końcu wielkimi krokami zbliża się najpiękniejszy czas w całym roku - czas Bożego Narodzenia! Warto również się do niego przygotować w kuchni. Już najwyższa pora - ba! ostatnia chwila! - aby wstawić piernikowe ciasto! ;) Święta przecież pachną cynamonem i piernikiem! ;) Świąteczny piernik długodojrzewający! Składniki: 500 g mąki żytniej 500 g mąki pszennej 500 ml miodu wielokwiatowego 250 g masła 1 szklanka cukru(...)mąkę, stale mieszając. To wszystko! Kiedy otrzymamy gładkie, ale jak już wcześniej wspomniałam - dość rzadkie jak na piernik, ciasto, przekładamy je do miski i przechowujemy w lodówce. Kolejny piernikowy wpis jeszcze przed Świętami! A w nim niezwykle aromatyczny, korzenny piernik oraz małe pierniczkowe ciasteczka, które również można wykonać z dzisiejszego przepisu!! ;) A jak Wasze przygotowania do Świąt! ? :) aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Idealne ciacha do pochrupania, zarówno do szkoły, pracy, jak i do kawki w domu. Dzisiejsze w wersji przedświątecznej z nutą piernikową, z cynamonem i dużą ilością pestek dyni, pychotka ;-) Składniki: - 280g mąki żytniej pełnoziarnistej - 150g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 170g ksylitolu lub cukru trzcinowego - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)można pominąć) - 2 jajka - 14 kopiastych łyżek pestek dyni - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cynamonu - 1/3 płaskiej łyżeczki przyprawy piernikowej (lub dowolnie) Wszystkie składniki (oprócz pestek dyni) umieścić w misie miksera i zagnieść przy użyciu haka kruche ciasto (można również ręcznie). Pod koniec dodać pestki dyni i wgnieść je w ciasto. Można odrywać kawałki ciasta, formować kulki
Smaczne Zdrowezapachu wypełniającego dom w trakcie pieczenia! Dodany do niego miód, cynamon i przyprawa do piernika sprawiają, że biszkopcik nie tylko pięknie pachnie, ale równie wyśmienicie smakuje! SKŁADNIKI NA BISZKOPT PIERNIKOWY: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki miodu 2 łyżki cukru Przepis : Wymieszane(...)upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, następnie delikatnie wyjmujemy z formy. PRZYJEMNEGO PIECZENIA i Smacznego!!! Artykuł Piernikowy biszkopt z miodem i cynamonem pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyPyszna granola z miodem i cynamonem z odrobiną przyprawy piernikowej, w sam raz na nadchodzące zimowe poranki. Pyszności <3 Danie inspirowane jest przepisem ze strony Przy stole . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki otrębów owsianych 1/2 szklanki płatków pełnoziarnistych żytnich 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/2 szklanki mieszanki orzechów, posiekanych(...)grubsza 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka przyprawy piernikowej szczypta soli 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki płynnego miodu CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Wszystkie suche składniki i przyprawy mieszamy w misce. Olej mieszamy z miodem i wlewamy do miski. Bardzo dokładnie mieszamy, aż miód oblepi płatki i orzechy. Przesypujemy
My Culinary Artziarna ,bogatego w błonnik z niską zawartością tłuszczu stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnego pieczywa. Produkty które testuję to : Pieczywo chrupkie kukurydziano - jaglane zawiera 20 % kaszy jaglanej . Pieczywo chrupkie piernikowe pszenno kukurydziane . Pieczywo chrupkie kukurydziano gryczane .Pieczywo chrupkie piernikowe z czekoladą mleczną . Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego http://www.tovago.pl/index.php/o-nas . http://www.tovago.pl/index.php/o-nas
Sama słodycz i szczypta chilizmienia on smaku (o ile jest to majonez łagodny bez przypraw) a nadaje wilgotności i puszystości. Jest prosta do zrobienia jak biszkopt a tym razem dodałam do niej przyprawę piernikową. Ciasta z takim dodatkiem robię dość często a na blogu możecie zobaczyć wersję np. z kajmakiem (klik) . * keksówka 30 cm Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki(...)majonez i zmiksować. Następnie przesiać mąki i delikatnie wmieszać. Podzielić ciasto na połowę. Jedną część wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy dodać kakao i przyprawę piernikową. Wymieszać i wylać do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. Kiedy wystygnie cukier puder wymieszać z wrzątkiem i tym lukrem polać ciasto. Posypać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaplacek piernikowy z cukinią Przepis ten, jest jednym z moich ulubionych. Muszę przyznać, że piekąc po raz pierwszy piernik z dodatkiem cukinii, byłem pełen obaw. Już przy pierwszym kęsie ciasta, okazało się, że moje obawy były przedwczesne a piernik wyszedł wprost rewelacyjnie. Dodatek cukinii, do piernikowego ciasta sprawił, że było ono o wiele delikatniejsze i bardziej wilgotne. Takie ciasto
Miód i pieprzmasła • 250 g (1 szklanka) brązowego cukru (lub białego) • 2 łyżki miodu • 2 łyżki powideł śliwkowych • 4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej • 1 łyżeczka cynamonu • 2 łyżeczki sody oczyszczonej • 2 pełne łyżki kawy zbożowej (np. Inki) • 250 ml (1 szklanka) mleka • 2 jajka • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej(...)Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową i cynamon. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową
cucinareDzisiaj przyszedł mi do głowy smak piernikowy. Dla mnie pycha:) Wzięłam : szklankę mleka sojowego banan 1 łyżeczkę siemienia lnianego - bez niego nie ma moich koktajli szczypta przyprawy piernikowej lub 2 szczypty Świetny na drugie śniadanie, ale także na deser nie pogardziłabym nim;) Fajny smaczek
