z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:151/231)

Konfitura rabarbarowo-bananowa 159

się w przygotowywaniu przetworów na zimę:) Jedna rzecz jaką zmienię następnym razem to ilość cukru. Na 1 kg owoców 1 kg cukru to stanowczo za dużo. Składniki: 500 g rabarbaru 500 g bananów 1 kg cukru sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Rabarbar myję, suszę i kroję w kilku centymetrowe kawałki. Banany obieram zw skóry i łamię na kawałki. Wszystko razem

Ciasteczkowy Potwór
Domowy kisiel rabarbarowy z kokosową śmietanką i princessą 85

Dzisiaj mam dla Was przepis na domowy kisiel rabarbarowy z kokosową śmietanką i princessą. Miłego weekendu :) składniki na 3 większe porcje 300 g rabarbaru 2 jabłka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w połowie szklanki zimnej wody 400 g śmietanki kremówki 30 % + zagęstnik fix do śmietanki 4 łyżki mleka kokosowego 4 łyżki cukru pudru 2 duże princessy kokosowe(...)Rabarbar oraz jabłka obieramy i kroimy na kawałeczki. Do garnka na samo dno nalewamy troszkę wody i wrzucamy owoce, dodajemy cukier i gotujemy do momentu, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w połowie szklanki zimnej wody i wszystko razem gotujemy przez ok. 3 minuty cały czas mieszając. Śmietanę ubijamy dodając mleczko kokosowe oraz cukier. Ciepły kisiel wlewamy

noteskulinarnyfiga
Kalendarz owoców i warzyw - podział na pory roku 190

połowa czerwca) Jagoda czarna- (I połowa czerwca) Malina- (I połowa czerwca) Morele- (I połowa czerwca) Nektarynki- (I połowa czerwca) Pomarańcze-  importowane z Ameryki Południowej (maj, I połowa czerwca) Rabarbar- (kwiecień, maj, I połowa czerwca) Truskawki- (I połowa czerwca) Wiśnie- (I połowa czerwca) Lato: Agrest- (lipiec sierpień) Arbuz- (II połowa lipca, sierpień) Aronia- (lipiec, sierpień) Brzoskwinia- (II połowa lipca, sierpień(...)połowa czerwca, lipiec) Nektarynki- (II połowa czerwca, lipiec, sierpień) Porzeczki- (II połowa czerwca, lipiec, sierpień) Pomarańcze- importowane z Ameryki Południowej (II połowa czerwca, lipiec, sierpień) Pigwa- (I połowa września) Rabarbar- (II połowa czerwca) Róża- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Śliwki- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Truskawki- (II połowa czerwca) późna odmiana (I połowa września) Winogrona

Krakowskie smaki Ani
Ciasto przekładane galaretką z gruszkowo-rabarbarowego musu 202

Składniki (mała forma) : Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki wody 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki Galaretka: 1 pęczek rabarbaru 4-5 gruszek 6 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku lukier Sposób przygotowania: 1. Jajka utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać wodę, mąkę i proszek. 2. Gotową masę wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną(...)kaszą manną. 3. Piec w temp 180 t. C ( najlepiej do wyrośnięcia na funkcji " dół " a następnie " góra-dół " ) 4. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia. 5.Gruszki i rabarbar obrać i podzielić na mniejsze kawałki. Dodać pół szklanki wody i gotować do momentu uzyskania musu.Wystudzić. 6.Żelatynę rozpuścić, dodać do musu. 7. Biszkopt przekroić na 2 części. Na 1 wylać

A Ty Smakuj Mnie
Szybko-wolno. Maj, pizza i szparagi. 157

Zasypiam z myślami wędrującymi już po porannym targu.  Koszyk zapełnia się ... za szybko.  Jadę po botwinkę, jednak gdy docieram na miejsce, ręce same sięgają już po rabarbar i strzępiaste pęczki koperku. Szukam miejsca na kształtną główkę młodej kapusty. Z dziecięcą łapczywością ulegam pokusie nabrzmiałych czerwonością truskawek.  Na ostatnim stoisku przypominam sobie o botwince, a to wszystko dlatego(...)miejscu. Nie wiem jeszcze co z nich ugotuję.  Nie mam pojęcia co zrobię z kapustą, do czego będę chciała posiekać koperek i w jakim cieście tym razem wyląduje rabarbar.  W majowym gotowaniu najbardziej lubię wolność i prostotę. "Nauczyłam się, że prostota daje swobodę, gdy w kuchni już nie odmierzamy, tylko po prostu gotujemy. Wszystkim kucharkom wiadomo, że najlepszymi

KUCHARNIA
Dietetyczne babeczki na słodko z mikrofali 223

mąki kukurydzianej 1 łyżka otrąb owsianych 4 łyżki serka homogenizowanego naturalnego 2 łyżeczki jogurtu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki słodzika 1 łyżeczka kakao 8 łyżeczek dżemu z rabarbaru zrobionego według tego przepisu Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na około 5 minut. Następnie wkładamy do niewielkich szklanych pojemników (ja  piekę babeczki  w  małych filiżankach do kawy(...)minuty na najwyższą moc. Sprawdzamy patyczkiem czy są już gotowe. Natychmiast wyjmujemy z filiżanek  i odkładamy na kratkę do ostudzenia. Babeczki można posmarować łyżeczką dżemu z rabarbaru

