Domowy sok pomidorowy. Sok z pomidorów. Pomidory są bardzo uniwersalne, latem gdy są świeże i pachnące wykorzystuję je na wszelakie sposoby w kuchni, w pozostałym okresie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKabanosy wędzone w domowej wędzarni Upłynęło sporo czasu od mego ostatniego wędzenia ( jak również i od ostatniego wpisu na
Miód i pieprzZapewne wielu z Was zastanawia się z czego są zrobione wędliny, które możemy kupić w sklepie :) Ile jest w nich mięsa, a ile sztucznych polepszaczy smaku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!DOMOWY SOS SŁODKO-KWAŚNY Jak zrobić idealny, gęsty słodko-kwaśny sos do makaronów, ryżu i mięsa - sprawdzony przepis krok po kroku Moi Drodzy, dzisiaj przedstawiam
Moja Książka KucharskaPolecam proste przygotowanie domowych wędlin. Kupujemy schab, płuczemy w zimnej wodzie, odcinamy zbędne kawałki, z których robimy gulasz lub po prostu smażymy z
chleba naszegoDOMOWY MAJONEZ Dzisiaj polecam przepis na domowy majonez. Majonez ten został przygotowany wg. przepisu Gordona Ramsay'a.
Moja Książka KucharskaDOMOWY SOS SŁODKO-KWAŚNY Co roku przyroda zasypuje nas owocami i warzywami. I już od niepamiętnych czasów ludzie próbują je przechowywać. Kiedyś, dla naszych przodków, była
Moja Książka KucharskaDOMOWY KOMPOT Z GRUSZEK Do przyrządzania kompotów używamy zazwyczaj owoców o smaku kwaskowym. Bardziej słodkie łączymy z rodzajami kwaśniejszymi lub lekko zakwaszamy zalewę, aby stworzyć odpowiednie
Moja Książka KucharskaDOMOWY CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Moi Drodzy, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na niezwykle prosty, domowy chleb pszenno-żytni. Przepis pochodzi ze strony smakowitychleb.pl , trochę zmodyfikowany. Polecam ! SKŁADNIKI
Moja Książka KucharskaJak dotąd najsmaczniejsza domowa wędlina przygotowana z szynkowara - mielonka drobiowa z piersi kurczaka. Delikatna, lekko wilgotna i pyszna w smaku. Piersi kurczaka zmieliłam na średnich oczkach
UgotowaćSchab dojrzewający cieszy się ogromną popularnością nie tylko w okresie świątecznym. Ta wspaniała, domowa wędlina często gości na moim stole. Przepis „krąży” po rodzinie oraz znajomych
mojewypiekiinietylkoTwaróg domowy z rzodkiewką Składniki 250 g domowego twarogu Pęczek rzodkiewki ½ pęczka szczypioru 4-5 łyżek jogurtu naturalnego Pieprz, sól Sposób przygotowania Drobno siekamy rzodkiew i
Miód i pieprzPrzygotowanie domowego makaronu jest czasochłonne, jednak sam smak takiego makaronu jest o niebo lepszy. Wystarczy mąka, woda i jajko, aby przyrządzić domowy makaron. Składniki na
UgotowaćGdzie w kurczaku jest szynka? Według Słownika Języka Polskiego, szynka, to „ wędlina z tylnej części półtuszy wieprza lub innego zwierzęcia”. Nie popełniamy więc błędu mówiąc o
mojewypiekiinietylkoPamiętacie mój wielkanocny schab w 10 minut? Albo szynkę gotowaną z jałowcem? Tym razem przygotowałam schab gotowany tym samym sposobem, tylko z innymi przyprawami. Schab gotowany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNareszcie Wielkanoc! Najpiękniejsze, najbardziej kolorowe i pachnące święto w roku. Czas, w którym ziemia budzi się do życia, strzepuje kurz z ramion, przeciąga się, ziewa i
Marder&Marder ManufactureWiele osób używa popularnej kostki rosołowej, chyba już na stałe wpisała się ona w tradycję naszej kuchni. Z jednej strony nie ma się co dziwić, jest
Marder&Marder ManufactureDzisiaj pomysł na domową wędlinę, którą przygotujecie bez użycia szynkowara. Słoikówka z łopatki wieprzowej to przepis na domową konserwę, która należy przechowywać w chłodnym miejscu. Słoikówka