AZgotuj!Piernikowo u nas cały czas. Dlatego pojawiła się u nas Mleczna Czekolada Piernikowa. To mamy recepta na chłodne i szare dni, coś koniecznego na poprawę nastroju. Często ją pijemy w zimowe i chłodne dni. PYCHA. Składniki : 200 ml śmietany 30 - 36 % 400 ml mleka 200 g czekolady mlecznej kilka kawałków z piernika (nam zawsze(...)garnuszka i podgrzewamy do zagotowania się, dopiero wtedy wrzucamy połamaną czekoladę, lub takie specjalnie kawałeczki czekolady. Cały czas gotując mieszamy aż czekolada się rozpuści. Na koniec wsypujemy piernikowy proszek. Gotujemy jeszcze chwilkę i gotowe. Wlewamy do filiżanek i podajemy z pysznymi pierniczkami. SMACZNEGO
Lili w kuchniDalej zostaję w klimacie piernikowym. Zapach cynamonu, goździków, imbiru i gałki muszkatałowej towarzyszy mi przez cały grudzień. Jest wszędzie, na śniadanie, obiad i kolację. A jeśli już mowa o śniadaniu, to koniecznie upieczcie taką o to piernikową owsiankę, jest świetna! Miłośnikom owsianki na pewno bardzo posmakuje, a tym nieco mniej przychylnie patrzącym na owsiane płatki powinna dać wiele do myślenia
DefinicjaSmakupolskie przysłowie mówi, że dawniej najlepszymi rzeczami w Polsce były : krakowska panna, warszawski trzewik, gdańska gorzałka i piernik toruński, który sławą i jakością dorównywał norymberskim, a faska z ciastem piernikowym często stanowiła część posagu polskich panien szlacheckich i mieszczańskich. Ciasta z dodatkiem miodu znali już dawni Słowianie, jednak dopiero pozyskanie przypraw korzennych i środków spulchniających zamieniło je w piernik. Przygotowanie(...)ciasta piernikowego uważane było za prawdziwą sztukę, a receptura pilnie strzeżona. Jeśli chcemy mieć taki staropolski piernik na świątecznym stole to ostatni dzwonek, aby przygotować ciasto. Musi ono bowiem dojrzewać w chłodnej piwnicy lub dolnej półce lodówki co najmniej 2 tygodnie. Jednak im dłużej tym lepiej. Pieczemy je 3-4 dni przed świętami. Ja od wielu lat korzystam z przepisu
Wiem co jemciasta, które pozostało od piernika staropolskiego , upiekłam duże piernikowe serca. Były dodatkiem do świątecznych prezentów. Każde ozdobiłam lukrem i perełkami cukrowymi. Później zapakowałam w celofan przypięłam kokardę i dołączyłam bilecik z życzeniami. Moje serca miały wysokość 14cm i szerokość u góry 12,5cm. Wcześniej przygotowałam sobie szablon z kartonu o tych właśnie wymiarach przy pomocy którego wycinałam serca z ciasta(...)Wyszło mi 15 sztuk. Jeżeli ktoś jeszcze nie spożytkował do końca ciasta piernikowego, może upiec takie serca i dołączyć do życzeń noworocznych." Czytaj więcej
Wiem co jemNapiekłam tyle pierniczków na święta, że zostały mi po nich jeszcze trzy pudełka, ale to nic nie szkodzi. Na pewno się nie zmarnują. Część już wykorzystałam na spód do piernikowego sernika. A teraz przyszedł czas na piernikowe tiramisu. Widziałam na Durszlaku, że nie tylko ja wpadłam na ten pomysł, ale tiramisu to jeden z moich ulubionych deserów, niekoniecznie w wersji
Wiem co jemwprowadzę też przepisy w języku angielskim. Chyba to już wszystko. Przejdźmy więc do przepisu. Co prawda zima trwa nadal, wbrew temu co można zobaczyć za oknem, więc raczę się piernikową granolą. Uwielbiam wszelkie granolowe wariacje! :) English version : GRANOLA PIERNIKOWA przepis autorski // 3/4 średniego słoika granoli, ok. 380g ~235g płatków owsianych górskich ~15g otrębów ~2 łyżki syropu cynamonowego (można zastąpić
chili & sugarmówią, że dania z dodatkiem maku miały zapewnić dostatek i szczęście. Zamiast tradycyjnego, ale ciężkiego makowca proponuję lekką tartę z makiem na zimno. Składniki Spód: resztki ciasta z piernikowych gwiazdek lub 1 małe opakowanie herbatników Krem: 60 g maku 1 opakowanie sera ricotta light 10 sztuk orzechów macadamia 25 ml rumu (1 kieliszek do wódki) 3 łyżki cukru(...)dnia gotujemy go ok. 30 minut w mleku, w którym się moczył. Odsączamy na sicie, wyłożonym gazą (złożoną dwa lub trzy razy) i raz mielimy. Resztki ciasta z piernikowych gwiazdek rozkruszamy i odstawiamy na noc, aby się wysuszyły. W wersji z herbatnikami bardzo drobno je rozkruszamy. Płatki migdałowe prażymy na patelni i odstawiamy do wystygnięcia
My Chcemy JeśćUwielbiam piernikowe klimaty ;) sezon śliwkowy trwa, więc nie pozostało mi nic innego jak stworzyć ciacho piernikowe ze śliwkami, do tego odchudzone i zdrowe ;) Składniki (na okrągłą blaszkę o średnicy 22cm): 1 szklanka otrębów 4 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jogurt śliwkowy ze zbożami 0% (200g) (z Biedronki) 3 jajka 15 tabletek (rozkruszonych) STEWII
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćBabka piernikowa to nie tradycyjny piernik, ale jest smaczna i ekspresowa w przygotowaniu. Zamiast zwykłej babki-murzynka upiekłam piernikową i już wiem, że na święta upiekę ich jeszcze trzy :) Polewa z białej czekolady idealnie łączy się smakowo z korzenną nutą wypieku... Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1/2 kostki margaryny 2/3 szkl. cukru 1 jajko 1 łyżka oleju
Kolorowy Przepisownikpozostałości niezjedzonego ciasta można wykorzystać w taki sposób dowiedziałam się niedawno :) bajaderki - to tak naprawdę taki kulinarny "recykling" :) Do przygotowania tych bajaderek użyłam pozostałości świątecznej babki piernikowej ( tej ), bo chociaż jest bardzo smaczna, to w ogromie różnorodnych słodkości trochę jej zostało - dlatego przygotowując bajaderki nie dodawałam przyprawy do piernika. Ale jeśli mamy inne resztki tą przyprawę należy dodać, aby wyszły(...)właśnie piernikowe. Nie użyłam też alkoholu, aby mogły je jeść dzieci. Jednak na pewno byłyby jeszcze lepsze, gdyby go odrobinę dodać :) Składniki: 70-80 dag resztek ciast (biszkopty, babki..) 190 g gęstego dżemu porzeczkowego 1/2 kostki masła 1/2 szkl. mleka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka słodzonego kakao 3 łyżeczki cukru 1 olejek pomarańczowy 1 łyżka przyprawy do piernika
