Polecam domowe wyroby, które już zamieszczałam na blogu. W dobie tylu konserwantów warto wrócić do sprawdzonych domowych przepisów. Rolada schabowa
W kuchennym oknie Ewymleka i jogurtu. Znów mam wenę, oprócz zwykłego gotowania ruszyłam z akcją robienia domowego sera i innych wyrobów domowych. Wszelkie domowe wyroby to aktualnie hit sezonu kwarantanny. Większość ludzi siedzi w domu, gotuje i je. Zachęcam wszystkich, róbcie domowe wyroby z naszych sprawdzonych przepisów: – domowy ser żółty , – jogurty , – kefiry – masło . – Ser smażony(...)Pieczcie bułki , chleby , bagietki. Bardzo też polecam też nasze przepisy na domowe wędliny dojrzewające , czy też wędliny w słoikach . Będziecie wtedy samowystarczalni, głód nie zajrzy wam w oczy, a do tego wszystkie domowe produkty będą zdrowe, bez wspomagaczy czy innej „trucizny”. No i najważniejsze, wszystkie nasze domowe wyroby są sprawdzone i bardzo smaczne! Dzisiaj polecam wam przepis na pyszny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWyroby domowe. Domowa biała kaszanka zapiekana Najpierw podam Wam przepis jak zrobić samemu domową białą kaszankę, tym razem z kaszą jęczmienną perłową. My uwielbiamy kaszankę, szczególnie białą kaszanką bez krwi, którą przygotowujemy od czasu do czasu domowym. Aby domowa kaszanka była faktycznie białego koloru trzeba wykorzystać mięso wieprzowe zamiast płucek, czy wątróbki, gdyż kaszanki z ich udziałem mimo(...)mięso wieprzowe. Dodajemy również do kaszy podsmażoną cebulkę. Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, roztartym zielem angielskim i gałką muszkatałową. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Do nadziewarki do wyrobów domowych wkładamy masę, na końcówkę masarską do kiełbasy nakładamy umyte jelita, zawiązujemy końcówkę jelita i napełniamy je niezbyt ciasno ciepłą masą, pamiętając, że kasza jeszcze po sparzeniu napęcznieje i jeszcze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOkres świąteczny to przygotowania. Kuchnia pracuje pełną parą. Pieczemy, gotujemy i sięgamy również po przepisy na domowe wyroby. Na mięsne wyroby domowe porwałam się po raz pierwszy, a na pierwszy ogień poszła biała kiełbasa domowa. Zdradzę tajemnicę, że w lodówce już się „przegryza” mięso na kiełbasę długodojrzewającą, a schab czeka w kolejce na swój świąteczny „lifting”. Składniki(...)zamrażamy. Oczywiście nie mogło się obyć bez degustacji mojej pierwszej kiełbasy. Pętka sparzyłam wrzątkiem przez 25 minut, a następnie obsmażyłam na rumiano na natłuszczonej rozgrzanej patelni.O wyższości wyrobów domowych nad kupnymi, nawet nie muszę chyba nikogo przekonywać. To, że wiem co jem, to nie wszystko. Smak białej domowej kiełbasy jest nieporównywalny – dobrze naczosnkowana, z wyraźnym aromatem majeranku
mojewypiekiinietylkoSeria książek "Smaczna kuchnia" to zbiór smacznych przepisów na łatwe do przygotowania potrawy. Tym razem mam dla Was recenzję najnowszej pozycji z tej serii czyli "Domowe wyroby". W książce znajdziemy tradycyjne przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Mamy tutaj mięsa i wędliny które spokojnie przygotujemy w domu. Jak wiemy, takie zrobione właśnie przez siebie są o wiele zdrowsze niż(...)zabierze się za pieczenie mięs, a Wam bardzo książkę polecam, bo znajdziecie w niej na pewno wiele inspiracji, a to co domowe, to i lepsze i dużo zdrowsze niż to ze sklepu :-) Polecam :-) Tytuł: "Smaczna kuchnia. Domowe wyroby " Okładka: twarda Stron: 280 Cena okładkowa: 39,99 zł Wydawnictwo: M artel
