Dobra pieczeń dla każdego, kto lubi kiszoną kapustę i mielone :) Potrzebujemy: 0,5 kg mielonego, 0,5 kg kapusty, jajko, przyprawy, bułkę tartą.... Kapustę odsączamy
chleba naszegoTaka atrakcja kulinarna :) chleb z przyprawą kebab-gyros :) Smaczny, zwykły chleb wg prostego przepisu :) Składniki: 1 kg mąki, 1 opakowanie przyprawy, łyżka soli, opakowanie proszku do
chleba naszegoPyszne i efektowne domowe danie.Najlepszą paprykę zjemy we wrześniu, jednak polecam żeby robić częściej :) Paprykę można kupić przez cały rok i tak też zrobiłem :) Skład
chleba naszegoBardzo prosty przepis na chleb, gdy nie ma w domu drożdży, a zakwas "wyszedł" :) ... ...wówczas możemy upiec "chleb na proszku" :) Składniki: 1 kg mąki
chleba naszegorazu albo - należy je wykorzystać do zrobienia przetworów na zimę; taka marynowana dynia z goździkami w delikatnej zalewie octowej smakuje obłędnie (smak dzieciństwa). Pasowała do domowych wyrobów pasztetów (na kanapkę) i jako zakąska na rodzinnych biesiadach dla dorosłych. Kilka słów o dyniach... Oprócz tego, że są bardzo charakterystyczne o pięknych kolorach to jeszcze ich pestki są jadalne
Zasmakuj Kuchnidomowej roboty wędlina, mięsożercy dobrze to wiedzą. Pod tym względem zostałam rozpieszczona przez rodziców. Na stole w moim domu często gościły i goszczą domowe wyroby, albo takie niemal równie pyszne i swojskie, ze sprawdzonych źródeł. Nie da się porównać smaku tych, zrobionych w tradycyjny sposób, bez ulepszaczy i innych, zupełnie niepotrzebnych dodatków, z tymi z masowej produkcji. Chociaż coraz
PichceniomaniaSchab suszony to doskonały sposób na domową, dojrzewającą wędlinę. Przepis jest bardzo prosty. Mięsa nie pieczemy, nie gotujemy a nawet nie wędzimy, tylko po zapeklowaniu
Kuchnia z widokiem na ogródchcemy zwiedzać, z pomocą przychodzą wspomniane boulangerie czy pâtisserie, tam można dostać prawdziwego oczopląsu, a zapach rozkłada nas na łopatki. Wszechobecne są świeże bagietki z domowymi wyrobami wędliniarskimi, typowymi dla Francji rzecz jasna, przeróżnymi pate , słynną jambon de Paris czyli gotowaną szynką, czy kawałkami konfitowanej kaczki. Absolutnie pyszne guiche fromage, mnie udało się zjeść
Słodki Kompromisbogaty. Taki syropek może być też świetnym prezentem świątecznym. Polecam dla zmarzluchów. Dla kogo: dla lubiących rozgrzać się w zimowy wieczór dla kochających korzenne smaki dla ceniących sobie domowe wyroby Składniki: 450ml wody szklanka cukru 10 goździków (całych) 4 laski cynamonu 12 ziaren kardamonu 8 ziaren ziela angielskiego 2 ziarenka pieprzu czarnego gwiazdka anyżu 25g świeżego imbiru (obranego
Mania WypiekaniaMuszę się pochwalić, że moja mama brała udział w konkursie kulinarnym na Węgrzech, reprezentując ekipę polską wśród 12 innych państw europejskich. Motywem przewodnim konkursu były wyroby domowe z wieprzowiny – dostali ćwiartkę świni i musieli przygotować różne polskie specjały. Mama odpowiedzialna była za dekorację stołu i wykonywała między innymi takie róże
To co kochamDomowe batoniki kakaowe są podobne do batoników Kinder Country! Są kaloryczne, trochę niezbyt zdrowe , ale są bardzo smaczne i jak wszystko zawierające kakao poprawiają humor. Bardzo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChutney z ananasa i chili. Chutney to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej, który przygotowuje się z owoców i warzyw, oraz przypraw. Kupiłam dojrzałego ananasa, a
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmojej kuchni stawiam na zdrowe domowe wyroby. Nie tak dawno robiłam pasztet w słoikach a dziś proponuję podobny ale pieczony w foremkach. porcja na 2 foremki 9/22 cm: 800 g łopatki wieprzowej bez kości 500 g wątróbek drobiowych 2 cebule 1 duży ząbek czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 średniego selera 200 g suszonych grzybów leśnych 4 łyżki masła
Kolorowa kuchnia ElkiNa początku września dotarła do nas przesyłka z produktami do testowania marki Lestello, od razu w oko wpadły mi paczki ekspandowanych ziaren. Pamiętacie z dzieciństwa dmuchany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjadalne własnej produkcji smakowite prezenty urodzinowe czy bożonarodzeniowe. Okazji do robienia prezentów przecież nie brakuje. Jak pisze Sigrid Verbert, autorka poradnika jak je przygotować, ozdobić i zapakować, podarowanie domowych wyrobów to nie tylko łakoć czy dowód sympatii, ale też dar własnego czasu, emocji i wspomnień. Przede wszystkim jednak jest to dar dla nas jako obdarowujących, gdyż dajemy sobie miłą
Ugotowane pozamiatane