Kolorowy PrzepisownikZapachniało zimą i świętami. Zagościły w moim domu piernikowe muffiny, aromat przyprawy korzennej jest nieziemski, czuć go w całym domu... wiem, wiem powinnam odpędzać zimę zamiast ją przywoływac, ale cóż począć kiedy stęskniłam się za piernikowym smakiem. Przepis wyszkrobałam od Dusi , wyszły pyszne. Składniki 2 szkl mąki 0,5 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka kakao
Kuchenne aromatyananasa 40 g migdałów w płatkach 70 g wiórków kokosowych 300 g mąki pszennej 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jaja 200 g cukru 225 ml oleju roślinnego sok z 1 pomarańczy laska wanilii(...)truskawki (do dekoracji) świeże listki mięty (do dekoracji) Sposób przygotowania: Do startej marchewki dodajemy wiórki kokosowe,drobno pokrojonego ananasa,posiekane migdały.W drugim naczyniu mieszamy mąkę,sodę,proszek,przyprawę piernikową i cynamon.W kolejnym naczyniu ubijamy na puszystą pianę jaja,dodając stopniowo cukier i olej.Następnie dodajemy mieszankę z mąką i marchewkę.Dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.Ciasto wlewamy do tortownicy
Wielki apetytananasa 40 g migdałów w płatkach 70 g wiórków kokosowych 300 g mąki pszennej 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jaja 200 g cukru 225 ml oleju roślinnego sok z 1 pomarańczy krem: 270 g serka(...)różowy barwnik motylki cukrowe ciastka kakaowe Sposób przygotowania: Do startej marchewki dodajemy wiórki kokosowe, drobno pokrojonego ananasa, posiekane migdały. W drugim naczyniu mieszamy mąkę, sodę, proszek, przyprawę piernikową i cynamon. W kolejnym naczyniu ubijamy na puszystą pianę jaja, dodając stopniowo cukier i olej. Następnie dodajemy mieszankę z mąką i marchewkę. Dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto wlewamy do formy
Wielki apetytgram rodzynek, 70 gram moreli suszonych, skórka z 1/2 cytryny, żelatyna plasterki pomarańczy: 60 g cukru, 100 ml wody, 15 ml wody różanej, 1 pomarańcza, piernikowa pianka 300 ml mleka, śmietana kremówka – 600 ml, 2 płatki gwiazdki anyżu, 1/2 laska kory cynamonu, 4 ziarna czarnego pieprzu, 4 ziela angielskie, 2 torebki kardamonu, 4 goździki, 20 g żelatyny(...)Włożyć plasterki pomarańczy i gotować około 10 minut. Wyjąć z syropu, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 2 godziny. piernikowa pianka Mleko zagotować z przyprawami, przykryć i odstawić do ostudzenia. Przecedzić. Podgrzać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka i połączyć z gorącym mlekiem, dodać miód i wymieszać. Śmietanę ubić
królestwo garówDostaliśmy w prezencie słoik pigwy (po pigwówce). Muffinki piernikowe z pijaną pigwą SKŁADNIKI: 1 i 3/4 szklanki mąki pszenne 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 0,5 opakowania przyprawy do piernika 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka pigwy w spirytusie rodzynki(...)cukier puder kropla aromatu migdałowego i waniliowego W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, przyprawę piernikową, cukier,cynamon. Oddzielnie połączyć roztrzepane jajka z mlekiem i olejem. Wlać je do suchych składników, mieszając dodając pokrojoną w kosteczkę pigwę i całe rodzynki. Nałożyć ciasto do papierowych foremek wypełniając je do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w piekarniku
MarciochaKucharzySkładniki: (na 2 porcje) 2 szklanki mleka 100 ml śmietany kremówki 30% tabliczka czekolady deserowej szczypta pieprzu szczypta imbiru szczypta cynamonu szczypta przyprawy piernikowej do dekoracji: starta czekolada pokruszone pierniczki Przygotowanie: Do garnuszka wlać mleko i śmietanę, podgrzewać na małym ogniu. Po chwili dodać czekoladę oraz przyprawy. Cały czas mieszając poczekać aż czekolada się rozpuści a następnie zgęstnieje. Czekolada musi(...)mieć gładką, jednolitą i gęstą konsystencję. Przelać do filiżanek i przyozdobić tartą czekoladą i pokruszonymi ciasteczkami piernikowymi. Smacznego
KreatywnePinyChoć nie jestem fanką pierników, to muszę przyznać, że mufinki piernikowe są wyjątkiem. Wilgotne, korzenne ciasto z porcją kremu serowo - miodowego, smakuje obłędnie. Ciasto piernikowe 2 jajka 1 1/4 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mleka 4/3 szklanki cukru 1/4 kostki margaryny 2 łyżki powideł 1 łyżka kakao 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sody
Jadło i czytadłoLatem najczęściej sięgam po desery lodowe, zimą wolę desery na ciepło. Karmelizowane gruszki z sosem piernikowym to pyszny deser dla całej rodziny, wspaniale pachnie i smakuje. Owoce rozpływają się ustach. SKŁADNIKI: 3 gruszki, 5 łyżek cukru, 5 dag masła, 1 tabliczka białej czekolady, 1/2 łyżki mleka, 2 łyżeczki przyprawy korzennej, szczypta cynamonu. PRZYGOTOWANIE: 1. Gruszki obieram, przekrawam(...)każdej strony. 2. Czekoladę łamię na kostki. Rozpuszczam nad na kąpielą wodną. Dodaję mleko, przyprawę korzenną oraz cynamon. Dokładnie mieszam. 3. Przygotowane gruszki układam na talerzu, polewam sosem piernikowym. Podaję na ciepło
Tradycyjna kuchnia KasiPiernikowe Filiżanki z Kremem Czekoladowym(...)przepis na tej stronie ..http://www.justmydelicious.com/2010/12/piernikowe-filizanki-z-kremem.html .moje uszka do filiżanek są z ciasta piernikowego
w mojej kuchniPiernikowe Filizanki z Kremem Czekoladowym..przepis na tej stronie ..http://www.justmydelicious.com/2010/12/piernikowe-filizanki-z-kremem.html.........moje uszka do filiżanek są z ciasta piernikowego
w mojej kuchniprawie całe mięso było przykryte. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu okolo 40-50 minut do miękkości.Gotowe mięso przelożyć na talerarz i polać sosem piernikowym...zdecydowanie moje smaki..pych(...)Składniki na sos piernikowy