kruche babeczkipisałam już we wcześniejszych postach, domowe wyroby dają nam pewność, że jemy zdrowe i wartościowe wyroby. Dzisiaj polecam pasztet z królika i kury wiejskiej ( oczywiście może być kurczak). Pasztet jest doskonały w smaku. SKŁADNIKI królik taki ok. 1 kg. lub trochę większy. kura wiejska lub kurczak ( pierś , udka) 40 dag. podgardla 10 dag. wątróbki drobiowej(...)masa będzie gładka i lśniąca. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Dodać wyciśnięty czosnek. Napełnić foremki. Piec ok. 1,5 godz. w temperaturze 160 C. SMACZNEGO domowa szynka Wyroby domowe
W kuchennym oknie Ewygości – zróbcie im pierogi z białą kiełbasą z nutą chrzanu. Składniki na farsz na 38 pierogów: - 600 g białej kiełbasy (surowej) - 4 łyżki rosołu - 1,5 łyżeczki chrzanu (domowy) - pieprz czarny (do smaku) - 1 – 2 łyżeczki majeranku Ciasto na pierogi: - 250 g mąki tortowej - 250 g mąki typ 00 - 50 g miękkiego masła - 2 żółtka - 1 jajko(...)nieskromnie przyznać, że były naprawdę wyśmienite. Ocenie podlegało: prezentacja dania, niepowtarzalność, pomysłowość. Sponsorem nagród był sklep Marcina – Swojski Wyrób oraz firma Grzegorza - Sauny24.com Pasjonatów wędzenia i wszelkich wyrobów domowych zapraszam do dołączenia do grupy Wędzenie z pasją . Otrzymacie tam zastrzyk dużej i fachowej wiedzy przydatnej do przygotowania wspaniałych wyrobów domowym sposobem. Pasja, doświadczenie i dzielenie się pomysłami
mojewypiekiinietylkogości – zróbcie im pierogi z białą kiełbasą z nutą chrzanu. Składniki na farsz na 38 pierogów: - 600 g białej kiełbasy (surowej) - 4 łyżki rosołu - 1,5 łyżeczki chrzanu (domowy) - pieprz czarny (do smaku) - 1 – 2 łyżeczki majeranku Ciasto na pierogi: - 250 g mąki tortowej - 250 g mąki typ 00 - 50 g miękkiego masła - 2 żółtka - 1 jajko(...)nieskromnie przyznać, że były naprawdę wyśmienite. Ocenie podlegało: prezentacja dania, niepowtarzalność, pomysłowość. Sponsorem nagród był sklep Marcina – Swojski Wyrób oraz firma Grzegorza - Sauny24.com Pasjonatów wędzenia i wszelkich wyrobów domowych zapraszam do dołączenia do grupy Wędzenie z pasją . Otrzymacie tam zastrzyk dużej i fachowej wiedzy przydatnej do przygotowania wspaniałych wyrobów domowym sposobem. Pasja, doświadczenie i dzielenie się pomysłami
mojewypiekiinietylkoPrzepisy na wyroby domowe cieszą się największym powodzeniem w okresach przedświątecznych. Na co dzień, w natłoku obowiązków, czy z braku czasu sięgamy po „gotowce”. Wbrew pozorom przygotowanie domowej wędliny nie jest ani pracochłonne, ani czasochłonne. Dla stawiających pierwsze kroki w przygotowywaniu domowych wyrobów proponuję – Schab do chleba. Składniki: - 1 kg schabu - 1 łyżka soli peklującej - 1 łyżka(...)osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wędlina jest już gotowa do spożycia. N awet najlepsza wędlina kupiona w sklepie nie zastąpi wyrobu domowego. Schab do chleba jest delikatny, kruchy i soczysty. A to wszystko zaleta sposobu, w jaki został przygotowany. Przepis znalazłam u Darka Podlaska, na blogu Chleba Naszego . Gorąco polecam i życzę
mojewypiekiinietylkoPrzepisy na wyroby domowe cieszą się największym powodzeniem w okresach przedświątecznych. Na co dzień, w natłoku obowiązków, czy z braku czasu sięgamy po „gotowce”. Wbrew pozorom przygotowanie domowej wędliny nie jest ani pracochłonne, ani czasochłonne. Dla stawiających pierwsze kroki w przygotowywaniu domowych wyrobów proponuję – Schab do chleba. Składniki: - 1 kg schabu - 1 łyżka soli peklującej - 1 łyżka(...)osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wędlina jest już gotowa do spożycia. N awet najlepsza wędlina kupiona w sklepie nie zastąpi wyrobu domowego. Schab do chleba jest delikatny, kruchy i soczysty. A to wszystko zaleta sposobu, w jaki został przygotowany. Przepis znalazłam u Darka Podlaska, na blogu Chleba Naszego . Gorąco polecam i życzę
