ravioli - 445 przepisów (strona:25/30)

Pierogi na słodko z karmelizowanymi gruszkami i orzechami 175

szczyptę soli i wlewamy 1/2 szklanki wrzącej wody, wyrabiamy elastyczne ciasto hakiem robota, następnie ciasto cienko rozwałkowujemy, kładziemy kulkę z farszu, przykrywamy ciastem, przyciskamy i wykrawamy (wykrawaczką do okrągłych ravioli) okrągłe pierożki, lekko dociskamy brzegi. Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy. Łyżkę miodu i 1 łyżkę cukru przekładamy do rondelka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wareniki 184

Kochani zapraszam na Wareniki czyli inaczej  pierogi ;) Typowy specjał kuchni ukraińskiej, Znany i lubiany praktycznie przez każdego pod różnymi nazwami,W Polsce to oczywiście pierogi, we Włoszech ravioli i tortellini, w Chinach są to pierożki pod nazwą Wonton, w Niemczech- maultaschen...Dziś nadziałam je ziemniakami i pieczarkami jednym z najbardziej popularnych farszy. Składniki: 3 szklanki mąki poj. szkl. 250ml

NaKońcuJęzyka
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Włochy 145

brodo , czyli pierożkami z nadzieniem mięsnym w bulionie. Primo to oczywiście danie z makaronu, pieczonego lub nadziewanego , jak lasagne alla Bolognese , cannelloni, pasticcio al forno , czy różne pierożki - agnolotti, ravioli, tortellini – przygotowywane „na bogato”, z dużą ilością mięsa i sera. Na południu popularna jest lasagne z sosem pomidorowym, mięsem wieprzowym i kilkoma rodzajami serów. Secondo to obowiązkowo sztuka pieczonego mięsa

Chilli Czosnek i Oliwa
Serowe krakersy solone 206

soli, pokrojoną margarynę i serek z kolorowym pieprzem. Mieszamy całość hakiem robota. Silikonową matę posypujemy delikatnie mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy je dosyć cienko i wykrawamy kółka (okrągłą wykrawaczką do ravioli) i paski (za pomocą karbowanej wykrawaczki do krojenia pizzy czy tarty) dzięki czemu krakersy będą miały ozdobne brzegi. Wycięte krakersy posypujemy solą ziołową prowansalską. W okrągłych krakersach robimy dziurki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
17 dań jednogarnkowych! 400

pomidorach Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Pieczarkowa z kuskusem Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa z żółtą fasolką

Moja smaczna kuchnia
Pierogi z kaszą jaglaną i serem 157

twarogiem i smażoną cebulką doskonale się formuje. Pierogi z kaszą jaglaną i serem polałam smażoną cebulką i szałwią. Szałwia jest świetnym dodatkiem do dań, podawałam ją np. do ravioli z łososiem i ricottą. Ciasto przygotowałam wg mojego przepisu Jak zrobić idealne ciasto na pierogi ? Pierogi z kaszą jaglaną i serem. Ciasto na pierogi: 4 szklanki mąki duża szczypta soli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dynio, och dynio! 163

rozejrzę - dynia. Wszędzie dynie, w sklepach, na targach, w przepisach na blogach. Tak jak pisałam wcześniej potrzebowałam trochę czasu, żeby się do niej przekonać - i udało się! Rewelacyjne ravioli z dynią , czy laksa z kurczakiem z wykorzystaniem dyńki. Wyczytałam, że w okolicach Konstancina jest farma dyń w związku z tym, że powinnam spędzić cały weekend nad książkami, była to rewelacyjna

Brzuszki Łakomczuszki
"Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku" - recenzja książki 167

cukinii... Przepisów jest naprawdę masa - od najprostszych pulpecików, po różnego rodzaju risotta czy np. kotlety cordon bleu, konfiturę z czerwonej cebuli, ale i potrawy typowo włoskie - pomysły na lasagne, ravioli, gnocchi, kolorowy makaron. Dzięki dokładnym ilustracjom przygotujemy makaronowe cukierki czy pierożki angnolotti albo tortelli. Pizza, focaccia, nadziewane kopytka... mogłabym tak jeszcze długo wymieniać, bo jest to naprawdę ciężkie tomisko

Kraina Tysiąca Smaków
Kruche ciasteczka z sezamem 183

macie silikonowej delikatnie podsypanej wałkujemy na ok. 0,5 cm formując prostokąt. Wyciskamy silikonowymi stempelkami wzór na cieście i wykrawamy okrągłe ciasteczka, ja to robiłam okrągłą foremką do ravioli, która ma karbowane kształty, więc ciasteczka zyskały dodatkowy element dekoracyjny Układamy kruche ciasteczka z sezamem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 C około 10-15 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lazania zawijana dyniowo-pomidorowa 271

ułożonych na sobie były one zawinięte. Dlatego wykorzystałam ten patent, kupiłam nawet narzędzie do robienia pofalowanych brzegów makaronu, ale niezbyt one wyszły, niestety lepsze byłoby użycie tego do robienia ravioli, a którego nie mam, zrobiłam kurczakowe nadzienie i połączyłam z dwoma rodzajami sosów. Jeden dla tradycjonalistów pomidorowy a drugi dla osoby otwartej na smaki czyli dyniowy. Ogólnie obiad wyszedł pyszny

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Innowacyjna kuchnia molekularna - warsztaty, Łódź, 30.11.2012 149

NoBo. Warsztaty prowadził szef kuchni restauracji "Kolory wina", Jarosław Bieńkowski. W sumie było nas 10 "kulinarek. Na początek zaczęliśmy od części teoretycznej, ale pokazowej. Zobaczyłam jak się robi tajemnicze ravioli z soku porzeczkowego, smakowałam mięsa z kwiatami i pomarańczą oraz ryby z kawą, jak i jajek przygotowanych za pomocą "suvi" (piszę fonetycznie). Bawiliśmy się też ciekłym azotem, czego efektem były

W kuchni Karmel-itki
Chinkali gruzińskie z mięsem. 99

Dzisiaj zapraszam Was ponownie do Gruzji! Najbardziej rozpoznawalnym daniem gruzińskim jest chinkali.  Co to takiego? Chinkali to gruzińskie "pierogi" w formie sakiewki, wypełnionej mięsem i

SMYKWKUCHNI