rzecz i nie nudzić się jedzeniem tego samego. Najlepsze programy kulinarne były zawsze najpopularniejsze w telewizji, a ich ilość rośnie. Oto kilka najpopularniejszych programów kulinarnych: Kuchenne rewolucje Czyli niezastąpiona Magda Gessler , która od prawie dziesięciu lat przemierza całą Polskę, by znaleźć przyczyny braku sukcesu restauracji, które wzywają ją na pomoc. Najpopularniejszy program kulinarny w Polsce, nieprzerwanie w polskiej telewizji. Właśnie
codojedzeniagrudkami sera; Włosi mówią na nie "efekt kuli". Talerz z takimi grudami od razu ląduje w koszu na śmieci, niczym w restauracji biorących udział w "Kuchennych Rewolucjach" Magdy Gessler ;) Robiłam co ś źle i chciałam zrozumieć co. Jest kilka wskazówek, aby Cacio e Pepe stał się makaronem idealnym a k rem z pecorino, który otacza makaron
La grande e la piccola cuocaciepłej wodzie, dałyśmy się porwać nurtowi rwącej rzeki, odpoczywałyśmy na leżakach i gadałyśmy, gadałyśmy, gadałyśmy. Po kilkugodzinnej kąpieli byłyśmy naprawdę głodne. Początkowo planowałyśmy, aby pójść do nowej restauracji Magdy Gessler w Bukowinie, ale ostatecznie wybrałyśmy inne miejsce. Skusiły nas niezwykle pozytywne opinie, które postanowiłyśmy zweryfikować. Po pokonaniu kilku kilometrów dość stromej drogi dojechałyśmy do Karczmy Wenta w Bukowinie Tatrzańskiej
W mojej kuchniwiecie o co mi chodzi. Masło musi mieć 82- 83% tłuszczu, tylko takie nadaje się do wypieku tarty. Wiadomo, że niestety niektórzy oszukują w tym temacie, ja stosuje trik Magdy Gessler i w sklepie zawsze staram się tak jakby zgnieść masło w palcach, jeśli się poddaje to najprawdopodobniej nie ma tyle tłuszczu, lub druga opcja dopiero co zostało wyłożone
SMYKWKUCHNInaszła nas straszna ochota na placki ziemniaczane. Same chłopakom tak nie bardzo smakują więc zrobiliśmy z kurkami i sosem śmietanowym z koperkiem. Wyszło super smacznie, placki robię z przepisu Magdy Gessler, które bardzo wszystkim smakują. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki placki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka M 2-3 łyżki mąki sól pieprz smalec
kruche babeczkiprostu oprószyć cukrem pudrem. Jeśli uwielbiacie naleśniki i placuszki wszelkiego rodzaju, to zapraszam również do spojrzenia na te przepisy: naleśniki budyniowe , rosyjskie racuchy bez drożdży oraz naleśniki Magdy Gessler . Jeśli macie ochotę na nieco zdrowsze wersje placuszków to polecam wypróbować przepis na naleśniki gryczane – będą one idealne zarówno dla dzieci, jak i dla osób na diecie odchudzającej, cukrzycowej
Kulinarne Przebojeorzechowym Sernik z jogurtów greckich Sernik wiedeński z rodzynkami Zrazy z karkówki Pieczona polędwiczka wieprzowa Pieczony kurczak na butelce Karkówka z pieczarkami Schab w sosie chrzanowym Kotlety schabowe według Magdy Gessler Polędwiczki w kremowym sosie własnym Zobacz też przepis na domowy majonez Artykuł Przepisy na Wielkanoc pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliiprzymierzałam do jej wypieku postanowiłam nie testować nowych przepisów a postawić na sprawdzoną recepturę. Już parę lat temu pojawił się u Tysi ( klik ) przepis na babkę drożdżową z przepisu Magdy Gessler. I to na nią postawiłam. Babka jest moim zdaniem - fantastyczna. Zniknęła w jeden dzień więc nie powiem Wam, czy długo zachowuje świeżość, bo się nie doczekała kolejnego dnia degustacji
My simple kitchenRestauracja Ale Gloria w Warszawie to miejsce sygnowane nazwiskiem samej Magdy Gessler. Miałam okazję już kilkukrotnie pojawić w restauracji i za każdym razem spróbowałam czegoś nowego. Standardem jest, że w tym miejscu zawsze możemy liczyć na sezonowe menu. Postawiliśmy więc na część dań już wiosennych, a część tradycyjnych – z gęsiną, która tutaj wiedzie prym. W restauracji znajdziemy bowiem specjalną
Kuchnia Bazyliisposobów: gotować w wodzie, na parze, smażyć, grillować, piec i jeść na surowo. Jak wybrać szparagi i kiedy je kupować aby były smaczne? Lucyna Ćwierczakiewiczowa, czyli Magda Gessler i Perfekcyjna Pani Domu z końca XIX wieku w jednym, pisała w swojej książce „365 obiadów”, że szparagi najlepsze są w maju, ale sezon na te warzywa zaczyna się już
Niedzielny kucharzprzyprawy sprawią, że pasztet będzie jeszcze lepszy i niepowtarzalny. Jak zrobić domowy pasztet wieprzowy - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie tutaj>>> > DOMOWY, PASZTET WIEJSKI wg. MAGDY GESSLER . Pyszny, wiejski pasztet pieczony. SKŁADNIKI: 300g podgardla wieprzowego 300g wątróbki wieprzowej 500g łopatki wieprzowej 500g wołowiny (pręga lub łata) 100g suszonych grzybów 2 cebule 5 jajek 2 czerstwe
Moja Książka Kucharskazawsze go tak robię, nie trzymam się przepisów, bo robię takie, żeby nam smakowało :-) W przepisie jest też śmietanka 30%, której dawać nie musicie. Ja widziałam raz w programie Magdy Gessler ten patent i ona mówiła, że żeby nam się pesto ładnie połączyło z makaronem to dodaje śmietankę. U nas pesto podane z gnocchi. Pycha :-) Polecam i miłego dzionka
kruche babeczkijakiś czas taki barszcz ugotować. Pierwszy raz dodałam do barszczu koper. To znakomity pomysł, warto w sezonie zamrozić sporo koprowych baldachów, zimą będą jak znalazł. W oryginalnym przepisie Magdy Gessler , barszczyk nie jest dodatkowo zakwaszany kwasem buraczanym. Ja przepis nieco zmodyfikowałam, a na koniec doprawiłam jednak zupę sokiem z domowych, kiszonych buraczków. Bardzo polecam! składniki 800 g buraków
Stare Garyburaków, zalać wolną wodą i postawić na noc w kominie, na dzień na słońcu; zamieszać w ciągu dnia kilka razy a na trzeci dzień będzie najwybitniejszy barszcz”. Tyle od Magdy Gessler XIX wieku. My co do zasady stosujemy się do jej wskazań i robimy barszcz ze składników absolutnie podstawowych. Kiszenie barszczu w rodzinie Eugeniusza jest tradycją kultywowaną od pokoleń
Niedzielny kucharzPrzepisów na placki ziemniaczane wypróbowałam już troszkę, ale żadne nie były idealne. Ostatnio na portalu smaker znalazłam te wg przepisu Magdy Gessler. Powiem Wam, że są super, chrupiące i bardzo smaczne. Zniknęły wszystkie więc przepis mogę polecić, próbujcie może i Wam przypadną do gustu :-) Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej
kruche babeczkignocci w sosie pomidorowym. Dania przygotowuje dyplomowany szef kuchni z Sycylii. Jeszcze wrócę tu na pizzę, danie z makaronem i tiramisu. Ponoć tą restauracją zachwycała się Magda Gessler... Broccoli salad Ingredients for 1 big bowl: 1 glass boiled chickpeas 2-3 grated carrots 3-4 tomatoes, cut into quarters 1 big broccoli, steamed, separate flowerettes ½ cup roasted sunflower
Qlinarnie i QlinarnieKotlety z mielonego mięsa z piersi kurczaka, z dodatkiem żółtego sera. Podobno jest to przepis Magdy Gessler. Z taką informacją spotkałam się na innych stronach kulinarnych 🙂 Często robię kotlety
BullioDzień dobry :-) Powiem Wam, że trochę sceptycznie była nastawiona do tej zupy, mimo tego iż chrzan bardzo lubię. Usłyszałam o niej kiedyś, chyba Magda Gessler w swoim programie robiła, mąż od razu podłapał i tak nabrał chęci. Zrobiłam, tylko taką troszkę delikatniejszą wersję, bo dzieci. Powiem Wam, że zupa wyszła pyszna. Moja 2,5 letnia córka miała krem z dyni
kruche babeczkiminut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (do czasu aż ser się rozpuści). Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zobacz również przepis na: Schab duszony. Schab w sosie. Schabowe wg Magdy Gessler Schab duszony w sosie pomidorowym Schab po bałkańsku Polonezy schabowe The post Kotlet po kowalsku appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojemyślałam. Doprawione mięso panierowałam tradycyjnie w mące, jajku i bułce tartej, smażyłam na złoto i już. Czy schabowego można więc przygotować inaczej? Ano ponoć można. Przepis na schabowego wg Magdy Gessler zakłada kilkugodzinne moczenie mięsa wraz z piórkami cebuli w mleku. Potem już tradycyjne panierowanie i smażenie. Zrobiłam – tak na próbę, by przekonać się jakie też te kotlety wychodzą
Smaki Na TalerzuPrzepis na sałatkę szwabską bez ziemniaków, podpatrzoną u Magdy Gessler, w jednym z odcinków Kuchennych rewolucji Artykuł Sałatka szwabska bez ziemniaków pochodzi z serwisu
NiePieprz.plprzepisy na różne dania. Dziś mają w pełni profesjonalne studio gdzie tworzą serię pod tytułem “FridgeCam”. Ogromna dawka kulinarnej wiedzy i inspiracji okraszona świetnym humorem. Niestety nasza Magda Gessler, przy chłopakach z SortedFood może się schować… To tylko kilka z kanałów, które śledzę na YouTube. Te jednak oglądam regularnie i są moimi ulubionymi. A czy Ty masz
Oslov.przy tym intrygujący wygląd, są niesamowicie smaczne i można je przyrządzać na sto sposobów: gotować w wodzie, na parze, smażyć, grillować, piec i jeść na surowo. Lucyna Ćwierczakiewiczowa, czyli Magda Gessler Warszawy końca XIX wieku, pisała w swojej książce „365 obiadów”, że szparagi najlepsze są w maju, ale sezon na te warzywa zaczyna się już w kwietniu . Szczyt
