem 226

orzeszków ziemnych solonych Czekoladę rozpuścić z masłem, uważając aby nie zagotować składników. Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Po przestudzeniu czekolady zmiksować ją z jajkami oraz mąką. Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po wystudzeniu ciasta przekroić je na pół. Przygotowujemy karmel: cukier podgrzewamy w rondelku nie mieszając go w ogóle, doprowadzając do momentu(...)minut. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli morskiej. Na jeden z blatów rozkładamy 2/3 masy mascarpone, przykrywamy drugim blatem. Na górę cista rozkładamy pozostałą masę mascarpone, posypujemy pokruszonymi w malakserze orzeszkami i polewamy karmelem. Choć ciasto jest bardzo czasochłonne gwarantuję, że smak na długo pozostanie w waszej pamięci

Ania i Marcin gotują
Sernik 144

mgnieniu i ciągle chce się go więcej i więcej ... składniki na 4 porcje        ciasto  20 dag mąki pszennej 7 dag cukru 10 dag masła 1 jajko torebka cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli  masa serowa 50 dag twarogu 2 żółtka pół szklanki oleju 10 dag cukru torebka budyniu waniliowego 1,5 szklanki(...)cukru przepis Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy je na godzinę do lodówki . Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą .Wkładamy ciasto do blachy i robimy kliku centymetrowy rant. Przygotowujemy masę serową . Żółtka i cukier  starannie ucieramy mikserem . Do masy żółtkowej dodajemy porcjami zmielony twaróg , olej, budyń a na końcu mleko i sól . Wszystko razem dokładnie mieszamy

Smakowite Dania