tortownice 24 cm 1 szkl mąki pszennej 3/4 lub 1/2 ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 125 gr rozpuszczonego i ostudzonego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka jabłka, rabarbar lub inne owoce Kruszonka: 2 łyżki masła, 2,5 łyżki cukru, 3 łyżki mąki 1. Jeśli mamy rabarbar mrożony to odmrażamy go na sicie aby pozbawić go zbędnej wody. Jabłka obieramy
Gotowanie...to proste !łyżeczka proszku do pieczenia, - ½ łyżeczki sody oczyszczonej, - ¼ szklanki cukru (ok. 50g), - szklanka mleka 2% (ok.250 ml), - 3 łyżki oleju rzepakowego (ok.30g), - duże jajko (ok.60 g), - 2 łodygi rabarbaru (ok. 140g). Sposób przygotowania: 1. Mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. 2. Mieszamy jajko, mleko, olej . 3. Łączymy składniki suche z mokrymi. 4. Masę łączymy z pokrojonym w kostkę rabarbarem
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmoim życiu. Ten sernik po raz pierwszy upiekłam będąc na wakacjach w Polsce. Na sklepowej półce zobaczyłam nowość: czekoladę karmelową, i nie mogłam jej się oprzeć. Na targu kupiłam rabarbar, i stwierdziłam, że to będzie połączenie idealne. Nie pomyliłam się; słodki, kremowy, rozpływający się w ustach sernik i kwaskowy mus rabarbarowy, to naprawdę wyśmienity duet. Oczywiście, zdjęć nie zdążyłam zrobić(...)smak odtworzyć po powrocie do Danii (przezornie zaopatrzyłam się w kilka tabliczek bajecznie pysznej karmelowej czekolady i całą siłą woli powstrzymałam się przed zjedzeniem ich solo ); niestety, sezon na rabarbar się skończył. Na szczęście na swoją kolej czekają słoiczki wypełnione letnimi smakołykami, a wśród nich znajduje się również czerwona porzeczka. Aktualnie moim jedynym problemem jest zdecydowanie, która wersja sernika
Pożeraczka, czyli raz adobrzesiedząc przy wspólnym stole i z pewnością gotując coś z warzywem w roli głównej. Bohaterami książki jest 10 warzyw i niesamowicie zachwyca mnie fakt, iż warzywem otwierającym jest .... rabarbar! Kojarzony przez niemal wszystkich jako owoc wcale nim nie jest i fantastycznie, że Dominika postawiła go w książce na pierwszym miejscu pokazując w takich deserach, że trudno spać nie śniąc(...)rabarbarze! Nie da się ukryć, że od pierwszego do ostatniego przepisu to absolutnie moje smaki, a WARZYWO powinno znaleźć się na Waszych półkach jak najszybciej! Nie zapominajcie też o zbliżających się Świętach - WARZYWO pod choinką to po prostu obowiązek
KUCHARNIAwięc teraz śliwki, kiedy jest na nie sezon. Proponuję pyszne, kruche ciasto z tym pięknie fioletowym owocem . A jeśli smakuje Wam te kruche ciasto... możecie spróbować je zrobić z rabarbarem KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM Składniki: 0,5 - 1 kg śliwek węgierek 3 szklanki mąki 1,5 kostki masła 4 żółtka niecała szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
potrawyregionalneDziś Dzień Dziecka więc świętujemy ;-) U nas za oknami już piekna pogoda, więc podczas dzisiejszych harców kompot będzie idealny. Składniki; pół kg rabarbaru 3 litry wody 4 łyzki cukru 3 gwiazdki anyżu kilka listków mięty Rabarbar myjemy, kroimy na małe kawałki. Zalewamy woda i gotujemy około 20 min. Wczesniej dorzucamy anyż i cukier. Po ugotowaniu przecedzamy i podajemy
Radość kipiąca uśmiechem.Polecam! Składniki; 20 dag margaryny lub masła 15 dag cukru 5 jajek 25 dag mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyzki kakao 6 łyzek mleka 30 dag rabarbaru Białka należy oddzielic od żółtek i ubić na sztywna piane. Masło pokroić na kawałki i przełozyc do miski, dodac cukier i zółtka i utrzeć na jednolitą mase. Nastepnie dołozyc piane(...)wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodac kakao i mleko. Blache (ja uzyłam 23/35cm.) wyłozyc papierem do pieczenia. Najpierw wyłozyc jasne ciasto a na nie ciemne. Rabarbar umyc i pokroić na kawałki długości blachy i poukładać go na ciescie kakaowym w odstępach 1 cm. i lekko wcisnąć w ciasto. Piec około 40 min. w temp.160C