w mojej kuchnipierniki nie były nudne i powtarzalne, wystylizowaliśmy je na jednego z ulubionych bohaterów gier – Claptrapa z Borderlands. Możecie wykorzystać ten pomysł jako prezent dla fana Borderlands – wierzymy, że piernikowe Claptrapy wyjdą Wam o wiele ładniej niż nam (cóż, chyba nie zostaniemy wybitnymi artystami:( ). ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 71 kcal | 1 g białka | 13 g węglowodanów | 2 g tłuszczu(...)sprawdzić, gdyż za szybko znikają. Jeśli postanowiliście zrobić je w formie Claptrapów lub innych gamingowych bohaterów/motywów – szacun! Pochwalcie się, przesyłając nam foty. Wesołych Świąt Nerdziaki! Świeżutki post PIERNIKOWE CLAPTRAPY – BORDERLANDS – szwedzkie pierniki korzenne Pepparkakor na blogu NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchenorzechową bezą Rogaliki z białym makiem Rogaliki z orzechów laskowych Sałatka szuba Krokiety z mięsem Pierniczki królewskie z marcepanem Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi Ciasteczka z kremem karpatkowym Likier piernikowy Miodownik z kremem grysikowym wiśniami i orzechami Pomarańczowe paluszki Tort piernikowy Ciasteczka cieszyńskie koniczynki Witrażyki z miodem Czerwononose rudolfy Gwiazdki cytrynowe Barszcz świąteczny czysty Zakwas buraczany Mikołaj Ciasteczka misie Domowy
Ala piecze i gotujepara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Jedno z lepszych ciast piernikowych, jakie dotychczas piekłam. Niesamowicie delikatne i puszyste. Sposób wykonania nie jest trudny, wszystkie składniki można wymieszać łyżką. Polecam :-) Przepis pochodzi z tej strony (z moimi modyfikacjami). Należy przygotować blachę o wymiarach 25x40(...)bułki tartej orzechy, migdały do przybrania Sposób wykonania ciasta: Do miski włożyć wszystkie składniki. Całość zmiksować ze sobą około 2 minut. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę piernikową przelać na blachę. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Przygotować polewę: Masło lub margarynę rozpuścić
Na słodko lub wytrawnieochotę, że nie mogłam się powstrzymać. Wpadły mi w oko u Pomidorowej Ani , bo na zdjęciach wyglądają obłędnie, a gdy przeczytałam przepis wiedziałam, że też muszę takie mieć. Migdałowe, piernikowe, czekoladowe i w dodatku ciągnące...? Toż to musiał być hit! I był. Ciasteczka wyszły niesamowicie aromatyczne, z wierzchu chrupiące, w środku delikatnie ciągnące (trzeba uważać, żeby ich nie przepiec(...)Jeśli jednak zużyliście już całą przyprawę do piernika i zamiast cynamonu wolicie w cieście mrożone maliny, zapiszcie sobie ten przepis na przyszłe Święta - gwarantuję, że się w nich zakochacie. Piernikowe ciągutki z migdałami Składniki: (na 30-35 sztuk) 120 g mielonych migdałów 35 g mąki ziemniaczanej 75 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika
Pożeraczka, czyli raz adobrzemarchewki 100 g ananasa (świeżego lub z puszki) 80 g orzechów włoskich 80 g wiórków kokosowych 300 g mąki pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego 2 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowe 1 łyżeczka cynamonu 3 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g (1 szklanka) brązowego cukru 225 ml oleju roślinnego Przygotowanie Ciasto. Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm posmarować grubo(...)stopni. Do jednej miski włożyć marchewkę, ananasa, orzechy, migdały i wiórki kokosowe. Odstawić bez mieszania. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, wszystko wymieszać. W trzeciej misce ubić jajka do podwojenia objętości. Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając
coolinarnastrefa.blogspot.comWprawdzie święta już dawno za nami , ale jeśli ktoś nie nasycił się świątecznymi wypiekami to polecam takie oto czekoladowe muffiny z korzennym aromatem i niespodzianką w środku. Piernikowy aromat z pewnością przypomni nam świąteczne dni :) Mocno czekoladowe , wilgotne dzięki dodatkowi powideł śliwkowych . A dodatek śliwki tylko wzbogaca smak . Składniki : 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady pół kostki masła 4 czubate(...)śmietany 18 połówek śliwek ( u mnie mrożone ) Wykonanie : Czekoladę rozpuścić razem z masłem , odlać z tego 1/3 szklanki na polewę. Do pozostałej czekolady dodać kakao , powidła i przyprawę piernikową.Całość lekko przestudzić. Jajka ubić z cukrem , dodać masę czekoladową . Dodawać porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą na przemian z jogurtem. Mieszać tylko do połączenia składników Formę muffinkowa wyłożyć
Malinowa Kawiarenkajuż ostatni post dotyczący Bakeo.pl :( I część możecie zobaczyć TUTAJ , a II TUTAJ :) Dziś z przekąskami Bakeo przygotowałam piernikowe placuszki , w sam raz na słodki, przedświąteczny posiłek :) Ale o tym za chwilkę :) Bakeo zmienia się dla Ciebie i dostosowuje do aktualnie panującego okresu, tudzież Świąt Bożego Narodzenia! Opakowanie zostaje pięknie przyozdobione, a widniejący na nim uroczy Mikołaj wywołuje uśmiech(...)tylko i wyłącznie do wyjadania prosto z pudełeczka, ale także do wykorzystywania ich do różnych przepisów, jako dodatek i urozmaicenie posiłków :) Dlatego dziś, mam dla Was przepis na piernikowe placuszki, wykonane z mąki pełnoziarnistej oczywiście z dodatkiem mieszanki bakalii od Bakeo.pl . :) Są bardzo smaczne, proste w przygotowaniu (nie wymagają miksera), sycące, pięknie pachnące Świętami. Są świetną propozycją
Zdrowie na języku :Pzdjęcia już wkrótce), ogromne zakupy zrobione, podłogi wypastowane, więc czas zacząć świąteczne wypieki...Jako pierwsze muszą powstać muffiny, czyli ulubione ciastka mojego Męża, Tym razem wersja piernikowa. Niestety obawiam się, że nie doczekają nawet do Wigilii...Piernikowe muffiny Składniki:2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru1 łyżeczka kakao1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki płynnego miodu1 szklanka mleka1/3