UgotowaćSMALEC DOMOWY Moja Książka Kucharska przedstawia przepis na smalec domowy. Jest łatwy, choć niezbyt szybki w przygotowaniu, ale za to o wiele lepszy niż ten ze
Moja Książka KucharskaMASŁO DOMOWE / SKLAROWANE Moja Książka Kucharska przedstawia dzisiaj przepis na domowe masło i masło sklarowane. Przepis na masło odnalazłam w książce Andrzeja Łebkowskiego, wypróbowałam i wyszło
Moja Książka Kucharskabaleron konserwowy Dziś przedstawię propozycję na wykonanie domowego wyrobu bez użycia prasek czy chemii ( w składzie nie ma saletry ). Nie od dziś powiem wiadomo że w kuchni, wyroby im prostsze tym lepsze. Zatem proponuję poświęcić chwilę na lekturę a potem do dzieła. składniki karkówka wieprzowa moja miała wagę 2,5 kilograma mieszanka peklująca ( ilość podana na jeden
Miód i pieprzDzisiaj zapraszam Was na domową, pyszną i niesamowicie aromatyczną wędlinę z udek kurczaka. Musicie mi uwierzyć, że w smaku jest o wiele lepsza niż kupne wędliny
UgotowaćTen twaróg robię od kilku lat, ale przepis podaję dopiero dzisiaj. Dlaczego tak późno? Bo nigdy nie doczekał się zdjęć. Sposób wykonania jest bardzo prosty, a
mojewypiekiinietylkoLody znane są na świecie już od ponad 5 tysięcy lat, choć bardziej przypominały wówczas znane dziś sorbety, niż kremowe gałki. Na przyrządzanie lodowych deserów pierwsi
mojewypiekiinietylkoLody znane są na świecie już od ponad 5 tysięcy lat, choć bardziej przypominały wówczas znane dziś sorbety, niż kremowe gałki. Na przyrządzanie lodowych deserów pierwsi
mojewypiekiinietylkoPrzepis na likier czekoladowy na prawdziwym kakao, mleku i spirytusie. Chocolate liquor. Jeżeli macie już dość kupnych likierów i nalewek, a chcecie spróbować czegoś pysznego, musicie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJak zrobić domowy serek ziołowy jak almette ? Serek ziołowy to wzbogacona o świeże zioła i przyprawy wersja arabskiego serka jogurtowego zwanego Labneh . Serek bez ziół idealnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJak byłam piękna i młoda to często robiłam domowe likiery o wszelakich smakach, gdyż lubiłam je też pić. Obecnie wolę napić się czerwonego wina musującego, a
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętypu bundz Celowo w nazwie użyłem słów "typu bundz", ponieważ od pewnego czasu, nazwa ta jest zastrzeżona dla wyrobów pochodzących z podhala. Ja swój ser robiłem w śród jezior Warmii więc jak mawiał poeta " gdzie Krym a gdzie Rzym. Tyle tytułem dywagacji na temat nazewnictwa, nie mających najmniejszego znaczenia, dla naszych kubków smakowych. Kolejną odstępstwem, jest użycie(...)dłużej ser będzie leżał w chuście tym będzie bardziej "dojrzały"). Świerzy bundz ma smak twarogu, lecz jego konsystencja jest dużo bardziej zwarta, serwatki pozostałej po wyrobie sera nie wylewamy, lecz używamy do wyrobu domowych wypieków. Jeżeli chcemy uzyskać ser solony, to wkładamy ser do 20 % zimnego roztworu solnego ( na cztery szklanki wody, jedna szklanka soli), tak aby był całkowicie
Miód i pieprzdłużej ser będzie leżał w chuście tym będzie bardziej "dojrzały"). Świerzy bundz ma smak twarogu, lecz jego konsystencja jest dużo bardziej zwarta, serwatki pozostałej po wyrobie sera nie wylewamy, lecz używamy do wyrobu domowych wypieków
Miód i pieprzKażdego roku przygotowuję domowe przetwory, niezbyt dużo ale zawsze po kilka słoiczków z różnych owoców. W tym sezonie przygotowałam jak na razie tylko dwa rodzaje słodkich
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNikogo chyba nie trzeba przekonywać do wyższości wędlin domowych nad kupnymi. Chociażby z tego powodu, że domowe należą do gatunku „wiem, co jem”. Z tej prostej
mojewypiekiinietylko