Radość kipiąca uśmiechem.dużo farszu do drożdżówek. Szybkie przełożenie na blachę i po 30 minutach deserek zagościł na stole :) Składniki : ok. szklanki ugotowanej kaszy gryczanej ok. dwóch szklanek aromatyzowanych jabłek z rabarbarem Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Kaszę wyłożyć na papier. Przygnieść łyżką do dna. Na wierzch wyłożyć jabłka z rabarbarem (razem z sokiem). Równo rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Weekendy w domu i ogrodziezdaniem tyle wystarczy ;-)) 300 ml letniego mleka 50 g roztopionego i ostudzonego masła 4 żółtka 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru Owocowy kisiel: 500 g rabarbaru 200 g truskawek 1 kisiel truskawkowy szczypta soli około 3/4 szkl cukru Przygotowanie: 1. Owocowy kisiel: Rabarbar i truskawki drobno pokroić. Owoce umieścić w garnuszku z dodatkiem soli
Nastoletnie WypiekanieTabule z truskawkami Przepis na 4 osoby Składniki 300 gram kaszy kuskus 100 ml soku pomarańczowego 1 łyżka miodu 200 gram truskawek 1 jabłko 1 łodyga rabarbaru Sok z 1 cytryny Kilka liści mięty Sposób wykonania Kaszę zalewamy gorącym sokiem pomarańczowym, w którym wcześniej rozpuszczono łyżkę miodu. Czekamy 3 minuty, aż kasza wchłonie sok. W tym czasie należy obrać(...)rabarbar i pokroić go w słupki. Następnie kroimy jabłko i skropić je sokiem z cytryny aby nie ciemniało. Truskawki dzielimy na pół, wszystkie składniki mieszamy z kaszą na koniec dodając posiekane liście mięty. Gotowe
Miód i pieprzinne przepisy na lody: Domowe lody ananasowe bez jajek Domowe lody ananasowe. Domowe lody bazyliowe bez jajek Sorbet truskawkowo-cytrynowy Sorbet truskawkowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Lody rabarbarowe z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody pomarańczowe Domowe lody gruszkowe Domowe lody żurawinowe Domowe lody wiśniowe Domowe lody morelowe Domowe lody porzeczkowe Domowe
Kulinarne przygody Gatitykoktajl arbuzowy Kompot porzeczkowy Lemoniada z kwiatami czarnego bzu Lemoniada imbirowa Koktajl truskawka-grejpfrut Lemoniada truskawkowa Lemoniada bazyliowa Kompot truskawkowy Lemoniada miętowa II Najprostsza lemoniada Lemoniada miętowa Kompot z rabarbaru Lemoniada z rabarbaru Lemoniada bazyliowa II Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 litr wody mineralnej 1/4 szklanki syropu bazyliowego limonka ew. kostki lodu listki bazylii Wykonanie: Do dzbanka
Kulinarne przygody GatityZrobiłam ten dżem w tym roku po raz pierwszy i jestem nim zachwycona. Połączenie truskawek i rabarbaru jest rewelacyjne. Moja rodzina nie przepada za tym warzywem ale w dżemie dają radę. Rabarbar nadaje mu wyrazistości i kwaskowatego smaku. Proporcje mogą być dowolne. Ja dałam pół na pół. Czytaj więcej
Wiem co jemDziś mam dla Was pyszne i proste ciasto. Truskawki, rabarbar ale możecie użyć innych owoców. Na pewno też będzie smacznie. Choć na dworze upał to coś słodkiego jednak by się zjadło. I korzystając z tego, że mam jeszcze trochę rabarbaru i kupiłam truskawki wyszło ciacho właśnie takie. Oczywiście uda się każdemu nawet początkującej pani domu. Więc do dzieła i pieczemy
Ewa w kuchnikońca dnia 26.07.2015 1. Bajderka 2. Blok czekoladowy 3. Blok czekoladowy 2 4. Blok czekoladowy studencki 5. Chatka Baby Jagi/ Chatka Puchatka 6. Ciastka Amerykanki 7. Ciasto drożdżowe z rabarbarem 8. Ciasto na kwaśnym mleku 9. Ciasto wuzetka 10. Galareta z kurczakiem 11. Galaretka z jabłek z bitą śmietaną 12. Jabłuszka pod pierzynką 13. Kluski śląskie 14. Kokosanki 15. Kompot(...)rabarbaru 16. Kotlety mielone z kapustą 17. Makaron z jajkiem 18. Makaron z sosem 19. Mazurskie Farszynki 20. Mielone z ryżem, marchewką i groszkiem 21. Polędwiczki wieprzowe z cebulką 22. Ryż z jabłkami 23. Smak z dzieciństwa czyli "Gołąbki z grzybami" 24. Torcik Wuzetka 25. Tradycyjny krupnik staropolski 26. Truskawki zapiekane w koglu moglu 27. Wuzetka rodem z PRLu
Tradycyjna Kuchnia