Delikatny , lekki i puszysty pasztet z królika. Doskonale smakuje z chrzanem lub żurawiną. Nie wymaga dużo pracy i zdolności kulinarnych. Myślę, że nic nie zastąpi naszych domowych wyrobów dlatego też, jeżeli mamy troszkę czasu i chęci zróbmy np pasztet z królika. Szczerze polecam:) Składniki 1 królik (około 1,5 kg z podrobami) 0,5 kg … Czytaj dalej Pasztet
gotuj ze mnąPogoda w ostatnim czasie dopisuje, więc korzystam ze słońca. I wcale nie chodzi mi o opalanie się i wylegiwanie na plaży. Korzystam ze słońca w celach
Obiad gotowybył tak wyrozumiał y, że zjadł. Tylko chyba całą porcję z zamkniętym i od kwasu oczami. :) Dla kogo: dla szukających orzeźwienia dla mających nadmiar cytryn dla lubiących domowe wyroby Składniki: 550g/ml wody 250g cukru 200g soku z cytryn i limonek (u mnie 3 cytryny i 2 limonki) Wykonanie tradycyjne: Do rondelka wlać 1,5 szklanki wody. Dodać do niej
Mania WypiekaniaPowszechnie uważa się, że pierwszy makaron miał długość 20 cali i powstał w Chinach 4 tysiące lat temu. Włosi jednak twierdzą, że jest to ich pomysł
mojewypiekiinietylkoZrobiłam ten boczek inaczej jak zwykle. Wyszedł pyszny. Zwykle piekę, tym razem ugotowałam. Zaskoczył nas pysznym smakiem. Polecam. Skórę z boczku dokładnie oczyścić ostrym noże. Opalić
Kuchnia PokoleńDomowy ser sałatkowy. Domowy ser do sałatek i kanapek. Ten ser jest rodzajem białego sera, który moja babcia robiła ze świeżego mleka krowiego i kwasku cytrynowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj 04.02.2018 r. Światowy Dzień Rzeźnika i Przemysłu Wędliniarskiego, z tej okazji przedstawiam moje domowe wyroby, a przepisy znajdziecie w zakładce "mięsa/wędliny" lub klikając w podany link,... http://chlebanaszego.blogspot.com/p/miesa-i-wedliny.html Smacznego
chleba naszegościętego już białka. Wbij do miseczki z bazą sosu. Wymieszaj rózgą. Teraz cienkim strumieniem wlewaj do bazy dresingu oliwę i mieszaj energicznie. Jest to procedura standardowo stosowana przy domowym wyrobie majonezu. Po wymieszaniu oliwy sos powinien się również zagęścić. Na koniec dodaj do dresingu starty parmezan. Gotowe. Sos można przyprawić pieprzem wedle uznania. Nie przesadźcie z solą, bo słone
Niedzielny kucharzciepło, które możemy przygotować wcześniej. Jedną z nich jest szybka przekąska na ciepło przygotowana z frankfurterek o dużej zawartości mięsa. w cieście francuskim. Od kilku lat sama robię wyroby domowe, ostatnio trochę czasu zabrakło na przygotowanie, pomyślałam ze wykorzystam wędliny marki Duda, Moim zdaniem
Kulinarne pyszności Molkikonsumpcję, był po wyjęciu z zamrażarki odświeżany w piekarniku z dodatkiem smalcu. Tak, niezdrowego smalcu;) Za to ten smalec, nadawał dodatkowego smaku pasztetowi. Co jest fajne w domowych wyrobach? Sami decydujecie o ich smaku. Możecie zrobić klasyczny, ale to naprawdę klasyczny ciężki pasztet, lub też lżejszy wariant z większą ilością mięsa drobiowego. Obojętnie jakie mięsko wybierzecie, Wasz pasztet będzie
Mieszam w GarnkuPrzedstawiam bardzo prosty przepis na przepyszną sałatkę, oczywiście bezglutenową. Do jej zrobienia używam kupnych pikli firmy Rolnik (mini kukurydzki, cebulki, ogóreczki), ale można też użyć własnych domowych wyrobów. Bardzo polecam :-) Składniki (proporcja dla trzyosobowej rodziny: dwóch dorosłych i dziecko): 2 torebki ryżu po 100 g 1 puszka kukurydzy 1 mała cebula 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
Kawa z mlekiemPowszechnie uważa się, że pierwszy makaron miał długość 20 cali i powstał w Chinach 4 tysiące lat temu. Włosi jednak twierdzą, że jest to ich pomysł
mojewypiekiinietylkoEksperymentowałam z tą kiełbasą, chciałam zrobić coś pysznego dla moich dzieci. Wyszło pysznie. Idealna kiełbasa do chlebka wykonanego samodzielnie. Kurczaka dokładnie umyć i oczyścić. Pokroić kurczaka
Kuchnia PokoleńZapraszam bo robienia swojskich domowych wyrobów. Poniżej link do strony na Facebook https://www.facebook.com/groups/1462285720453401/?ref=bookmarks
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Domowa wędlina wg prostego przepisu, którą przygotujemy w domu bez wędzenia. Potrzebujemy jedynie 1 kg schabu środkowego, 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej, 2 łyżki cukru
chleba naszego