W zeszłym tygodniu podzieliłam się z Wami przepisem na włoski makaron, który należy do tzw. " ś wi ę tej rzymskiej tr ó jcy". Oryginalny przepis na Spaghetti all'Amatriciana znajduje się na blogu pod podanym linkiem a na moim Instagramie pod linkiem znajdziecie dok ł adny film, w którym krok po kroku przygotowuj ę wspomniane danie. Dzi ś chciałam Was zaprosić do zapoznania się z przepisem na Spaghetti Cacio e Pepe , należące jak Amatriciana i Carbonara do kanonu kuchni w ł oskiej.... czytaj dalej...
Mam na imię Magda. Odkąd pamiętam, kuchnia zawsze była mi bliska. Jako mała dziewczynka uwielbiałam podglądać moją mamę i babcię w kuchni, których przepyszne dania znikały w mgnieniu oka. To one nauczyly mnie podstaw tradycyjnej, domowej kuchni.
Moja pasja kulinarna na dobre rozwinęła się po przeprowadzce do Włoch. To we Włoszech gotowanie pochłonęło mnie całkowicie.
W swojej kuchni stawiam na zdrowe, domowe posiłki oraz sezonowość produktów aby zawsze jeść to co najswieższe, najzdrowsze, pełne swoich własciwości. Uwielbiam kuchnię włoską, niezapominając o kuchni polskiej i tak często na naszym polsko-włoskim stole króluje jednocześnie polski bigos i talerz spaghetti.
Kiedyś gotowałam sama, teraz gotuję z moją kuchareczką, moją Córką. To Emma była moją inspiracją do stworzenia bloga, stąd jego nazwa "La grande e la piccola cuoca" w tłumaczeniu "Duża i mała kucharka".