soli 50 g świeżych drożdży ulubiona konfitura (ok. 750 ml), np. malinowa albo różana 2-3 kostki smalcu wykonanie: Korzystając trochę z zapisków babci, a trochę bardziej z przepisu Magdy Gessler, robimy pączki w domu! Prawdziwe! Na smalcu, który choć okrutnie kaloryczny nie jest wcale taki niezdrowy, jak zwykło się o nim ostatnio mówić. Jeżeli macie osobną kuchnię, zamknijcie jednak
GRUBY WAŁEKżeby smakowała domownikom. Kurczak z kaszą gryczaną to właśnie takie danie, które idealnie wkomponowuje się w wymagania i smaki odpowiednie dla nas. Przepis mam spisany na kartce jako autorstwa Magdy Gessler, niestety nie zapisałam źródła. Oczywiście jest on zmodyfikowany, gdyż w oryginale kawałki kurczaka były pieczone jedynie w piekarniku przez 20 minut. Ja uwielbiam, gdy mięso leciutko odchodzi od kości
dom-agi.plZainspirowane kuchnią Pani Magdy Gessler po wizycie w Restauracji Kryształowej w Katowicach, postanowiłyśmy sięgnąć po jakiś jej przepis. Padło na krem z dyni. Przepis jest oczywiście zmodyfikowany ale w oparciu o oryginał. To było moje pierwsze doświadczenie z daniem z dyni ale napewno nie ostatnie. Krem wyszedł rewelacyjny i polecam go każdemu!!!! W związku z tym, że teraz sezon
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiogłosili badacze z Instytutu Technologii Żywności, w publikacji na łamach naukowego pisma wydawanego przez uniwersytet w Auckland”. Biała pizza z mozzarellą i rukolą, na cieście z przepisu Magdy Gessler . Składniki na ciasto: - 340g mąki pszennej (typ 550) - 5g suszonych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru - 1,5 łyżeczki soli - 2 łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka oregano (mój dodatek
mojewypiekiinietylkowłaśnie najzabawniejsze. Nigdy nie wiadomo, co dokładnie wyjdzie… Jeśli piecze się ją w zbyt niskiej temperaturze, jak radzi Kwestia Smaku, beza opada. Jeśli w zbyt wysokiej, jak radzi Magda Gessler, beza pęka i się kruszy. Oczywiście może to wcale nie wina autorów, lecz nasza, bo coś robiliśmy źle, ale postanowiliśmy spotkać się z autorkami gdzieś po środku. Zatem
GRUBY WAŁEKMAGDY GESSLER(do dekoracji jajek poleca całe migdały, sparzyć i obrać, zrumienić na patelni, obtoczyć w soli i ułożyć na usmażonych jajkach składniki 3 jajka, ugotowane na twardo 1/4 cebuli, drobno posiekanej 3 łyżki kolendry, drobno posiekanej 1 łyżka śmietany, użyłam 18% sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 3 łyżki płatków migdałowych, zrumienionych na patelni 2 łyżki oleju do smażenia
w mojej kuchniprzepis Magda Gessler ziemniaki 1 kg jajka 2 mąka ziemniaczana 6 łyżek mąka pszenna 2 łyżki sól pieczarki 200 g cebula 200g szpinak500g
w mojej kuchniKoryciński Czesławy Zarzeckiej posiada Świadectwo Jakości wydane przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz logo Chronione Oznaczenie Geograficzne. „ Ekipa „ Pani Czesławy Zarzeckiej współpracowała również z Panią Magdą Gessler przy realizacji jej nowej książki o produktach regionalnych pt. "Smaczna Polska". I z tej to książki, w kolejnym poście przygotuję dla Was wspaniałą zupę grzybową z serem korycinskim
Z Kuchni Do KuchniDrodzy, jedziemy na Podlasie. Zrobimy pyszną, aromatyczną i bardzo prostą w wykonaniu zupę grzybową. Podparłam się orginalnym przepisem z książki Magdy Gessler „Smaczna Polska”. Zupa zaskakuje smakiem, jest przepełniona aromatem i każdy kto spróbuje jej choć raz, będzie za nią ciągle tęsknił. Każdy dodatek , każdy szczegół ma tu kolosalne znaczenie. Składniki dla 6 osób 200 g suszonych grzybów 1 rosołowa
Z Kuchni Do KuchniKolejny miesiąc minął..a nawet kolejny roczek..a u mnie jak zawsze ciągle mam za mało wolnego czasu...W miesiącu grudniu opublikowałam troszkę więcej wpisów- 38
Moje domowe kucharzeniePierwowzór tego przepisu na pankejksy pochodzi z jednego z odcinków rewolucji Magdy Gessler. Oczywiście zmodyfikowałam go po swojemu, bo przecież nie byłabym sobą gdybym tego nie zrobiła :)Pankejksy smakują wyśmienicie zarówno gorące, ledwo zdjęte z patelni, jak i jako zimna przekąska na piknik lub do pracy. Najlepsze są z musem truskawkowym lub domowym dżemem.Składniki:1,5 szklanki mąki1
Zakręcony WidelecPięć miejsc na świecie, które chciałabyś odwiedzić…* Peru, Egipt, Malediwy, Australia i Oceania, Kanada.4. Gdyby sławny reżyser chciał nakręcić film o Twoim życiu, kto zagrałby Ciebie?* Na pewno nie Magda Gessler. Nie rzucam „mięsem” i talerzami. 5. Jak wygląda Twoja wymarzona kuchnia?*Jasna, duża, przestronna, pośrodku z wyspą, wyposażona we wszystkie, potrzebne, najnowocześniejsze sprzęty.6. Coś czego nie lubiłaś jeść
mojewypiekiinietylkoKotlety mielone...po raz kolejny...tym razem ponoć wg Magdy Gessler..1 kg mięsa mielonego2 cebule 2 jajka 1 kajzerka 50 g masła50 ml wodywegeta, majeraneksól i pieprz do smakumleko do namoczenia bułki bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Kajzerkę namoczyć w mleku i przepuścić
Moje domowe kucharzeniejest fakt, iż po włożeniu do piekarnika, nie trzeba się nim za dużo zajmować - ale trzeba dużo cierpliwości. Dlatego najlepiej planować jako dużą obiadokolację. Metodę z solanką podawała Magda Gessler w Kuchennych Rewolucjach w Gnieźnie. Sprawdzałam już wcześniej i faktycznie metoda jest dobra. składniki1 kaczka ok 2 kgparę ząbków czosnkusól majeranekkwaśne jabłkobutelka piwaprzygotowanieKaczkę umyć, usunąć kuper
Stare Gary