Humanistka w kuchni
Drożdżówki i rogaliki 246

Rogaliki z dodatkiem ziemniaków Jagodzianki na twarożku Bułeczki z rabarbarem Rogale marcińskie Drożdżówki odrywane z borówkami Jagodzianki na oleju Jagodzianki Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Ala piecze i gotuje
RABARBAROWO - JABŁKOWE DROŻDŻÓWKI DOMOWE 95

szklanki mąki (użyłam tortowej) 200 ml mleka 50 g miękkiego masła 20 g świeżych drożdży 2 żółtka 1/4 szklanki cukru szczypta soli  1 jabłko 8 lasek rabarbaru 3 łyżki cukru trzcinowego A jak to zrobić: Z drożdży, kilku łyżek ciepłego mleka, łyżeczki cukru i połowy szklanki mąki należy zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce, nakryć ściereczką i odczekać(...)minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Rabarbar obrać ze skóry i pokroić w kostkę, tak samo przygotować jabłko. Owoce przełożyć na patelnię posypać cukrem i smażyć, aż owoce zmiękną i zrobi się dżem z dużymi kawałkami owoców. Wyrośnięty zaczyn łączymy z resztą składników, wyrabiamy, odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 30 minut. Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, wykładamy

Kuchnia w opałach
Drożdżówki z budyniem, dżemem porzeczkowym i imbirową kruszonką 162

Kolejny przepis który musiałam przetestować na moim blogu. Przepis pochodzi z bloga "moje wypieki", jednak w oryginalnym przepisie użyty jest karmelizowany rabarbar, ja natomiast z braku rabarbaru użyłam dżemu z czarnej porzeczki który ostatnio robiłam. Najważniejsze w nadzieniu tych drożdżówek jest zachowanie równowagi pomiędzy słodkim, kwaśnym i prawie niewyczuwalną pikantną nutą jaką daje imbir. Dla ułatwienia można użyć gotowego budyniu

IMPRESJA SMAKU
Dżem truskawkowo - rabarbarowy 166

Kolejny dżemik, który bardzo lubimy mieć w naszej  spiżarni.Składniki:-1,5 kg truskawek-1 kg rabarbaru-1,25 kg cukru   Rabarbar oczyszczamy ze skórki i kroimy na kawałki.   Zasypujemy szklanką cukru a kiedy puści sok wstawiamy na niewielki ogień i gotujemy.   Dodajemy oczyszczone truskawki.   Dosypujemy resztę cukru.   Gotujemy

Maminek kulinarny
Słodkie maleństwa na jeden kęs 169

pojemniku, w temperaturze pokojowej.Smacznego!Przede mną całe długie, przyjemne popołudnie. C. w domu, ale planów wyjazdowych na dzisiaj nie ma, więc chyba udam się do kuchni w celu przetworzenia rabarbaru. Bo, moi drodzy, kupiłam rabarbar! I to nie byle jaki, ale jędrny i zgrabny, w pełni sił. Nie mogłam się oprzeć... Dżem, krem, ciasto, deser...? Zdecydowanie trzeba się głębiej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
na upały mało słodki zaciągnięty kisielem kompot rabarbarowy z bazylią... 158

Składniki: rabarbar 1 kg, woda 5 litrów, cukier 2 szklanki, bazylia świeża - ile potrzeba, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki i wsypać do garnka zalać wodą, wsypać cukier i po zagotowaniu na średnim ogniu gotować z 5 minut kisiel wiśniowy wymieszać w 3/4 szklanki wody, wlać do kompotu i mieszając doprowadzić do wrzenia i wyłączyć gotowanie

W Mojej Kuchni Lubię
kakaowiec rabarbarowy ze śmietana galaretkową... 144

Składniki: jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 3,2% 1 szklanka, kakao 4 łyżki, mąka pszenna 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, rabarbar 1/2 kg, śmietana kremowa 30% 250 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, cukier 1 szklanka olej, jajka, mleko, cukier dobrze roztrzepać rózgą i wsypać kakao, mąkę, proszek i "byle jak" wymieszać - nie za długo(...)płaskiej formy silikonowej 22cm przełożyć ciasto i dodać pokrojony, obrany rabarbar ciasto piec w 200C około 35 - 40 minut i zostawić w formie do wystudzenia śmietanę zimną 30% ubić na sztywno i połowę śmietany nanieść na jeden przekrojony blat ciasta i przykryć drugim galaretkę wymieszać w 1/2 szklanki gorącej wody i wystudzić - wlać do reszty bitej śmietany i nanieść

W Mojej Kuchni Lubię
rabarbarowo-papierówkowy kompot.... 106

Składniki: rabarbar 1 kg, jabłka 8 sztuk, woda 6 litrów, cukier 2 szklanki, goździk 4 sztuki jabłka papierówki opłukać, usunąć gniazda nasienne i pokroić je ósemki rabarbar opłukać obrać i pokroić na 1 cm kostki wszystko zalać wodą, wsypać cukier, goździki i po zagotowaniu gotować z 5 minut na średnim ogniu kompot jest mało słodki i gasi pragnienie w upały

W Mojej Kuchni Lubię