książek kucharskich, lubimy je zbierać. Ale prawdę mówiąc książki jak książki, to samo co w nich jest można bez problemu znaleźć w internecie. Ale ta W ielka księga własnych wyrobów jest inna. To nie tylko książka kucharska ale swoiste kompendium wiedzy. To nie tylko suche przepisy (co ma miejsce w większości książek), ale zbiór informacji co, jak i dlaczego(...)kuchni jeśli nie zrozumiemy pewnych zależności, pewnych zasad, których przestrzegać trzeba. A to wszystko jest właśnie w tej książce wyjaśnione. Jak sam tytuł mówi jest to książka o swojskiej, domowej kuchni. Podzielona na działy tematyczne. I w zasadzie zawiera w sobie wszystko. Jeżeli chcemy przyrządzać klasyczne domowe, swojskie potrawy to ta jedna książka załatwia sprawę. Żadna inna nie będzie potrzebna
Marder&Marder ManufactureMirabelki to małe, żółte śliwki, które ładnie pachną, są słodkie, a zarazem lekko cytrynowe w smaku. W polskiej kuchni, niestety nie są doceniane, ponieważ jest bardzo
UgotowaćW ubiegły czwartek w szkole u mojej siostry obchodzili „Dzień chleba i ziemniaka”. Oczywiście jak to zwykle z takimi imprezami bywa, obowiązek przygotowania potraw od klasy
PatiGotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Cukier pachnący wanilią. Idealny do deserów, ciast, ciasteczek czy kawy. W większości sklepów znajdziecie jedynie cukier wanilinowy czyli cukier aromatyzowany waniliną
Marta Gotujezaledwie miesiąc temu, a wiem, że mają już swoich fanów od bardzo dawna. I wraz z rodziną zdecydowanie do nich dołączamy! Niestety, choć zawsze będę twierdzić, że domowe przetwory, wyroby, wypieki oraz wszelkie samodzielnie przygotowane dania nie mają sobie równych to minionego lata nie przygotowałam żadnych zapasów na tegoroczną zimę. Dlatego przez przypadek trafiłam na facebookową stronę Spiżarni Baby(...)soków i na dzień dzisiejszy została mi... połowa. Moi znajomi oraz rodzina byli zaskoczeni tym, że takie produkty można bez problemu nabyć, a nie tylko samodzielnie przygotować w warunkach domowych. Naprawdę soki są bardzo smaczne i smakują bardzo domowo! Skład każdej butelki to tylko sok z sokownika parowego oraz cukier w proporcji 7:1, czyli na 7 porcji soku
Di gotujekolejny raz spłatała figla i domownicy zaczęli dopominać się w kuchni dań " cięższego kalibru" Chcąc nie chcąc pojechałem więc do rzeźnika by dokonać zakupu produktów potrzebnych do wyrobu domowej kiełbasy. Składniki na siedem kilo wyrobu 0,6 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 1 wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 1 wieprzowiny I klasy( szynka,schab(...)niego wszystkie przyprawy (należy pamiętać, że wyrób po zaparzeniu będzie miał wyraźniejszy smak) i wodę, nadając mięsnej masie nie za "sztywną" konsystencję umożliwiającą nabicie jelit (ja dodałem przy wyrobie 0,5 l wody, ale nie jest to żadna norma). Wyrobioną mięsną masą (musi dosyć mocno się kleić) napełniamy z pomocą lejka do kiełbas wieprzowe jelita (do nabycia w większości mięsnych
Miód i pieprzkolejny raz spłatała figla i domownicy zaczęli dopominać się w kuchni dań " cięższego kalibru" Chcąc nie chcąc pojechałem więc do rzeźnika by dokonać zakupu produktów potrzebnych do wyrobu domowej kiełbasy. Składniki na siedem kilo wyrobu 0,6 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 1 wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 1 wieprzowiny I klasy( szynka,schab(...)niego wszystkie przyprawy (należy pamiętać, że wyrób po zaparzeniu będzie miał wyraźniejszy smak) i wodę, nadając mięsnej masie nie za "sztywną" konsystencję umożliwiającą nabicie jelit (ja dodałem przy wyrobie 0,5 l wody, ale nie jest to żadna norma). Wyrobioną mięsną masą (musi dosyć mocno się kleić) napełniamy z pomocą lejka do kiełbas wieprzowe jelita (do nabycia w większości mięsnych
Miód i pieprzZachęcam Was do przygotowania pasztetu z duszonym jabłkiem. Poniższy pasztet nie wymaga pieczenia i jest błyskawiczny do przygotowania. Dodatkowo jest bardzo smaczny i idealnie kremowy. Nie
Ugotowaćchleb z siemieniem lnianym Poniższy teks jest w szczególności skierowany, do tych wszystkich, którzy noszą się
Miód i pieprzW domu jesteśmy w stanie przygotować prawie wszystko to, co możemy kupić w sklepie. Dzisiaj udowodnię wam, że każdy z nas może zrobić mleczną
Ugotowaćzawsze szukałam idealnego sposobu na schab-bo zawsze był albo za suchy albo za twardy, i teraz znalazłam-wyszedł cudowny,delikatny,kruchy i soczysty,po prostu
Swojskie jedzonkoWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Taka drobiowa wędlina to świetna alternatywa dla kupnej wędliny lub pasztetu ze sklepu. Smakuje wyśmienicie na kromce świeżego pieczywa
Marta GotujeOGÓRKI KONSERWOWE Z CHILI Dzisiaj przedstawiam przepis na ogórki konserwowe z papryczką chili. Przygotowywałam je w tym roku po raz pierwszy z przepisu od mojej
Moja Książka Kucharskachleb słodowy O zaletach dodaniu słodu do chleba, zdążył się przekonać każdy
Miód i pieprzWielkanoc zbliża się wielkimi krokami… A jak Wielkanoc to oczywiście jajka… A najlepszy dodatkiem do jajek jest … chrzan , no ale na chrzan już przepis Wam podałam
PatiGotuje