Niedzielny kucharzpowstanie jednolita masa.Masę można jeszcze przetrzeć przez gęste sitko dla otrzymania gładszej konsystencji.Krem lekko przestudzić i wyłożyć na mazurki.Udekorować wedle własnego gustu. źródło inspiracji na spód-Magda Gessler
Anielskie wypiekipieczemy 1h 30min w temp. 200 stopni, uzupełniając wodę jeśli wyparuje. Pasztet studzimy, schładzamy i podajemy (najlepszy po kilkunastu godzinach) Smacznego :) Zobacz również przepis na domowy pasztet wiejski wg. Magdy Gessler
Moja Książka Kucharskapokrojoną w półkrążki kiełbasę, wrzucamy do zupy, na pozostałym tłuszczu smażymy na złoto cebulę, dodajemy do zupy, zupę można podprawić śmietanką z dodatkiem musztardy (podpatrzyłam to w rewolucjach Magdy Gessler
Kuchnia Beatyszybko możesz ją przygotować w domu. Absolutnie doskonała zupa ziemniaczana z kluseczkami, kurczakiem, podsmażoną cebulką i boczkiem. Tak, to prawda, w internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na poczciwą kartoflankę - Magdy Gessler, Ewy Wachowicz, tradycyjną, z kiełbasą, z boczkiem, a nawet bez mięsa i wszystkie są cudowne! 😀👍👍 A oto moja wersja zupy ziemniaczanej, korzystajcie z przepisu i oczywiście ulepszajcie go 😊 Ślicznie
Moja Książka Kucharskaprzetworzonych produktów, czyli naszych ulubionych leftovers . Warzywa ugotowane z mięsem, jako podstawa rosołu, trafiają następnie (drobno posiekane) do sałatki. Na marginesie, rozbawiła nas relacja z jednej z rewolucji Magdy Gessler, która sałatkę jarzynową dodała do zrewolucjonizowanego menu.: „ Wszyscy ją znają, ale sałatka jarzynowa dzięki Gessler zyskała od teraz nowe życie. Próbujący jej goście przyznali, że taka sałatka, choć znają
Niedzielny kucharzburaków, zalać wolną wodą i postawić na noc w kominie, na dzień na słońcu; zamieszać w ciągu dnia kilka razy a na trzeci dzień będzie najwybitniejszy barszcz”. Tyle od Magdy Gessler XIX wieku. My co do zasady stosujemy się do jej wskazań i robimy barszcz ze składników absolutnie podstawowych. Kiszenie barszczu w rodzinie Eugeniusza jest tradycją kultywowaną od pokoleń
Niedzielny kucharzrozmrażać małymi porcjami. Dodatkowo – małe porcje szybciej się rozmrażają. 6. Pamiętaj, że mrożenie nie zabija bakterii Na pewno niektórzy z Was kojarzą sceny z Kuchennych rewolucji, w których Magda Gessler wyrzuca tony zamrożonego jedzenia z restauracyjnych chłodziarek. Czy ma rację? Jeśli mrożonki są nieopisane – zdecydowanie tak. Pamiętajcie – wbrew temu co mogłoby się wydawać – mrożenie nie zabija
Niedzielny kucharzpełniejszy, to dodatkowo zakwas domowej roboty będzie posiadał znacznie więcej właściwości zdrowotnych od kupnego. Jak zrobić zakwas z buraków? Poniżej przedstawiam przepis […] Artykuł Zakwas z buraków wg Magdy Gessler pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plDziś rosół wołowo-drobiowy Magdy Gessler znaleziony na stronie Smaki Życia. Pyszny, klarowany, jak u Mamy Zazwyczaj gotuję go popołudniu, najlepiej smakuje na drugi dzień z cienkim makaronem. Rosół podaję z koprem lub drobno posiekaną natką. Smakiem dzieciństwa jest dla mnie taki rosół, na mięsie wołowym i drobiowym podawany z koprem i młodymi kawałkami ziemniaków. Składniki: 500 g wołowiny
Zasmakuj Kuchnizasada jak na pierogi) i faszerujemy, zlepiamy, smarujemy żółtkiem; pieczemy w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 20-25 minut. (przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z książki Magdy Gessler „ Smaczna Polska
Zasmakuj KuchniPiękny chłopak! :) Jeszcze raz gratuluję! :) A w sb i nd byliśmy z Anią i jej Arkiem na andrzejkowym wyjeździe w Poznaniu. Było baardzo fajnie, byliśmy w knajpce, w której Magda Gessler przeprowadzała Rewolucje "Francja Elegancja" i było smacznie. Jadłam kotlety wieprzowe w towarzystwie polskich jabłek z francuskim winiakiem Calvados podane z zasmażanymi ziemniakami z boczkiem. Najbardziej smakowały mi właśnie
Trufelkowoostatnią niedzielę mieliśmy przyjemność gościć w Restauracji Villa Toscania , która znajduje się u progu zieleni Puszczy Noteckiej, w Nowym Gorzycku, w województwie lubuskim, niedaleko Pszczewa. W restauracji Magda Gessler przeprowadziła Kuchenne Rewolucje. Wyjazd w to malownicze miejsce odbył się z okazji urodzin Mamy, wszystkiego najlepszego jeszcze raz! W słoiku ukryty jest prezent - VOUCHER, w najbliższą sobotę z tej okazji ruszamy
TrufelkowoDziś rosół wołowo-drobiowy Magdy Gessler znaleziony na stronie Smaki Życia. Pyszny, klarowany, jak u Mamy:) Zazwyczaj gotuję go popołudniu, najlepiej smakuje na drugi dzień z cienkim makaronem. Rosół podaję z koprem lub drobno posiekaną natką. Smakiem dzieciństwa jest dla mnie taki rosół, na mięsie wołowym i drobiowym podawany z koprem i młodymi kawałkami ziemniaków. Składniki: 500 g wołowiny
Zasmakuj Kuchniprzepisy na różne dania. Dziś mają w pełni profesjonalne studio gdzie tworzą serię pod tytułem „FridgeCam”. Ogromna dawka kulinarnej wiedzy i inspiracji okraszona świetnym humorem. Niestety nasza Magda Gessler, przy chłopakach z SortedFood może się schować… To tylko kilka z kanałów, które śledzę na YouTube. Te jednak oglądam regularnie i są moimi ulubionymi. A czy Ty masz
Oslov.pierogi robiła Pani Magda Gessler w jednym odcinku "Kuchennych Rewolucji".Postanowiłam wypróbować te pierożki i powiem wam ze wyszły bardzo pyszne.Ciasto jest mięciutkie i fajnie się lepi pierogi.Farszem w tych pierogach jest biała kiełbasa,czosnek,cebula. SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (szklanka 250ml) 2 szklanki wrzącej wody łyżeczka soli 7 łyżek oleju Farsz: ok.400g białej kiełbasy cebula
Mała w garnku mieszaDzisiaj piątek więc zapraszam na placki ziemniaczane. Pyszne, chrupiące po prostu niebo w gębie:) Jeżeli oglądaliście program p. Magdy Gessler to pewnie zauważyliście, że niemal w każdym odcinku sprawdza jak w danej restauracji smakują placki ziemniaczane. Teraz Wy możecie wypróbować przepis tej słynnej restauratorki. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule
Cukiernia Pychotkiilości oleju albo bez tłuszczu jeśli mamy specjalną patelnię do naleśników, układamy usmażone jeden na drugim, następnie dowolnie faszerujemy lub....jemy same! od razu! gorące:) *przepis pochodzi z ebooka Magdy Gessler, Smaki Życia. Smacznego
Zasmakuj KuchniSchabowe wg Magdy Gessler..na blogu w sumie już są podobne [ klik ], tamte było moczone w mleku z cebulą, a te są też z cebulą, ale startą i posmarowane tą cebulką..Pyszne chyba były, bo zjedzone wszystkie..Przepis znaleziony tutaj . 50 dkg schabu 2 jajka 1 starta cebula smalec do smażenia mąka bułka tarta sól, pieprz Mięso pokroić
Moje domowe kucharzeniesmażymy na łyżeczce masła. Sałatę myjemy, osuszamy (ja mam Wirówkę z IKEI jakie to świetne urządzonko - zdecydowanie polecam !) i rwiemy na mniejsze części. Rwiemy! Bo tak jak Pani Magda Gessler mówiła, sałata z nożem się nie lubi. Pomidora kroimy w kostkę,a ser trzemy na tarce, tak żeby było po około 2 łyżki sera na osobę. Sałatę układamy
Justa próbuje gotowaćWierchem albo solo. Nie ma nic przyjemniejszego na zakwasy po nartach, jak relaks w wodzie :-) Będąc już tam, grzech nie wpaść na obiad do bardzo popularnej restauracji " Schronisko Smaków Magdy Gessler" - szczerze? Nie wiem czym tak każdy się jara, chyba cennikiem z karty, bo ceny są z kosmosu. Jedzenie oczywiście bardzo smaczne, ale takie światowe, mało wspólne z górami. Jednak
pieprzny smaczekzasada jak na pierogi) i faszerujemy, zlepiamy, smarujemy żółtkiem; pieczemy w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 20-25 minut. (przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z książki Magdy Gessler " Smaczna Polska
Zasmakuj Kuchnidlaczego taka nazwa? Nie mam pojęcia, bo jak dla mnie to jest bardzo pyszna ale jednak sałatka śledziowa. No ale niech będzie tatar. Jest to wersja oparta na przepisie Magdy Gessler. Bardzo dobre połączenie śledzi i pieczonej papryki zadowoli nawet tych wybrednych . Składniki: 6 filetów śledziowych 1 czerwona papryka 3 jajka 1 ogórek kiszony 1 cebula 2 łyżki posiekanego
Pysznie & Pięknieawokado to potrawa błyskawiczna. Co do nazwy, można dywagować, czy ta potrawa faktycznie jest tatarem (w oryginale właśnie taka była nazwa). Pomysł pochodzi z jednego z odcinków „Kuchennych Rewolucji” Magdy Gessler. Dla mnie, wielbicielki awokado i wszelkiej maści ryb było to fantastyczne doznanie kulinarne (zapach z wędzarni domowej… bezcenny – sąsiadów przepraszam za „dymy” ) i smakowe (prostota doboru składników). Jak widać
