zaopatrzyłam się w takie cudo klik klik - David Rio Orca Spice Chai. Jest to niesamowicie aromatyczna mieszanka, która stanowi idealny dodatek do kawy- nadając jej korzenny, wyrazisty, lekko piernikowy smak. W połączeniu z kruszonym lodem i mleczną pianką smakuje genialnie. Teraz kawy ze znanych sieciówek nie robią już na mnie wrażenia :) Jestem nią zachwycona- istnie niebo w gębie
DefinicjaSmakuzamknięte w słoju, zaraz po upieczeniu twardnieją i można je jeść maczane w mleku, są bardzo aromatyczne i wodzą człowieka na pokuszenie....Robiłam zimowe wydanie tych ciasteczek w formie piernikowych ludków, a teraz pora na letnią opcję, bo wykrawanie wierzchu tak mnie zachwyciło u Gosi z blogu Ósmy kolor tęczy, że musiałam sama je przetestować. Składniki na ciasto
Apetyczna babeczkasmsowo i telefonicznie (zastanawiam się nad założeniem infolii :D ) - przygotowała dwa spotkania dla Babek z Nowej Huty na których pokazałam jak wykonać proste owocowe desery, gofry oraz piernikowy deser - powstało moje piękne logo zaprojektowane przez Magdalenę Ziemiańską - upiekłam wiele ciast, ciasteczek i tortów, przygotowałam kilkanaście deserów i zrobiłam przy tym setki zdjęć - odpowiedziałam na Wasze komentarze umieszczane na blogu - nawiązałam
Mania Wypiekaniatypowym dla takich festynów bawarskim jedzeniem. (ja i Prezydent) Towarzyszy temu wiele różnych atrakcji, są budki z przeróżnymi specjałami (naleśniki, szaszłyki, owoce w czekoladzie, serduszka piernikowe z kolorowym lukrem oraz leberkäs), strzelnice, loterie i wesołe miasteczko. W samym mieście odbywają się imprezy towarzyszące jak koncerty, spektakle, występy grup folklorystycznych, jazzowych, rockowych i jeszcze wiele, wiele innych
Kuchnia Prezydentowejoczywiście muffinki. Czekają cierpliwie na końcową dekorację. Ozdobione zapakuję do metalowych puszek, a część podaruję bliskim. Na dzisiejszy wpis wybrałam pierniczki dla spóźnialskich, którzy nie nastawili wcześniej ciasta piernikowego. Można je z powodzeniem upiec w ostatnim tygodniu przed świętami. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, doskonale się wałkuje i nie rozpływa zanadto w trakcie pieczenia, a pierniczki po upieczeniu
Wiem co jemtortów, ale można zwykłą tortownice nadsztukować papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Można też zrobić go w większej tortownicy, wtedy wyjdzie niższy. Potrzeba będzie tylko trochę więcej pierniczków. ” Tort piernikowy (przepis autorski) Składniki: Tortownica φ22cm Spód : 100g pierniczków bez lukru 50g migdałów 100g stopionego masła Warstwa I 350g serka śmietankowego 125g mleka zagęszczonego słodzonego 125ml śmietanki 30% tłuszczu
Wiem co jemkarnawałowej rozpuście, więc na razie muszę przystopować, ale na święta pewnie coś przygotuję. Z wszystkich tu prezentowanych, mnie najbardziej smakowały cappuccino i pomarańczowe, mężowi żurawinowe a chłopcy zdecydowanie wybrali piernikowe. Dzisiejszych z powodu dodatku rumu nie próbowali. Poza tym i tak nie przepadają za prażonymi orzechami. My natomiast lubimy oba te składniki, więc cała porcja mogła by być
Wiem co jemWafelki czekoladowo-orzechowe ala Prince Polo Trufle piernikowe Trufle pomarańczowe Trufle żurawinowe z otrębami Trufle cappuccino Trufle rumowe z orzechami Wafelki kakaowe
Wiem co jemjuż moja czwarta wariacja na temat tiramisu. Było malinowe, truskawkowe i piernikowe (moje ulubione). Teraz przyszła kolej na pomarańczowe. Podobnie jak w przypadku tiramisu truskawkowego jest to wersja lekko odtłuszczona. Dodawaną zazwyczaj do serka mascarpone śmietanę kremówkę zastąpiłam jogurtem greckim. Biszkopty nasączyłam własnoręcznie zrobionym likierem pomarańczowym, a całość posypałam starta gorzką czekoladą.” Czytaj więcej
Wiem co jemJutro Dzień Piernika (25.11), więc pozostajemy w tym klimacie. Pierniczki drożdżowe były wczoraj, a dzisiaj proponuję... trufle piernikowe (inwencja własna). Bardzo słodkie, pięknie się prezentują, a co najważniejsze - są naprawdę proste i szybkie w wykonaniu. Jestem przekonana, że zasmakują każdemu:) Składniki (na 18 szt.): 220 g jasnych ciastek (użyłam markiz z nadzieniem waniliowym, ale mogą być też zwykłe herbatniki
Domowa Cookierenka Agibudyń czekolady na mleku sojowym z domową granolą piernikową i kiwi~ Na pierwszy oficjalny dzień ferii, wstaję o 6.30, jem śniadanie i idę pracować... Pierwszy z trzech dni. Pozostałe dwa to sobota i niedziela. Wieczorne kłótnie to już chyba tradycja
breakfast of dreamsminut (jeśli się Wam bardzo spieszy można pominąć ten krok) i pieczemy gofry :) Wyszły 4 sztuki . Mama zjadła z dżemem, masłem orzechowym i czekoladą, kremem piernikowym. Ostatnio moja mama polubiła masło orzechowe! I teraz mi podjada, haha
breakfast of dreamsmarchewkowy piernikowy krem z płatków ryżowych z granatem i prażonymi słupkami migdałów ; herbata pomarańcza-czekolada ~ PRZEPIS /1 porcja/ ~60g płatków ryżowych Piątnica ~1 1/2 szklanki mleka (u mnie roślinne) ~cukier/stevia do smaku ~łyżeczka przyprawy do piernika ~duża ugotowana marchewka (ok. 100g) ~szczypta soli W garnuszku zagotować mleko, wsypać płatki i gotować aż wchłoną całe mleko. Wymieszać z cukrem/stevi
breakfast of dreamsgotowany piernikowy serniczek z kasztanami~ Kasztany jadalne oczywiście... ;) Uwielbiam! Czy to na słodko, czy na wytrawnie
breakfast of dreamspieczona piernikowa owsianka* pod bezą**~ *płatki owsiane + płatki jęczmienne BIO **na bazie erytrolu W końcu udało mi się zrealizować tę owsiankę, która chodziła za mną już od długiego długiego czasu. Dzielę się z Wami przepisem, jednak mam co do niego dwie uwagi: 1. Jeśli decydujecie się na użycie ksylitolu lub erytrolu najlepiej będzie, jeśli użyjecie go pół na pół
breakfast of dreams