wyroby domowe - 1835 przepisów (strona:35/123)

galantyna z pikantnym farszem z domowego ajwaru 210

galantyna z kurczaka Jest to danie które wymaga  odrobiny pracy, ale smak gotowej potrawy z nawiązką zrekompensuje nam włożony w przygotowanie posiłku

Miód i pieprz
Pasztet z wątróbki drobiowej z pieczarkami i jabłkiem 229

W życiu nie robiłam pasztetu. Żadnego. Nie powiem, że nie miałam ochoty, bo pasztet lubię, a nie jadam raczej kupnego, ale kojarzył mi się taki pasztet

Zdrowa Kuchnia Sowy
swojska kiełbasa z własnej wędzarenki 190

więc ustąpić, przed cięższym zestawem mięsiw. Ustępując naleganiom, wyjąłem z czeluści kuchennych szafek, maszynkę do mięsa, zdobiłem przegląd domowej wędzarni i zabrałem się do pracy. Sam również lubię, smak domowej kiełbasy, podanej razem ze smażonymi jajkami, czy tez nawet samej, tyko z dodatkiem zmrożonej, krystalicznej czystej.....   wody oczywiście. Składniki  na siedem kilo wyrobu 0,6 kg wołowiny(...)niego wszystkie przyprawy (należy pamiętać, że wyrób po zaparzeniu będzie miał wyraźniejszy smak) i wodę, nadając mięsnej masie nie za "sztywną" konsystencję umożliwiającą nabicie jelit (ja dodałem przy wyrobie 0,5 l wody, ale nie jest to żadna norma). Wyrobioną mięsną masą (musi dosyć mocno się kleić) napełniamy z pomocą lejka do kiełbas wieprzowe jelita (do nabycia w większości mięsnych

Miód i pieprz
Domowe wyroby 280

Szynka peklowana z szynkowara Szynka z indyka z szynkowara Szynka wieprzowa w marynacie Schab z gorczycą i kolendrą Pieczeń z kukurydzą i marchewką Szynka wieprzowa Pieczeń

Ala piecze i gotuje
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI - szybki i chrupiący z foremki 144

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI - szybki i chrupiący z foremki Jak przygotować szybki i chrupiący chleb pszenno-żytni w domu -wypróbowany przepis krok po kroku. Bardzo

Moja Książka Kucharska
Paszteciki z mięsem 217

Paszteciki z mięsem są to drożdżowe małe wypieki nafaszerowane mięsnym nadzieniem. Idealnie pasują do kubka gorącego barszczu.  Po upieczeniu możecie je zamrozić. Dzięki temu, gdy

Ugotować
Domowy chleb 165

Zawsze wydawało mi się że pieczenie chleba to bardzo skomplikowana sprawa. Niejednokrotnie oglądając lub czytając porady dotyczące wypieku chleba zastanawiałam się dlaczego ludzie tak sobie to

PatiGotuje
Domowy chleb 202

Zawsze wydawało mi się że pieczenie chleba to bardzo skomplikowana sprawa. Niejednokrotnie oglądając lub czytając porady dotyczące wypieku chleba zastanawiałam się dlaczego ludzie tak sobie to

PatiGotuje
Schab pieczony w boczku 244

Kolejna wędlina w moim wykonaniu,tym razem bez wcześniejszego peklowania.Pyszna na kanapki,na półmisek z wędlinami na świąteczny stół.Bardzo prosty przepis spróbujcie koniecznie. Robiąc domowe

Swojskie jedzonko
Wędzona domowa pasztetowa (wątrobianka) 325

Uwielbiam pasztetową ! I swego czasu pojawił się pewien problem, ponieważ poczytałam sobie co dodają do pasztetowej w zakładach mięsnych... Tu moja miłość do tego

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet z gęsi 197

  Grudzień to wyjątkowy miesiąc. To czas oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia, czas przygotowań, czas kupowania i pakowania prezentów, wreszcie też czas wymyślania i testowania świątecznych

Obiad gotowy
długo pieczona pierś z gęsi 175

  długo pieczona pierś z gęsi Są dwa sposoby na upieczenie gęsiny, możemy piec ją bardzo krótko, albo bardzo długo. Pierwszy sposób opisałem już jakiś 

Miód i pieprz
długo świeży chleb z ziemniakiem 181

chleb z mąką ziemniaczaną Jeżeli zależy nam, by chleb długo zachował swoją świeżość i nie wysychał. To dodanie do wypieku mąki ziemniaczanej, jest jedną z najlepszych

Miód i pieprz
Domowy przecier pomidorowy (i Wielka Księga Własnych Wyrobów) 176

książek kucharskich, lubimy je zbierać. Ale prawdę mówiąc książki jak książki, to samo co w nich jest można bez problemu znaleźć w internecie. Ale ta W ielka księga własnych wyrobów jest inna. To nie tylko książka kucharska ale swoiste kompendium wiedzy. To nie tylko suche przepisy (co ma miejsce w większości książek), ale zbiór informacji co, jak i dlaczego(...)kuchni jeśli nie zrozumiemy pewnych zależności, pewnych zasad, których przestrzegać trzeba. A to wszystko jest właśnie w tej książce wyjaśnione. Jak sam tytuł mówi jest to książka o swojskiej, domowej kuchni. Podzielona na działy tematyczne. I w zasadzie zawiera w sobie wszystko. Jeżeli chcemy przyrządzać klasyczne domowe, swojskie potrawy to ta jedna książka załatwia sprawę. Żadna inna nie będzie potrzebna

Marder&Marder Manufacture
Konfitura mirabelkowa z wanilią (bez żelfixu) 193

Mirabelki to małe, żółte śliwki, które ładnie pachną, są słodkie, a zarazem lekko cytrynowe w smaku. W polskiej kuchni, niestety nie są doceniane, ponieważ jest bardzo

Ugotować
Smalec fasolowy z chrupiącymi „skwarkami” z kaszy gryczanej 171

W ubiegły czwartek w szkole u mojej siostry obchodzili „Dzień chleba i ziemniaka”. Oczywiście jak to zwykle z takimi imprezami bywa, obowiązek przygotowania potraw od klasy

PatiGotuje
Domowy cukier waniliowy 331

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Cukier pachnący wanilią. Idealny do deserów, ciast, ciasteczek czy kawy. W większości sklepów znajdziecie jedynie cukier wanilinowy czyli cukier aromatyzowany waniliną

Marta Gotuje