magda gessler - 401 przepisów (strona:15/27)

Pstrąg w cieście solnym wg Magdy Gessler 440

często jadacie ryby? My staramy się przynajmniej raz w tygodniu Tym razem może oklepany pstrąg, ale w innej, ciekawej odsłonie. Inspiracją dla mnie był przepis  p. Magda Gessler Pstrąg w cieście solnym SKŁADNIKI: 1 sprawiony pstrąg o wadze około 20 dag 2 gałązki pietruszki 1 cząstka cytryny 1 ząbek czosnku 1 szklanka mąki 1 szklanka soli woda brokuł śmietana

MarciochaKucharzy
Solianka 209

może dobrych mięs - nie wiem. W każdym razie, bardzo zachęcam do ugotowania takiej zupy. Wbrew nazwie, nie jest wcale zbyt słona :)  Ponieważ pierwsza solianka jaką jadłam, była autorstwa Magdy Gessler, gotując swoją wspomagałam się również jej przepisem ( klik ) Składniki: wywar: 300 g wołowiny ( łopatka) 300 g wieprzowej łopatki ( u mnie karczek) 2 marchewki 1 pietruszka pół selera średni

Stare Gary
Palcem po mapie: Ostróda, Trattoria La Riva 190

restauracja, która znajduje się w hotelu Willa Port, położonym nad samym brzegiem jeziora. Jak czytamy, zarówno w menu, jak i na jej stronie internetowej, restauracja została wyróżniona w przewodniku Magdy Gessler i Newsweek „101 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce”.  Zdjęcie pochodzi ze strony: http://willaport.pl/atrakcje-w-hotelu/gastronomia-2/ Restauracja urządzona w bardzo ciekawym klimacie - ogromnym plusem są duże akwaria umieszczone

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tłusto, grubo, słodko. Czwartek! 187

soli 50 g świeżych drożdży ulubiona konfitura (ok. 750 ml), np. malinowa albo różana 2-3 kostki smalcu wykonanie: Korzystając trochę z zapisków babci, a trochę bardziej z przepisu Magdy Gessler, robimy pączki w domu! Prawdziwe! Na smalcu, który choć okrutnie kaloryczny nie jest wcale taki niezdrowy, jak zwykło się o nim ostatnio mówić. Jeżeli macie osobną kuchnię, zamknijcie jednak

GRUBY WAŁEK
Kurczak z kaszą gryczaną 202

żeby smakowała domownikom. Kurczak z kaszą gryczaną to właśnie takie danie, które idealnie wkomponowuje się w wymagania i smaki odpowiednie dla nas. Przepis mam spisany na kartce jako autorstwa Magdy Gessler, niestety nie zapisałam źródła. Oczywiście jest on zmodyfikowany, gdyż w oryginale kawałki kurczaka były pieczone jedynie w piekarniku przez 20 minut. Ja uwielbiam, gdy mięso leciutko odchodzi od kości

dom-agi.pl
Zupa - krem z dyni 204

Zainspirowane kuchnią Pani Magdy Gessler po wizycie w Restauracji Kryształowej w Katowicach, postanowiłyśmy sięgnąć po jakiś jej przepis. Padło na krem z dyni. Przepis jest oczywiście zmodyfikowany ale w oparciu o oryginał.  To było moje pierwsze doświadczenie z daniem z dyni ale napewno nie ostatnie. Krem wyszedł rewelacyjny i polecam go każdemu!!!! W związku z tym, że teraz sezon

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Biała pizza z mozzarellą i rukolą 371

ogłosili badacze z Instytutu Technologii Żywności, w publikacji na łamach naukowego pisma wydawanego przez uniwersytet w Auckland”. Biała pizza z mozzarellą i rukolą, na cieście z przepisu Magdy Gessler .     Składniki na ciasto: - 340g mąki pszennej (typ 550) - 5g suszonych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru - 1,5 łyżeczki soli - 2 łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka oregano (mój dodatek

mojewypiekiinietylko
WYBUCHOWA BEZA Z KREMEM AMARETTO I GRANATEM 235

właśnie najzabawniejsze. Nigdy nie wiadomo, co dokładnie wyjdzie… Jeśli piecze się ją w zbyt niskiej temperaturze, jak radzi Kwestia Smaku, beza opada. Jeśli w zbyt wysokiej, jak radzi Magda Gessler, beza pęka i się kruszy. Oczywiście może to wcale nie wina autorów, lecz nasza, bo coś robiliśmy źle, ale postanowiliśmy spotkać się z autorkami gdzieś po środku. Zatem

GRUBY WAŁEK
ZUPA CZOSNKOWA 138

Zupa czosnkowa Magdy Gessler

w mojej kuchni
JAJKA FASZEROWANE Z KOLENDRĄ I MIGDAŁAMI 112

MAGDY GESSLER(do dekoracji jajek poleca całe migdały, sparzyć i obrać, zrumienić na patelni, obtoczyć w soli i ułożyć na usmażonych jajkach składniki 3 jajka, ugotowane na twardo 1/4 cebuli, drobno posiekanej 3 łyżki kolendry, drobno posiekanej 1 łyżka śmietany, użyłam 18% sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 3 łyżki płatków migdałowych, zrumienionych na patelni 2 łyżki oleju do smażenia

w mojej kuchni
Kluski śląskie 128

przepis Magda Gessler ziemniaki 1 kg jajka 2 mąka ziemniaczana 6 łyżek mąka pszenna 2 łyżki sól pieczarki 200 g cebula       200g szpinak500g

w mojej kuchni
Kuchnia Podlasia- Ser Swojski Koryciński Czesławy Zarzeckiej 177

Koryciński Czesławy Zarzeckiej posiada Świadectwo Jakości wydane przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz logo Chronione Oznaczenie Geograficzne. „ Ekipa „ Pani Czesławy Zarzeckiej współpracowała również z Panią Magdą Gessler przy realizacji jej nowej książki o produktach regionalnych pt. "Smaczna Polska". I z tej to książki, w kolejnym poście przygotuję dla Was wspaniałą zupę grzybową z serem korycinskim

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa grzybowa z serem korycińskim Czesławy Zarzeckiej 173

Drodzy, jedziemy na Podlasie. Zrobimy pyszną, aromatyczną i bardzo prostą w wykonaniu zupę grzybową. Podparłam się orginalnym przepisem z książki Magdy Gessler „Smaczna Polska”. Zupa zaskakuje smakiem, jest przepełniona aromatem i każdy kto spróbuje jej choć raz, będzie za nią ciągle tęsknił. Każdy dodatek , każdy szczegół ma tu kolosalne znaczenie. Składniki dla 6 osób 200 g suszonych grzybów 1 rosołowa

Z Kuchni Do Kuchni
Podsumowanie grudnia 209

Kolejny miesiąc minął..a nawet kolejny roczek..a u mnie jak zawsze ciągle mam za mało wolnego czasu...W miesiącu grudniu opublikowałam troszkę więcej wpisów- 38

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania