proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka wanilii w proszku, 3 marchewki, 1 banan, 7 daktyli (moczonych przez kilka godzin w wodzie), 1 laska rabarbaru, pół szklanki wody, łyżka rodzynek (opcjonalnie). Przygotowanie: Marchewki gotujemy do miękkości, miksujemy z bananem i daktylami na gładką masę. Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Następnie łączymy z puree(...)marchewek, banana i daktyli. Laskę rabarbaru kroimy w kosteczkę. Dodajemy wraz z rodzynkami do masy. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 50-60 min. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Puszysta drożdżówka z rabarbarem. Nie przesłodzona idealna ze szklanką mleka Składniki: 4 jajka 5dag drożdży 0,5 kilograma mąki 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1 szklanka ciepłego mleka Opcjonalnie(...)sezonowe owoce u mnie rabarbar Kruszonka: 0,5 kostki masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki U mnie foremka 35x12 Wykonanie: Wcześniej zrobić zaczyn z mleka, 2 łyżek cukru oraz 3 łyżek mąki i drożdży, pozostawić na 15 minut. W między czasie zmiksować jajka z cukrem, dodając olej. Do miski wsypać pozostałą mąkę , wlać ubite
W garach u GosiMOŻE TAK KOMPOCIK? SKŁADNIKI: Ok 8 łodyg rabarbaru 3 jabłka 3 litry wody 4 łyżki miodu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do garnka wlewam ok 3 litry wody. Rabarbar i jabłka myję dokładnie a następnie kroję na kawałki. Wrzucam do wody. Gotuję aż wszystko będzie miękkie ok 20 minut. Następnie wlewam miód i dodaję dwie łyżeczki cynamonu. Kompot przecedzam. Podaję
Gotowanie Patkiwasabi Składniki – 2 porcje: Pstrąg wędzony – 2 filety Składniki – szparagi w maślanej emulsji: Szparagi zielone – ½ pęczka Wywar jarzynowy – 1 chochelka Masło – 50g Składniki – warzywa w gastriku: Ogórek – ½ sztuki Rabarbar – 1 łodyga Cukier – ½ szklanki Ocet np. jabłkowy – ½ szklanki Składniki - galaretka z wasabi: Jogurt naturalny (gęsty) – 200g Ogórek zielony – ½ sztuki Wasabi – ½ łyżeczki Żelatyna lub agar – 1 łyżeczka Składniki – grzanki: Chałka – kilka kromek(...)parmezanu: Parmezan – ½ szklanki potartego Wykonanie – warzywa w gastriku: W garnku gotujemy ocet z cukrem, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy do tej zalewy pokrojone w kostkę ogórki i rabarbar. Pozostawiamy w marynacie na około 1 godzinę, a następnie odsączamy na sitku. Wykonanie – galaretka z wasabi: Jogurt naturalny miksujemy z ogórkiem i wasabi. Doprawiamy do smaku (musi być orzeźwiające z wyczuwalnym
Kuchnia Bon Appetitsztuki Mleko – 1 szklanka Sól, pieprz Składniki – knedel: Mąka pszenna – 500g Drożdże – 20g Cukier – szczypta Sól – 1 łyżeczka Oliwa – 1 łyżka Woda Składniki – pieczone warzywa: Młode marchewki – 5 sztuk Rabarbar – 2 łodygi Pasta sezamowa tahini – 1 łyżka Miód – 1 łyżka Oliwa z oliwek – 1 łyżka Dodatkowo: Pistacje – 1 szklanka Wykonanie – poliki: Warzywa obieramy i kroimy w grube plastry. Na patelni(...)naczynia do gotowania na parze. Knedla gotujemy na parze przez około 20-25 minut. Wykonanie – pieczone warzywa: Pastę sezamową mieszamy z miodem i oliwą z oliwek. Umytą marchewkę i rabarbar mieszamy z sosem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Poliki wołowe podajemy z knedlem na puree z pietruszki, dekorujemy warzywami, posypujemy posiekanymi pistacjami
Kuchnia Bon Appetitdrożdżowe - tzw, KLASYK! Składniki; 50 dag mąki pszennej 30 g drożdży 150 ml mleka 8 dag cukru 10 dag masła 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 50 dag rabarbaru 50 dag truskawek Kruszonka; 10 dag masła 10 dag cukru ok. 20 dag maki pszennej opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie; Mąkę przesiewamy do miski, robiąc w niej zagłębienie. Podgrzewamy mleko wlewamy(...)cukru, jajka, cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na około pół godziny aby wyrosło. W tym czasie foremkę 25x35 wykładamy papierem do pieczenia. Owoce myjemy , następnie odsączamy z wody. Rabarbar kroimy w kostkę a truskawki jeśli są duże na pół. Gdy ciasto wyrośnie należy je ponownie zagnieść a następnie rozwałkować i wyłożyć nim foremkę. Nakłuć widelcem i ułożyć
Radość kipiąca uśmiechem.sztuk SKŁADNIKI: ciasto 250 ml mleka 500 g mąki pszennej tortowej 50 g świeżych drożdży 70 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 70 g masła nadzienie 150 g rabarbaru 50 g powideł śliwkowych 3 łyżki masła 50 g cukru WYKONANIE: Mleko podgrzać. Odlać pół szklanki letniego mleka, dodać dwie łyżki mąki, pokruszone drożdże oraz łyżkę cukru i wymieszać. Odstawić(...)roztopić, schłodzić do temperatury pokojowej i dodać do ciasta. Wyrabiać około 5 minut aż ciasto przestanie się kleić. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, do ciepłego miejsca pod ściereczką. Rabarbar umyć, usunąć łydko i drobno pokroić. Rozgrzać masło, smażyć przez około 10 minut. Dodać cukier oraz powidła śliwkowe i smażyć jeszcze około 10 – 15 minut. Ciasto podzielić na równe części
