zupa pomidorowa - 17796 przepisów (strona:243/1187)

PAPRYKOWE PIERSI Z KURCZAKA 334

Lubisz paprykę i drób? To koniecznie wypróbuj to danie, mozno paprykowe, mocno pomidorowe, mocno pyszne ! Składniki:pól kg piersi z kurczaka sól,pieprzsłoiczek koncentratu pomidorowego 200 gszklanka wodypól papryki czerwonejpól papryki żóltejzioła prowansalskietymianekrozmarynpapryka słodkapapryczka chili- odrobinkęząbek czosnkuolej do smażeniaWykonanie:Piersi kurczaka kroimy na kotlety, oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do naczynia żaroodpornego wykładamy koncentrat, dolewamy

Z Majeczką w kuchni
Pizza z warzywami 206

pół plastry, kiełbasę w plasterki, przesmażyć. Pieczarki opłukać, osączyć, pokroić, przesmażyć na tłuszczu, wymieszać razem z cebulą i kiełbasą. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym i posypać oregano. Na cieście ułożyć cebulę wymieszaną z pieczarkami i kiełbasą. Następnie wyłożyć warzywa. Pizze wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stop na 30 minut

Kuchnia Danusi
Wiejska pizza 483

daltego dałam trochę tego i trochę tego, by zobaczyć, który najlepszy na pizzę..Zrób ciasto według  tego przepisuCebulkę, kiełbasę i boczek podsmaż na tłuszczyku z boczku.Ciasto posmaruj sosem pomidorowym bądz ketchupem. Wyłóż na wierzch podsmażone dodatki.Poukładaj sery...Zapiekaj w 230 stopniach ok.15-max 20 minut, po tym czasie pizza powinna być już gotowa.Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Pizza 239

świeżych drożdży półtorej łyżeczki solipół łyżeczki cukru3 łyżki oliwy z oliwek EXTRA VERGINE Olitalia 300 g sera żółtegopomidory suszone w oleju PONTI dobra gatunkowo kiełbasa cienka1 cebulasos pomidorowy z ziołamiboczek wędzony 10 długich plastrówkilka szt śliwek suszonych100 g pieczarekoliwki SERPIS chili Picante (nowość w ofercie)Wykonanie:Przesiewamy mąkę do miski i wlewamy oliwę. Do szklanki rozkruszamy drożdże i dolewamy(...)mini pizzy na cienkim cieście.Każdą porcję ciasta dokładnie rozciągamy, wałkujemy na okrągło. Na obrzeża układamy starty ser i zwijamy dokładnie zlepiając ciasto. Na środek wykładamy porcję ulubionego sosu pomidorowego, na niego porcję startego żółtego sera i ulubione dodatki.Np. Pieczarki, pokrojona w cienkie półplasterki cebula, pomidory suszone pokrojone w paseczki, boczek i kiełbasa, oliwki. Pomidory PONTI są naprawdę rewelacyjne

Malinowe Pocałunki
Śledzie w pomidorach 132

konserwie, ale z powodu dużej zawartości soli w nichstaramy się ich nie kupować.Jak tylko zobaczyłam tę masę świeżych rybek postanowiłam zrobić sama takie śledzie  w sosie pomidorowym.Śledzie czyścimy, odcinamy głowy i myjemy.Następnie osuszamy , nacieramy lekko solą i oprószamy w mące.Tak przygotowane ryby smażymy na gorącym oleju na złoty kolor z dwóch stron.Ju(...)usmażone śledzie kładziemy na papierowy ręcznik w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu i ostudzenia.Kiedy rybki są już letnie lub zimne wkładamy słoików, czy innych pojemników.Teraz potrzebujemy sosu pomidorowego, który robię w/g przepisu http://jollowanie.blogspot.com/2014/09/sos-pomidorowy.html                              Jeszcze gorący sos chwilę blenduję

Pasje Jolki
Pasterski sos do makaronu 126

stworzony został przez pasterzy zwierząt. Gotowali z tego co mieli pod ręką. Oczywiście dziś ten przepis jest mocno zmieniony i będzie nadal zmieniany.A oto moja wersja:- Pieczarki 40dkg- Sos pomidorowy 1 litr- szynka surowa wędzona 30dkg , może być również każda inna, taka jaką mamy w domu, może być salami lub wędzony boczek-  niecałe pół szklanki śmietany słodkiej, czy kwaśnej(...)dowolnie)- przyprawy:pieprz, czosnek i sól opcjonalnie gdyż inne składniki są posolone.- olej lub masło klarowane do podsmażenia- posiekana pietruszka(garść)Robimy sos pomidorowy według http://jollowanie.blogspot.com/2014/09/sos-pomidorowy.html jeżeli nie mamy świeżych pomidorów używamy tych z puszki. Kroimy szynkę w paski lub kostkę, jak nam wygodnie.Rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy szynkę i chwilę smażymy.Podczas gdy nam się nasza wędlina

Pasje Jolki
Sos Ragout bolognese 143

Łatwy w przygotowaniu, można go zawekować jak i zamrozić.- 600 g mięsa mielonego wołowego- 600 g mięsa mielonego wieprzowego- 2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego lub wytrawnego- 200 g koncentraty pomidorowego- 1 litr sosu pomidorowego lub 3 puszki pomidorów, całe pomidory też się nadają- pół litra wywaru mięsnego lub wody- 1 średnia marchewka, pietruszka i kawałek selera i pora- duża cebula(...)mielimy na sicie o dużych oczkach, dodajemy do warzyw. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Smażymy około 10 minut aż odparuje woda z mięsa, co chwila mieszając.Dodajemy koncentrat pomidorowy, dobrze mieszamy 1-2 minutę.Dodajemy wino, raz jedną szklankę, po kilku minutach drugą.Znowu mieszamy i dusimy ok.20 minut, aż odparuje mięso.DOPRAWIAMY solą, pieprzem, rozmarynem, pokrojonym czosnkiem.Wlewamy wywar