mojewypiekiinietylkoPomysł na ten gulasz dopatrzyłam z programu Magdy Gessler. Oczywiście wszystkie składniki według mojego smaku i tak ja lubię,ale sam sposób wykonania podpatrzyłam Marynowanie mięsa – mięso pokroić na małe kawałki, wsypać paprykę w proszku ostrą i słodką, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek,kminek,olej, sól, pieprz. (Jeśli ktoś nie lubi kminku można go ominąć, ale w gulaszu węgierskim
Kuchnia Pokoleńpierogi pod słońcem :-) Przepis zarówno na ciasto jak i farsz są godne polecenia i wypróbowania. Do przygotowania takich pierogów natchnął mnie jeden z odcinków kuchennych rewolucji gdzie Pani Magda Gessler robiła podobne pierogi dla jednej z restauracji. Postanowiłam zrobić i są to od tej pory moje ulubione pierogi, oczywiście oprócz tych z serem i jagodami :-) Ciasto zagniata jest
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDzisiaj recenzja książki "Słodki zielnik Lary". Byłam trochę zaskoczona, jak zobaczyłam ten tytuł, a może bardziej autorkę, bo nie myślałam, że córka Magdy Gessler pójdzie w ślady mamy tzn zwiąże się z tematyką kulinarną. Książka jest inna, świeża, pełna ziół i deserów, do których autorka te zioła dodaje. Tak książka zawiera ponad 50 przepisów na desery do których wkomponowane zostały
kruche babeczkisoku, musiałam błyskawicznie je wykorzystać. Nie miałam w domu żadnego mięsa ale, na szczęście, przypomniałam sobie przepis na gołąbki z farszem z ziemniaków, podawany kiedyś przez Magdę Gessler . Jeżeli nie macie kiszonych liści, ten farsz jak najbardziej można wykorzystać do białej nie kiszonej kapusty. Ale muszę przyznać, że z kiszonymi smakował znakomicie! Dla wzmocnienia smaku na dno naczynia
Stare GaryWiem, pizza to niezwykle proste danie do przygotowania, sukcesem pizzy jest oczywiście jej baza czyli ciasto. Moje ciasto jest niezwykle cienkie, chrupiące, lekkie :-) Po ukrojeniu kawałka pizzy stoi- Magda Gessler była by zadowolona, bo zawsze w kuchennych rewolucjach jak degustuje pizzę, to wspomina, że ciasto powinno stać :p Jeśli chodzi o pizzę, którą ja robię, to najbardziej klasyczna Capriciosa. Czyli
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuBlueberry Corner by "jagodzianka" Inspiracją do przygotowania przepisu na barszcz, był jeden z odcinków „Kuchennych Rewolucji”. To tam podejrzałam jak Magda Gessler zmieszała bulion, … Przeczytaj cały artykuł Post Barszcz czerwony – najlepszy pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerKolejny pomysł na pomidory - domowy keczup. Pomocny był przepis Magdy Gessler , ale dodałam trochę od siebie, a przede wszystkim zdecydowanie zmniejszyłam ilość cukru. Tak więc warto sprawdzić czy ta ilość nie będzie dla Was za mała i w razie potrzeby dosłodzić. Konsystencja domowego keczupu jest nieco inna niż tego kupionego w sklepie, ale smak ma dobry, a co najważniejsze
Stare Garyująć – krem był przepyszny, odpowiednio słodki, kwaśny, aksamitny. To według nas must have, który trzeba zjeść w tej restauracji. Z tego co pamiętam z Kuchennych Rewolucji, sama Magda Gessler była nim zachwycona. Miraż morza i ziemi. Foie gras z musem z homarem i konfiturą z czerwonej cebuli – 35zł Te tartaletki zostały prowadzone do menu podczas Kuchennych Rewolucji. Smaczne
Kuchnia BazyliiPlacki ziemniaczane według Magdy Gessler. Natomiast ja nieco je zmodyfikowałam, a przepis znalazłam na internecie. Chodź jak tak czytam to nie różni się on wielce od zwykłych placków ziemniaczanych, jakie znamy z domu :) Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mleka sól, pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy
W Moim Magicznym Domuwłoski makaron, który jest błyskawiczny do przygotowania oraz bardzo sycący. Prawdziwa carbonara nie zawiera śmietany. Jednak według mnie danie jest o wiele lepsze z dodatkiem śmietany. Nawet słynna restauratorka, Magda Gessler w swoich najsłynniejszych przepisach na Carbonarę dodaje śmietanę. Czym właściwie jest Spaghetti Carbonara? Jest to makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Składniki: ok. 200 g makaronu spaghetti (może
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneBułka studencka wg Magdy Gessler Składniki: 4 bułki grahamki 4 duże plasterki szynki 2 łyżki chrzanu Proeco Polska sałatka jarzynowa: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 ogórek kiszony … Czytaj dalej Bułka z sałatką
czarrna od kuchniDługo nosiłam się z zamiarem zrobienia tej sałatki, odkąd obejrzałam Kuchenne rewolucje z Magdą Gessler. W końcu przyszła pora i postanowiłam skorzystać z przepisu. Sałatka idealna dla wielbicieli ostrych smaków. SKŁADNIKI 30 dag mortadeli, 2 pomidory, 1 cebula, 4 ogórki kartuskie w zalewie słodko-kwaśnej Dagoma , 5 płatów papryki konserwowej Dagoma , ½ cebuli lub 1 mała Sos: 1 łyżka
słodki bratekJutro Tłusty Czwartek! Dzięki feriom mam trochę więcej wolnego czasu, więc już dziś usmażyłam faworki. W tym roku wybrałam przepis Magdy Gessler, ostatnio publikowany w Internecie. Składniki w tej recepturze są „bogate”, ale miałam ochotę zmierzyć się z tradycyjnym smakiem chrustu. Podczas przygotowania wprowadziłam swoje pomysły w życie, dodałam też nieco więcej mąki, ponieważ 60 dag to za mało
W mojej kuchnisię na rozgrzaną patelnię oraz szkoła samego Gordona Ramsay’a, wg której piersi kładzie się na zimną patelnię . Ponieważ po ostatnim sezonie Masterchefa, gdzie Michel Moran razem z Magdą Gessler wytknęli jednej z uczestniczek „wielki” błąd, gdy smażyła piersi na zimnej patelni (co w efekcie wywołało niemałą kłótnię z uczestniczką i wielką wrzawę w internecie , bo kładzenie
Moja Delicjastandardowo jak to ja nie mogłam się zdecydować na jeden przepis więc połączyłam wszystkie opcje Gordona Ramsay'a , Magdy Gessler , Jamiego Oliver'a na wyborne hamburgery. Do hamburgerów proponuję bułki z tego przepisu , bądź dowolne kupne, bo to jakiej wielkości kupimy bułki będzie się wiązało z faktem jakiej wielkości hamburgery będziemy robić :) Składniki
Piekielna Kuchnia Patijuż często goszczącymi u nas na stole batatami. Pieczarki balsamico robiłam już kilkakrotnie, marchewkę w sosie balsamico tak samo więc postanowiłam połączyć oba i bazując na przepisie Magdy Gessler z książki "Kolory smaków" po drobnych modyfikacjach powstał poniższy przepis Składniki 1 duża lub 2 mniejsze polędwice z tuńczyka (tak żeby miały min 1,5 do max 2 cm grubości) olej
Piekielna Kuchnia Patiblogu, ten przepis jest trochę inny, przede wszystkim tym razem zostały wykorzystane golonki peklowane, a golonka nie była podsmażona przed duszeniem. Na pewno jest 100 razy lepsza od golonki Magdy Gessler! Golonka w piwie z warzywami : składniki: 4 małe peklowane golonki sól do smaku pieprz młotkowany z kolendrą ostra papryka włoszczyzna: 2 marchewki,1/2 małego selera,1 pietruszka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis wzorowany na oryginalnym Magdy Gessler z książki "Smaczna Polska" Składniki 2 małe golonki przednie włoszczyzna 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu Glazura : szklanka ciemnego piwa ( w oryginale wschowskiego ) pół szklanki oleju pół szklanki miodu pitnego trójniaka 1 łyżka miodu gryczanego 1 łyżeczka kminku mielonego sól Przygotowanie Glazura : wymieszałem piwo z olejem, miodem pitnym
R'n'G Kitchengotowy. Nie powinno się trzymać zakwasu pracującego dłużej niż 10-14 dni. Jeśli pojawi się jakakolwiek pleśń – zakwas jest do wylania i do zrobienia od nowa. Na stronie Magdy Gessler ‘Smaki życia’ znalazłam przepis na zakwas, w którym pleśń na zakwasie buraczanym brzmi jak coś pożądanego – nie! Nie! NIE do cholery! Opadły mi ręce (tak, dobrze że nie cycki
Karo in the Kitchenwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pomysł Magdy Gessler z moimi małymi modyfikacjami. Mleko doskonale skrusza mięso i zachowuje jego soczystość. Natomiast dodatek przypraw - nadaje kotletom idealnego smaku. Tak przygotowane kotlety są miękkie, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. 700-800g karkówki/schabu/boczku Marynata: 1/2 szklanki mleka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 listek laurowy
Di gotujeprzypadku tego ciasta, wyrabianie jest troszkę cięższe ponieważ ciasto bardzo się klei, najlepiej wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego. Przepis pochodzi ze strony Smaki życia wg. przepisu pani Magdy Gessler. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='około 610 gr mąki tortowej 160 ml mleka u mnie sojowe 33 gr drożdży świeżych 100 gr cukru 160 gr masła
moj przepis naPrzepis Magdy Gessler, podpatrzony w telewizji. Kurczak fajny , soczysty. Składniki: kurczak 1,50 do 1,70 kg 2 kg ziemniaków ( lub wg uznania ) 1 piwo w butelce przyprawa do kurczaka pikantna prymat przyprawa do ziemniaków i frytek prymat olej Sposób wykonania: kurczaka, oczyścić i umyć natrzeć pikantną przyprawą do kurczaka prymat i odrobiną oleju, pozostawić w lodówce najlepiej