Ania i Marcin gotująmożliwe i pysznie <3 Składniki 500 g polędwicy z dorsza 2 ząbki czosnku 50 g masła cytryna 100 g kaszy bulgur (1 łyżka masła) 300 g rabarbaru 2 łyżki jagód goji 250 ml białego wytrawnego wina sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Polędwicę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą i pieprzem(...)czasie przygotowujemy kaszę bulgur i sos. Kaszę przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Do smaku doprawiamy solą, mieszamy z roztopionym masłem. Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy winem i razem z jagodami gotujemy przez 10 min. Następnie zestawiamy z ognia, lekko studzimy i miksujemy na gładko. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Podgrzewamy cały czas mieszając. Rybę podajemy
R'n'G Kitchensernik ) 300 g śmietanki kremówki 36% 1 i 1/2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru , taki na 500 ml 80 g cukru jeżyny 200 g ( w oryginalnym przepisie 1200 g rabarbaru) Kruszonka: 130 g cukru 150 g masła 200 g mąki pszennej Wykonanie kruszonki: Mąkę wymieszać z cukrem i dodać posiekane masło Następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka(...)minut, aż góra się lekko przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Podawać pokrojone na spore prostokąty. przepis stąd Moje uwagi : Przepis zmodyfikowałam i zamiast rabarbaru dałam jeżyny. Te 20 dag było za mało, ale tylko tyle zebrałam z krzaka jeżynowego :( domownicy zdecydowali by następnym razem dać ich więcej. Na blaszkę o wymiarach jak w podanym przepisie
Proste Potrawymąki pełnoziarnistej pszennej (gdańskie młyny jasna) 30gram świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1/4 kostki masła (50-75gram) pół słoiczka konfitur truskawkowych (u mnie konfitury bananowo-truskawkowe) 2 laski rabarbaru szczypta soli łyżeczka esencji waniliowej kruszonka: 2 łyżki masła 2łyżki cukru 4łyżki mąki Wykonanie: 1. Zrób zaczyn z 1łyżki mąki, 1łyżki cukru ,drożdży i 3łyżek ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia(...)dłoni i stanie się sprężyste. (ok 5-10 minut) 5. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pamiętaj o przykryciu misy z ciastem ściereczką bawełnianą. 6. W tym czasie umyj rabarbar (obierz jeśli łodygi są grube), pokrój, przygotuj konfitury. 7. Do miseczki dodaj składniki na kruszonkę i ugnieć ciasto: rozgnieć palcami masło z cukrem i mąką. 8. Wyrośnięte ciasto podziel
Fiolka w kuchniwypiłam ze smakiem i żałowałam, że nie miałam więcej świeżej pokrzywy ;) Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 i 1/2 szklanki świeżych liści pokrzywy 1 łodyga rabarbaru 250 - 300 ml wody 2 łyżeczki miodu 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Rabarbar obieramy i kroimy w plastry, gotujemy parę minut w wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy pozostałe składniki
Quinoa Raz!nią rozprawić. Oczywiście tylko do pierwszego kęsa ;) Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 1/2 główki sałaty 3 garście roszponki 3 garście bratków 100 gram sera lor 1 łodyga rabarbaru sok z połowy cytryny 2-3 łyżki oleju makowego świeża bazylia i mięta tajska (lub inna) Wykonanie: Sałatę rwiemy na kawałki i wrzucamy do miski razem z roszponką, posypujemy(...)czerwoną quinoą, pokrojonym w kostkę serem, plasterkami rabarbaru, bratkami i ziołami, polewamy wszystko dressingiem z oleju zmieszanego z sokiem z cytryny i podziwiamy, a jak już się pozachwycamy to zjadamy ze smakiem
Quinoa Raz!Kompociku? Składniki: 1 jabłko 2-3 łodygi rabarbaru otarta skórka z cytryny mięta 1 litr wody 2-3 łyżki cukru Wykonanie: 1. W garnku zagotuj wodę z cukrem. 2. Dodaj pokrojone na kawałki (3-5cm) łodygi rabarbaru. (Jeśli łodygi są grube - ściągnij z nich skórkę) i obrane, pokrojone na ćwiartki, pozbawione pestek jabłko. 4. Gotuj kompot wolno przez
Fiolka w kuchniszparagi Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Makaron "3 sery" Zupa pomidorowa z serowymi grzankami Słodkości: Ciastka francuskie z serkiem i truskawkami Chrupiące bułeczki na truskawkach Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką Ciasteczka owsiane z bakaliami Cytrynowe ciasteczka owsiane Przekąski: Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Inne: Kompot z truskawek i rabarbaru Dżem truskawkowy z wanilią
Cooking MonsterDobry kompot na letnie upały. Składniki: • 1 szklanka czarnej porzeczki • 2 laki rabarbaru • ok 3 l wody • 3 łyżki miodu lipowego Sposób przygotowania: 1. Rabarbar pokroić w paski. Dodać czarną porzeczkę i wlać wodę. Ugotować kompot. Wszystko razem zmiksować blenderem i przelać przez sito. 2. Gdy kompot troszkę przestygnie, posłodzić miodem. Ilość miodu lepiej dać
W królestwie smaków Beaty