ziarna ,bogatego w błonnik z niską zawartością tłuszczu stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnego pieczywa. Produkty które testuję to : Pieczywo chrupkie kukurydziano - jaglane zawiera 20 % kaszy jaglanej . Pieczywo chrupkie piernikowe pszenno kukurydziane . Pieczywo chrupkie kukurydziano gryczane .Pieczywo chrupkie piernikowe z czekoladą mleczną . Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego http://www.tovago.pl/index.php/o-nas . http://www.tovago.pl/index.php/o-nas
Sama słodycz i szczypta chilizmienia on smaku (o ile jest to majonez łagodny bez przypraw) a nadaje wilgotności i puszystości. Jest prosta do zrobienia jak biszkopt a tym razem dodałam do niej przyprawę piernikową. Ciasta z takim dodatkiem robię dość często a na blogu możecie zobaczyć wersję np. z kajmakiem (klik) . * keksówka 30 cm Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki(...)majonez i zmiksować. Następnie przesiać mąki i delikatnie wmieszać. Podzielić ciasto na połowę. Jedną część wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy dodać kakao i przyprawę piernikową. Wymieszać i wylać do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. Kiedy wystygnie cukier puder wymieszać z wrzątkiem i tym lukrem polać ciasto. Posypać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaplacek piernikowy z cukinią Przepis ten, jest jednym z moich ulubionych. Muszę przyznać, że piekąc po raz pierwszy piernik z dodatkiem cukinii, byłem pełen obaw. Już przy pierwszym kęsie ciasta, okazało się, że moje obawy były przedwczesne a piernik wyszedł wprost rewelacyjnie. Dodatek cukinii, do piernikowego ciasta sprawił, że było ono o wiele delikatniejsze i bardziej wilgotne. Takie ciasto
Miód i pieprzmasła • 250 g (1 szklanka) brązowego cukru (lub białego) • 2 łyżki miodu • 2 łyżki powideł śliwkowych • 4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej • 1 łyżeczka cynamonu • 2 łyżeczki sody oczyszczonej • 2 pełne łyżki kawy zbożowej (np. Inki) • 250 ml (1 szklanka) mleka • 2 jajka • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej(...)Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową i cynamon. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową
cucinareDzisiaj przyszedł mi do głowy smak piernikowy. Dla mnie pycha:) Wzięłam : szklankę mleka sojowego banan 1 łyżeczkę siemienia lnianego - bez niego nie ma moich koktajli szczypta przyprawy piernikowej lub 2 szczypty Świetny na drugie śniadanie, ale także na deser nie pogardziłabym nim;) Fajny smaczek
AZgotuj!Piernikowo u nas cały czas. Dlatego pojawiła się u nas Mleczna Czekolada Piernikowa. To mamy recepta na chłodne i szare dni, coś koniecznego na poprawę nastroju. Często ją pijemy w zimowe i chłodne dni. PYCHA. Składniki : 200 ml śmietany 30 - 36 % 400 ml mleka 200 g czekolady mlecznej kilka kawałków z piernika (nam zawsze(...)garnuszka i podgrzewamy do zagotowania się, dopiero wtedy wrzucamy połamaną czekoladę, lub takie specjalnie kawałeczki czekolady. Cały czas gotując mieszamy aż czekolada się rozpuści. Na koniec wsypujemy piernikowy proszek. Gotujemy jeszcze chwilkę i gotowe. Wlewamy do filiżanek i podajemy z pysznymi pierniczkami. SMACZNEGO
Lili w kuchniDalej zostaję w klimacie piernikowym. Zapach cynamonu, goździków, imbiru i gałki muszkatałowej towarzyszy mi przez cały grudzień. Jest wszędzie, na śniadanie, obiad i kolację. A jeśli już mowa o śniadaniu, to koniecznie upieczcie taką o to piernikową owsiankę, jest świetna! Miłośnikom owsianki na pewno bardzo posmakuje, a tym nieco mniej przychylnie patrzącym na owsiane płatki powinna dać wiele do myślenia
DefinicjaSmakupolskie przysłowie mówi, że dawniej najlepszymi rzeczami w Polsce były : krakowska panna, warszawski trzewik, gdańska gorzałka i piernik toruński, który sławą i jakością dorównywał norymberskim, a faska z ciastem piernikowym często stanowiła część posagu polskich panien szlacheckich i mieszczańskich. Ciasta z dodatkiem miodu znali już dawni Słowianie, jednak dopiero pozyskanie przypraw korzennych i środków spulchniających zamieniło je w piernik. Przygotowanie(...)ciasta piernikowego uważane było za prawdziwą sztukę, a receptura pilnie strzeżona. Jeśli chcemy mieć taki staropolski piernik na świątecznym stole to ostatni dzwonek, aby przygotować ciasto. Musi ono bowiem dojrzewać w chłodnej piwnicy lub dolnej półce lodówki co najmniej 2 tygodnie. Jednak im dłużej tym lepiej. Pieczemy je 3-4 dni przed świętami. Ja od wielu lat korzystam z przepisu