Darcia w kuchnilekkości. Clou nadzienia i cały jego smak to dodatek ogromnej ilości świeżej posiekanej natki pietruszki. Przepis wszechobecny w starych książkach kucharskich. W internecie znany jako kurczak po polsku Magdy Gessler. Popularność zyskał dzięki "Kuchennym rewolucjom". To sycące, niezbyt ciężkie danie, bardzo aromatyczne, zaskakujące prostotą składników jest mi znane właściwie od zawsze. Uwielbiam tak przygotowanego kurczaka. W towarzystwie klusek śląskich
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rozgrzewająca zupa ogórkowa. Robię ją bardzo tradycyjnie, w sposób jaki robiła ją moja Mama. Okazuje się również, że jest to zupa bardzo podobna do tej z przepisu Magdy Gessler - moja jednak różni się kilkoma szczegółami, które moim zdaniem mają dość istotny wpływ na jej ostateczny smak. Waszej ocenie zostawiam, czy jest to przepis lepszy czy gorszy. Wypróbujcie
Garniec Magaliemogłabym się zając czymś takim - takie pole do popisu! Musiałabym uruchomić do tego całą swą fantazje i jej już widzę te nazwy - były by lepsze niż te u Magdy Gessler! No ale... koniec z marzeniami czas wracać do paskudnej rzeczywistości. Poszukiwanie pracy baaaardzo dołuje. Jej, nie zdawałam sobie sprawy, że aż tak bardzo. Niech mi ktoś zdradzi może jakiś sposób
sierotka maRysia w kuchniodrobinę czasu, zjeść coś za przyzwoitą cenę, a miła obsługa nienachalnie obsłuży Cię jak będziesz, człowieku, grzeczny ; ) Będąc kolejną razą w Zakopanem, zawitam tam, oj zawitam. PS Tak, Magda Gessler była
Right Behind The Kitchendość, że wielkością danią zostałem wręcz porażony (w szczególności ilością mięsa w daniu mięsnym) to jeszcze zaszokowany ile przychodzi szaremu człowiekowi zapłacić za tą nieprzyjemność. Nie tak dawno Magda Gessler była w indyjskiej restauracji w Zielonej Górze i zjechała równo właścicieli, którzy podobne praktyki stosowali - porcje dań śmiesznie małe, a ceny przerażająco-odstraszające. No i jakby to powiedział pan prezydent
Right Behind The Kitchenwarzywa i gotujemy wszystko do miękkości. Na koniec doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i jasnym pieczywem" Źródło: Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler. Wyd. znak litera nova *W mojej zupie pominęłam kminek, dodałam 2 papryki, 5 ziemniaków,więcej zacierek i ok. 800g mięsa. Podałam bez dodatku kwaśnej śmietany
A Ty Smakuj MnieJakiś czas temu jedna z czytelniczek poprosiła mnie o przetestowanie tego przepisu. Jak później się okazało jest to przepis pani Magdy Gessler, który przywiozła z Londynu. To zupełne odwrócenie klasycznego przepisu na kruche ciasto, jakie wszyscy znamy. Nie używamy tu zimnego masła a rozpuszczamy je i gorące mieszamy z mąką (coś podobnego do ciasta parzonego, tyle że bez jajek). Bardzo
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawałka - lepienie pierogów było dla Niej rytuałem i formą odpoczynku. I oczywiście piekła je w piecu chlebowym :) Długo nie mogłam odtworzyć tego smaku, aż trafiłam na przepis pani Magdy Gessler. I strzał w dziesiątkę - dokładnie takie jak u Babci! Przepis jest bardzo dobry - ciasto miękkie i elastyczne, a farsz idealny - nie jest zbyt zwarty, ale też nie rozsypuje się
Nie tylko w kuchniElos kurczakos / Kurczak na butelce piwa... Pewnie wielu z Was oglądało "Kuchenne Rewolucje" kiedy to pani Magda Gessler robiła na kolacje generałów, czyli kurczaki na butelce piwa. Tak mnie ta potrawa zainspirowała, że postanowiłam zrobić ją sama. Kurczak jest naprawdę wyśmienity, soczysty w środku i ta chrupiąca skórka... Mniam! Kurczaczka myjemy, oczyszczamy z resztek piór i wycinamy szyję. Do miseczki
Pelusiowa Kuchniarazem zrobiłam z innego przepisu. Kiedyś testowałam przepis z gotowanymi ziemniakami i twarogiem, tym pozostałam tylko przy gotowanych ziemniakach. Pierwszy przepis można znaleźć TUTAJ , a ten jest autorstwa Magdy Gessler. W mojej ocenie, ciasto bez twarogu jest o wiele bardziej elastyczne i miękkie. Knedle jem tylko na słodko i najczęściej raz w roku. Z morelami właśnie albo ze śliwkami
bistro mamapuszkę zamiast butelki? Jeśli nie, to przeczytajcie jakie ma plusy dlaczego warto ją wykorzystać. To nie jest żaden nowy sposób, chociaż w naszym kraju rozpowszechniła go (chyba zupełnie niechcący) Magda Gessler po swoich „Kuchennych rewolucjach”. W jednym z odcinków hitem i znakiem rozpoznawczym jednej z knajp po przejściach miał zostać „kurczak generał” – upieczony właśnie na butelce, stojący pionowo i dumnie
Karo in the KitchenOtomina pojechaliśmy w poszukiwaniu jednej z kuchennych rewolucji Magdy Gessler. Ponieważ pomysł przyszedł nam do głowy w ostatniej chwili nie zabraliśmy ze sobą dokładnego adresu, licząc na dobre oznakowanie i reklamę. Położony tuż przy granicy z gdańską metropolią Otomin to w końcu nieduża wieś. Okazało się, że dobrego oznakowania zabrakło, za to całkiem przypadkiem znaleźliśmy się przy hotelu
Smaki EwyZeszłoroczny przepis inspirowany artykułem Magda Gessler: Pani Botwina ok 20 dużych liści młodych buraczków ( wielkości dłoni ) 0,5 kg mielonego mięsa cielęcego ( lub drobiowego ) 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku 1/4 szklanki posiekanego koperku łyżka śmietany 12 % 5 namoczonych w mleku biszkoptów sól i pieprz Liście botwiny myjemy i blanszujemy. Dokładnie odsączamy na sicie. Do mielonego mięsa dodajemy posiekany szczypiorek
Atlas SmakówNigdy za kaczką nie przepadałam, ale zaciekawiła mnie marynata w jednym z odcinków programu „Kuchenne rewolucje”. Pani Magda Gessler użyła tej marynaty do gęsi. Pomyślałam, że skoro nadaje się do gęsi, to dlaczego nie – do kaczki. Kaczka marynowana w zalewie do ogórków (nie z ogórków). Składniki: - kaczka 2 kg Marynata (zalewa): - 3l wody - 6 łyżek soli
mojewypiekiinietylkoWracając do serialu to podobno kościół i plebania filmowa znajduje się pod Sandomierzem. Ale wiele miejsc można z serialem skojarzyć jak i również restaurację, w której swoją rewolucję przeprowadzała Magda Gessler. Wracając z Sandomierza kupiliśmy sobie picie na drogę powrotną do domu, bo już pobyt po za domem dobiegał końca. I tu mieliśmy przygodę jakiej chyba nigdy nie zapomnę. Moje
Ewa w kuchniProsto , szybko, pysznie. A jak mogłoby być skoro to przepis Magdy Gessler Składniki stek z tuńczyka ok. 200 g , 2 cm grubość suszony rozmaryn pieprz kolorowy oliwa z oliwek sól cytryna Przygotowanie Marynata : wymieszałem oliwę z rozmarynem, solą i zmielonym pieprzem. Posmarowałem marynatą steki z obu stron. Odstawiłem na 15 minut. Patelnię grillową mocno rozgrzałem. Smażyłem tuńczyka po minucie
R'n'G Kitchenktórym przepadam i jadłam go wiele razy. http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/05/tunczyk-tataki-na-ogorku-i-mango.html Zagadałam się z jurorami i o mały włos nie zdążyłam ułożyć dania na talerzu !!! Dowiedziałam się, że ulubionym koktajlem Magdy Gessler jest ukochana przeze mnie Margarita w klasycznym wydaniu. Nie wiem jak wpadła na to, że moja rodzina pochodzi ze Lwowa... Zamurowało mnie! Moja babcia urodziła się we Lwowie. Tuńczyk
Jemy Pijemypopularną i bardzo często spotykaną na naszych stołach, a co za tym idzie ... niczym rewelacyjnym. Ale ... Będąc jakiś czas temu w Warszawie, postanowiłam z ciekawości kulinarnej odwiedzić restaurację Pani Magdy Gessler. Zamówiłam wszystko - od startera do deseru. :) Jako danie główne wybrałam spaghetti, które właśnie dziś Wam zaprezentuję. Sam "przepis" właściwie wysmakowałam w restauracji, ostatecznie zmodyfikowałam według własnych smaków
Garniec MagalieKotlet schabowy upieczony wg Magdy Gessler to kotlet usmażony z wieprzowiny namoczonej uporzednio w mleku z cebulą. Ten spsób przygotowania schabowego podpatrzyłam w ostatnim odcinku "Kuchennych rewolucji". Czy jest rzeczywiście najlepszy oceń sama. Mi osobiście przeszkadzał posmak cebuli, ponieważ podałam kotleta z młodymi ziemniaki i młoda kapustą, pewnie z innymi dodatkami byłby rewelacyjny. Nie tylko postępowanie z mięsem ma znaczenie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepis wg receptury Magdy Gessler, lekko przeze mnie zmodyfikowany. Nietypowe w tej zupie jest zastosowanie tartego parmezanu oraz smakowych bake rollsów zamiast grzanek. Połączenie wyśmienite ! Składniki: 1 cebula 1 główka czosnku 1,5 litra bulionu 50 g masła 4 ziemniaki 20 dag boczku 200 ml śmietany 30% majeranek pieprz tatry parmezan bake rollsy smakowe (wg gustu) ewentualnie
Tradycyjna KuchniaBlueberry Corner by "jagodzianka" Magda Gessler gotuje krupnik na żeberkach cielęcych. Ja, tak samo jak moja mama i babcia do przygotowania krupniku wykorzystuję kości … Przeczytaj cały artykuł Post Krupnik pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornertworzona przez Michała Hanczaka. Prezenter w krótkim materiale przedstawia przepis na wybrane przez siebie danie, który jest przeplatany cytatami znanych osób, w tym osób związanych z kulinariami (np. cytatami Magdy Gessler z programu „Kuchenne rewolucje”, Michela Morana z „Masterchefa”, Wojciecha Modesta Amaro z programu „Top Chef” i wielu innych). Nie dość że smacznie