Pasje Jolki
Pizza, różne wariacje w dodatkach 213

olejem słonecznikowym, nie za cienko i rozprowadziła połowę ciasta rękoma rozciągając równomiernie do brzegów. (jeżeli robiłeś/aś ciasto z 500 gram mąki, to użyj całego ciasta).Rozsmarowała sosem pomidorowym dokładnie, nie omijając brzegów.I PRZYSZŁA KOLEJ NA DODATKIW czasie gdy ciasto sobie rośnie my dekorujemy.Pokrojoną szynkę moja młoda przyjaciółka Alicja rozłożyła na całej pizzy, na jednej położyła

Pasje Jolki
Śledzie z miodem 146

koncentratu pomidorowegoPrzygotowanie:Śledzie włożyć do większej miski i wymoczyć w wodzie, aby nie były za bardzo słone. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć do miękkości. Połączyć z koncentratem pomidorowym i miodem + troszeczkę wody. Gdy stwierdzimy, że śledzie są już 'gotowe' kroimy je na kawałki długość ok 3cm i układamy w miseczce lub półmisku

charlotte gotuje
Śniadanie zdrowe,pożywne,aromatyczne! 238

naczyń krwionośnych, reguluje procesy trawienne, obniża poziom cholesterolu we krwi. A ekologiczny koncentrat pomidorowy, bogaty w  niezbędny i polecany likopen, czyni Ketchup bez cukru BIO prawdziwie zdrowym, mocno pomidorowym i niezbędnym produktem w każdej kuchni. Całości dopełniła Musztarda łagodna BIO, która poza walorami smakowymi, dzięki zawartym w gorczycy związkom chemicznym, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i wspomaga trawienie

Z Kuchni Do Kuchni
Trochę zapomniany już smak gołąbków 219

mnie drobiowe)100 g białego ryżu1 średnią cebulkęprzyprawy: sól, cukier, czarny mielony pieprz, majeranekolej do smażeniaDo sosu:2 średnie marchewki2 cebule500 g pomidorowej passaty200 g dobrej jakości przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)przyprawy: sól, cukier, czarny mielony pieprz, słodką paprykę, zioła prowansalskieolej do smażeniaDodatkowo:świeże zioła do podania (u mnie natka pietruszki)Najpierw przygotowujemy sos (spokojnie można to zrobić dzień

Ratunku obiad
PRZEPYSZNA DOMOWA PIZZA (ciasto bezglutenowe i ciasto zwykłe) 209

wyjdzie bosko). Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypujemy mąką i wyrabiamy.Formujemy koło lub kwadrat i kładziemy na podsypanej mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!).Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, zostawiając margines (brzegi) bez.Najlepiej smakuje z przecierem własnoręcznie zrobionym (chcecie przepis?).Wykładamy składniki - lecimy na bogato! :)Posypujemy serem żółtym, startym. Dodajemy kleksy keczupu.PIECZENIE:Od 45 minut do 1 godziny

Wypisz Wymaluj
PIZZA ORIENTALNA (ciasto tradycyjne - chrupiące i ciasto owsiane bezglutenowe) 134

odchodzić od ręki. Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypujemy mąką i wyrabiamy.Formujemy koło lub kwadrat i kładziemy na podsypanej mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!).Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, zostawiając margines (brzegi) bez.Najlepiej smakuje z przecierem własnoręcznie zrobionym (chcecie przepis?).Wykładamy składniki - lecimy na bogato! :)Posypujemy serem żółtym, startym. Posypujemy prażonymi na suchej patelni pestkami.Dodajemy kleksy keczupu.PIECZENIE

Wypisz Wymaluj
Gołąbki tradycyjne 88

zrobić wcześniej i  doskonale smakuje odgrzewana.SKŁADNIKI 1 główka średniej kapusty3 woreczki ryżu1 kg mięsa z łopatkisól , pieprz , przyprawy2 cebule2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka śmietanypasta pomidorowa do sosukostka rosołowaWYKONANIEKapustę podgrzewamy w garnku i ściągamy liście, na liściach odcinamy zgrubienia . Ryż obgotowujemy dodając odrobinę soli. Do wystudzonego ryżu dodajemy uduszona na patelni cebulę oraz mięso doprawiamy(...)masę. Na liść kapusty kładziemy farsz zawijamy do środka i na zewnątrz.Układamy w naczyniu żaroodpornym pieczemy ok  1, 5 godz. w temperaturze 180 stopni .Przygotowujemy sos pomidorowy. W garnku zagotowujemy ok 1.5 litra wody dodajemy 1 kostkę rosołową. Oddzielnie w kubku rozprowadzamy mąkę ze śmietaną  dodajemy trochę wody żeby rozrzedzić. Wlewamy do wywaru . Gołąbki podjemy

W kuchennym oknie Ewy
PULPETY RYBNE ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM 184

odrobiną soli i pieprzu. Dobrze mieszamy, aż do dokładnego połączenia składników. Ręką zwilżoną w zimnej wodzie formujemy z masy klopsiki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy przecierem pomidorowym - ja miałam z kartonika Pudliszki z dodatkiem bazylii i oregano. Sosik delikatnie solimy i pieprzymy. Wkładamy do piekarnika i w 165st. zapiekamy ok pół godziny. Przed wyjęciem można pulpety

Walijskie Pichcenie