nalewka z aronii z liśćmi wiśni i jeżyn 296Nalewka z aronii z liśćmi wiśni i jeżyn Niepozorna Amerykańska kuzynka jarzębiny, obdarowuje nas owocami, kryjącymi ogromne bogactwo witamin i przeciwutleniaczy. A domowa nalewka jest chyba najsmaczniejszym sposobem aby z tego bogactwa korzystać( oczywiście, jak by inaczej, z umiarem). Składniki Na każde 0,5 l "spirytusu"( o mocy 70%) 300 ml wódki 150 szt liści wiśni(...)gotujemy jej owoców, lecz tylko rozgniatamy je ( lub rozcieramy), a następnie zalewamy spirytusem. Trzymamy w szczelnym pojemniku, przez najmniej trzy, a najdłużej, cztery tygodnie. O ile w przy wyrobie innych nalewek, można czas trzymania nastawu, traktować dość orientacyjnie, to w przypadku aronii wskazana jest skrupulatność. Nastaw trzymany krócej, nie do końca wchłonie całą dobroć zawartą w owocach, ale trzymany
Miód i pieprz
DOMOWE MASŁO ŚMIETANKOWE 188Lubię prawdziwe masło. Do tej pory kupowałam, nie wiedząc , że jego przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Takie domowe jest rewelacyjne w smaku. Wypróbujcie koniecznie. Cenowo wychodzi podobnie
Z Majeczką w kuchni
PELNOZIARNISTY CHLEB ORKISZOWY NA MLEKU 231PEŁNOZIARNISTY CHLEB ORKISZOWY NA MLEKU Dzisiaj przedstawiam przepis na chleb domowy wypiekany z mąki orkiszowej z dodatkiem mleka. Chlebek ten jest bardzo miękki w środku, puszysty
Moja Książka Kucharska
Domowa granola z płatkami gryczanymi 210Jeżeli dbacie o linię i staracie się unikać nadmiernej ilości cukru to zachęcam do przygotowania domowej, pełnej bakalii granoli z płatkami gryczanymi. Taka granola będzie idealna
Ugotować
Gorąca czekolada w proszku – domowa wersja 197Gorąca czekolada w proszku – domowa wersja Lubicie gorącą czekoladę? Ja uwielbiam! Jest idealna na zimowe dni Oczywiście można ją przygotować podgrzewając mleko ze śmietanką i
Słodkie okruszki
Syrop imbirowy z nutą cynamonu 244Syrop imbirowy z nutą cynamonu. Rozgrzewający, idealny na zimne jesienne dni. Wspaniale smakuje z herbatą czy kawą. Możecie go również dodać do zwykłej wody, polać nim
Słodkie okruszki
Schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem 256Domowe wędliny przygotowujemy regularnie, gdyż lubimy jeść produkty wysokiej jakości i o smaku jaki lubimy. Od dawna kupujemy mięso tylko w sprawdzonych miejscach i przygotowujemy wędliny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na domowe chorizo, czyli hiszpańską kiełbasę 359Chorizo to tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny. Jest to łatwo rozpoznawalny specjał kuchni hiszpańskiej dzięki swojemu mocnemu i charakterystycznemu zapachowi. Chorizo w Hiszpanii ma nieskończoną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe zdrowe i najlepsze - pieczona szynka 259Wszyscy dobrze wiemy, że zdecydowanie lepiej jest upiec własny kawałek szynki czy schabu, niż kupować gotowe nafaszerowane nie wiadomo czym wędliny. Staram się tak
W kuchennym oknie Ewy
Wino z wiśni i czarnej porzeczki 406Produkcja wina rozpoczęła się już w lipcu, ale dopiero teraz można ocenić czy produkt jest udany. Właśnie podczas pisania posta delektuję się jego smakiem. Smak doskonały
W kuchennym oknie Ewy
CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE 256Chleb pszenny na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska Chleb pszenny na zakwasie codzienny Przepis na tradycyjny, domowy chleb Polski Ten tradycyjny chleb polski, wypieczony z mąki
Moja Książka Kucharska
Pasztet z suszonymi grzybami 270Kochani, dzisiaj mam dla Was przepis na pasztet z suszonymi grzybami. Było to moje drugie podejście do domowego pasztetu, bo pierwszy wyszedł zdecydowanie za suchy. Druga
PatiGotuje
Ogórki małosolne na sucho 1122Ogórki małosolne na sucho bez wody pokazałam w piątek na FB-ku. Te ogórki wywołały szał, otrzymałam mnóstwo e-maili w sprawie tego przepisu. Nawet tego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Suszona pierś z kaczki. Duck Prosciutto 269Po przygodzie z wędlinami dojrzewającymi z wieprzowiny , panchetta, karkówka , kiełbasa palcówka , kabanosy , mielonka przyszła pora na kaczkę. Zrobiłam szynkę prosciutto z kaczej piersi. Wygląda dokładnie tak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
karkówka wołowa obsuszana, dojrzewająca domowa wędlina 372wołowego, moim zdaniem całkiem niesłusznie. Przecież z wołowiny również można wykonać kruche i delikatne wyroby. Oczywiście nie nadają się do tego chude części mięsa z udźca, ale poprzecinany delikatną siatką marmurkowego tłuszczu rozbratel, czyli kark wołowy, to już surowiec wprost idealny na wyrób pysznej domowej wędliny. składniki foremny kawałek karku wołowego o wadze około jednego kilograma mieszanka peklująca ( ilość
Miód i pieprz