WojnaNaSmaki.plAram Mnatsakanow z programu Na noże „Na noże” to ukraiński program kulinarny będący odpowiednikiem polskiego programu „Kuchenne rewolucje” Magdy Gessler, do którego zgłaszają się ukraińskie restauracje stojące na skraju bankructwa. Na pomoc przychodzi im Aram Mnatsakanow , juror ukraińskiej edycji „Piekielnej kuchni”, który wie wszystko o prowadzeniu kulinarnego biznesu gdyż jest właścicielem ekskluzywnych restauracji
WojnaNaSmaki.pldoczekałam się kolejnego przepisu z serii Tata Gotuje. Tym razem mój mąż przygotował pyszne hamburgery. W przygotowaniu inspirował się przepisem Magdy Gessler, który pojawił się w jednym z odcinków kuchennych rewolucji. Hamburgery wyszły rewelacyjnie. Składniki: 500 g mięsa wołowego ½ łyżeczki imbiru ½ łyżeczki białej gorczycy ½ łyżeczki ziaren kolendry ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 100 ml bulionu sól sos hamburgerowy
Mama Gotujeczęsto jadacie ryby? My staramy się przynajmniej raz w tygodniu Tym razem może oklepany pstrąg, ale w innej, ciekawej odsłonie. Inspiracją dla mnie był przepis p. Magda Gessler Pstrąg w cieście solnym SKŁADNIKI: 1 sprawiony pstrąg o wadze około 20 dag 2 gałązki pietruszki 1 cząstka cytryny 1 ząbek czosnku 1 szklanka mąki 1 szklanka soli woda brokuł śmietana
MarciochaKucharzymoże dobrych mięs - nie wiem. W każdym razie, bardzo zachęcam do ugotowania takiej zupy. Wbrew nazwie, nie jest wcale zbyt słona :) Ponieważ pierwsza solianka jaką jadłam, była autorstwa Magdy Gessler, gotując swoją wspomagałam się również jej przepisem ( klik ) Składniki: wywar: 300 g wołowiny ( łopatka) 300 g wieprzowej łopatki ( u mnie karczek) 2 marchewki 1 pietruszka pół selera średni
Stare Garyrestauracja, która znajduje się w hotelu Willa Port, położonym nad samym brzegiem jeziora. Jak czytamy, zarówno w menu, jak i na jej stronie internetowej, restauracja została wyróżniona w przewodniku Magdy Gessler i Newsweek „101 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce”. Zdjęcie pochodzi ze strony: http://willaport.pl/atrakcje-w-hotelu/gastronomia-2/ Restauracja urządzona w bardzo ciekawym klimacie - ogromnym plusem są duże akwaria umieszczone
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!soli 50 g świeżych drożdży ulubiona konfitura (ok. 750 ml), np. malinowa albo różana 2-3 kostki smalcu wykonanie: Korzystając trochę z zapisków babci, a trochę bardziej z przepisu Magdy Gessler, robimy pączki w domu! Prawdziwe! Na smalcu, który choć okrutnie kaloryczny nie jest wcale taki niezdrowy, jak zwykło się o nim ostatnio mówić. Jeżeli macie osobną kuchnię, zamknijcie jednak
GRUBY WAŁEKżeby smakowała domownikom. Kurczak z kaszą gryczaną to właśnie takie danie, które idealnie wkomponowuje się w wymagania i smaki odpowiednie dla nas. Przepis mam spisany na kartce jako autorstwa Magdy Gessler, niestety nie zapisałam źródła. Oczywiście jest on zmodyfikowany, gdyż w oryginale kawałki kurczaka były pieczone jedynie w piekarniku przez 20 minut. Ja uwielbiam, gdy mięso leciutko odchodzi od kości
dom-agi.plZainspirowane kuchnią Pani Magdy Gessler po wizycie w Restauracji Kryształowej w Katowicach, postanowiłyśmy sięgnąć po jakiś jej przepis. Padło na krem z dyni. Przepis jest oczywiście zmodyfikowany ale w oparciu o oryginał. To było moje pierwsze doświadczenie z daniem z dyni ale napewno nie ostatnie. Krem wyszedł rewelacyjny i polecam go każdemu!!!! W związku z tym, że teraz sezon
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiogłosili badacze z Instytutu Technologii Żywności, w publikacji na łamach naukowego pisma wydawanego przez uniwersytet w Auckland”. Biała pizza z mozzarellą i rukolą, na cieście z przepisu Magdy Gessler . Składniki na ciasto: - 340g mąki pszennej (typ 550) - 5g suszonych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru - 1,5 łyżeczki soli - 2 łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka oregano (mój dodatek
mojewypiekiinietylkowłaśnie najzabawniejsze. Nigdy nie wiadomo, co dokładnie wyjdzie… Jeśli piecze się ją w zbyt niskiej temperaturze, jak radzi Kwestia Smaku, beza opada. Jeśli w zbyt wysokiej, jak radzi Magda Gessler, beza pęka i się kruszy. Oczywiście może to wcale nie wina autorów, lecz nasza, bo coś robiliśmy źle, ale postanowiliśmy spotkać się z autorkami gdzieś po środku. Zatem
GRUBY WAŁEKMAGDY GESSLER(do dekoracji jajek poleca całe migdały, sparzyć i obrać, zrumienić na patelni, obtoczyć w soli i ułożyć na usmażonych jajkach składniki 3 jajka, ugotowane na twardo 1/4 cebuli, drobno posiekanej 3 łyżki kolendry, drobno posiekanej 1 łyżka śmietany, użyłam 18% sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 3 łyżki płatków migdałowych, zrumienionych na patelni 2 łyżki oleju do smażenia
w mojej kuchniprzepis Magda Gessler ziemniaki 1 kg jajka 2 mąka ziemniaczana 6 łyżek mąka pszenna 2 łyżki sól pieczarki 200 g cebula 200g szpinak500g
w mojej kuchniKoryciński Czesławy Zarzeckiej posiada Świadectwo Jakości wydane przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz logo Chronione Oznaczenie Geograficzne. „ Ekipa „ Pani Czesławy Zarzeckiej współpracowała również z Panią Magdą Gessler przy realizacji jej nowej książki o produktach regionalnych pt. "Smaczna Polska". I z tej to książki, w kolejnym poście przygotuję dla Was wspaniałą zupę grzybową z serem korycinskim
Z Kuchni Do KuchniDrodzy, jedziemy na Podlasie. Zrobimy pyszną, aromatyczną i bardzo prostą w wykonaniu zupę grzybową. Podparłam się orginalnym przepisem z książki Magdy Gessler „Smaczna Polska”. Zupa zaskakuje smakiem, jest przepełniona aromatem i każdy kto spróbuje jej choć raz, będzie za nią ciągle tęsknił. Każdy dodatek , każdy szczegół ma tu kolosalne znaczenie. Składniki dla 6 osób 200 g suszonych grzybów 1 rosołowa
Z Kuchni Do KuchniKolejny miesiąc minął..a nawet kolejny roczek..a u mnie jak zawsze ciągle mam za mało wolnego czasu...W miesiącu grudniu opublikowałam troszkę więcej wpisów- 38
Moje domowe kucharzeniePierwowzór tego przepisu na pankejksy pochodzi z jednego z odcinków rewolucji Magdy Gessler. Oczywiście zmodyfikowałam go po swojemu, bo przecież nie byłabym sobą gdybym tego nie zrobiła :)Pankejksy smakują wyśmienicie zarówno gorące, ledwo zdjęte z patelni, jak i jako zimna przekąska na piknik lub do pracy. Najlepsze są z musem truskawkowym lub domowym dżemem.Składniki:1,5 szklanki mąki1
Zakręcony WidelecPięć miejsc na świecie, które chciałabyś odwiedzić…* Peru, Egipt, Malediwy, Australia i Oceania, Kanada.4. Gdyby sławny reżyser chciał nakręcić film o Twoim życiu, kto zagrałby Ciebie?* Na pewno nie Magda Gessler. Nie rzucam „mięsem” i talerzami. 5. Jak wygląda Twoja wymarzona kuchnia?*Jasna, duża, przestronna, pośrodku z wyspą, wyposażona we wszystkie, potrzebne, najnowocześniejsze sprzęty.6. Coś czego nie lubiłaś jeść
mojewypiekiinietylkoKotlety mielone...po raz kolejny...tym razem ponoć wg Magdy Gessler..1 kg mięsa mielonego2 cebule 2 jajka 1 kajzerka 50 g masła50 ml wodywegeta, majeraneksól i pieprz do smakumleko do namoczenia bułki bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Kajzerkę namoczyć w mleku i przepuścić
Moje domowe kucharzeniejest fakt, iż po włożeniu do piekarnika, nie trzeba się nim za dużo zajmować - ale trzeba dużo cierpliwości. Dlatego najlepiej planować jako dużą obiadokolację. Metodę z solanką podawała Magda Gessler w Kuchennych Rewolucjach w Gnieźnie. Sprawdzałam już wcześniej i faktycznie metoda jest dobra. składniki1 kaczka ok 2 kgparę ząbków czosnkusól majeranekkwaśne jabłkobutelka piwaprzygotowanieKaczkę umyć, usunąć kuper
Stare Garyzupa z dodatkiem kurek i ziemniaków. Lubię gdy kurki są niewielkie, można je wtedy zostawić w całości. Można dodać do niej śmietany, ja zostawiam czystą. Gotowałam wg przepisu Magdy Gessler, zmieniłam nieco proporcje składników.składniki200 g kurek300 g ziemniaków1 marchewka1 cebula2 ząbki czosnku50 g masła1 l wywaru mięsnego, bulionuliść laurowyziele angielskiesól pieprzprzygotowaniePrzygotować kurki. Dokładnie oczyścić ( najwygodniej
Stare GaryProsty i efektowny sposób na wędzonego łososia. Idealnie byłoby użyć bulionu rybnego, ale warzywny też się sprawdzi. Nigdy wcześniej nie łączyłam łososia z marynowanym imbirem - to
Stare Garykonserwowego i krojonej cebuli.To cala tajemnica przepysznych rolad slaskich.Oczywiscie zadna wieprzowina nie wchodzi w gre,ktora serwuje niestety juz wiekszosc restauracji,ze wzgledu na nizsza cene miesa.Tu kibicuje goraco Magdzie Gessler,ktora zmienia oblicza polskich restauracji,dbajac o zachowanie regionalnych potraw i smakow.Skladniki:8 plastrow wolowiny16 cieniutkich plasterkow boczku wedzonego8 lyzeczek musztardyduza cebula4-5 ogorkow konserwowychpieprz,sollyzka smalcu lub masla ghee1
