z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:146/231)

Smoothie z rabarbarem! 221

Słodko - kwaśne orzeźwienie! Smoothie z rabarbarem! SKŁADNIKI: - sok pomarańczowy - rabarbar - truskawki - banan W/w zmiksuj! Już -Gotowe

SMYKWKUCHNI
Ciasto z rabarbarem 96

Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego 500g rabarbaru cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Białka ubij na sztywną pianę,dodając stopniowo cukier, a potem żółtka. Dodaj olej i zmiksuj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy i wszystko wymieszaj.Przelej ciasto(...)formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.Na wierzch ułóż pokrojony rabarbar. Piecz przez godzinę w 170°C z termoobiegiem.Wystudź ciasto i posyp je z  wierzchu cukrem pudrem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Topielec z rabarbarem 156

dobrze mieć sąsiadkę, która da Ci rabarbar prosto z działki. A skoro rabarbar w domu to nie mogło obyć się bez ciasta drożdżowego z nim. Ja uwielbiam takie ciasto jak jest jeszcze ciepłe. Akurat mamy sezon rabarbarowy, więc warto wykorzystać go i zrobić co tylko się da. Pewnie niektórzy się zastanawiają skąd ta nazwa ? A stąd, że ciasto wkładamy

Ewa w kuchni
Drożdżowe ciasto rabarbarowe z kruszonką 157

swojej Mamy :D SKŁADNIKI ciasto: 3 jajek 2,5 szklanki mąki pół szklanki cukru 50g drożdży pół szklanki oleju pół szklanki mleka 1 cukier waniliowy szczypta soli 4 laski rabarbaru kruszonka:  2 łyżki mąki, 1 łyżka cukru, 1 łyżki masła Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i pozostawić na 3 godziny (nie mieszać, nie dotykać(...)postoju ciasta należy wykonać kruszonkę. Do przesianej mąki z cukrem dodać miękkie masło. Wszystko dobrze ugnieść i pozostawić w lodówce. Po odczekaniu tych długich 3 godzin delikatnie zmiksować, dodać rabarbar. Po 5 minutach umieścić w foremce, a na to rozkruszyć ciasto kruszonkowe.   Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Przecudny zapach wydobywa się z piekarnika...ahhhhhhh

MarciochaKucharzy
Steki z letnim sosem rabarbarowym 158

Przed grillowanie steki wyjąć z lodówki i odstawić na pół godziny do osiągnięcia temperatury pokojowej. Steki grillować do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia. Sos rabarbarowy Składniki: 2 szklanki grubo posiekanego rabarbaru sok i skórka z jednej pomarańczy ¼ szklanki syropu klonowego ½ szklanki cukru 1 łyżeczka świeżo startego imbiru Przygotowanie: W rondelku połączyć wszystkie składniki i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować(...)niskiej temperaturze aż rabarbar zmięknie a sos zacznie gęstnieć. Ostudzić sos i podawać ze stekami lub ulubionym deserem lub lodami. Zobacz nasz poradnik grillowania steków . Steki z letnim sosem rabarbarowym is a post from: naRuszcie.pl The post Steki z letnim sosem rabarbarowym appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Konfitura rabarbarowo-bananowa 182

się w przygotowywaniu przetworów na zimę:) Jedna rzecz jaką zmienię następnym razem to ilość cukru. Na 1 kg owoców 1 kg cukru to stanowczo za dużo. Składniki: 500 g rabarbaru 500 g bananów 1 kg cukru sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Rabarbar myję, suszę i kroję w kilku centymetrowe kawałki. Banany obieram zw skóry i łamię na kawałki. Wszystko razem

Ciasteczkowy Potwór
Domowy kisiel rabarbarowy z kokosową śmietanką i princessą 111

Dzisiaj mam dla Was przepis na domowy kisiel rabarbarowy z kokosową śmietanką i princessą. Miłego weekendu :) składniki na 3 większe porcje 300 g rabarbaru 2 jabłka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w połowie szklanki zimnej wody 400 g śmietanki kremówki 30 % + zagęstnik fix do śmietanki 4 łyżki mleka kokosowego 4 łyżki cukru pudru 2 duże princessy kokosowe(...)Rabarbar oraz jabłka obieramy i kroimy na kawałeczki. Do garnka na samo dno nalewamy troszkę wody i wrzucamy owoce, dodajemy cukier i gotujemy do momentu, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w połowie szklanki zimnej wody i wszystko razem gotujemy przez ok. 3 minuty cały czas mieszając. Śmietanę ubijamy dodając mleczko kokosowe oraz cukier. Ciepły kisiel wlewamy

noteskulinarnyfiga
Kalendarz owoców i warzyw - podział na pory roku 215

połowa czerwca) Jagoda czarna- (I połowa czerwca) Malina- (I połowa czerwca) Morele- (I połowa czerwca) Nektarynki- (I połowa czerwca) Pomarańcze-  importowane z Ameryki Południowej (maj, I połowa czerwca) Rabarbar- (kwiecień, maj, I połowa czerwca) Truskawki- (I połowa czerwca) Wiśnie- (I połowa czerwca) Lato: Agrest- (lipiec sierpień) Arbuz- (II połowa lipca, sierpień) Aronia- (lipiec, sierpień) Brzoskwinia- (II połowa lipca, sierpień(...)połowa czerwca, lipiec) Nektarynki- (II połowa czerwca, lipiec, sierpień) Porzeczki- (II połowa czerwca, lipiec, sierpień) Pomarańcze- importowane z Ameryki Południowej (II połowa czerwca, lipiec, sierpień) Pigwa- (I połowa września) Rabarbar- (II połowa czerwca) Róża- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Śliwki- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Truskawki- (II połowa czerwca) późna odmiana (I połowa września) Winogrona

