Wędzone piersi z kurczaka - idealne na kanapki lub jako składnik sałatek - np. takiej z ryżem. Przepis bardzo prosty, więc jeśli macie wędzarnie to zachęcam do domowych wyrobów :) Składniki: piersi z kurczaka Zalewa peklująca: 80 g peklosoli 1 litr wody Przygotowanie: Przygotować zalewę peklującą - peklosól rozpuścić w wodzie (wodę przegotować, ostudzić, do ostudzonej wody dodać dopiero peklosól). Piersi
Kocham..lubię..gotuję..trudne. Wystarczy poznać podstawowe zasady: odpowiednie proporcje oraz czas i temperatura peklowania. Ja przy ustaleniu ilości soli peklującej bazowałam na przepisie z opakowania. Na ciekawej stronie o wyrobach domowych stężenie soli było sporo większe, zaś ilość wody mniejsza, ale odkryłam to po zrobieniu wędliny. Przygotowanie też nieco inne. Według swoich zasad robiłam już parę razy i wiem
Anioszek w kuchnitrudne. Wystarczy poznać podstawowe zasady: odpowiednie proporcje oraz czas i temperatura peklowania. Ja przy ustaleniu ilości soli peklującej bazowałam na przepisie z opakowania. Na ciekawej stronie o wyrobach domowych stężenie soli było sporo większe, zaś ilość wody mniejsza, ale odkryłam to po zrobieniu wędliny. Przygotowanie też nieco inne. Według swoich zasad robiłam już parę razy i wiem
Anioszek w kuchnisię, że jedyne czego potrzebujemy, a w domowej spiżarni nie posiadamy to podpuszczka i chlorek wapnia (do nabycia za paręnaście złotych na allegro) i już możemy się cieszyć serami domowej roboty! Zanim jednak zacznę eksperymentować z półprofesjonalnym wyrobem serów dojrzewających, chciałabym z wami podzielić się przepisem na przepyszny, ekspresowy ser żółty, który przygotowuje się z podstawowych produktów dostępnych w każdym(...)składników otrzymujemy go bardzo dużo :) W mojej lodówce od miesiąca nie pojawił się żółty ser ze sklepu! Zdrowo i bez konserwantów czyli tak jak lubię najbardziej! Ważne: przy wyrobie domowych serów najważniejsza jest jakość i świeżość produktów. Jeżeli nie masz dostępu do mleka prosto od krowy lub sera białego od gospodarza, zadbaj o to by produkty kupione w sklepie
Piąty grzech głównyniemal w każdym domu przygotowywano nalewki. Zobacz na co pomaga oraz jak krok po kroku w szybki i prosty sposób zrobić Smorodinówkę. Bardzo lubię wykorzystywać czarną porzeczkę do przetworów, domowych win oraz nalewek. To magiczny owoc, który zimową porą pachnie latem i wakacjami. Jest bardzo aromatyczna i wydajna. Nalewka z czarnej porzeczki zasypana cukrem jest zaraz po wiśniówce moją najbardziej(...)jako Smorodinówka . Kiedyś niemal w każdym domu nasze mamy i babcie przygotowywały zdrowotne nalewki. Dziś dla wygody kupujemy słodkie likiery, które smakiem i zawartością z pewnością dalece odbiegają od domowych wyrobów. Nalewka z czarnej porzeczki oprócz oryginalnych walorów smakowych posiada także właściwości lecznicze. Na co pomaga Smorodinówka? Przy zachowaniu umiaru, nalewka z czarnej porzeczki pozytywnie wpływa przede wszystkim
Ania gotujeWędzone serki robią furrorę w naszym domu i schodzą szybciej niz ciepłe bułki. Tym razem podwędziłem serki bez moczenia w solance, tylko przyprawiłem na sucho. Wyszły
chleba naszegotakiego wyrobu jest bardzo proste i może zadziwić każdego, kto ma odczucie, że to skomplikowana czynność... Mięsko peklujemy po czym umieszczamy w szynkowarze i parzymy.. Polecam wszystkim miłośnikom domowych wędlin ... Schab z nutą papryki z szynkowaru SKŁADNIKI: około 700 g schabu bez kości 1 l wody 60 g peklosoli 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki(...)godziny. Wyciągamy i studzimy. Wyciągamy schab. Do przygotowania wędliny wykorzystałam szynkowar, który otrzymałyśmy w ramach testów od sklepu tradismak.pl w którym można znaleźć wszystko co niezbędne do wyrobów domowej wędlinki. Szynkowar polecamy, każdemu .. A same skusimy się również na jego większą pojemność