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wpis pochodzi z www.mgotuje.plWczoraj po raz pierwszy zrobiłam zupę dyniową. Trochę obawiałam się smaku, ponieważ nie do końca wiedziałam czy będzie mi smakować. Zupa
Marta GotujeRewolucyjny,, pomysł bo podejrzany w programie Kuchenne rewolucje Magdy Gessler. Mignął mi w programie pomysł na robienie olbrzymich kotletów ze schabu karkowego ( czyli inaczej karkówki ) moczonej po rozklepaniu na kotlet w mleku . Do mleka wrzucona była pokrojona cebula. A że mnie aż korci by sprawdzać takie pomysły to szybko poszło. Co prawda kotlet zrobiłam tylko 1 i podając podzieliłam
Buniabaje w kuchniInspiracją do dzisiejszego deseru była Tarta Tatin Magdy Gessler. Zmodyfikowałam ten przepis maksymalnie, zamieniając jednocześnie podstawowy składnik, czyli jabłko, na gruszkę. Smak mnie urzekł wręcz, aż żałowałam, że przygotowałam tylko jedną tarteletkę - wszak miała to być próba co wyjdzie z tego pomysłu :) Ten deser na stałe zagości na moim stole i na pewno szybko mnie
Codzienna kuchnia niecodziennadzisiejszej zapiekanki zainspirowała mnie Magda Gessler pokazując w jednym z odcinków zapiekankę, którą przed zapieczeniem zalewała zakwasem na żur. Zapiekanki lubię, żurek jeszcze bardziej, więc postanowiłam stworzyć coś podobnego.Zapiekanka okazała się bardzo delikatna w smaku i konsystencji, zatem zakwas na żurek będę wykorzystywać częściej :)Składniki:młode ziemniaki,boczek parzony - najlepiej chudy,mielone mięso - użyłam karkówki,niewielka cebula,orzechy nerkowca
Codzienna kuchnia niecodziennagotowałam i smażyłam w wielu naczyniach od emaliowanych, przez klasyczne stalowe, żeliwne czy teflonowe. Do tej pory żadne z nich nie posiadały jednocześnie tylu zalet. I tak, jak pani Magda Gessler podpisuje się (lub nie) pod swoimi rewolucjami, tak ja ja podpisuję się pod pozytywną opinią o naczyniach Woll :)Mam nadzieję, że nie zanudziłam Was i przebrnęliście
Codzienna kuchnia niecodziennakupców. Przez lata zdobyła światową sławę jako klasyczna potrawa kuchni francuskiej i można ją spotkać w niejednej szanowanej restauracji. Przepisów na jej wykonanie jest wiele, ja skorzystałam z przepisu Magdy Gessler. Składniki:1 kg cebuli4 ząbki czosnku50g masła1 litr bulionu warzywnego150g żółtego serabagietka100ml koniakuszczypiorek do podaniaPrzygotowanie:Cebule obieramy, kroimy w plasterki i szklimy na maśle. Zalewamy bulionem, dodajemy przeciśnięty
Smakowity Blog KulinarnyKolejny miesiąc minął..a ja ciągle mam za mało wolnego czasu...W miesiącu listopadzie opublikowałam tylko 24 wpisy..Obserwatorów bloga mam 202... ..Polubień" na FB przybyło
Moje domowe kucharzeniemiękkie, wyciągamy je z gara, pozostawiamy do ostygnięcia przykryte ściereczką. Wywar odcedzamy i robimy barszczyk czysty, do picia. Najlepiej użyć barszcz kiszony, jeśli nie mamy, super sprawdzi się koncentrat. Magda Gessler dałaby mi po głowie :) Wystudzone mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy usmażoną na oliwie z oliwek cebulę, pieprz ziołowy, pieprz czarny, czarny sezam (który mielimy np. w młynku
Wypisz Wymalujrozkładają ręce! :) Mamy przepis na idealną, przepyszną pizzę domową zarówno na zwykłym jak i na bezglutenowym cieście! Kawałek trzymany w ręce nie opada, trzyma się tak jak ten Magdy Gessler, ale za długo zachwycać się tym widokiem nie można, gdyż ma on tendencję do szybkiego znikania. Jako, że 2 z 3 facetów w domu może jeść "normalnie
Wypisz Wymalujposypane cukrem. Tak prosto. Tak najlepiej. Dzisiaj sama jestem mamą. Dopiero odkrywam uroki dziecięcego gotowania. Zmagam się z Gizmolowymi brejowatymi papkiami. Na bazie kaszki i banana. Jabłka. Marchewki... Normalnie Magda Gessler wymięka ;) I cieszę się jak głupia, gdy łyżeczka nie chce być wypuszczona z malutkich rączek. Nawet nie wiedziałam, że pierwsza zjedzona owsianka może tak wzruszyć. Serio! A kupa
bastalenakorzystania z przepisów [ jeśli ktoś skorzystał, zrobił zdjęcia , niech się pochwali - w galerii ]..i wspólnego pieczenia . . A teraz najczęściej oglądana 10.. Pieczone ziemniaki Schabowy wg Magdy Gessler Szybki sernik Biszkopt dwukolorowy Syrop z pigwy Mięso wekowane Kotlety mięsne z kapusta pekińską Sałatka z ogórków,cebuli i papryki na zimę Paprykarz do słoików Biszkopt z jabłkami
Moje domowe kucharzenieSposób na przygotowanie kotletów podała mi koleżanka podobno zasłyszany od Magda Gessler , jest Genialny to są na prawdę najlepsze kotlety schabowe :) Składniki : Schab pokrojony na grube kotlety Cebula ( na 500 g schabu 2 spore cebule ) mleko ( tak żeby zakryło kotlety ) bułka tarta ( można pomieszać pól
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęPlacki ziemniaczane podpatrzone u Magdy Gessler, którą darzę szczególną sympatią. Swoje wykonałam na wsi u babci, z młodych ziemniaków, które musiałam sobie sama motyczką ukopać. Nie powiem jaka masakrę w polu zrobiłam ! Będą nam potrzebne -1 kg ziemniaków -2 cebule -3 ząbki czosnku -2 jaja -2-3 łyżki mąki pszennej -sól i pieorz, olej do smażenia lub smalec Obrać ziemniaki
Z Kuchni Do Kuchnizdjęcia , niech się pochwali - w galerii ]..i wspólnego pieczenia . . A teraz najczęściej oglądana 10.. Pieczone ziemniaki Zupa-krem z cukinii Sałatka z pieczarek,papryki na zimę Schabowy wg Magdy Gessler Chrupiące kukurydziane serniczki Szybki piernik Sok z aronii Najprostszy jabłecznik Jabłka na zimę
Moje domowe kucharzenierobiłam go po raz pierwszy, lecz na pewno nie ostatni! Przepis na bezę podpatrzyłam w którymś z programów telewizyjnych. Tort powstał na cześć rosyjskiej baletnicy Anny Pawłowej. Pani Magda Gessler opisała go w taki oto sposób " Ciasto przypomina spódnicę baletnicy, uszytą z białego tiulu przybranego czerwonym i zielonym jedwabiem niczym kwiatami". Opis idealnie pasuje do tortu, który jest kruchy
Z miłości do słodkościKażdy z nas ma jakieś swoje guru kulinarne. Może to być np. Julia Child, Pascal Brodnicki, Karol Okrasa czy Magda Gessler. Naszym guru jest Gordon Ramsay. Szkocki szef kuchni, restaurator, autor wielu książek kulinarnych, a w ostatnim czasie dość znana osobowość telewizyjna. Jest to człowiek o rozległej wiedzy kulinarnej, bogatym doświadczeniu i niezwykle ciekawej osobowości. Dzisiaj pierwszy
Kolizje Smakówzimę Pieczone ziemniaki Chrupiące kukurydziane serniczki Sałatka z pieczarek,papryki na zimę Sałatka ryżowa po węgiersku Bigos z cukinii Rożki budyniowe Przecier z ogórków na zimę Schabowy wg Magdy Gessler
Moje domowe kucharzeniezapraszania i zachęcania [ również dziękuję]...Wyświetleń w kwietniu było ogółem 130 450 .. Dziękuję i zapraszam do dalszego odwiedzania. 10 najbardziej oglądalnych wpisów w kwietniu: Schabowy wg Magdy Gessler Gulasz z żołądków Miód z kwiatów mleczu Biała kiełbasa z cebulą Barszcz biały wielkanocny Sałatka z pieczarek Ciasto miodowe z masą budyniową Bigos wg Ewy Wachowicz Wielkanocne bułeczki
Moje domowe kucharzenieczerwcu było ogółem 118 008 .. Dziękuję i zapraszam do dalszego odwiedzania, komentowania i korzystania z przepisów.. Najbardziej oglądalne wpisy w czerwcu: Kompot z truskawek Schabowy wg Magdy Gessler Bounty Placki ala pizza Pieczone ziemniaki Mięsko na kanapki Surówka -2 kolory Gofry bez mleka Szaszłyki
Moje domowe kucharzeniepiekarniku ciecierzycową chrupankę. Byłam pewna, że przepis mam w komputerze, a okazało się, że znalazłam go podczas porządków wśród przepisów powycinanych z gazet. Jest to przepis Marty (nie Magdy) Gessler i poleca ona tak spreparowaną ciecierzycę do chrupania i jako dodatek do sałatek. W przepisie była ciecierzyca puszkowa i ja też taką wykorzystałam. Składniki: * puszka ciecierzycy * 1-2 łyżki oliwy
Zdrowa Kuchnia SowyZastanawialiście się do czego można wykorzystać Coca-colę? To już Wam mówię… zrobicie dzięki niej pyszne danie – żeberka w coli. Coca-cola to jeden
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jest to najprostszy przepis na kurczaka jaki znamy. Nie oznacza to wcale, ze kurczak jest mniej smaczny.. oj nie! Ma wspaniałą chrupiącą skórkę, jest intensywnie
Kolizje SmakówSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pieczarki to bardzo smaczne grzyby – są świetnym dodatkiem do wielu dań np. gulaszy, sosów, zapiekanek. Tym razem pieczarkowych smakoszy zapraszam na zupę-krem
Kulinarne S.O.S.Pieczarki to bardzo smaczne grzyby – są świetnym dodatkiem do wielu dań np. gulaszy, sosów, zapiekanek. Tym razem pieczarkowych smakoszy zapraszam na zupę-krem