mojewypiekiinietylkoDomowe maggi Ukryty w niepozornym lubczyku smak i aromat sprawia, że wystarczy kilka kropel tej przyprawy, by nasze potrawy zyskały nową jakość. Oczywiście w wielu sklepach możemy bez trudu kupić gotową przyprawę, lecz nawet pobieżny rzut oka na jej skład uzmysłowi nam ze każdy z producentów (niestety bez wyjątku) sprzedaje nam w niej główne sól i glutaminian sodu, umieszczony(...)ponownie cytować szacowne opracowania (wszystkich chętnych odsyłam do lektury którą bez trudu można znaleźć w otchłaniach internetu) Dziś chciałbym jedynie zachęcić do wykorzystania świeżych warzyw i naturalnych przypraw przy wyrobie domowego maggi. składniki na uzyskanie 350 ml gotowej przyprawy 2 cebule 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera (albo kawałek korzenia) 5 liści laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 10 g liści
Miód i pieprzsmaku jak i zapachu, a także należy dodawać go trochę więcej niż tradycyjnego cukru wanilinowego. Pomimo tego, domowy cukier waniliowy warto przygotować, ponieważ nie od dziś wiadomo, że domowe wyroby są o wiele zdrowsze niż kupne :) Składniki na 1 słoiczek: 1 szklanka zwykłego cukru (około 230 g) 1 laska wanilii Wanilię rozciąć, delikatnie wydrążyć nasionka i pociąć na mniejsze
UgotowaćWyroby domowe upieczone przy okazji weekendu. Dzisiaj polecam szynkę rolowaną z filetem z indyka. Pieczeń można spożywać na gorąco i na zimno. SKŁADNIKI: 1,5 kg szynki wieprzowe 1 kg filetu z indyka pół papryki czerwonej 1 łyżka majeranku , 1/2 łyżki 1 łyżeczka pieprzu przyprawa do indyka 1/2 łyżki soli 2 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku WYKONANIE
W kuchennym oknie Ewydomowe jest lepsze" - po warsztatach z BROWIN nie mam już żadnych wątpliwości. Nie sądziłam, że wyrób sera w domowych warunkach może być taki prosty! świadomość dobrego jedzenia, od pewnego czasu znacząco się polepszyła, coraz częściej czytamy etykiety analizując to co jemy. "Jednak wciąż panuje przekonanie, że przyjemność spożywania domowego własnego sera, jest zarezerwowana jedynie dla osób posiadająca swoje własne(...)wszyscy miłośnicy domowych wyrobów. W BROWIN znajdziesz wszystko co jest potrzebne do produkcji domowych serów, wędlin, pieczywa, nalewek, win...w zasadzie znajdziesz tam wszystko. Warsztaty odbyły się w siedzibie BROWIN, w Łodzi przy ulicy Pryncypalnej. Warsztaty prowadziła genialna Iza, znającą się na domowych wyrobach jak mało kto. Iza zapoznała nas pokrótce z teorią i szybko przeszliśmy
Wylizany Rondeldomowe jest lepsze" - po warsztatach z BROWIN nie mam już żadnych wątpliwości. Nie sądziłam, że wyrób sera w domowych warunkach może być taki prosty! świadomość dobrego jedzenia, od pewnego czasu znacząco się polepszyła, coraz częściej czytamy etykiety analizując to co jemy. "Jednak wciąż panuje przekonanie, że przyjemność spożywania domowego własnego sera, jest zarezerwowana jedynie dla osób posiadająca swoje własne(...)wszyscy miłośnicy domowych wyrobów. W BROWIN znajdziesz wszystko co jest potrzebne do produkcji domowych serów, wędlin, pieczywa, nalewek, win...w zasadzie znajdziesz tam wszystko. Warsztaty odbyły się w siedzibie BROWIN, w Łodzi przy ulicy Pryncypalnej. Warsztaty prowadziła genialna Iza, znającą się na domowych wyrobach jak mało kto. Iza zapoznała nas pokrótce z teorią i szybko przeszliśmy
Wylizany Rondel