Wiem co jemciasta, które pozostało od piernika staropolskiego , upiekłam duże piernikowe serca. Były dodatkiem do świątecznych prezentów. Każde ozdobiłam lukrem i perełkami cukrowymi. Później zapakowałam w celofan przypięłam kokardę i dołączyłam bilecik z życzeniami. Moje serca miały wysokość 14cm i szerokość u góry 12,5cm. Wcześniej przygotowałam sobie szablon z kartonu o tych właśnie wymiarach przy pomocy którego wycinałam serca z ciasta(...)Wyszło mi 15 sztuk. Jeżeli ktoś jeszcze nie spożytkował do końca ciasta piernikowego, może upiec takie serca i dołączyć do życzeń noworocznych." Czytaj więcej
Wiem co jemNapiekłam tyle pierniczków na święta, że zostały mi po nich jeszcze trzy pudełka, ale to nic nie szkodzi. Na pewno się nie zmarnują. Część już wykorzystałam na spód do piernikowego sernika. A teraz przyszedł czas na piernikowe tiramisu. Widziałam na Durszlaku, że nie tylko ja wpadłam na ten pomysł, ale tiramisu to jeden z moich ulubionych deserów, niekoniecznie w wersji
Wiem co jemwprowadzę też przepisy w języku angielskim. Chyba to już wszystko. Przejdźmy więc do przepisu. Co prawda zima trwa nadal, wbrew temu co można zobaczyć za oknem, więc raczę się piernikową granolą. Uwielbiam wszelkie granolowe wariacje! :) English version : GRANOLA PIERNIKOWA przepis autorski // 3/4 średniego słoika granoli, ok. 380g ~235g płatków owsianych górskich ~15g otrębów ~2 łyżki syropu cynamonowego (można zastąpić
chili & sugarmówią, że dania z dodatkiem maku miały zapewnić dostatek i szczęście. Zamiast tradycyjnego, ale ciężkiego makowca proponuję lekką tartę z makiem na zimno. Składniki Spód: resztki ciasta z piernikowych gwiazdek lub 1 małe opakowanie herbatników Krem: 60 g maku 1 opakowanie sera ricotta light 10 sztuk orzechów macadamia 25 ml rumu (1 kieliszek do wódki) 3 łyżki cukru(...)dnia gotujemy go ok. 30 minut w mleku, w którym się moczył. Odsączamy na sicie, wyłożonym gazą (złożoną dwa lub trzy razy) i raz mielimy. Resztki ciasta z piernikowych gwiazdek rozkruszamy i odstawiamy na noc, aby się wysuszyły. W wersji z herbatnikami bardzo drobno je rozkruszamy. Płatki migdałowe prażymy na patelni i odstawiamy do wystygnięcia
My Chcemy JeśćUwielbiam piernikowe klimaty ;) sezon śliwkowy trwa, więc nie pozostało mi nic innego jak stworzyć ciacho piernikowe ze śliwkami, do tego odchudzone i zdrowe ;) Składniki (na okrągłą blaszkę o średnicy 22cm): 1 szklanka otrębów 4 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jogurt śliwkowy ze zbożami 0% (200g) (z Biedronki) 3 jajka 15 tabletek (rozkruszonych) STEWII
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćBabka piernikowa to nie tradycyjny piernik, ale jest smaczna i ekspresowa w przygotowaniu. Zamiast zwykłej babki-murzynka upiekłam piernikową i już wiem, że na święta upiekę ich jeszcze trzy :) Polewa z białej czekolady idealnie łączy się smakowo z korzenną nutą wypieku... Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1/2 kostki margaryny 2/3 szkl. cukru 1 jajko 1 łyżka oleju
Kolorowy Przepisownikpozostałości niezjedzonego ciasta można wykorzystać w taki sposób dowiedziałam się niedawno :) bajaderki - to tak naprawdę taki kulinarny "recykling" :) Do przygotowania tych bajaderek użyłam pozostałości świątecznej babki piernikowej ( tej ), bo chociaż jest bardzo smaczna, to w ogromie różnorodnych słodkości trochę jej zostało - dlatego przygotowując bajaderki nie dodawałam przyprawy do piernika. Ale jeśli mamy inne resztki tą przyprawę należy dodać, aby wyszły(...)właśnie piernikowe. Nie użyłam też alkoholu, aby mogły je jeść dzieci. Jednak na pewno byłyby jeszcze lepsze, gdyby go odrobinę dodać :) Składniki: 70-80 dag resztek ciast (biszkopty, babki..) 190 g gęstego dżemu porzeczkowego 1/2 kostki masła 1/2 szkl. mleka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka słodzonego kakao 3 łyżeczki cukru 1 olejek pomarańczowy 1 łyżka przyprawy do piernika
Kolorowy Przepisownik