Kulinarny S.O.S.Gulasz z indyka z warzywami to bardzo szybkie, smaczne i dietetyczne danie obiadowe. Mięso z indyka jest bardzo delikatne i nie wymaga zbyt długiej obróbki. Gulasz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zdrowe warzywne leczo to danie, które możemy zjeść jako oddzielny posiłek lub też podać z kaszą, ryżem albo pieczywem. Przygotowanie go zajmie nam nie więcej jak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pieczony łosoś z sałatą rzymską i pomidorkami to idealne połączenie ryby i szybkiej bardzo prostej sałatki. Do sałatki wykorzystamy sałatę rzymską, która nie jest aż tak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szybka sałatka warzywna to danie, które chyba zna każdy i idealnie sprawdzi się w każdej sytuacji. Taka sałatka pojawia się praktycznie zawszy przy okazji jakiejś uroczystości
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Domowe Pad thai to przepis zaczerpnięty z kuchni tajskiej. Danie to możemy przygotować z kurczakiem, krewetkami albo tofu. Wszystko w zależności od naszych upodobać. Danie przygotujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czas Przygotowania : 1 dzień Sezon ogórkowy w pełni, tak więc dziś proponuję ogórki meksykańskie, czyli coś dla miłośników pikantnych przetworów z dużą ilością czosnku. Składniki
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyJak wiadomo każda sałatka powinna być delikatnie skropiona oliwą, albo sosem sałatkowym. Dziś pokażę Wam jak w prosty sposób przygotować sos musztardowy, który idealnie będzie pasował
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szybki makaron z boczkiem to danie, które jesteśmy w stanie przygotować dosłownie w 15 minut. Więc idealnie sprawdzi się zawsze, kiedy nie mamy czasu na zbyt
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Karkówka to jedno z najbardziej popularnych mięs używanych do grillowania. Jednak aby nie była zbyt sucha warto wiedzieć w jaki sposób przygotować odpowiednią marynatę. Karkówka w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tiramisu to typowo włoski deser, które bazę stanowią biszkopty, nasączone mocną kawą i słodki krem na bazie serka mascarpone. W bardzo prosty i co najważniejsze szybki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Domowy sznycel z frytkami to typowy niedzielny obiad. Prawdziwy sznycel musi być bardzo cienki, więc musicie mięso bardzo dokładnie rozbić. Wbrew pozorom przygotowanie takie obiadu wcale
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pomidory z mozzarellą i pesto to błyskawiczna przystawka, która świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Delikatna i bardzo aromatyczna. Składniki oraz szybki przepis są poniżej…
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bulion warzywny jest wykorzystywany w wielu potraw. Warto zatem wiedzieć jak go przygotować, aby był smaczny i aromatyczny. Jak poznacie ten przepis, nigdy więcej nie skorzystacie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pokażę Wam jak przygotować bardzo szybką i bardzo prostą marynatę do karkówki na grilla. Do jej przygotowania użyjemy zarówno jogurtu naturalnego, który sprawi, że mięso będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Karkówka w jogurcie z grilla to jedna z moich ulubionych propozycji na mięso z rusztu. Przygotowując ją tym sposobem możecie być pewni, że wyjdzie krucha, soczysta
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sezon grillowy jest pomału się rozpoczyna. Najwyższa pora na parę przepisów na dania z grilla. Dziś będzie to czosnkowa marynata do karkówki. Nie bójcie się czosnku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tarta na kruchym cieście z brukselką to dość oryginalne połączenie, jednak jak go spróbujecie to przekonacie się, że jest pysznie… Jeśli nie macie czasu, ani
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatka z chrupiącym boczkiem to propozycja na lekką i sycącą kolację. Niech Was nie przerazi w niej odrobina boczku… cały tłuszcz wytopimy na patelni podczas
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mule w cydrze to jedno z lepszych dań jakie można przygotować z tych składników. Wiele osób z Was zapewne nie wie, że mule hodowane są na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kanapeczki z łososiem i koperkiem mogą posłużyć zarówno jako śniadanie, kolacja ale również jako szybka w przygotowaniu przekąska na spotkanie ze znajomymi. Kanapki przygotujemy w kilka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mule w białym winie to najbardziej klasyczny przepis na te owoce morza. Odpowiedniej ich przygotowanie sprawi, że będą delikatne w smaku, soczyste i wilgotne. Tym razem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mule z pomidorkami koktajlowymi to prawie klasyczny przepis na te niezwykle pyszne owoce morza. Być może niektórych ich wygląd nie zachęca do przygotowania tej potrawy, ale
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mule to owoce morza hodowane na specjalnych farmach. Odżywiają się drobnoustrojami z wody morskiej, tym samym ją filtrując. Po przygotowaniu są niezwykle smaczne, a przygotowanie tej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klasyczne mule w sosie pomidorowym to przepis stary jak świat. Bardzo często w ten sposób danie to przygotowują rybacy zaraz po powrocie z połowów. Ja pokażę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klasyczne mule w sosie z pomidorami to danie, które jest niezwykle popularne wśród rybaków wracających z połowów. W Polsce niestety nie wszyscy przepadają za owocami morza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Złociste placki ziemniaczane możemy podać w wersji „na słodko” ale również bardziej klasycznej, chociażby z gulaszem. Danie przygotujemy bardzo szybko i dodatkowo będzie to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klasyczne placki ziemniaczane to przepis na szybki obiad. Jeśli macie odrobinę więcej czasu możecie przygotować gulasz i stworzycie domową wersję placków po zbójnicku . Mimo wszystko ja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Placki ziemniaczane dla leniwych to błyskawiczna propozycja na tani obiad :) Do przygotowania tej potrawy wystarczy nam dosłownie kilka składników. Całość przygotowania nie powinna zająć więcej jak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Naleśniki z dżemem i musem malinowym to z całą pewnością danie, który zasmakuje każdemu dziecku, ale nie tylko… szybkie, delikatne naleśniki z dżemem polane domowym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klasyczne włoskie bruschetty to przekąska w której zamknięty jest cały smak słonecznych Włoch. Ta przystawka powinna rozpoczynać każdą włoską ucztę. Jest to przepis świetnie pasujący na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czosnkowe grzanki idealnie sprawdzają się jako dodatek do wielu potraw choćby sałatek. Jednak mogą być także świetną przekąską albo lekką kolacją. Czosnkowe grzanki bardzo często są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szybkie naleśniki z cukrem pudrem to danie, które z całą pewnością zachwyci każde dziecko. Szybkie i bardzo proste w wykonaniu naleśniki. Tym razem będą to zwykłe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klasyczne naleśniki z jogurtem to przepis na szybki i bardzo smaczny obiad. Takie naleśniki możecie również przygotować na kolację, albo na śniadanie i podać z dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Karkówka pieczona według tego przepisu jest niezwykle aromatyczna, krucha, soczysta i rozpływa się w ustach. Trzeba ją zamarynować dzień przed pieczeniem, wtedy przejdzie smakiem wszystkich przypraw
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bruschetta z szynką parmeńską i mozzarellą to szybka przekąska idealna na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się na spotkaniu ze znajomymi, ale również możecie przygotować ją na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bruschetty to typowo włoska przystawka, idealnie sprawdzi się na każde spotkanie i każdą imprezę. Tym razem propozycja na bruschetty z awokado. Sprawi ono, że będą jeszcze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pad Thai z kurczakiem to danie wywodzące się z kuchni tajskiej. To makaron smażony z kurczakiem z dodatkiem jajka i kiełek fasoli mung. Przygotowanie jest niezwykle
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klasyczna carbonara zostanie uzupełniona pieczarkami. Danie to nabierze głębi oraz głębszego smaku. Pieczarki powinny często gościć w Waszych daniach ze względu na ich właściwości. Grzyby te