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizawsze proponuję domowe wyroby dla każdego :) "dla chcącego nic trudnego" Schab płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Niepotrzebne skrawki musimy odkroić i przeznaczyć np. na kliknij tutaj Do przyprawienia 1 kg mięsa potrzebujemy: łyżkę soli peklującej, łyżkę soli, dwie łyżki cukru, pozostałe przyprawy wg uznania ...czosnek, pieprz, papryka, oregano.... Najpierw przyprawiamy solą i cukrem... ...potem wcieramy czosnek(...)Teraz po wystudzeniu wyjmujemy schab do osuszenia i wkładamy do lodówki na 12 h Jeżeli ktoś nie wytrzyma żeby tak długo czekać nie zdziwię się :) Domowa wędlina jest krucha i soczysta... możemy sobie zamrozić lub zajadać od razu :) Smacznego
chleba naszegoDobra wiadomość - nie musisz. Mądra dieta nie polega na wprowadzaniu w życie restrykcji. Zaplanuj jadłospis tak, żeby znalazło się w nim miejsce na słodycze. Najlepiej, żeby były to domowe wyroby, niosące ze sobą wartości odżywcze - np. razowe ciasta słodzone owocami i/lub ksylitolem. Oczywiście i takich słodkości nie można jeść bez ograniczeń, ale nie wolno narzucać sobie zbyt dużego rygoru(...)jest za drogie Zależy jakich produktów zamierzasz używać. Można skomponować śniadanie z jagód goi, komosy ryżowej, mleka owsianego i miodu manuka, a można też użyć kaszy jaglanej, polskich jagód, domowego mleka ryżowego i miodu od lokalnego pszczelarza . Nie trzeba regularnie odwiedzać sklepów ze zdrową żywnością - większość produktów można kupić w marketach czy na lokalnych bazarkach. Pamiętaj też, że owoce
Powiedz dietom nieLikier jajeczny. Ajerkoniak. Advocaat. Aksamitny i delikatny likier jajeczny z dodatkiem mleka skondensowanego. Swój wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza połączeniu naturalnych składników: świeżych żółtek kurzych jajek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmiód, cukier, glukoza czy syrop owocowy. Jest on klarowny, gdyż powstaje po filtracji zacieru. Stężenie takiej cieczy (zwanej też brzeczką piwowarską) wynosi około 80 %. Dzięki ekstraktowi możemy w domowym zaciszu przygotować pils, bock, stout czy dowolny inny trunek, ponieważ puszki różnią się rodzajami słodów. Brewkit w dwóch wersjach – z cukrem, który pozwoli na fermentację lub bez niego, sprzedawany jest(...)możemy użyć granulatu chmielowego jako dodatku. W kwestii przydatności do spożycia, dobrze jest mieć świadomość, że piwo nie posiada stałego okresu, do którego możemy je pić tak jak inne domowe wyroby. Doświadczeni wytwórcy przekonują, że najlepszy smak ma trunek po około 2-3 miesiącach od momentu zabutelkowania. Ważne jest także dokładne mycie i sterylizacja sprzętu, którego używamy – wszelkich
Fascynacje AniBlok czekoladowy kojarzy mi się z dzieciństwem. Ponieważ były to czasy kiedy sklepowe półki nie uginały się od produktów doceniało się smaki domowych wyrobów. Blok czekoladowy był prawdziwym rarytasem a ja nie potrafię oprzeć mu się do dziś. Postanowiłam więc, że w tym roku na świątecznym stole pojawi się nieco zmodyfikowana wersja bloku – można powiedzieć na bogato Składniki
Fascynacje AniPasztet z pieczonych i gotowanych mięs, to znakomity sposób na zagospodarowanie mięsnych pozostałości poświątecznych, czy poimprezowych. Do jego przygotowania możemy wykorzystać każdą postać mięsa i
Kuchnia z widokiem na ogródDomowa polędwica łososiowa, bardzo prosta w przygotowaniu a robi się właściwie sama. Z tego przepisu jest bardzo smaczna, zapraszam. Artykuł Polędwica łososiowa (suszony schab) pochodzi z
Pieprzyć z FantazjąBlok czekoladowy kojarzy mi się z dzieciństwem. Ponieważ były to czasy kiedy sklepowe półki nie uginały się od produktów doceniało się smaki domowych wyrobów. Blok czekoladowy był prawdziwym rarytasem a ja nie potrafię oprzeć mu się do dziś. Postanowiłam więc, że w tym roku na świątecznym stole pojawi się nieco zmodyfikowana wersja bloku – można powiedzieć na bogato Składniki
Fascynacje Ani