Lawendowe Niebomoim rodzinnym domu torty piecze się naprawdę rzadko. Zwykle są to bardzo ważne okazje, a jedną z nich - Święta Bożego Narodzenia.Nawiązując do tego okresu, postanowiłam upiec tort piernikowy, który podpowiedziała mi moja mama. Od zawsze interesowała się kuchnią; odziedziczyłam po niej (gdyż kuchnią zajmuje się sporadycznie) ogromne segregatory z przepisami i stare zeszyty, które prowadziła jako dziewczynka i panna(...)mnie.Biszkopt z tego tortu to tzw. biszkopt"rzucany". Upuszczenie blachy z gorącym ciastem, zaraz po upieczeniu ma na celu sprawić, aby nasz biszkopt był gładki, równy jak stół. TORT PIERNIKOWY Z KREMEM KARPATKOWYM/wg pomysłu mojej mamy;/biszkopt kakaowy:(źródło: Moje Wypieki) 5 jajek3/4 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki kakao Wszystkie składniki powinny być
W kuchni Karmel-itkiDobry wieczór!Zapas mojej przyprawy piernikowej jeszcze się nie skończył, chociaż Święta już dawno za nami, dlatego dziś przedstawiam Wam piernikową owsiankę, która mi bardzo smakowała. Zainspirowałam się przepisem, który znalazłam u Madame Edith.Przy okazji zapraszam Was też do wypełnienia ankiety o zdrowym odżywianiu i trybie życia,jeśli znajdziecie chwilę czasu i chęci. Po pewnym czasie stworzę na blogu
Chocolate Stop Temptingulepszenia":) Składniki: 125 g masła + trochę do posmarowania formy 1 szklanka brązowego cukru 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki powideł śliwkowych (najlepiej domowej roboty) 4 łyżeczki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka cynamonu 1 i 1/3 łyżeczki (jeśli macie bardzo małe, to lepiej 2) sody oczyszczonej 2 pełne łyżki Inki szklanka mleka 2 jaja - roztrzepane w miseczce 2 szklanki mąki(...)płatkami owsianymi. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. W dość sporym rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mieszamy, aż masa się połączy. Następnie dodajemy miód, powidła, przyprawę piernikową i cynamon. Chwilę podgrzewamy, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, chwilę czekamy ( w tym czasie możemy roztrzepać jajka, które będą za chwilę potrzebne) i dodajemy sodę, Inkę, mleko i jaja
Gotowanie to kochanienadejdą Święta przychodzi czas gdy chce mi się czegoś piernikowego. To jeszcze nie pora na ten dojrzewający ani na wycinane pierniczki, można za to upiec piernikowa babeczkę, polać ją czekolada i zjeść ze smakiem. Dla tych co czasu im zawsze brakuje to również idealny wypiek świąteczny, można ją bowiem poczynić nawet w Wigilię rano. Przepis z grudniowej KUCHNI 2014. Szybki
Dzieje kuchennej Wiewiórymoże za rok ktoś z nich skorzysta...? Tak więc mam dla Was zupełnie wyjątkowe, pierniczkowe choinki. Wyglądają cudnie, a ich przygotowanie jest zdecydowanie prostsze niż na przykład piernikowej chatki. Wystarczy upiec pierniczki w kształcie gwiazdek w kilku rozmiarach (u mnie pięć), posklejać lukrem królewskim, i gotowe. Nawt pięcioletni bratanek C. sobie poradził z tym zadaniem. Później zostaje już tylko(...)kształty. Ja miałam ochotę wypróbować i jedno, i drugie, więc połączyłam to w całość. Przepis na gryczane pierniczki znalazłam na blogu Na stole , zmodyfikowałam do swoich potrzeb. Gryczane choinki piernikowe Składniki: (na 6-8 choinek) 250 g mąki gryczanej 50 g mąki orkiszowej 1 łyżka kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g masła
Pożeraczka, czyli raz adobrzepomarańczowa na białkach Babka z makiem na białkach Bananowiec bez pieczenia Biszkopt z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietaną Biszkopt z masą budyniowo-galaretkową z owocami Brazylianka Brownie piernikowe Chlebek bananowy Chlebek watykański - ciasto szczęścia Ciasto 3Bit Ciasto balowe Ciasto Bounty Ciasto cappuccino Ciasto chałwowe Ciasto Cielaczek Ciasto Cygańskie ścieżki Ciasto czekoladowe Ciasto drożdżowe z ananasem Ciasto drożdżowe(...)śliwkami Ciasto Kruszynka / Niebo Ciasto kubusiowe Ciasto mandarynkowe Ciasto marchewkowe z kremem Ciasto maślankowe z czarną porzeczką Ciasto maślankowe z czerwonymi porzeczkami Ciasto maślankowe z truskawkami Ciasto piernikowe z jabłkami Ciasto św. Jakuba Ciasto kruche z brzoskwiniami Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem Ciasto kruche z morelami Ciasto kruche z borówkami, wiśniami i budyniową pianką Ciasto kruche
Kuchnia domowa Aniprostokąt wielkości blaszki ( używam takiej, która jest na wyposażeniu piekarnika ). Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w 180 stopniach C przez 20 minut. Upieczony blat piernikowy, przekroić na trzy równe części. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Piernikowe blaty przełożyć powidłami śliwkowymi. Czekoladę rozpuścić, dodając olej roślinny, w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polać piernik. Wierz piernika można udekorować
kolorowotorcikowoIdąc piernikowym smakiem dziś przedstawiam niemożliwie pyszną, wręcz uzależniającą wersja klasycznego lava cake z czekoladą. Pachnące świętami delikatne ciastko z płynnym wnętrzem z białej czekolady i korzennych przypraw, zachwyci wszystkich świątecznych gości. Przepyszne i łatwe do wykonania! Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie(...)odnaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków. Scroll down for recipe in English Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem (8 ciastek) czas przygotowania 40 min Składniki: 170 g białej czekolady , posiekanej 110 g margaryny Palma, pokrojonej w kostkę 1/4 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki miodu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta
karmelowyŚwiąteczny piernik z marcepanem Składniki: keksówka (12x25cm) Ciasto: 125 g masła 250 g (1 szklanka) brązowego lub białego cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżeczki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 250 ml (1 szklanka) mleka 2 jajka 300 g mąki pszennej Przełożenie: kilka łyżek dżemu pomarańczowego i powideł śliwkowych masa marcepanowa Polewa(...)śmietanki kremówki 30% - 36% 100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: W szerokim, niskim garnku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy. Lekko studzimy. Dodajemy miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową i cynamon. Podgrzewamy na malutkim ogniu przez ok. 2 minu ty, cały czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia (uwaga masa będzie gorąca!), czekamy aż troszkę ostygnie. Dodajemy sodę
Mia Cucina SofietaPiernik,pierniczki to nieodłączny element światecznej atmosfery i nie może ich zabraknąć w bożonarodzeniowym menu.Piernik to bowiem symbol szczęścia i dostatku.W moim rodzinnym domu nie było żwyczaju nastawiania ciasta piernikowego 4-6 tygodni przed świętami.Do dziś nie przepadam za twardymi,ciężkimi i przesłodzonymi piernikami.Co nie znaczy,że nie gościł na naszym stole świateczny piernik,choć niektórzy mogą powiedzieć(...)mąki orkiszowej jasnej-630 1 szklanka cukru 125 g masła 250 ml mleka 1 słoik dżemu 2 jajka L 2 łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy piernikowej 2 garście orzechów włoskich 2 garście żurawiny 1 szklanka = 200 ml Składniki na polewę: 50 g masła 2 łyżki cukru 4 łyżki wody 2 łyżki kakao Wykonanie: miękkie masło utrzeć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!razu endorfiny szaleją we krwi! Sposób na udany dzień, podaje niezawodny przepis: A. włącz na cały regulator: lepiej? B. włącz ekspres, zrób espresso, spień mleko, dodaj syrop karmelowy lub piernikowy jeszcze lepiej? C. usiądź w fotelu, zamknij oczy i rozkoszuj się chwilą rozkosznie? D. gotowa na pierniczenie? ;-D Zapraszam! SKŁADNIKI: - 6 łyżek miodu - 200 g cukru brązowego(...)łyżeczki proszku do pieczenia - 250 g margaryny - 2 jajka - 650 g mąki pszennej - 2 łyżki syropu piernikowego - opakowanie przyprawy do pierniczków W rondelku stop margarynę, dodaj cukier i przyprawy. Wystudź masę. W misce zmieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj masę z rondelka i jajka, wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Ciasto schodź w lodówce przez godzinę. Rozwałkuj na cienki plaster
SMYKWKUCHNImiodowe z żurawiną Kruidnoten - Holenderskie pierniczki Kruche z żurawiną Ciasta Szarlotka krojona Drożdżowa szarlotka z budyniem Pani Walewska Makowiec drożdżowy Piernik przekładany powidłami Czarny Orfeusz Sernik na piernikowym spodzie Sernik bajeczny Torcik piernikowy przekładany powidłami w polewie mleczne Małe co nieco Trufelki z żurawiną Kuleczki z makiem Śnieżna morelka Śliwka w trufli z biaej czekolady Cukiereczki na choinkę
Moje pyszne gotowanieelementy na mniejsze i większe. Najpierw upiec większe a na końcu mniejsze, którym zdecydowanie można skrócić czas pieczenia do 7-8 minut, aby się nie przypaliły i zachowały ładny piernikowy kolor. Wystudzić. Przygotować lukier. Ubić białka, powoli dodając cukier puder i sok z cytryny. Podzielić go na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie zamieszać. Brązowy lukier(...)dobrze nam zastygnie możemy brać się za dekorację białym lukrem (fot.4) . Teraz już wszystko zależy od naszej koncepcji i pomysłowości. Wierzę, że każdy wykonany domek wniesie wiele radości i piernikowego aromatu do Waszych domów :) Dla ułatwienia pracy, szablon takiego domku jak zamieszczony powyżej umieszczam do pobrania tutaj
Świat CiastaSkładniki na piernikowy spód: 2 jajka 140 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 130 g mąki pszennej 70 g zmielonych orzechów włoskich 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g masła 50 ml wody 1 płaska łyżeczka cynamonu niewielka ilość pokruszonych biszkoptów do obsypania formy do ciasta niewielka ilość rozpuszczonej margaryny do wysmarowania formy Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego(...)jabłecznika. Jest to wyjątkowe ciasto, które najprawdopodobniej zadowoli podniebienie każdego miłośnika słodkości. Nie jest zbyt słodkie, a zawarta w nim mieszanina smaków doskonale się nawzajem równoważy. Najpierw należy przygotować piernikowy spód. W tym celu należy: jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Formę o wymiarach 35 x 24 cm (lub okrągłą o średnicy 30 cm) posmarować niewielką
Świat Ciastaszklanka - miód, 5-6 łyżek - jajka, 2 - mąka chlebowa bezglutenowa, 1 szklanka - mąka chlebowa razowa bezglutenowa, 1 szklanka - Piwo Książęce c hlebowo miodowe - butelka, redukujemy do 1 szklanki - przyprawa piernikowa domowa , 4-5 łyżek - gorąca czekolada korzenna, 2-3 łyżki /MASA - KREM miodowo pomarańczowa z piwa książęcego miodowo chlebowego: - butelka piwa Książęce c hlebowo miodowe - mąka ziemniaczana 2 kopiaste(...)grudki. Ciasto odstawiamy pod ściereczką, żeby mąka napęczniała. Następnie przelewamy ciasto do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 - 60 minut w 160 stopniach, góra - dół z termoobiegiem. PRZYPRAWA PIERNIKOWA DOMOWA - Przepis na nią tutaj: KLIKNIJ . MASA - WYKONANIE: Odmierzamy pół butelki piwa (szklankę) i doprowadzamy do wrzenia, w drugiej szklance piwa rozrabiamy mąkę z cukrem trzcinowym. Gotujemy
Wypisz Wymalujłyżki miodu - 3/4 szklanki ksylitolu lub cukru ( dałam 120g mielonego ksylitolu ) - 1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżka masła ( dałam 30g- 2 łyżki ) - 8-10g przyprawy piernikowej (dałam Kotanyi, ma bardzo intensywny smak) - 1 średnie jajko - 1/3 szklanki letniego mleka (dałam 82g) - 3/4 płaskiej łyżeczki cynamonu (nie trzeba) Dodatkowo: - 1 jajko do posmarowania pierniczków - dowolne ozdoby i lukier(...)kropli olejku migdałowego i trochę słodkiej kremówki lub wody. Wykonanie: W kubeczku podgrzać mleko z masłem i miodem. Mieszać do rozpuszczenia, odstawić. Do misy miksera odważyć mąkę, dodać przyprawę piernikową, sodę i mielony ksylitol (gdy mamy w kryształach najlepiej roztopić go razem z mlekiem), jajko i wymieszać. Wlać mleko z masłem i miodem i dokładnie zamieszać najlepiej używając haka. Ciasto
Smaczne Zdrowepostoją do świąt na pewno ;) Składniki: 125 gramów margaryny , 2 jajka , 150 gramów cukru , cukier waniliowy , 1 i 1/2 łyżeczki amoniaku , 1/2 kg mąki , 1/2 szklanki mleka , przyprawa piernikowa - opcjonalnie, barwniki spożywcze - opcjonalnie. W lekko ciepłym mleku rozprowadzić amoniak. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Dodać mąkę i mleko z amoniakiem. Zagnieść wszystko na gładkie ciasto(...)części ciasta dodałam sporą łyżkę przyprawy piernikowej i dokładnie zagniotłam. Tak samo postąpiłam z dodawaniem barwników: dolewałam po kilka kropli i zagniatałam aż ciasto nabrało jednolitej barwy. Użyłam barwnika zielonego i żółtego. Odstawić do lodówki na minimum pół godziny - czym dłużej tym lepiej. Zimne ciasto dzielić na kawałki i rozwałkowywać na ulubioną grubość. Ja część ciasta rozwałkowałam
Codzienna kuchnia niecodziennaBrazylianka Keks na białkach Kruche babeczki z makiem Ciasteczka pomarańczowe Kostka kokosowa Cynamonowe ciasteczka Rogaliki budyniowe Makowo kokosowe Kuleczki śliwkowe Tort makowo kawowy Ciasteczka z maszynki Piernik staropolski Tort piernikowy Ciasteczka z kremem karpatkowym Kokosanki Czerwononose rudolfy Pierniczki z marcepanem Ciasteczka misie Barszcz czysty Pomarańczowe paluszki Zakwas buraczany Cieszyńskie koniczynki Kruche babeczki Krokiety z mięsem Kapuśniaczki Rogaliki z orzechów laskowych(...)Mikołaj Domowy cukier waniliowy Likier piernikowy Ciasteczka z orzechami Kasztanki Sałatka Rogaliki z białym makiem Miodownik
Ala piecze i gotujenadciągają przyprawa do piernika nie opuszcza mnie w tym czasie:) Jak już wspomniałam w poprzednim poście, że czas "piernikowoania" rozpoczęty a nie samym ciasteczkiem człowiek żyję to powstały " żeberka piernikowe z sosem czekoladowo- chili" Czy dla takich osób jak ja "mięsożerców" :) może być coś lepszego niż połączenie mięsa z czekoladą i aby nie było tak słodko dodane moc chili. Myślę(...)taki okres co jest przed nami. Czas przygotowania ok 50 min po zamarynowaniu mięsa. SKŁADNIKI : - żeberka ok 1kg - sól morska - pieprz świeżo zmielony - przyprawa korzenno- piernikowa 2 łyżki (pisałam o niej tu ) - papryka chili 2szt - cukier brązowy 2szt - oliwa - ocet balsamiczny ok 50ml SKŁADNIKI DO SOSU: - wino czerwone wytrawne 250ml - miód 3 łyżki - cebula szalotka 2szt - świeży imbir kawałeczek - tymianek
Basia w kuchniciasto nie jest już mokre. Po upieczeniu wyjmij piernik z foremki odstaw do wystygnięcia. Tak samo (krok 6 i 7) postąp z pozostałymi częścioma ciasta. Ostudzone blaty ciasta piernikowego przełóż papierem do pieczenia, zawiń w folię aluminiową, obciąż deską do chleba i odstaw na 2-3 dni. Każdy z blatów wyrównaj ostrożnie nożem z góry, ułóż blaty jeden na drugim(...)nożem wierzch i boki piernika. Posyp piernik z góry kruszonymi orzechami laskowymi. Nie rzucaj się na piernik od razu, daj chociaż zastygnąć polewie :) A jeszcze lepiej będzie, jeśli dasz piernikowi 1 dzień więcej, aby powidła trochę wsiąkły w ciasto. Ciasto gotowe do dojrzewania. Pkt 3. Miesiąc później. Część ciasta w formie, gotowe do pieczenia. Pkt 6. Pierwsza warstwa piernika upieczona
Grahamka, weka i kajzerkanocy. SKŁADNIKI: /Na Piernik bezglutenowy: - kostka masła - szklanka brązowego cukru - 5 łyżek miodu naturalnego - słoik powidła śliwkowego (100 ml) własnej roboty - Pół opakowania cynamonu - 3/4 opakowania przyprawy piernikowej - gorąca czekolada "Nastrojowy Wieczór" (Skworcu) - 5 łyżek - cykoria instant 3 łyżki - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - szklanka mleka - 2 jajka - 2 szklanki mąki bezglutenowej razowej /Pigwowa nutka: - Pigwy dwie, spore, - cukier(...)układamy na papierze kuchennym by obciekły. 2. Przygotowanie Piernika Bezglutenowego: W dużym garnku, na bardzo małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cały czas mieszając, następnie dodajemy miód, przyprawę piernikową, cynamon, gorącą czekoladę, cykorię instant i podgrzewamy, cały czas mieszając, do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia, mieszamy, gdy lekko przestygnie dolewamy mleko, w którym wcześniej rozpuszczamy sodę, mieszamy, aż się spieni
Wypisz Wymalujmiodem więc sięgnęłam po przepisy Siostry Anastazji i znalazłam przepis na piernik tradycyjny . Wykonuje się go dość szybko, jest smaczny i pulchny ale dla mnie to jest bardziej babka piernikowa. Czas pieczenia: około 60 min Temperatura pieczenia: 160 °C Wielkość formy(...)szklanki mąki 20 dag płynnego miodu 20 dag masła 1 szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżki lodowatej wody 1 łyżka kakao 1 paczka przyprawy piernikowej 1 łyżeczka sody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki polewy: 1 czekolada (mleczna lub deserowa) 4-5 łyżek śmietanki Wykonanie: Mąkę, sodę kakao - przesiać. Do mieszaniny dodać przyprawy korzenne. Masło utrzeć z cukrem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaogniu, od czasu do czasu mieszając, aby nam nie przywarło. Powidła smażymy do czasu uzyskania gęstej konsystencji - blendujemy i od razu ciepłe powidła wykładamy na wystudzony pierwszy placek piernikowy, na niego kładziemy drugi placek i obciążamy deską do krojenia. Zostawiamy ciasto na ok 1-2 godz, aby powidła nam dobrze wystygły i stężały. (Warto jest wyrównać powidła o bokach(...)dokładnie wymieszać. Odstawiamy na 3-4 godz do lodówki wystudzoną masę. Po tym czasie ją wyjmujemy, dodajemy 2 łyżki spirytusu i dokładnie mieszamy. Masę orzechową wykładamy na drugi blat piernikowy i przykrywamy trzecim (można warstwę orzechową delikatnie posmarować powidłami, aby mieć pewność, że warstwy się złączą). Ponownie obciążamy całość deską i odstawiamy na 2 godz. Całość zwijamy w folię