Krakowskie smaki Ani
Ciasto przekładane galaretką z gruszkowo-rabarbarowego musu 226

Składniki (mała forma) : Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki wody 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki Galaretka: 1 pęczek rabarbaru 4-5 gruszek 6 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku lukier Sposób przygotowania: 1. Jajka utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać wodę, mąkę i proszek. 2. Gotową masę wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną(...)kaszą manną. 3. Piec w temp 180 t. C ( najlepiej do wyrośnięcia na funkcji " dół " a następnie " góra-dół " ) 4. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia. 5.Gruszki i rabarbar obrać i podzielić na mniejsze kawałki. Dodać pół szklanki wody i gotować do momentu uzyskania musu.Wystudzić. 6.Żelatynę rozpuścić, dodać do musu. 7. Biszkopt przekroić na 2 części. Na 1 wylać

A Ty Smakuj Mnie
Szybko-wolno. Maj, pizza i szparagi. 179

Zasypiam z myślami wędrującymi już po porannym targu.  Koszyk zapełnia się ... za szybko.  Jadę po botwinkę, jednak gdy docieram na miejsce, ręce same sięgają już po rabarbar i strzępiaste pęczki koperku. Szukam miejsca na kształtną główkę młodej kapusty. Z dziecięcą łapczywością ulegam pokusie nabrzmiałych czerwonością truskawek.  Na ostatnim stoisku przypominam sobie o botwince, a to wszystko dlatego(...)miejscu. Nie wiem jeszcze co z nich ugotuję.  Nie mam pojęcia co zrobię z kapustą, do czego będę chciała posiekać koperek i w jakim cieście tym razem wyląduje rabarbar.  W majowym gotowaniu najbardziej lubię wolność i prostotę. "Nauczyłam się, że prostota daje swobodę, gdy w kuchni już nie odmierzamy, tylko po prostu gotujemy. Wszystkim kucharkom wiadomo, że najlepszymi

KUCHARNIA
Dietetyczne babeczki na słodko z mikrofali 243

mąki kukurydzianej 1 łyżka otrąb owsianych 4 łyżki serka homogenizowanego naturalnego 2 łyżeczki jogurtu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki słodzika 1 łyżeczka kakao 8 łyżeczek dżemu z rabarbaru zrobionego według tego przepisu Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na około 5 minut. Następnie wkładamy do niewielkich szklanych pojemników (ja  piekę babeczki  w  małych filiżankach do kawy(...)minuty na najwyższą moc. Sprawdzamy patyczkiem czy są już gotowe. Natychmiast wyjmujemy z filiżanek  i odkładamy na kratkę do ostudzenia. Babeczki można posmarować łyżeczką dżemu z rabarbaru

Humanistka w kuchni
Drożdżówki i rogaliki 268

Rogaliki z dodatkiem ziemniaków Jagodzianki na twarożku Bułeczki z rabarbarem Rogale marcińskie Drożdżówki odrywane z borówkami Jagodzianki na oleju Jagodzianki Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Ala piecze i gotuje
RABARBAROWO - JABŁKOWE DROŻDŻÓWKI DOMOWE 116

szklanki mąki (użyłam tortowej) 200 ml mleka 50 g miękkiego masła 20 g świeżych drożdży 2 żółtka 1/4 szklanki cukru szczypta soli  1 jabłko 8 lasek rabarbaru 3 łyżki cukru trzcinowego A jak to zrobić: Z drożdży, kilku łyżek ciepłego mleka, łyżeczki cukru i połowy szklanki mąki należy zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce, nakryć ściereczką i odczekać(...)minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Rabarbar obrać ze skóry i pokroić w kostkę, tak samo przygotować jabłko. Owoce przełożyć na patelnię posypać cukrem i smażyć, aż owoce zmiękną i zrobi się dżem z dużymi kawałkami owoców. Wyrośnięty zaczyn łączymy z resztą składników, wyrabiamy, odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 30 minut. Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, wykładamy

Kuchnia w opałach
Drożdżówki z budyniem, dżemem porzeczkowym i imbirową kruszonką 189

Kolejny przepis który musiałam przetestować na moim blogu. Przepis pochodzi z bloga "moje wypieki", jednak w oryginalnym przepisie użyty jest karmelizowany rabarbar, ja natomiast z braku rabarbaru użyłam dżemu z czarnej porzeczki który ostatnio robiłam. Najważniejsze w nadzieniu tych drożdżówek jest zachowanie równowagi pomiędzy słodkim, kwaśnym i prawie niewyczuwalną pikantną nutą jaką daje imbir. Dla ułatwienia można użyć gotowego budyniu

IMPRESJA SMAKU

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję