wyrzucać. Kto powiedział, że piernik ma być tylko na Boże Narodzenie? Mój chrześniak jada piernik przez cały rok. Na urodziny zawsze jest tort w postaci piernika. Dziś zaproponuję ciasto piernikowe, przekładane konfiturą wiśniową. Czytaj więcej
Ana Mari's worldChociaż jest już dawno po świętach i czas pakować ozdoby choinkowe do kartonów, za oknem nadal szaro-buro. Na zimne dni idealny jest domowy syrop piernikowy - mój ulubiony dodatek do kawy, ciast czy innych deserów. Jest tak prosty i szybki w wykonaniu, że szkoda czasu na latanie po sklepach i szukanie gotowych syropów. Szkoda też naszych pieniędzy na te sztuczne
Ana Mari's worldczekają na lukrowanie, a nie ukrywam, że w tym roku mam zamiar się do tego solidnie przyłożyć. Z tego samego przepisu zamierzam również wypiec ścianki i dach do piernikowych domków.Czytaj więcej
bistro mamaJuż drugi miałam przyjemność poprowadzić część warsztatów w Kafce.Tym razem gościnnie, bo gospodarzem, a raczej gospodynią, całego zamieszania była wróżka Marta.A skoro Święto Pluszowego Misia, to słodkich piernikowych misiów nie mogło zabraknąć.Czytaj więcej
bistro mamawłaśnie. Nam cynamon kojarzy się bardziej z czasem jesienno-zimowym, kiedy więc bułeczki siedziały w piekarniku, a w domu zaczął roznosić się cudny aromat, pomyślałam, że powoli zbliża się piernikowe szaleństwo. Czytaj więcej
bistro mamaświątecznych, aby były już gotowe na przyszły rok, tak więc dzisiaj prezentuję kolejny przepis. Jak pamiętacie w tym roku przygotowywałam staropolski piernik dojrzewający. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym ciasta piernikowego nie przetestowała do zrobienia małych pierniczków jak również rewelacyjnych pierniczków nadziewanych!Są mięciutkie, delikatne, z pysznym nadzieniem z powideł śliwkowych! Jak je przygotować?Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćDzień bez dobrej kawy jest dniem straconym, też tak myślicie? Uwielbiam kawę, chyba w każdej postaci, ostatnim czasem jestem fanką syropów do kawy o smaku karmelowym, toffi, piernikowym i orzecha laskowego z sieci Starbucks. Odrobina dodana do kawy nadaje obłędnego smaku. Jeśli miałabym się rozgadywać, a raczej rozpisywać na temat samej kawy to testuje różne, nie ukrywam, że najlepiej smakowała
SMYKWKUCHNIświeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 80 ml letniego mleka 60 ml wody 120 g masła ( 60g + 60g) 2 jajka 100 g brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy piernikowej Sposób przygotowania: Drożdże kruszymy do miseczki, zalewamy 2 łyżkami ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. W drugiej misce wsypujemy ok. 300 g mąki razem z cukrem waniliowym
Słodkie Przyjemnościspotkania z przyjaciółmi przy ciepłej korzennej herbacie. Tak, lubię grudzień, a najbardziej to co jest z nim związane. Nie wyobrażam sobie zimowych wypieków bez dodatku cynamonu lub mieszanki przypraw piernikowych. Przygotowałam ostatnio zimową szarlotkę, która stała się moim ulubionym przepisem na to ciasto. Może też wypróbujecie? Ja polecam :) " Składniki na spód: 2 żółtka jajko 3/4 szklanki miałkiego cukru
Słodkie Przyjemnościbabeczki są przepyszne! I mimo, że mają mało miodu i niezbyt wygórowane przyprawy uważam, że trafiłam smakowo w sedno, mam nadzieję, że Wam również będą smakować :) Zapraszam na Muffiny Piernikowe. Składniki : 2 jajka szklanka mleka 3 łyżki oliwy orzechowej 2,5 szklanki mąki (ok 350 g) 1/2 łyżeczki proszku 1/2 łyżeczki sody 100 g cukru 1/2 łyżeczki kardamonu
Słodkie Przyjemnościwaniliowy cukier waniliowy 3 łyżki 4 białka 3 żółtka Warstwa makowa: 400 g masy makowej + dwa białka Kruche ciasto: 400 g mąki 150 g cukru 3 łyżeczki przyprawy piernikowej łyżeczka cynamonu 100 g masła jajko żółtko łyżka śmietany 1,5 łyżki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Kruche ciasto: Mąkę razem z proszkiem do pieczenia, cukrem, cynamonem i przyprawą korzenną
Słodkie Przyjemnościcóż lody są świetne ze wszystkim :) ) albo z gorącą czekolad ą (tylko błagam nie z proszku!). Dla bardziej świątecznego efektu, do ciasta można dodać szczyptę cynamonu, albo domowej przyprawy piernikowej. Składniki : Kruche ciasto: 2 żółtka jajko 150 g masła 3 szklanki mąki pszennej 100 g cukru Masa biszkoptowa: 2 jajka pół szklanki cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki mleka
Słodkie Przyjemnościdojrzewało sobie prawie 6 tygodni stojąc w dużej misie, na balkonie bo zima w tym roku łaskawa i bez mrozu aż do świąt. Na 5 dni przed świętami upiekłam piernikowe blaty, przełożyłam powidłami i zostawiłam na 4 dni żeby dobrze zmiękły. Później tylko pokroiłam na mniejsze porcje, posmarowałam czekoladową polewą i przybrałam. W sumie niedużo przy tym pierniku roboty
Smaczna PyzaBożego Narodzenia przygotowałam orzechowo-korzenną wersję sernika gotowanego. Zmian dokonałam w cieście, masa serowa właściwie pozostała bez zmian... Ciasto miodowe: 50 dag mąki 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy piernikowej po 60 g grubo mielonych orzechów włoskich i laskowych 15 dag cukru pudru 30 dag masła 2 jajka 2 łyżki miodu 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach
Czerwień i błękitpierniczki, to jeszcze nasze własne, tradycyjne i regionalne. I takie fikuśne... Tradycja pieczenia fefernusków kociewskich kojarzy się wszystkim kociewiakom z domem rodzinnym i ze świętami Bożego Narodzenia. Ciasto piernikowe, z którego robi się fefernuski, już dwa tygodnie przed świętami stało dawniej na strychu i dojrzewało. W latach 60. i 70. rodowita kociewianka Waldburga Jaruszewska (gospodyni księdza proboszcza w Lignowach Szlacheckich
Grahamka, weka i kajzerka