zupa pomidorowa - 17796 przepisów (strona:247/1187)

Gołąbki bez zawijania 272

wyrobiłam dokładnie ręką. Z gotowej masy uformowałam nieduże wałeczki, każdy obtoczyłam w mące i obsmażyłam z każdej strony. Przesmażone ułożyłam w głębokim woku, zalałam je bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę i pozostałą przesmażoną cebulkę. Dusiłam pod przykryciem ok 1,5 godziny. Pod koniec tylko odkryłam je i zredukowałam ilośc sosu. Gołąbki podałam z ziemniakami

Blondynka Gotuje
Domowy keczup w trzech wersjach 202

pomidorową papkę, warto włożyć trochę wysiłku, aby wytworzyć ją domowymi sposobami. Zapewniam Was, że domowy keczup jest o niebo lepszy od tego kupnego. Biorąc pod uwagę, że sezon pomidorowy mamy w pełni możecie wyprodukować naprawdę spory zapas, który starczy Wam do następnego lata i będzie podstawą najróżniejszych sosów, past i smarowideł. Do dzieła! Więcej

Okolice Palnika
Stromboli 173

Składniki Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki wody 2 łyżki oleju 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego mała cebula pomidor zielona papryka 7 plastrów salami 100g tartej mozzarelli 1 jajko łyżeczka sezamu oregano sól Przygotowanie 1. Drożdże rozmieszać w wodzie do całkowitego rozpuszczania. Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki(...)mocno ciastem wyrabiamy rękami do elastycznej i jednolitej konsystencji. Tak wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. 2. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na kształt prostokąta. Koncentrat pomidorowy rozrabiamy z dwoma łyżkami wody i smarujemy nim cały placek. Cebule obieramy, kroimy w piórka i rozkładamy tylko na środku pizzy. Pomidora kroimy w plastry, wyjmujemy pestki z pomidorów

zjem to blog kulinarny
Suszone pomidory w oleju 172

okazały się być tańsze, niż w poprzednim, więc zaszalałam :) Tym bardziej, że udało mi się trafić na ostatni tydzień dobrej dla nich (przynajmniej w naszym regionie) pogody. Zrobiłam masę pomidorowych zapraw i po raz pierwszy zdecydowałam się też zrobić suszone pomidory w oleju. Już nie mogę się doczekać, żeby przekonać się, jak będzie smakował mój debiut :) Składniki

Delicious Titbits
Cannelloni z mięsem mielonym 249

ząbki czosnku 1 łyżka bazyli suszonej pieprz, sól, 150-200 gr serka philadelfia 2-3 łyżki oliwy z oliwek 12 tub makaronu cannelloni *  kostka parmezanu Składniki na sos pomidorowy znajdziecie tutaj Wykonanie: Pieczarki kroimy w cienkie plastry, szatkujemy cebulę.  Na rozgrzanym oleju smażymy pieczarki i cebulkę- około 5 min. W międzyczasie zaczynamy robić sos pomidorowy- przepis na najlepszy(...)pomidorowy znajdziecie tutaj Gdy cebulka i pieczarki są już podsmażone dodajemy mięso mielone - smażymy doprawiając solą, pieprzem i bazylią - tak długo aż mięso przestanie być różowe. Gdy mięso jest gotowe przekładamy do miski. Dodajemy serek i mieszamy do całkowitego wchłonięcia philadelfi. Teraz będzie trochę zabawy :) Nasze tuby faszerujemy mięsem. Trochę naszego sosu wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na to układamy nasze

Smaki Edyty
Prosty sposób na gołąbki 149

pomidorowym na małym ogniu.  Składniki : główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Zobacz  cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
Domowy ketchup 153

zeszłym tygodniu miałam iście pomidorowy festiwal... Pomidorowa uczta na co dzień i zapasy na zimę... w tym roku przebogate. Szczegóły zdradzać będę systematycznie w najbliższych dniach, a ten tydzień zaczynam od propozycji przyrządzenia domowego ketchupu. Kompozycja jest unikalna, bo z żółtymi pomidorami, za którymi przepadamy, gdyż w smaku są podobne do malinowych. Według naszego zaufanego hodowcy pomidorów ludzie generalnie

Delicious Titbits
Makaron z sosem serowym 140

Składniki - 40 dag makaronu rurki - 1 opakowanie śmietany 18% ( ok. 200g ) - 150 ml sosu pomidorowego - 40 dag szynki - 30 dag sera - 2 łyżki oleju  - bazylia, oregano - sól, pieprz Wykonanie Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju. Oprószyć solą i pieprzem oraz oregano. Ser zetrzeć na tarce. Dodać do szynki i mieszać aż ser całkowicie się roztopi. Wlać śmietanę(...)oraz sos pomidorowy. Przyprawić bazylią. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Odcedzić podzielić na porcje i polać sosem Uwaga – sprawdzona rada 1)        w zależność od tego jak intensywny ma być aromat serowy możemy dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego lub zwykły ser zastąpić wędzonym  Życzę smacznego i zapraszam również

