Sery smażone można przygotować w formie naturalnej, bez dodatków oraz z dodatkami np. z kminkiem. Tym razem przygotowałam ser smażony z suszonymi pomidorami z czosnkiem i
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięświątecznym stole nie może u nas zabraknąć pieczonych mięs. Wolimy takie domowe wyroby niż kupne wędliny. Upieczony, pyszny soczysty schab jest żelazną pozycją menu w okresie świąt, ale nie tylko ! Doskonale smakuje z dodatkiem dobrze doprawionej ćwikły czy sałatkami. Można go używać do kanapek albo pokroić i zalać galaretą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaJeżeli jesteście zwolennikami domowych mieszanek przypraw jak i wyrobów to zachęcam do przyrządzenia jarzynki, tzw. wegety. Poniższa przyprawa będzie idealna jako dodatek do zup, sosów lub alternatywa do przygotowania domowego bulionu warzywnego. Domową wegetę należy przechowywać w chłodnym miejscu. Nie wymaga pasteryzacji, ponieważ zawiera bardzo dużą ilość soli. Składniki na 9 mniejszych słoiczków: 1 szklanka soli morskiej gruboziarnistej
UgotowaćTwaróg domowy Wiele razy słyszałem teorie głoszącą, że twaróg można zrobić tylko z mleka surowego, nie poddawanego pasteryzacji , nie do końca można się z tym zgodzić. Niewątpliwie świeże mleko wiadomego pochodzenia, jest najbardziej wartościowym surowcem do uzyskania twarogów, masła, serów podpuszczkowych świeżych, czy tez dojrzewających i tu właśnie zaczyna się pewien problem. R olnik utrzymuje się ze sprzedaży własnych(...)płodów, naturalne jest więc że zależy mu aby zawierać umowy, na dostarczanie swoich wyrobów stałym odbiorcom. Takim stałym odbiorca jest z reguły mleczarnia, i proszę mi wierzyć że oddając mleko do skupu, chłop nie będzie się bawił (nawet nie ma fizycznie takiej możliwości) w odlewanie komuś trzech czy pięciu litrów mleka . Sam robiąc sery dojrzewające muszę się
Miód i pieprzTwaróg domowy Gotowy twaróg Wiele razy słyszałem teorie głoszącą, że twaróg można zrobić tylko z mleka surowego, nie poddawanego pasteryzacji , nie do końca można się z tym zgodzić. Niewątpliwie świeże mleko wiadomego pochodzenia, jest najbardziej wartościowym surowcem do uzyskania twarogów, masła, serów podpuszczkowych świeżych, czy tez dojrzewających i tu właśnie zaczyna się pewien problem. R olnik utrzymuje się(...)sprzedaży własnych płodów, naturalne jest więc że zależy mu aby zawierać umowy, na dostarczanie swoich wyrobów stałym odbiorcom. Takim stałym odbiorca jest z reguły mleczarnia, i proszę mi wierzyć że oddając mleko do skupu, chłop nie będzie się bawił (nawet nie ma fizycznie takiej możliwości) w odlewanie komuś trzech czy pięciu litrów mleka . Sam robiąc sery dojrzewające
Miód i pieprzproduktów potrzebnych do przygotowania dań. Głównodowodzącym był mój Piotr z Damsko-męskiego spojrzenia na kuchnię wraz z bardzo czynnym udziałem Piotra/San Jacinto z Najsmaczniejszy Blog, który również przygotował wędliny domowe, tuszonkę i chleb razowy na zakwasie. Pierwsze kilka godzin w piątek Panom zajęło rozbieranie półtusz i wstępna obróbka niektórych elementów, m.in zapeklowanie szynki, ja w tym czasie przygotowałam pierwszy etap(...)moim porzeczkowym chutneyem Ukoronowaniem naszej wspólnej pracy było podanie gościom przybyłym na inaugurację naszych dań, wszystko wraz z podgrzewaczami do 4 dań na ciepło zajęło cały stół. Wyrobom mięsnym towarzyszyły domowe przetwory warzywne – ogórki krokodylki, papryka kiszona i słodko-kwaśna, papryka marynowana z ogórkami oraz świeżo upieczony chleb na zakwasie z miodem gryczanym autorstwa San Jacinto z przepisu Prosty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDomowa, soczysta i delikatna szynka w smaku. Przygotowana samodzielnie i bez soli peklowej. Polecam. SKŁADNIKI : 1 kg mięsa od szynki wieprzowej 1 łyżeczka
Kulinarne Fantazje MarioliMielonka - domowa kiełbasa słoikowa fot. Moja Książka Kucharska Mielonka - domowa kiełbasa słoikowa Domowa mielonka w słoiku Nic nie może równać się ze smakiem domowych potraw. Domowa
Moja Książka KucharskaZrobienie domowego jogurtu jest prostsze niż myślisz ! Krótko mówiąc, jest to proces łączenia ciepłego mleka z jogurtem zawierającym kultury bakterii jogurtowych i kilku godzinnego oczekiwania. Efektem
Marcepanowa kuchniaDomowy pasztet z wątróbki jest równie pyszny, pachnący jak sklepowy. Przygotowałam go z dodatkiem suszonych pomidorów przez co wzbogacił się jego smak.
Kulinarne Fantazje Mariolitwaróg domowy z rzodkiewką Zrobiony samodzielnie twaróg, jest jeszcze smaczniejszy gdy zrobimy z niego, lekką jogurtowo kremową masę z dodatkiem szczypiorku i rzodkiewki. składniki 250 g
Miód i pieprzPasztet domowy Chociaż wykonanie pasztetu trwa dłuższą chwile to jednak jego wspaniały smak z nawiązka rekompensuje nam czas poświęcony na jego wykonanie. Składniki 400 g
Miód i pieprzDomowe dżemy są o wiele smaczniejsze i zdrowsze niż ich kupne odpowiedniki. Lubię przygotowywać przetwory na zimę. W tym roku postanowiłam przygotować dżem śliwkowy bez użycia
UgotowaćPasztet domowy Gotowy pasztet Składniki 400 g łopatki wieprzowej 400 g boczku 500 g wątróbki drobiowej 4-5 łyżek smalcu (wieprzowego lub gęsiego) 2 jajka ¼ szklanki
Miód i pieprzPrzygotowanie domowego pasztetu jest niestety czasochłonne - gotowanie, studzenie, obieranie i mielenie zajmuje trochę czasu. Jednak domowy pasztet jest o wiele smaczniejszy niż kupny, a także wiemy
Ugotować