charlotte gotujeCiasta piernikowe kojarzą nam się głównie ze świętami, ale czasami mam ochotę na mocno czekoladowe ciasto z nutą piernikową i takie właśnie ono jest. A by Was zachęcić powiem tylko tyle, jest błyskawiczne w przygotowaniu. Składniki: - 5 szklanek mąki - 3 szklanki zsiadłego mleka - 2 szklanki cukru - 6 łyżek dżemu wiśniowego - 10 łyżek oleju - 2 i 1/2 płaskiej łyżeczki
Zainspirowana w kuchniWprawdzie za oknami nadal jesienna aura, ale zima zbliża się już wielkimi krokami. A jak zima to i pierniki :) Dzisiaj propozycja na pyszne muffinki piernikowe. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Mają klasyczny piernikowy posmak, a całość dopełniają bakalie w środku. Przepis, niestety nie nasz autorski, pochodzi ze strony kotlet.tv Czas: ok. 30 minut ( w tym 20 minut pieczenia
Kolizje Smakówzatopione są tu w miodowo-cukrowym syropie, wzbogaconym aromatem korzennych przypraw. Gotowe ciasto jest lepkie i ciągnące, co może nie przypomina tradycyjnego piernika, natomiast jego smak jest w 100% piernikowy. Reasumując, panforte to taka piernikowa krówka-ciągutka :) I jeszcze to bogactwo orzechów i suszonych/kandyzowanych owoców, które przywodzą na myśl tradycyjny keks. Włosi wiedzieli co robią, gdy obmyślali to wspaniałe ciasto
Chilli Czosnek i OliwaCieszę się jak małe dziecko że udało się mi zrobić piernikową chatkę. Moja pierwsza chatka, trochę J jej brakuje do ideału ale praktyka czyni mistrza, następne będą ładniejsze. Przepis na ciasto znalazłam tu szablon do wycięcia również z tej samej strony Składniki (z podanych składników powinny wyjść dwie nieduże chatki, wg wymiarów z szablonu): 600 g mąki pszennej(...)sody 1 opakowanie przyprawy do piernika W garnuszku umieścić margarynę, cukier, miód i podgrzać, aż wszystko się rozpuści. Lekko przestudzić. Do misy miksera wsypać mąkę, sodę, przyprawę piernikową, wlać rozpuszczoną margarynę z pozostałymi składnikami. Zmiksować na gładką masę. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5mm i wycinać z niego poszczególne elementy domku. Najlepiej wałkować od razu na papierze
RAROSSAprzestudzi , wbijamy jajka i miksujemy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C. Przygotowujemy krem karpatkowy z mlekiem, studzimy i miksujemy z margaryną. Na placek piernikowy wykładamy 1/2 kremu, przykrywamy plackiem ptysiowym, smarujemy reszta kremu , przykrywamy drugim plackiem piernikowym i ozdabiamy polewą czekoladową. Smacznego
Słodkości i nie tylkoEkperymentalna wersja ciasta piernikowego, które przełożyłam kremem na bazie budyniu :) Składniki: Ciasto: - 500 g mąki pszennej - 50 ml mleka - 70 g margaryny - 1 jajko - 1 szklanka cukru - 1 łyżka płynnego miodu - 1 i 1/2 łyżeczki sody - szczypta soli - 2 łyżeczki przyprawy do pierników Krem: - 350 ml mleka - 1/2 szklanka cukru - 1 kostka masła - 2 żółtka - 1 opakowanie budyniu waniliowego Dekoracja(...)ognia, dodajemy pokrojone w kawałki masło, mieszamy az się rozpuści oraz pojedynczo żółtka. Ucieramy krem aż masło się rozpuści i odstawiamy do wystygnięcia. Gotowym kremem przekłądamy upieczone placki piernikowe, zostawiamy dosłownie odrobinę na posmarowanie góry a na nią wylewamy polewę (na rozgrzaną patelnię wlewamy miód oraz pokrojone orzechy, chwilę mieszamy
Zainspirowana w kuchnizajęcia, a wieczorami często padam ze zmęczenia, to jednak lubię ten zabiegany przedświąteczny czas. W końcu wszystko to robię dla tych, którzy są mi najbliżsi,… Continue reading Torcik piernikowy z kremem cynamonowym
brunetkawkuchniPołączenie biszkoptu piernikowego z kremem z dyni oraz polewą czekoladową stanowią idealną całości. Ciasto nie tylko świetnie smakuje ale także zachwyca swoim wyglądem. SKŁADNIKI (forma 22 x 22 cm) Biszkopt : 4 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 30 g pestek z dyni drobno posiekanych Krem dyniowy
RAROSSAjeszcze ofiarować lato. Brzoskwinie.. Soczyste i rozpływające się w ustach - kto ich nie lubi? :) Na pewno nie my, dlatego zapraszamy Was dzisiaj na ciasto z brzoskwiniami - z lekko piernikową nutą. W dzisiejszej propozycji brzoskwinie zaprzyjaźniły się z orzeszkami ziemnymi, nerkowca i migdałami. Bardzo prosty w przygotowaniu i naprawdę smakowity wypiek. Ciasto jest delikatne, wilgotne i naprawdę.. ciężko się
Symfonia Smakówinnego, powoli daję się ponieść pierniczkom pojawiającym się niemal na każdym blogu, mikołajom, choinkom i innym cudeńkom. Tak to jest właściwy czas i właśnie zainspirowana tym szaleństwem wymyśliłam placuszki piernikowe, a że wyszły genialnie postanowiłam się podzielić z Wami przepisem na kolejne zdrowe i smakowite śniadanko. Składniki: 6 łyżek płatków owsianych 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
Cynamonowe szczęścieKolejne muffinki i kolejna propozycja na słodkie babeczki. Wersja jaką dzisiaj chcemy Wam zaproponować to muffinki piernikowe z orzechami Składniki: - 155g mąki pszennej - 10g mąki ziemniaczanej - 115g drobnego cukru do wypieków - 1/3 łyżeczki soli - ½ łyżeczki sody oczyszczonej - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 40g posiekanych orzechów włoskich - 20g kakao - 1 ½ łyżeczki przyprawy korzennej - 1 łyżeczka cynamonu - ½ szklanki wody - 100g jogurtu naturalnego
Kuchenne Wariacjewłosami, czyli z jasną masą na wierzchu), a wyszło blondies, czyli powiedzmy jasne ciasto, tak szczerze kolorem kojarzące się bardziej z jakimś gorącym latnio :) Samoa Blondies przypomina troszeczkę ciasto piernikowe. W każdym razie trzeba powiedzieć, że jest ciekawe w smaku, a dla fanatyków krówek idealne. Ps. Można je dodatkowo wzbogacić migdałami, orzechami włoskimi lub laskowymi. Ale samo ciasto również smakuje
Smakowy Raj