Świat Smaku
Calzone z salami i kukurydzą 168

Podzielić na 2 części, przykryć i odstawić ponownie na godzinę. Piekarnik nastawić na 250 stopni C. Oba kawałki ciasta rozwałkować na cienkie placki, połowę każdego z nich posmarować przecierem pomidorowym, zostawiając z brzegu około 1,5 cm. Na to nałożyć mozarellę, salami, kukurydzę i kilka gałązek tymianku pamiętając o wolnym brzegu. Złożyć ciasta na kształt pierogów i dobrze skleić

wyzwania kuchenne
Tego dania nie da się zepsuć 137

kostkę i gotowałam z kapustą, marchewką, zielem angielskim i liściem laurowym, do momentu aż kapusta zmięknie. W osobnym naczyniu podsmażyłam cebulę i kiełbasę. Dodałam do kapusty, którą doprawiłam koncentratem pomidorowym, przyprawami (sól, pieprz, majeranek). Całość pogotowałam jeszcze chwilę, aby smaki się ze sobą połączyły

bastalena
Z dalekich wypraw #2 "Po prostu weź dużo dobrego sera i jakieś ciasto" 267

smażenia Zaczęłam od smażenia papryki przez dłuższą chwilę. Dorzuciłam marchewkę, groszek, kukurydzę, doprawiłam przyprawami.  Zalałam bulionem i dusiłam pod przykryciem do miękkości warzyw. Całość zaprawiłam koncentratem pomidorowym i smażyłam chwilkę. Farsz wyłożyłam na upieczone chaczapuri.  A teraz leżę i kwiczę, bo takie dobre było

bastalena
Wojna polsko- ruska pod flagą biało- czerwoną 204

każdą z nich obsmażyłam na oliwie. Tortownicę wyłożyłam makaronowym ciastem, naddając go nieco więcej na boki. Spód musnęłam sosami. W środku ułożyłam mięsne kulki, które zalałam ponownie sosami (połowę pomidorowym, połowę beszamelowym). Wierzch skropiłam oliwą i całość zapiekłam pod folią przez 30min. w 180st. Pod koniec zdjęłam folię, oprószyłam serem i wstawiłam do piekarnika na resztę pieczenia. Przed podaniem

bastalena
Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe 197

Składniki: łyżka oliwy z oliwek duża cykoria 3 łyżki tartej bułki natka pietruszki 5 łyżek startego parmezanu 2 szklanki sosu pomidorowego 400 g pieczarek średniej wielkości 4 ząbki czosnku średnia cebula biała sól pieprz Przygotowanie: Zaczynam od cykorii. Z natury warzywo to ma goryczkę, której łatwo się pozbyć w 3 minuty! Tak: Połówki cykorii - musimy koniecznie usunąć delikatnie głąby(...)pokrojone pieczarki. Czekamy, aż woda odparuje. Dodajemy bułkę tartą i natkę posiekaną oraz parmezan. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowanym farszem napełniamy koszyczki cykoriowe, posypujemy jeszcze parmezanem. Sos pomidorowy: smażymy na oliwie cebulę i czosnek (2 ząbki czosnku, połowa cebuli) posiekane, dodajemy sos i doprowadzamy do wrzenia. Sos gotowy w mgnieniu oka. W naczyniu żaroodpornym dno polewamy grubą warstwą

Moja smaczna kuchnia
Smaki Turcji: papryka faszerowana 261

sól, pieprz i majeranek. Pomidory sparzyć wodą, zdjąć skórkę, zetrzeć na grubej tarce i poddusić w osobnym garnku ok. 5 minut. Następnie pomidory dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym. Połączyć składniki i poddusić jeszcze chwilę, aby sos zgęstniał. Przygotować papryki: usunąć rdzeń i gniazda nasienne, a następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym. Do masy mięsnej dodać ugotowany ryż, każdą

Gorący kąsek
Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią 166

kulinarnych. Jest to danie autorstwa Basi Ritz, która jak na Master Chefa przystało, miała doskonały pomysł. Danie   okazało się szczałem w dziesiątkę. Połączenie ciasta francuskiego, mięsa mielonego, sosu pomidorowego i dyni… idealne. Ja swoją tartę nieco zmodyfikowałam. Użyłam między innymi jednego ciasta francuskiego, nie dwóch, jal w oryginalnym przepisie. Jednak moim zdaniem lepiej wykorzystać dwie paczki, gdyż spód będzie(...)dyni (użyłam dyni z zalewy słodko-kwaśnej, dostępna w Lidlu) 2 łyżki oliwy 500 g mielonego mięsa (użyłam wieprzowej szynki) 1 łyżka  koncentratu pomidorowego 1,5 łyżki ziół prowansalskich 400 ml krojonych pomidorów około 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu Worhestershire świeżo zmielony pieprz 2 opakowania ciasta francuskiego

Mania Gotowania