piernikowa - 755 przepisów (strona:31/51)

835. Gwiazdkowy prezent, a z niego.. dyniowe gofry! 114

Dyniowe piernikowe gofry  z ricottą i miodem  Nowa gofrownica (od Mikołaja oczywiście, a nie od rodziców xd ^^).  Trzeba było wypróbować ;) Zdecydowanie udane, grubiutkie, puchate, pyszne.. w końcu się doczekałam ^^   Szykujcie się na gofrowy "spam

More food, love and dreams
Szafranowe zawijaski LUSSEKATTER czyli Niedzielne Śniadanie odc.9 139

Fikę" kupiłam już jakiś czas temu. Do tej pory udało mi się upiec z tej książki tylko babkę piernikową ale to nie dlatego, że przepisy nie zachęcają, wręcz przeciwnie!!! jest tam za dużo fajnych receptur no i mam jeszcze inne nowe książki :) Mimo niedzieli Córcia wstała dzisiaj o 5ej a ja razem z nią. Mam okrutny katar, wczoraj miałam temperaturę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Owocny wtorek czyli Pierogi z wędzoną śliwką lepione w doborowym towarzystwie! 120

bibliotece, po Córcię i w kuchni. Niestety Syncio znowu z temperaturą :( Przyjechała do nas wczoraj Ula autorka Dzikiej Pychy. Córcia była już po zajęciach ale u koleżanki w celach piernikowych a my dwie z Synciem działałyśmy przy stolnicy. Głównie Ula wałkowała a było co! Basi Pierogi

Dzieje kuchennej Wiewióry
WIGILIA lubelskich blogerów kulinarnych 140

wspaniałe kanapki z chałki z pastą z grochu i wędzoną rybą - mniam ! Nie zabrakło też słodkich przyjemności. Tego wieczoru raczyliśmy się wyśmienitymi pierogami z makiem i sosem karmelowym, kremem piernikowym oraz wypiekami: roladą czekoladową, piernikiem, babką z makiem. Wszystko pyszne ! Wieczór zaliczam do tych udanych. Nasza blogerska grupa, jak zwykle dała mi wiele powodów do ciekawych rozmów i jeszcze więcej

kolorowotorcikowo
12 potraw wigilijnych 231

śledziowa z jajkiem Śledź pod pierzynką Ryba w galarecie A że nie tylko wytrawnymi potrawami człowiek żyje, to na osłodzę proponujemy: 9. Makowiec 10 .Babeczki renifery 11. Sernik cynamonowo-piernikowy na zimno 12. Pierniczki A czego w Waszym rodzinnym domu nie może zabraknąć podczas wieczerzy wigilijnej

Kolizje Smaków
Wigilia lubelskich blogerów kulinarnych - relacja 165

siebie przysmaków. A stół aż uginał się od pyszności: były dwa rodzaje śledzi - w śmietanie i z chili, sałatka jarzynowa, kanapki z pastą z grochu i wędzonym pstrągiem, krem piernikowy , pierożki z makiem z sosem karmelowym , paszteciki z farszem jak do piroga biłgorajskiego, tartaletki z kapustą i żurawiną, rolada czekoladowo-pomarańczowa i kilka innych pyszności. Na koniec nastąpiła bardzo przyjemna

Pasja Smaku
Piernik z suszoną śliwką 163

piernika. Prawdziwy dojrzewający przygotowujemy na miesiąc przed świętami. Dzisiaj proponuję dość szybki, smaczny i dobry do jedzenia zaraz po upieczeniu. Dodatek suszonych śliwek i powidła śliwkowe, nadają ciastu prawdziwy piernikowy smak. SKŁADNIKI Na długą keksówkę. 250 g mąki pszennej  200 g suszonych śliwek 150 g cukru 120 g miodu 120 g masła 50 ml mleka 80 g białej czekolady