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jak co roku, 24 grudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Madzia zaskoczyła mnie po raz kolejny :) Tym razem na obiad będzie jedno z moich ulubionych dań, a mianowicie fasolka po bretońsku. Jak przystało na każdą fasolkę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Gulasz wieprzowy z kruchym, miękkim mięsem z łopatki gotowany w piwie z dodatkiem marchewki, pieczarek i boczku to idealne danie na obiad. Gulasz możemy podać z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Noga z gęsi z pieczonymi ziemniakami to propozycja na bardzo elegancki obiad. Odpowiednio zrobione i przyprawione mięso z gęsi jest wyjątkowo delikatne w smaku i bardzo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wszyscy znamy tradycyjne śledzie z oleju w cebulce. Niektórzy lubią również śledzie w śmietanie, ale może warto spróbować śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami. Swój niezwykły
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czekoladowe pankakes to propozycja śniadań na słodko. Gdy kanapki już się nudzą warto spróbować czegoś innego. Czekoladowym naleśnikiem można przekonać niemalże każde dziecko. Ponadto nie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Coraz częściej i chętniej poszerzamy kulinarne horyzonty, bo dostęp do wszelkiego rodzaju egzotycznych produktów jest obecnie bardzo łatwy. Ciekawe składniki możemy kupić w przystępnych cenach, co
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Naleśniki z kremem Rafaello to połączenie klasycznych naleśników z pysznym kremem o smaku kokosowym z puszystym serkiem mascarpone. Śniadanie, obiad czy kolacja? Naleśniki te będą idealna
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ostatnio oglądaliśmy z Madzią program „Gotuj sprytnie jak Jamie” :) Świetny program pokazujący jak w prosty sposób można zaoszczędzić na jedzeniu. Tym razem w naszej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatka „prawie” Cesar to nasza wariacja na temat klasycznej sałatki Cesar. Prawdziwa sałatka zawiera ściśle określone składniki, choć przepisów jest wiele :) Nasza sałatka to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czy wiecie jak szybko i prosto przygotować bruschetty z pomidorami i mozzarellą? W tym wpisie pokażemy Wam, że przygotowanie tej przekąski jest bardzo szybkie, proste i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo często poszukujemy przepisu na szybkie w przygotowaniu przekąski. Nasze zmartwienie może rozwiązać bruschetta, której przygotowanie jest niezwykle szybkie i nie wymaga od nas niezliczonej liczby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Śniadanie angielskie to najczęstsza forma podania śniadania w hotelach. Prosto, smacznie i w takim wypadku każdy będzie w stanie wybrać coś dla siebie, więc hotel ma
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Uwielbiamy makarony w każdej postaci, jednak w ostatnim czasie już kilkukrotnie robiliśmy prostą ale jakże smaczną carbonarę :) Carbonara to makaron z boczkiem i sosem jajeczno –
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zobaczcie jak szybko i w bardzo prosty sposób możecie urozmaicić Wasze śniadanie i kolację. Pasta jajeczna ze szczypiorkiem to idealna alternatywa, która zastąpi nam wędlinę jedzoną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kurczak i karkówka to chyba najpopularniejsze potrawy z grilla jakie możemy spotkać na większości spotkań. Jednak aby były smaczne, kruche i rozpływające się w ustach musimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szukając prostego dania na grilla przyszedł mi do głowy pomysł na niezwykle proste danie, ale zarazem niezwykle smaczne. Karkówka w oleju na grilla może wydać się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Domowy rosół kojarzy mi się z niedzielnym obiadem w gronie najbliższych, leczeniem zatruć pokarmowych czy kaca po dobrej imprezie. Prosta i szybka zupa. Poniżej przedstawiam listę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Placki ziemniaczane to danie, które jest proste w wykonaniu i bardzo często przypomina nam o beztroskich latach gdy mama szykowała placki na obiad . Zapach, smak chyba
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Choć powstają z różnych składników, łączy je wiele. To dzięki nim tradycyjne sałatki nabierają wyjątkowego charakteru, a nasze menu staje się bardziej różnorodne. To one sprawiają
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Carbonara z cukinią to idealne połączenie klasycznej carbonary (przepis TUTAJ) z cukinią. Oprócz niebiańskiego smaku nasz makaron będzie też bardzo apetycznie wyglądał. Uroku doda zielony dodatek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kanapka z wędzonym pstrągiem i masłem chrzanowym , udekorowana świeżym koperkiem. Masło chrzanowe to zmiksowane do białości masło z koglem-moglem na miodzie (u mnie syrop z
Moja DelicjaCarbonara to jeden z moich ulubionych makaronów, jednak nie zawsze musimy przygotować go w takiej samej formie. Warto eksperymentować i wzbogacać danie nowymi składnikami. Tym razem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klasyczna carbonara to chyba jeden z prostszych makaronów jakie można przygotować. Jest ona niezmiernie szybka w przygotowaniu i możecie przygotować ją zaraz po powrocie do domu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Któż z nas nie lubi naleśników. Kojarzą się one z dzieciństwem i piątkowymi obiadami w szkole :) Jeśli macie ochotę przypomnieć sobie te czasy, poniżej znajdziecie listę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Większość przepisów na makarony pochodzi z Włoch, jednak wiele przepisów przeszło spore modyfikacje. Tym razem postanowiliśmy przygotować zdrowy makaron z pomidorkami i pesto bazyliowym. Ten makaron
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zawsze miałem wrażenie, że sałatka musi być wytrawna. To jest jednak błędne podejście, bo słodkie rodzynki i słodki ananas doskonale będą się komponowały z filetem z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kurczak w pomarańczach to prosta i bardzo dobra potrawa. Nie wymaga od nas jakiegoś większego zaangażowania. Nawet osoba, która nie specjalnie garnie się do kuchni może
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Niezwykle smaczna, domowa fasolka w wykonaniu Madziu. Danie to możecie przygotować na dwa sposoby. Sposób szybki polega na użyciu gotowej fasoli z puszki, jednak znacznie smaczniejsze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Nie wszyscy są zwolennikami tatara. Ja przekonałem się do niego dopiero po pewnym czasie, jednak teraz jest to jedno z dań, które bardzo lubię. Najlepszy tatar
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeśli lubicie jeść zdrowe potrawy i smakujące tak jak podane w najlepszej włoskich restauracji to musicie spróbować tego dania. W tym daniu połączyliśmy składniki, które są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo często szukamy inspiracji na przygotowanie pysznej sałatki do potraw z grilla. Jedną z naszych ulubionych sałatek była i cały czas jest sałatka ziemniaczana – idealnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszny i prosty do zrobienia sos kurkowy,idealny do mięs i makaronów.Bardzo aromatyczny i kremowy według przepisu Magdy Gessler-polecam wypróbować!! Składniki: 200 gr kurek (opakowanie) 1 średnia cebulka 2 łyżki masła kilka suszonych grzybów odrobina oleju 200 ml śmietany 30 % kilka gałązek natki pietruszki sól i pieprz Przygotowanie: Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam aż się
Swojskie jedzonkoSkładniki: Zaczyn: 75 g świeżych drożdży; 1 łyżeczka białego cukru; 1 łyżka mąki pszennej; 2 łyżki letniego mleka. Ciasto: Cały zaczyn; 500 g mąki pszennej; 250
Gospodyni MiejskaSkładniki: 800 g mięsa wołowego na gulasz; 2 duże, czerwone papryki; 1 duży pomidor; 2 średnie cebule; 4 ząbki czosnku; 1 łyżka kminku; 6 łyżek słodkiej
Gospodyni MiejskaPanna cotta - banalnie prosty deser z włoskimi korzeniami. Banalny tylko z powodu prostoty przygotowania. Smak jest obłędny! Cudowny śmietankowy smak kremówki i prawdziwa wanilia. Tylko cztery
Codzienna kuchnia niecodzienna"Słodki Zielnik Lary" to książkowy debiut Lary Gessler, w którym pokazuje nowe zastosowanie dla dobrze znanych nam już ziół. Artykuł Słodki zielnik Lary pochodzi z serwisu
COOKMAGAZINE22 lipca rusza 4. edycja Targów Książki Kulinarnej. SMAKUJEMY –... Artykuł 22-24 LIPCA – IV EDYCJA TARGÓW KSIĄŻKI KULINARNEJ – WARSZAWA pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINESałatka Cezar... Chrupiące, zielone liście sałaty rzymskiej. Plasterki chrupiącego boczku. Słone fileciki anchois. Płaty wyrazistego parmezanu. Kawałeczki kurczaka i grzanki. Oblane sosem na bazie jaj
Gospodyni MiejskaPrzepis, który dziś Wam przedstawię, pochodzi z jednego z odcinków 'Kuchennych Rewolucji' pani Madzi Gessler. Łosoś wychodzi bardzo delikatny, aromatyczny, troszkę pikantny za sprawą musztardy
My Culinary Art