wyroby domowe - 1835 przepisów (strona:25/123)

Lody waniliowe 237

Lody znane są na świecie już od ponad 5 tysięcy lat, choć bardziej przypominały wówczas znane dziś sorbety, niż kremowe gałki. Na przyrządzanie lodowych deserów pierwsi

mojewypiekiinietylko
Lody waniliowe 171

Lody znane są na świecie już od ponad 5 tysięcy lat, choć bardziej przypominały wówczas znane dziś sorbety, niż kremowe gałki. Na przyrządzanie lodowych deserów pierwsi

mojewypiekiinietylko
Przepis na likier czekoladowy 546

Przepis na likier czekoladowy na prawdziwym kakao, mleku i spirytusie. Chocolate liquor. Jeżeli macie już dość kupnych likierów i nalewek, a chcecie spróbować czegoś pysznego, musicie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak zrobić domowy serek ziołowy jak almette 179

Jak zrobić domowy serek ziołowy jak almette ? Serek ziołowy to wzbogacona o świeże zioła i przyprawy wersja arabskiego serka jogurtowego zwanego Labneh . Serek bez ziół idealnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy likier czekoladowy. Chocolate liquor 1737

Jak byłam piękna i młoda to często robiłam domowe likiery o wszelakich smakach, gdyż lubiłam je też pić. Obecnie wolę napić się czerwonego wina musującego, a

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ser bundz 200

typu bundz  Celowo w nazwie użyłem słów "typu bundz", ponieważ od pewnego czasu, nazwa ta jest zastrzeżona dla wyrobów pochodzących z podhala. Ja swój ser robiłem w śród  jezior Warmii więc jak mawiał poeta " gdzie Krym a gdzie Rzym. Tyle tytułem dywagacji na temat nazewnictwa, nie mających najmniejszego znaczenia, dla naszych kubków smakowych. Kolejną odstępstwem, jest użycie(...)dłużej ser będzie leżał w chuście tym będzie bardziej "dojrzały"). Świerzy bundz ma smak twarogu, lecz jego konsystencja jest dużo bardziej zwarta, serwatki pozostałej po wyrobie sera nie wylewamy, lecz używamy do wyrobu domowych wypieków. Jeżeli chcemy uzyskać ser solony, to wkładamy ser do 20 % zimnego roztworu solnego ( na cztery szklanki wody, jedna szklanka soli), tak aby był całkowicie

Miód i pieprz
ser biały typu bundz 151

dłużej ser będzie leżał w chuście tym będzie bardziej "dojrzały"). Świerzy bundz ma smak twarogu, lecz jego konsystencja jest dużo bardziej zwarta, serwatki pozostałej po wyrobie sera nie wylewamy, lecz używamy do wyrobu domowych wypieków

Miód i pieprz
Domowa konfitura wiśniowa 202

Każdego roku przygotowuję domowe przetwory, niezbyt dużo ale zawsze po kilka słoiczków z różnych owoców. W tym sezonie przygotowałam jak na razie tylko dwa rodzaje słodkich

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szynka domowa 191

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać do wyższości wędlin domowych nad kupnymi. Chociażby z tego powodu, że domowe należą do gatunku „wiem, co jem”. Z tej prostej

mojewypiekiinietylko
Pancetta (surowy suszony boczek zawijany) 185

Pancetta to rodzaj surowego suszonego zwijanego boczku,  przepis pochodzi z Włoch. Pancetta dojrzewa w soli i przyprawach, a potem jest suszona zawinięta w gazę lub siatkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Boczek faszerowany 258

Kolejnym mięsnym przepisem, którym nasi goście i my delektowaliśmy się podczas wielkanocnego obiadu był pieczony Boczek faszerowany mięsem mielonym , który został podany na ciepło z sosem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Biała kiełbasa domowa 213

Przepis znalazłam na You Tube. Warto, przed rozpoczęciem pracy, obejrzeć cały film -link tutaj. Kiełbasa jest bardzo dobra. Ilość przypraw - zwłaszcza majeranku i czosnku

Stare Gary
parzona domowa kiełbasa krakowska 285

kiełbasa krakowska Dzisiejszy post jest kierowany to miłośników domowych wędlin. Nie wiem z jakich powodów,  wiele osób co prawda robi samodzielnie cienkie kiełbasy nadziewane w jelita wieprzowe, lecz z pewną nieśmiałością podchodzi do wyrobów "grubszego kalibru". Uważam iż pora to zmienić, dlatego w najbliższym czasie zaprezentuję kila  wyrobów grubszego typu. A zacznę od jednego z moich

Miód i pieprz
Karkówka dojrzewająca 349

suchym przewiewnym miejscu. Zostawiamy karkówkę na nie mniej niż 11dni (można dłużej). Po tym czasie nasza wędlina dojrzewająca jest gotowa do spożycia. R A D Y : - Mięso na wyroby dojrzewające kupujemy tylko ze sprawdzonego źródła. Musimy mieć gwarancję, że mięso było badane i jest zdrowe. - Najlepiej kupować część karkówki od strony schabu, będzie ona delikatniejsza i mniej żylasta(...)Mięso może dłużej wisieć niż jest to podane w przepisie, będzie bardziej suche. - Waga mięsa przed przygotowaniem – 1,125 kg, gotowy wyrób – 780 g. Karkówka dojrzewająca to kolejny wyrób domowy, o którym mogę powiedzieć, że udał się wyśmienicie. Duży wpływ miał na to idealnie wybrany kawałek mięsa – nie za tłusty, ale i nie za chudy. Dzięki wykorzystaniu krajalnicy karkówkę dojrzewającą

mojewypiekiinietylko
Pączki nadziane dżemem z czarnej porzeczki 199

Kolejny przepis na domowe pączki - miękkie, puszyste i słodko-kwaśne w smaku. Dżem z czarnej porzeczki świetnie pasuje do słodkiego ciasta drożdżowego. Z poniższego przepisu upieczecie

Ugotować

Proponowane wyszukiwania