wyroby domowe - 1835 przepisów (strona:37/123)

CHLEB PIENINSKI PSZENNO-ZYTNI Z ORKISZEM 113

CHLEB PIENIŃSKI PSZENNO-ŻYTNI Z ORKISZEM W smaku przypomina tradycyjny chleb mieszany, jednak zawartość mąki orkiszowej powoduje, iż jest on bardziej delikatny i smaczniejszy. Miąższ ma

Moja Książka Kucharska
wyrób kawioru wileńskim domowym sposobem 176

                             kawior po wileńsku Wielokrotnie spotykamy na sklepowych półkach niewielkie słoiczki, które

Miód i pieprz
chleb nasz powszedni 143

                       chleb powszedni Z pozoru  dobrze znany widok, przez lata przywykliśmy już do niego

Miód i pieprz
CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE 83

Dzisiaj przedstawiam przepis na CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE . Chleb jest łatwy w przygotowaniu, ma bardzo chrupiącą skórkę i fajny, miękki miąższ. Świetne jest to, że chleb

Moja Książka Kucharska
Przysmak kanapkowy z boczku 234

Jak już wam pisałam ostatnio staram się nie kupować wędlin i ciągle robię swoje w domu-tym razem wypróbowałam nowy przepis- okazał się na prawdę pyszny

Swojskie jedzonko
WIEJSKI SMALEC Z BOCZKIEM I CEBULKĄ - pyszne smarowidło do chleba 511

 fot. Moja Książka Kucharska WIEJSKI SMALEC Z BOCZKIEM I CEBULKĄ - pyszne smarowidło do chleba. Jak zrobić prawdziwy wiejski smalec z cebulką, boczkiem i skwarkami? Sekretem

Moja Książka Kucharska
Drobiowa wędlinka z suszonymi pomidorami i ziołami 241

Dziś wędlinka drobiowa aromatyczna,pachnąca,swojska,soczysta-czego chcieć więcej.... Oczywiście szybka w przygotowaniu dietetyczna i pyszna,polecam gorąco.Tym razem z szynkowaru. jak nie macie

Swojskie jedzonko
MORELOWO-IMBIROWY MAROKAŃSKI SOS CZATNEJ 80

  Morelowy sos czatnej. Smaczny, zdrowy i łatwy do przygotowania morelowo-imbirowy sos czatnej po marokańsku.    Sos czatnej z moreli doskonale pasuje do pasztetów

Moja Książka Kucharska
Dżem truskawkowy - przepis 118

Dżem truskawkowy fot. Moja Książka Kucharska Dżem truskawkowy. Prosty przepis na dżem truskawkowy. Pachnące słońcem, słodkie truskawki zamknięte w słoiczku. Prosty  przepis na dżem truskawkowy

Moja Książka Kucharska
PASTA POMIDOROWA 118

PASTA POMIDOROWA Pasty pomidorowe, nazywane również sosami, mogą mieć różna konsystencję. Głównym składnikiem są oczywiście pomidory, które łączy się z owocami i różnymi aromatycznymi dodatkami. Przyprawia

Moja Książka Kucharska
Domowa czekolada 158

Przepis jest dość stary i pamięta czasy, kiedy to w sklepach nie można było dostać normalnej tabliczki czekolady. Dla mnie jest to sytuacja abstrakcyjna. Dzisiaj kiedy

PatiGotuje
KREMOWY SEREK Z ROSZPONKĄ, CZERWONĄ CEBULĄ I CAYENNE, do chleba 131

fot. Moja Książka Kucharska Przepis na szybkie i pożywne śniadanie dla całej rodziny. W porannym pośpiechu często zapominamy o śniadaniu, ale przecież jego przygotowanie nie musi

Moja Książka Kucharska
Szynka domowa wędzona 109

Własne wędliny robimy już od jakiegoś czasu, ale ta szynka wyszła nam rewelacyjnie. Zgadniecie czemu ? Otóż dzięki otoczce tłuszczyku, który znajduje się na mięsie. Nie od

Kulinarne przygody Gatity
Tradycyjny zakwas na żurek 138

Święta juz tuż, tuż więc to już ostatni dzwonek na wstawienie zakwasu na żurek Ja swój zakwas przygotowałam już wczoraj, teraz tylko czekać aż będzie gotowy

PatiGotuje
polędwica po węgiersku czyli wędlina z piekarnika 140

polędwica długo pieczona Wieprzowy schab, oraz wykonane z niego wyroby, to wysoce cenione w naszych domach artykuły. Dzisiaj chciałbym zaprezentować sposób,  przygotowania kawałka schabu, poprzez długotrwałe pieczenie go w niskiej temperaturze. Taka temperatura pieczenia, w sumie niewiele się różni od temperatury panującej w wędzarni, podczas wędzenia mięsa ciepłym dymem. W wędzarni oprócz temperatury, to dym daje mięsiwu końcowy(...)próbując naszego schabu poczujemy, się jakbyśmy byli na madziarskiej puszcie. składniki na osiem osób 1,5 kg schabu marynata 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki domowego maggi sól,  pieprz Dodatkowo zaprawa do pieczenia 2 łyżeczki pieprzu bałkańskiego firmy SKWORCU 10 papryczek chilli TABASCO CZERWONE firmy SKWORCU 3 łyżki pomidorów suszonych firmy SKWORCU Sposób przygotowania Wszystkie składniki

Miód i pieprz