W kuchennym oknie Ewy
Pierniczki 148

gładkiej, elastycznej masy. Z otrzymanej masy formułujemy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 2 - 4 godziny (najlepiej całą noc). Po schłodzeniu odrywamy część masy piernikowej i wałkujemy na grubość około 3 - 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy dowolne kształty, jeżeli chcemy zrobić choinki należy przygotować foremki tego samego kształtu lecz różnego rozmiaru :) . Piec w temperaturze

Pudełko rozmaitości
Delikatne kruche ciasteczka o smaku pierników, czyli pierniczki-kłamczuszki 145

trzeba będzie pilnować, aby nie rozpłynęły się w naszych ustach przed świętami ;) Szczerze mówiąc, nie jestem fanką tradycyjnych pierników. Zjem, ale bez zachwytów. Wolę ciasteczka piernikowe delikatniejsze, bardziej kruche. I takie też przygotowałam na te święta: kruche, a jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Jako ciasto bazowe wykorzystałam to, z którego upiekłam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piernik litewski z bakaliami 345

Ostatni przed Świętami piernikowy przepis (zostanie tylko jeszcze przepis na jutrzejsze vegańskie pierniczki) to przepis na piernik litewski z bakaliami. Przepis znalazłam na blogu grahamka.blogspot.co.uk i bardzo zaciekawił mnie dodatek kefiru lub maślanki w pierniku. Okazało się, że piernik jest dzięki temu bardzo wilgotny :)! Dodatkowo kusi sporą ilością bakalii! Jest od razu dobry do jedzenia więc zdążycie go jeszcze upiec

UgotujmyTo.pl
Piernik z powidłami i masą kokosową 666

Bielmar 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego   powidła śliwkowe  dowolne ozdoby Przygotowanie: W garnku roztopić margarynę dodać cukier, miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, kawę rozpuszczalną,cynamon i kakao. Całość podgrzewać chwilę na wolnym ogniu mieszając. Zdjąć z ognia odczekać 2-3 minuty dodać sodę oczyszczoną, roztrzepane jajka i energicznie wymieszać. Mieszając dodawać przesiane mąki

Ala piecze i gotuje
Piernik staropolski 235

dużej miski i miksujemy na średnich obrotach, dodać jajka, następnie mąkę i mleko. Dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do kamiennego garnka, słoja lub miski, zabezpieczamy folią i odstawiamy ciasto piernikowe do leżakowania w chłodne miejsce na 5-6 tygodni. 4. Ciasto po czasie leżakowania dzielimy na trzy równe części i pieczemy trzy ciasta. tem. pieczenia 160 C, przez

Apetyczna babeczka
Korzenne ciasto dyniowe z kremem michałkowym 171

Moja propozycja ciasta piernikowego na Wigilię i Boże Narodzenie. Przepis na ciasto zaczerpnęłam od Doroty , zmieniając nieco składniki. A krem z Michałkami i dżem pomarańczowy to już moja inwencja twórcza. Składniki na 2 blaty czekoladowo-dyniowe: 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy korzennej pół szklanki

Czerwień i błękit
Piernik na prażonej mące żytniej 127

małych form aluminiowych) wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piec przez około 1 godzinę. Upieczony piernik zostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Przekroić na 2 części**. Składamy w kolejności: spód piernikowy, powidła śliwkowe (odłożyć 2 łyżki do polewy), masa marcepanowa, powidła śliwkowe, piernik i polewa czekoladowa. Polewa czekoladowa: * czekolada mleczna- 80 g * powidła- 2 łyżki * olej- 1 łyżka Do małego rondelka

Kraina Miodem Płynąca
Pierniczki staropolskie 992

Należy je piec około tydzień przed Świętami, aby zdążyły zmięknąć.  Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 250 g miodu prawdziwego 125 g masła 3/4 szklanki cukru 40 g przyprawy piernikowej 1 duże jajko 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 szklanki mleka 1/4 łyżeczki soli Cukier, masło i miód podgrzać w rondlu, często mieszając aby cukier się rozpuścił. Gdy zacznie

wyzwania kuchenne