wyrazistym aromacie imbiru, goździków i cynamonu, czyli zapachów charakterystycznych dla Świąt Bożego Narodzenia. Ponadto pierniczki charakteryzuje cienkość i chrupkość, co sprawia, że można pokusić się o nazwanie ich "piernikowymi chipsami". Pepparkakor to pierniczki o niezwykłym, świątecznym smaku i gdy tylko skosztuje się jednego pierniczka - nie sposób nie sięgnąć po następny... i następny... Szwedzkie, Cienkie, Chrupiące Pierniczki - Pepparkakor - Składniki
Słodka Stronaszynkowaru) Schab 5-minutowy Schab pieczony w musztardzie Pieczona karkówka Karczek pieczony Schab pieczony Schab faszerowany morelą Ciasta Piernik toruński Piernik z bakaliami Rolada piernikowa Piernik niezawodny Keks Keks wieczny Brazylianka Kilimandżaro Ciasto cappucino Wuzetka Szarlotka królewska Sernik migdałowy Sernik
Sto kolorów kuchnipracuje, można dozować ilość cukru w zależności od tego czy chcemy je lukrować czy nie. W przypadku bałwanków znacznie pomniejszyłam ilość ciasta, bo mam w planie jeszcze kilka innych piernikowych wypieków, ale podaję przepis na całość. Polecam, bo cieszą oko. :-) 3 szklanki mąki 20 dag miodu 1/2 szklanki cukru pudru (lub mniej jeśli planujemy lukrować) 100g masła 1 jajko
Szefowa kuchnimarchewkowe z powodzeniem może stać się urodzinowym tortem, który będzie nie tylko wyjątkowy, ale także przepyszny :) Przygotowując ten tort poczułam już atmosferę zbliżających się Świąt. To pewnie przez przyprawę piernikową ;) Zdałam sobie też sprawę, że to ciasto w takiej formie może stać się doskonałą ozdobą świątecznego stołu - no, może tylko zamiast "sto lat" lepiej pasowałby w tym przypadku napis "Wesołych
Ratunku obiadustach czekoladą. Muszę przyznać, że wyglądają uroczo - prawie czarne, z jasnymi plamami orzechów. I smakują naprawdę świetnie - polecam z pełną odpowiedzialnością. I już wiem, jakie będą następne - z piernikową nutą, koniecznie! W końcu najwyższy czas, żeby i w mojej kuchni zapachniało Świętami... Kakaowe biscotti z czekoladą i migdałami Składniki: (na 8-10 sztuk) 120 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzyprawy do piernika i delikatny aromat pomarańczy w tle. Boskie! Dzięki dodatkowi kakao mają głęboki, zachwycający kolor. Mówię Wam - nie ma nic lepszego do kawy na pierwsze ośnieżone wieczory. Piernikowe biscotti z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami Składniki: (na 8-10 sztuk) 30 g miękkiego masła 90 g ciemnego brązowego cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajróżniejszych smakach. I te bardziej pasujące do pogody, czyli rozgrzewające, aromatyczne, pełne przypraw, ale też zupełnie szalenie letnie... Wszystkie są cudownie pyszne, i wiem, że na Święta zrobię piernikowe... Pewnego dnia zajrzałam do Kamili . I kiedy zobaczyłam to semifreddo, nie potrafiłam się oprzeć. Cudowne, delikatne i leciutkie, pełne fig, z alkoholową nutą... Pycha! Nazajutrz dostałam sorbetierę. Tamten deser
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzeraża mnie to nie na żarty. Nie mam pojęcia, jak to się stało. I nie wiem, jak nad tym zapanować. Wszyscy już poczuli zapach Świąt - na blogach są pierniczki, piernikowe kawy, korzenne ciasta i aromaty, barszczyk, uszka i pierogi. A ja wyskakuję z dynią jak Filip z konopi , i to wcale nie najdziwniejsza niespodzianka. W zanadrzu mam ciasta z jabłkami
Pożeraczka, czyli raz adobrzewypadek wizyty w stolicy. Przeglądając jej wpisy niemal czuję zapach unoszący się z ekranu delikatną smużką... A jeśli go nie ma, to tym bardziej ją podziwiam. Ostatnio oczarowała mnie piernikowym syropem - wiedziałam, że go zrobię. Nie czekałam nawet zbyt długo. Za radą Ani dokonałam jednej zmiany - zamiast cynamonu i imbiru dodałam trzy łyżeczki domowej przyprawy do piernika. Efekt zwalił
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprosto, a potem wystarczy łyżeczka czy dwie, i kawa nabiera zupełnie nowego charakteru... Jak zrobić syrop, pisałam tutaj . Kawa pierniczkowa Składniki: (na 1 porcję) 2 łyżeczki syropu piernikowego 150 ml mocnej kawy 100 ml mleka szczypta przyprawy do piernika Do szklanki lub kubka wlać syrop, zalać gorącą kawą, wymieszać. Mleko spienić - specjalnym urządzeniem lub domowym sposobem: podgrzać mleko
Pożeraczka, czyli raz adobrzesobie myślę, że wszystkim w głowach już tylko piernikowe smaki. Lukrujemy pierniczki wyczekujące w puszkach od miesiąca, albo dopiero pieczemy takie na ostatnią chwilę. Przełożony powidłami piernik czeka w spiżarni. Na stole pysznią się makowe strucle, w lodówce czeka sernik i wszystkie wytrawne dania - pierogi, uszka, barszczyk... Jak dobrze, że większość tych smakołyków można przygotować troszkę wcześniej - dzięki temu tych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzyszły rok. Przez długie miesiące nie będę do niej zaglądać, ale pod koniec listopada (mam nadzieję) zmotywuje mnie do podjęcia odpowiednich działań. Upiekę sernik i muffiny z choinkami, zrobię piernikowe makaroniki i nastawię ciasto na piernik staropolski, w domu będzie pachnieć cynamonem przez cały grudzień. I nie, nie zwariowałam - myśli o przyszłych Świętach już dzisiaj odkładam na półkę. Choć piernikiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzezaczekać do kolejnych Świąt. Najzwyczajniej w świecie nie dam rady! O tym, że puszek zaczyna mi brakować, nawet wspominać nie będę... Tym razem zabrałam się za ciasteczka nieco mniej piernikowe, ale nadal w świątecznym klimacie. Gdy tylko zobaczyłam je na blogu Smakujmy wiedziałam, że muszę je zrobić. Zapach pomarańczy niezmiennie kojarzy mi się ze Świętami już od dzieciństwa, a kardamon
Pożeraczka, czyli raz adobrzerozpocząć wyrabianie ciasta (ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego). Pod koniec wyrabiania ciasta dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego i wyrobić lekko błyszczące, piernikowe ciasto. Na delikatnie oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości min. 5 mm, wykrawać ciastka i układać (w dość dużych odstępach) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec
Gospodyni Miejskadokładnie wymieszać - przyprawę przechowywać w ciemnym i suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku, aby nie straciła aromatu. Przyprawa jest już gotowa i można zacząć szaleństwo piernikowe
Basia w kuchni